America nu are dreptul să pronunțe cuvintele „menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”. Plus întâlnirea la vârf Jake Sullivan – Yang Jiechi. China la zi

Foto: Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA (stânga) și Yang Jiechi, membrul Biroului Politic al Comitetului Central al PCC din China și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externei (dreapta). Sursa aici.

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi vă prezentăm trei texte din mass-media chineză din saptămâna 12-15 iunie, care accentuează în primul rând dubla tensiune din relația SUA – China. Pe de-o parte, declarații apăsate și dure, pe de altă parte, întâlniri la cel mai înalt nivel descrise de participanți ca fiind „sincere, detaliate și constructive”. Se vede limpede că nicio parte nu vrea să fie acuzată că escaladează, dar, concomitent, nici nu vrea să sugereze că ar transmite vreun semnal de slăbiciune. Relația dintre cele două – singure! – superputeri mondiale nu este încă clarificată, nici așezată într-o logică predictibilă (gen Război Rece). Suntem în fața unei construcții încă neclare care se derulează în fața noastră, cu mize uriașe. Chiar dacă mai puțin spectaculoasă – și dramatică! – decât relația Washington – Moscova, este incomparabil și incontestabil, pe termen mediu și lung, mult mai importantă în modelarea viitoarei Ordini Mondiale, indiferent cum va arăta aceasta (CSSR).

Sumar:

  1. „Menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”, sunt vorbe pe care Statele Unite nu au dreptul să le pronunțe
  2. Ministrul japonez al Apărării face caz de „îngrijorările legate de China”
  3. Yang Jiechi se întâlnește cu consilierul pentru securitate națională al Președintelui (SUA), Jake Sullivan
  1. „Menținerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”, sunt vorbe pe care Statele Unite nu au dreptul să le pronunțe

Foto: Consilierul de stat și ministrul Apărării, Wei Fenghe în timpul discursului ținut la Dialogul Shangri-La în dimineața zilei de 12 iunie , Sursa: @CCTV Military.

În dimineața zilei de 12 iunie, Wei Fenghe, consilierul de stat și ministru chinez al Apărării, a ținut un discurs în timpul Dialogului de la Shangri-La prin care a expus „viziunea Chinei privind ordinea regiunii”. Acesta a reafirmat poziția solemnă a Chinei cu privire la problema Taiwanului: reunificarea patriei este un lucru care trebuie să aibă loc; reunificarea pașnică este cea mai mare dorință a poporului chinez; dacă cineva îndrăznește să despartă Taiwanul de China, forțele armate chineze vor lupta până la capăt. Problema Taiwanului este linia roșie pe care ministrul chinez al Apărării a evidențiat-o pentru a doua oară în decurs de trei zile, fiind și un avertisment ferm adresat Statelor Unite și adepților săi în problematica manipulării problemei strâmtorii Taiwan.

Problema Taiwanului ține strict de afacerile interne ale Chinei și nu ar trebui să fie un subiect de discuție în forumuri multilaterale precum Shangri-La. Însă, Statele Unite își intensifică manipularea „Taiwanului pentru a controla China”, începând încă din anul 2017 să menționeze problema Taiwanului în cadrul Shangri-La.

Foto: Secretarul american al Apărării, Austin, în timpul discursului său de la Sangri-La în dimineața zilei de 11 iunie, Sursa: CCTV

La întâlnirea din acest an, în timpul discursului secretarului american al Apărării Austin, precum și a declarației comune a reuniunii miniștrilor Apărării SUA-Japonia-Coreea de Sud și a reuniunii miniștrilor apărării SUA-Japonia-Australia, strâmtoarea Taiwan a fost numită o problemă „cheie”. Acesta este, în mod clar, rezultatul unor înțelegeri secrete, care nu numai că încearcă să internaționalizeze problema Taiwanului, ci și să facă China responsabilă de subminarea păcii în strâmtoarea Taiwan.

