Cristian Oancea
Conform unui comunicat oficial publicat de Ministerul de Externe al Republicii Populare Chineze, vineri 10.03.2023 , s-a semnat un acord trilateral între Regatul Arabiei Saudite – Republica Populară Chineză – Republica Islamică Iran. Acest acord istoric, a fost mediat de către reprezentanții guvernului de la Beijing împreună cu delegațiile oficiale ale Arabiei Saudite și Iran. În cadrul discuțiilor, cele trei părți au fost de comun acord ca relațiile diplomatice între Iran și Arabia Saudită să fie reluate cu efect imediat.
Acest eveniment istoric, în sensul relațiilor internaționale din perspectiva Chinei, reprezintă și o mare provocare, chiar o posibilă modificare a situației actuale din Orientul Mijlociu. Problema securității acestei regiuni este și a fost îndelungat discutată, cu implicații ale unor conflicte de lungă durată, precum Războiul din Afghanistan, Războiul din Irak și Războiul din Yemen.
Conflictul inițial dintre Arabia Saudită și Iran, s-a declanșat în urma protestelor ce s-au desfășurat la Ambasada Regatului Arabiei Saudite în Iran, motivul acestora fiind execuția clericului Nimr Baqir al-Nimr de către autoritățile saudite. În urma acestei acțiuni, atașatul pentru afaceri saudit din Teheran a fost convocat de către Ministerul de Externe Iranian pentru a contesta această acțiune. Protestele iranienilor la Ambasada Regatului Arabiei Saudite în Teheran s-au intensificat, ajungând la o încercare de incendiere a ambasadei în perioada 2-3 Ianuarie 2016. În urma acestui atac, Regatul Saudit și-a chemat oficial tot personalul diplomatic din Teheran, în același timp autoritățile oficiale au anunțat încheierea relațiilor diplomatice între Regatul Arabiei Saudite și Republica Islamică Iran.

Sursa: aici
Problema Arabia Saudită-Iran. Implicații și geostrategie
Arabia Saudită este cunoscută ca fiind un partener extrem de important pentru SUA, având în vedere colaborarea în domeniul militar dintre cele două țări. Arabia Saudită este un client fidel pentru armamentul american, de asemenea sistemul de apărare saudit fiind mereu dotat cu ultimele generații ale tehnologiilor militare americane. De asemenea, această relație dintre SUA și Arabia Saudită, a oferit SUA un avantaj strategic și diplomatic în Orientul Mijlociu.
Însă nu doar acest aspect este unul dintre motivele pentru conflictul dintre Arabia Saudită și Iran. Diferența de religie dintre cele două a adus la conflictul actul, respectiv Arabia Saudită este oficial parte din Islamul Sunni, pe când Iranul face parte din Islamul Shia. Pornind de la această premiză, se poate deduce foarte ușor motivul pentru care s-a declanșat războiul de gherilă din Republica Yemen.
Războiul civil din Yemen a început din anul 2014 de unde insurgența rebelilor Houthi au luat cu asalt guvernul Sunni și controlul asupra capitalei. De atunci o coaliție militară sprijinită de Arabia Saudită, luptă pentru putere și controlul asupra teritoriilor rebelilor Houthi. Conform datelor ONU, acest război a creat cea mai mare criză umanitară din istoria umanității.
În realitate, cele două părți caută să își împartă puterea în regiune, ambele fiind țări cu potențial de influență atât regional, cât și internațional. Orientul Mijlociu a cunoscut mereu de-a lungul istoriei această cursă de națiune care să conducă regiunea și să își exercite puterea de influență.

Sursa: aici
Conflictul Arab-Israelian
Conflictul dintre statele arabe și Statul Israel își are rădăcinile din anul 1948, an în care s-a concretizat Războiul Arab-Israelian din 1948. Acest conflict stă la baza situației de securitate din Orientul Mijlociu, cât și pentru asigurarea securității și păcii în Statul Israel. Țările arabe predominant active în cadrul acestui conflict sunt Egipt, Iordania, Liban, Siria și Irak. De-a lungul istoriei au fost nenumărate încercări pentru a aduce situația la un nivel neutru, prin intermediul mai multor tratate și acorduri internaționale de menținerea păcii regionale.
