Interesul deosebit pentru tot ceea ce vizează China, cât și calitățile de bun traducător ale colegei noastre, Paula Toma, cercetător în cadrul ISPRI – Academia Română, coordonator al proiectului „China la zi” se reconfirmă acum prin contribuția adusă la traducerea cărții ,,Dezvoltarea economică a Chinei și implicațiile în lume”.
Autorul cărții este vicepreședintele Academiei Chineze de Științe Sociale (CASS), domnul Cai Fang, ale cărui domenii de cercetare includ: economia muncii, economia populației, creșterea economică, distribuția veniturilor, reforma economică a Chinei etc. Printre principalele lucrări ale acestuia se numără: „Depășirea dividendului demografic”, „La 40, de îndoieli m‑am lepădat: China își împărtășește experiența reformei și deschiderii”, „ Carte despre Centura și Drumul”, „Înțelepciunea Chinei”, ș.a. De asemenea, merită menționat faptul că, în luna iulie 2015, domnul Cai Fang a condus o delegație a Academiei Chineze de Științe Sociale în România, având o întrevedere cu secretarul de stat al României de la acea vreme, Radu Podgorean, cu care a avut un schimb de opinii cu privire la dialogul politic, cooperarea economică, comercială și la nivelul interuman dintre România și China.
Paula Toma răspunde cu succes unei adevărate provocări, schimbând radical domeniul și stilul textului tradus, de la textul literar si stilul beletristic din ,,Acolo unde cad norii”, de Zhang Chu, scriitor contemporan, la studiul economic si stilul științific din ,,Dezvoltarea economică a Chinei și implicațiile în lume”.
Reușita acestei traduceri se datorează în egală măsură și celorlalți patru traducători, Ionela Voicu, coordonatorul acestei traduceri, Diana Zahorte, Mădălina Dumitrescu și Andreea Avram, care au abordat cu dezinvoltură originalul textului în limba chineză și au rezolvat dificultățile lingvistice, oferind un echivalent inteligibil și fidel in limba română.
,,Dezvoltarea economică a Chinei și implicațiile în lume” este o carte de mare interes pentru cei preocupați de cunoașterea, analiza și înțelegerea problemelor economiei actuale, la nivel global, în general, și la cel chinez, în special. Structurată în două părți (I. O perspectivă asupra istoriei economiei și teoriilor creșterii, II. Politica de reformă și deschidere) și un total de paisprezece capitole, ,,Dezvoltarea economică a Chinei și implicațiile în lume” oferă o analiză a modului în care cei șaptezeci de ani de dezvoltare economică, și în special cei patruzeci de ani de reformă și deschidere se încadrează orizontal, în istoria Chinei, dar și vertical, în economia mondială, prin descrierea momentelor esenţiale ale acestui proces, indicarea elementelor de bază ale politicii de reformă și deschidere, analizarea fiecărei probleme de importanţă majoră prin care poporul a influenţat parcursul Chinei și acumularea înţelepciunii chineze. Concomitent, această carte dezvăluie specificul și implicaţiile generale ale dezvoltării economice a Chinei.
În viziunea autorului, ,,Deși a luat parte la runda precendentă de globalizare economică, China nu este un factor de decizie. În noua rundă anticipată de globalizare, China trebuie și va juca un rol de conducere mai important, devenind în același timp un promotor și un creator de reguli. Sistemul socialist democratic cu specific chinezesc a oferit o garanție politică pentru a răspunde noii tendințe de globalizare, iar practica de succes a reformei și deschiderii a oferit, de asemenea, o bază practică pentru înțelegerea, adaptarea și conducerea unei noi runde de globalizare. Poziția și autoritatea Chinei, care continuă să se consolideze pe plan economic la nivel global, nu se vor transforma în aroganță și nu trebuie să constituie un pretext pentru complacere. China va pune bazele unui sentiment mai puternic de responsabilitate internațională, a unei viziuni globale mai largi și a unei bune strategii de adaptare. Concomitent cu promovarea globalizării, ea va încuraja reformele structurale interne pe latura ofertei, va îmbina eficient productivitatea sporită cu optimizarea protecției sociale, astfel încât globalizarea viitoare și participarea efectivă a Chinei să răspundă mai bine cerințelor în ceea ce privește caracterul incluziv și durabil.”
Cartea ,,Dezvoltarea economică a Chinei și implicațiile în lume” a apărut la Editura Ideea Europeană, în cadrul Colecției Cultura Chineză, așadar, cei interesați de a înțelege mai multe despre procesul de dezvoltare economică a Chinei, cât și despre implicațiile serioase ale acesteia în economia mondială, pot comanda cartea chiar de de pe site-ul acestei edituri: https://www.ideeaeuropeana.ro/carti/istorie-politica/dezvoltarea-economica-a-chinei-si-implicatiile-in-lume/.