Centrul de Studii Sino-Ruse este creat în cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și are ca scop observarea și punerea în dezbatere academică și mediatică a ascensiunii Chinei, a doua super putere a lumii.
Înainte de pandemie, proiectul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române era lansarea unui Centru de studii ruse, în cadrul institutului. Pandemia ne-a schimbat planul. Fără să inventeze neapărat ceva nou, pandemia a scos la iveală şi a exacerbat trendurile veche – printre ele, ascensiunea Chinei, accelerată de pandemie într-un ritm care a încurcat nu doar Occidentul, ci şi Beijing-ul.
Un Centru dedicat strict Rusiei devenise o chestiune (aproape) inadecvată, alăturea de trendurile mari care sugerau că viitoarea ordine mondială avea să se deseneze în jurul dubletului SUA-China, lăsând în urmă şi ordinea Războiului Rece şi pe cea a hegemoniei americane. Pandemia ne-a arătat cu claritate că intrăm într-o nouă era a relaţiilor internaţionale. Prin urmare, proiectul s-a transformat într-un Centru de studii sino-ruse, în cadrul ISPRI şi sub egida Academiei Române.
Partenerul principal al proiectului este Fundaţia Universitară a Mării Negre „Mircea Maliţa”, care, prin Bursele anuale de studii Mircea Maliţa, a făcut posibil ca cercetătorii beneficiari ai acestor burse să devină cercetători asociaţi ai ISPRI şi să fie părtaşi la proiectul China la zi.
Proiectele la care lucrează experții CCSR în acest moment: prima enciclopedie (geo)politică a Chinei secolului XX publicată în România, conferințele internaționale anuale Mircea Malița – cu invitați din Statele Unite, China sau Federația Rusă, o colecție de volume de cercetări dedicate Rusiei de ieri, de azi și de mâine, reevaluări ale relației complexe SUA-(România)-China din timpul celui mai faimos „reset” din secolul XX etc.