Pentru cei care au oarecare cunoștiințe cu privire la situația strâmtorii Taiwan, această scenă este extrem de absurdă și ridicolă: Statele Unite, adevăratul distrugător al păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, încearcă să intervină în afacerile ei sub pretextul „menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan”. Statele Unite și aliații lor s-au deghizat dizgrațios în „gardianul” păcii și stabilității în strâmtoare prin așa-numita „imposibilitate de a folosi forța pentru a schimba statusul quo”.

 Întreaga lume poate vedea foarte clar că acțiunile întreprinse de Statele Unite precum extinderea continuă a vânzărilor de arme către Taiwan, trimiterea de membri ai Congresului și foști politicieni să viziteze Taiwanul, modificarea informațiilor de pe site-ul Departamentului de Stat cu privire la „Relațiile SUA cu Taiwanul”, au dus la agresiva „independență a Taiwanului” și la intensificarea situației din strâmtoare.

Wei Fenghe a ținut să sublinieze în mod repetat că „lupta până la capăt” este necesară. China a transmis un semnal clar pentru acțiunile care agravează tensiunile din strâmtoarea Taiwan și a creat un factor de descurajare pentru provocările Statelor Unite și a riscului „independenței Taiwainului”. Aceasta este garanția reală și fermă pentru pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan.

Traiectoria istorică de reunificare a strâmtorii nu poate fi oprită, iar principiul unei singure Chine este punctul culminant al păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan. De fapt, dacă Statele Unite nu ar fi jucat „cartea Taiwanului” și nu ar fi încercat să știrbească principiul unei singure Chine, de unde ar fi căpătat încrederea Partidul Democrat Progresist în a refuza recunoașterea „Consensului din 1992” ? Statele Unite au spus mereu că nu susțin „independența Taiwanului”, dar de ce ar trebui să existe un paravan pentru „independența Taiwanului”? Tocmai din cauza forțelor agresive care susțin „independența Taiwanului” și a încercărilor persistente ale forțelor externe de a interveni este imposibilă renunțarea Chinei la abordarea „reunificării prin forță”. Acum, SUA vorbesc necontenit despre „pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan”. Pentru ce luptă ei este, de fapt, dreptul de a interpreta, de a denatura și de a fura adevăratul sens al păcii și stabilității în Taiwan.

Există, de asemenea, două expresii pe care oficialii americani le folosesc adesea pentru a ataca China continentală: „ordine internațională bazată pe reguli” și „împotrivirea față de oricare parte să schimbe unilateral statusul quo al strâmtorii Taiwan”. Pe lângă faptul că Statele Unite nu au dreptul să facă astfel de afirmații, aceste cuvinte sunt de neconceput. Există o singură China în lume, Taiwanul este parte a Chinei, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legitim care reprezintă China. Acesta este adevăratul status quo al problemei Taiwanului și nu există un altul; Taiwanul este o parte inalienabilă a suveranității teritoriale a Chinei. Modul de a rezolva problema Taiwanului ține de afacerile interne ale Chinei și nu este permisă nicio interferență externă. Este singura ordine recunoscută de marea majoritate a țărilor din lume, neexistând altele. Washingtonul vrea să-și folosească „propriile legi” pentru a reglementa afacerile interne ale Chinei și, de asemenea, vrea să dea vina pe China pentru încălcarea „statusului quo”, lucru care face ca SUA nu numai să își supraestimeze propria capacitate de a fabrica minciuni, dar și să subestimeze hotărârea Chinei de a apăra integritatea teritorială.

Afacerile dintre cele două maluri ale strâmtorii sunt afaceri de familie ale compatrioților de pe ambele maluri ale acesteia. Cea care dorește cel mai mult să mențină stabilitatea în strâmtoarea Taiwan este cu siguranță China și nu Statele Unite. De-a lungul anilor, SUA au destabilizat Orientul Mijlociu, Europa, iar acum vor să destabilizeze și Asia Pacifică. Însă partea americană ar trebui să înțeleagă că poporul chinez nu poate fi provocat. „A folosi Taiwanul pentru a controla China” înseamnă a te juca cu focul, iar cei care se joacă cu focul, se ard. Sfătuim SUA să fie prudente în vorbe și fapte cu privire la problema Taiwanului și să nu acționeze de capul lor.