Eșuarea respectării acestor tratate vine din cauza mai multor evenimente de tip militar ce s-au desfășurat în perioada recentă în această zonă. Respectiv, crearea și susținerea organizației teroriste Hezbollah de către Iran, este o componentă din problema fundamentală pentru încheierea conflictului Arab-Israelian. Această organizație operează misiuni de tip proxy și paramilitare la granița Liban-Israel, cât și pe teritoriul Statului Israel. De asemenea, și alte războaie regionale precum Războiul din Irak și Afghanistan au oferit posibilitatea de constituire a mai multor organizații teroriste, cele mai cunoscute dintre ele fiind Al-Qaida și ISIS. În încercările de a menține toate tratatele internaționale, Statul Israel a trebuit să se confrunte cu serii de evenimente teroriste, având complexități variate din punct de vedere operațional și militar.
Drept răspuns, Statul Israel a încercat să își asigure securitatea națională, cât și dezvoltarea la nivel diplomatic și internațional prin a încerca să stabilească un acord sau o metodă de a încheia conflictul arab-israelian, dat fiind dezvoltarea țărilor arabe din regiune. Țări precum, Regatul Iordaniei, Regatul Arabiei Saudite, Republica Turcia s-au dezvoltat și modernizat într-un ritm accelerat, fapt ce a dat de înțeles politicienilor din guvernul israelian că există posibilitatea de a avea parteneri cu care pot negocia pacea regională și integritatea Statului Israel. Mai mult, pot normaliza relațiile bilaterale și astfel colaborarea dintre aceste state și Israel poate schimba soarta regiunii.
În data de 15 Septembrie 2020 la Washington, D.C., se semnează un acord istoric între Regatul Bahrain, Statul Israel, Emiratele Arabe Unite, și Statele Unite ale Americii. Acest acord are în principiu eliminarea tuturor ostilităților entităților militare și paramilitare prin încheierea radicalismului și al conflictului, menținerea păcii între statele semnatare și cea regională, consolidarea viziunii de pace, securitate și prosperitate în Orientul Mijlociu.
Acordurile Abraham sunt opțiunea validă pentru un început în normalizarea relațiilor dintre Statul Israel și celelalte state arabe, precum și încheierea conflictului. După semnarea acestor acorduri, mai multe țări arabe precum Arabia Saudită au fost luate în considerare pentru începerea negocierilor de aderarea la aceste acorduri.
Problema Acordului Arabia Saudită-China-Iran
China a reușit prin eforturi diplomatice să aducă la masa negocierilor două dintre cele mai importante state din Orientul Mijlociu. Această reușită se datorează conform autorităților de la Beijing, perspectivei chineze de a concretiza pacea regională și cea mondială, rezolvarea conflictelor prin intermediul dialogului și al diplomației. De unde putem trasa o concluzie asupra corelării acestui eveniment cu Inițiativa Securității Globale, lansată de statul chinez prin intermediul președintelui Xi. De asemenea, nu este de neglijat faptul că în ultimii ani proiectul O Centură, Un Drum nu s-a mai dezvoltat în Orientul Mijlociu, datorită evenimentelor de după încheierea misiunii din Afghanistan a SUA și preluarea puterii de către talibani, cât și datorită acestui conflict dintre Arabia Saudită și Iran. Rămâne de analizat concret care dintre aceste premize au fost motivele fundamentale pentru reușita Chinei în stabilirea acestui acord istoric.
Însă dintr-o reușită, acest acord are multe implicații ce pot complica actuala balanță regională, respectiv metodei prin care Statul Israel își protejează integritatea și securitatea națională. Respectiv, prezența SUA în regiunea Golfului este din ce în ce mai slabă, având în vedere atacurile cu dronă fără pilot (UAV) asupra centrelor Aramco din Arabia Saudită din anul 2019. Arabia Saudită a înțeles de pe urma acestui eveniment că va trebui să își diversifice metodele de interes național și de apărare prin metode diplomatice la nivel regional și internațional.
Iranul, pe de altă parte, este un partener critic pentru China. Resursele de petrol importate de China din Iran și Arabia Saudită, asigură în mare parte nevoile naționale. Din acest punct de vedere, spre deosebire de SUA, China nu își permite să acționeze în regiune într-o manieră similară, autoritară ce poate avea rezultate negative asupra rolului său pe viitor, cât și pentru comerțul pe care îl are atât cu Iran, cât și cu Arabia Saudită.
Cristian Oancea este cercetător la Centrul de studii sino-ruse (CSSR) din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.