Sursă: aici, din 12 iunie 2022.

2. Ministrul japonez al Apărării face caz de „îngrijorările legate de China”

Experții chinezi: „Nobuo Kishi a fost întotdeauna vocal în legătură cu problemele legate de China”

În urma discursurilor premierului japonez Fumio Kishida și ale ministrului apărării Nobuo Kishi ținute în cadrul celui de-al 19-a Dialog Shangri-La (SLD), în care s-a vorbit foarte mult despre „necesitatea Japoniei de a-și consolida capacitățile de apărare”, Nobuo Kishi a continuat să declame așa-numitele „îngrijorări” în timpul întâlnirii cu Wei Fenghe, consilierul de stat și ministrul chinez al Apărării din data de 12 iunie.

Experții chinezi intervievați de Global Times în acea zi au declarat că Kishi a fost întodeauna vocal în ceea ce privește problemele legate de China și de Taiwan, de aceea n-a fost nimic surprinzător atunci când le-a menționat în timpul dialogului cu ministrul chinez al Apărării. Însă, un lucru foarte important este menținerea dialogului pe fondul dezacordurilor dintre cele două țări cu privire la anumite probleme.

Potrivit cotidianului japonez „Yomiuri Shimbun”, întâlnirea din 12 iunie dintre Nobuo Kishi și Wei Fenghe a fost prima întâlnire fizică între miniștrii Apărării celor două țări după anul 2019, cât și prima de la înființarea guvernului Fumio Kishida în octombrie 2021.

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Ministerului japonez al Apărării, în timpul întâlnirii, Nobuo Kishi și-a exprimat „îngrijorările cu privire la încercările Chinei de a schimba unilateral statusul quo-ul în Marea Chinei de Est și cea de Sud”, declarând că „în relația dintre China și Japonia există multe preocupări, printre care și unele legate de securitate”. Nobuo Kishi ar fi făcut referire la exercițiile legate de nava Liaoning în largul Japoniei, îndemnând ferm partea chineză să dea dovadă de reținere. El a mai declarat că poziția inițială a Japoniei în problema Taiwanului nu s-a schimbat, în schimb a precizat că „pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan sunt de o importanță vitală pentru Japonia, precum și pentru comunitatea internațională”. Nobuo Kishi a mai avut un schimb de opinii cu Wei Fenghe cu privire la afacerile regionale și internaționale, inclusiv la conflictul dintre Rusia și Ucraina. Ziarul Sankei Shimbun a relatat că, deși programată inițial să dureze 30 de minute, întâlnirea dintre cei doi miniștri ai Apărării a durat în cele din urmă mai mult de o oră.

Foto: Întâlnire între Ministrul chinez al Apărării Wei Fenghe și ministrul japonez al Apărării Nobuo Kishi, Sursa: News Sina

Declarația de mai sus a lui Nobuo Kishi este o continuare a discursului ținut de acesta, împreună cu Fumio Kishida la „SDL” în urmă cu două zile. În zilele de 10 și 11 iunie, cei doi au folosit conflictul dintre Rusia și Ucraina ca pretext pentru a discuta despre problema Taiwanului și a Mării Chinei de Est și de Sud, exagerând „teoria amenințării venite din partea Chinei” pentru a justifica creșterea cheltuielilor militare și a puterii militare. Potrivit relatărilor cotidianului Asahi Shimbun din data de 12 iunie, la întâlnirea celor trei miniștri ai apărării din Japonia, Statele Unite ale Americii (SUA) și Australia, care a avut loc pe 11 iunie, subiectul a fost, de asemenea, legat de Marea Chinei de Sud și de Taiwan.

Liu Jiangyong, prodecan al Institutului de Relații Internaționale Contemporane de la Universitatea Tsinghua, a declarat pe 12 iunie, într-un interviu acordat celor de la Global Times că remarcile făcute de Nobuo Kishi au fost determinate de poziția sa politică personală și, de asemenea, că sunt o moștenire a politicii fostului guvern Abe față de China. El a analizat că Japonia dorește în prezent să folosească SUA, inclusiv prezența sa militară, precum și țările și conflictele internaționale cu disputele insulare ale Chinei, pentru a forma așa-numitul „Indo-Pacific liber și deschis” promovat de Japonia, unind o gamă mai largă de țări pentru a pune în aplicare izolarea strategică a Chinei.

În ceea ce privește problemele legate de Marea Chinei de Sud și de Est și Taiwan, China și-a exprimat în mod repetat poziția ca răspuns la retorica negativă a părții japoneze. Ambasadorul chinez în Japonia, Kong Xuanyou, a declarat recent că tendința actuală a Japoniei de a considera China o amenințare strategică la adresa securității este în creștere și că numărul argumentelor și al mișcărilor negative care insistă asupra alăturării SUA pentru a izola China este în creștere, ceea ce necesită o mare atenție din partea ambelor părți. Dacă partea japoneză intenționează să ia din nou calea greșită în a-și transforma vecinii în dușmani și dacă dorește să împingă relațiile dintre cele două țări pe vechea cale a confruntării, nu este doar o problemă legată de evoluția relațiilor sino-japoneze și de interesele proprii ale Japoniei, ci și de pacea și stabilitatea în Asia.

Dacă Japonia urmărește SUA în luarea de măsuri negative împotriva Chinei, nu numai că nu va ajuta la dezvoltarea relațiilor sino-japoneze, dar se va plasa și într-o poziție mai pasivă. Acest lucru reiese și din sondajul publicat luna trecută de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei: la întrebarea care țară sau organizație este „un partener important pentru țările din Asociația națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) în viitor”, 48% dintre respondenții din țările ASEAN au ales China, iar 43% Japonia și 41% SUA. Acest lucru evidențiază faptul că Japonia, prin urmarea oarbă a SUA și prin alegerea taberelor, a creat nemulțumire în rândul țărilor din regiune.

Cu toate acestea, pe fondul unor acțiuni recente ale Japoniei care au afectat relațiile dintre Japonia și China, discuțiile purtate de cei doi miniștri ai Apărării sunt considerate ca fiind semnale pozitive, importante pentru aprofundarea înțelegerilor reciproce, căutarea unui consens în materie de securitate și promovarea cooperării în domeniul apărării. Potrivit presei japoneze, Wei Fenghe a declarat, în cadrul discuțiilor dintre miniștrii Apărării din Japonia și China din data de 12 iunie, că relația de cooperare bilaterală va fi consolidată prin dialog și dezvoltată pe baza încrederii și a consensului dintre cele două guverne. Wang Guangtao, cercetător asociat al Centrului de Studii Japoneze de la Universitatea Fudan, a declarat pentru Global Times pe data de 12 iunie că există cu siguranță diferențe între China și Japonia, dar discutarea modului de gestionare eficientă a acestora și de prevenire a conflictelor, precum și a extinderii disputelor este în interesul comun al celor două țări.

Sursă: aici , 13 iunie 2022.

3. Yang Jiechi se întâlnește cu consilierul pentru securitate națională al Președintelui (SUA), Jake Sullivan

Foto: Întâlnirea dintre Yang Jiechi și omologul său american, Jake Sullivan, Sursa: CCTV.

Pe data de 13 iunie, Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, s-a întâlnit cu Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA la Luxemburg.

Cele două părți au avut un dialog sincer, detaliat și constructiv și un schimb de opinii cu privire la relația dintre China și SUA și alte probleme de interes comun. Au căzut de acord să consolideze schimburile și dialogul, să reducă neînțelegerile și evaluările eronate și să gestioneze în mod corespunzător diferențele, având ca linie principală punerea în aplicare a consensului important la care au ajuns cei doi șefi de stat. Ambele părți au fost convinse că este necesar și util să se mențină canale de comunicare libere.

Yang Jiechi a subliniat că președintele Biden i-a precizat în repetate rânduri președintelui Xi Jinping că SUA nu caută să ducă un „nou Război Rece”, să schimbe sistemul chinez, să se opună Chinei prin consolidarea alianțelor, nu sprijină „independența Taiwanului” și nu are intenția de a intra în conflict cu China. Partea chineză acordă o mare importanță acestui aspect. Cu toate acestea, de ceva timp, partea americană insistă să își intensifice acțiunile de izolare și suprimare totală a Chinei, ceea ce nu numai că nu duce la o rezolvare a problemelor cu care se confruntă SUA însele, dar pune și relațiile sino-americane într-o postură complicată, influențând în mare măsură, dar mai ales în mod negativ schimburile și cooperarea dintre cele două țări în domeniul bilateral, ceea ce nu este nici în interesul SUA, nici al Chinei, dar nici al restului lumii.

Yang Jiechi a declarat că relațiile dintre China și SUA se află la o răscruce critică.

Cele trei principii propuse de președintele Xi Jinping – respectul reciproc, coexistență pașnică și cooperare reciproc avantajoasă reprezintă calea corectă pe care China și SUA trebuie să o urmeze, fiind în concordanță cu interesele fundamentale ale poporului chinez și cel american, cât și cu aspirațiile generale ale comunității internaționale. China este dispusă să discute cu partea americană căile și metodele de realizare a acestei viziuni. China se opune ferm definirii relațiilor sino-americane în termeni de concurență. SUA ar trebui să își corecteze percepția strategică asupra Chinei, să facă alegerea corectă, să transpună declarația președintelui Biden despre „cele cinci NU-uri” (SUA nu caută să ducă un „nou război rece”, nu caută să schimbe sistemul chinez, nu caută să se opună Chinei prin consolidarea alianțelor, nu sprijină „independența Taiwanului” și nu intenționează să se confrunte cu China – n.n.) în acțiuni practice, să se îndrepte în aceeași direcție cu China și să pună în aplicare în mod eficient consensul important dintre cei doi șefi de stat.

Yang Jiechi a subliniat că poziția Chinei este clară, fără echivoc în ceea ce privește chestiunea apărării suveranității naționale și a integrității teritoriale. China nu permite altor țări să intervină în afacerile sale interne și orice act care obstrucționează sau subminează unificarea națională a Chinei va fi un eșec total. Problema Taiwanului este o chestiune ce ține de fundamentul politic al relațiilor sino-americane și va avea un impact subversiv dacă nu este tratată corespunzător. Acest risc nu numai că există, dar va continua să crească pe măsură ce SUA încearcă să „controleze China prin Taiwan”, iar autoritățile taiwaneze „să se bazeze pe SUA pentru independență”. Partea americană nu ar trebui să aibă nicio judecată greșită sau să-și facă vreo iluzie, ci trebuie să respecte principiul unei singure Chine și prevederile celor trei comunicate comune sino-americane, tratând în mod corespunzător și cu multă atenție problemele legate de Taiwan. Yang Jiechi a declarat, de asemenea, poziția fermă a Chinei cu privire la problemele legate de Xinjiang, Hong Kong, Tibet și Marea Chinei de Sud, cât și în ceea ce privește drepturile omului și religia.

Yang Jiechi a subliniat că partea americană ar trebui să interacționeze în mod pozitiv cu partea chineză și, de asemenea, să depună eforturi comune pentru prosperitatea, stabilitatea și dezvoltarea regiunii Asia-Pacific.

Cele două părți au mai avut un schimb de opinii pe teme internaționale și regionale, precum chestiunea Ucraina și problema nucleară nord-coreeană.

Sursă: aici , 14 iunie 2022.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.