Foto: Președintele rus Vladimir Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, la Moscova, Rusia, 16 aprilie 2023, Sursa: aici.
În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol din presa din China, referitor la vizita ministrului chinez al Apărării, Li Shangfu în Rusia, efectuată în perioada 16-19 aprilie 2023, la invitația omologului său rus Serghei Șoigu.
Strategia de comunicare a Chinei
De asemenea, profităm de acest prilej pentru a prezenta cititorilor noștri modul cum China își distribuie mesajele, diferit, în presa în limbă chineză și în cea în limba engleză, cele două versiuni fiind diferite. Chiar dacă subiectul este același, mesajul este formulat diferit, informațiile diferă, redând o altfel de tonalitate (în chineză mesajele au un ton mai tăios, pe când în engleză este mai îndulcit). Această remarcă nu trebuie înțeleasă însă prin prisma dificultății de a transpune un conținut într-o altă limbă străină, ci prin prisma mesajului pe care Beijing-ul dorește să îl transmită exteriorului, restului lumii („the outsiders”) și celor din interior. După aproape doi ani de „China la zi”, ne este clar că publicul țintă pentru versiunile în limba engleză este exteriorul – străinii (the outsiders) – așadar se formulează un conținut special pentru ceea ce ar trebui să știe cei din afară și ceea ce trebuie să înțeleagă (din perspectiva chineză, bineînțeles). Versiunile în limba chineză însă, după cum s-au putut observa din materialele „China la zi” publicate de-a lungul timpului (sau cel puțin am încercat să arătăm, să scoatem la lumină, să descifrăm), redau exact reacțiile, tonalitatea (în general mult mai dure, mai ferme față de versiunile în limbile străine, și în ceea ce privește subiectele sensibile, mesajele devin eliptice, experții, analiștii chinezi apelând adesea la cheng-uri (成语chéngyǔ, la aforisme, proberbe chinezești, expresii idiomatice din chineza tradițională, majoritatea dintre acestea constând în caractere sau cuvinte care nu pot fi înțelese de outsiders, ci doar de insiders).
Materialul de astăzi este un studiu de caz, emblematic pentru strategia de comunicare a Beijingului pe care o sugeram mai sus. Considerăm relevantă varianta textului în limba chineză inclusiv din prisma tonului, a poziției, a reacției, a ordinii în care a fost formulat conținutul de Beijing.
Cititorul are la dispoziție versiunea în chineză a relatării despre vizita ministrului Li Shangfu, tradusă în limba română, dar, pentru comparație, poate vedea și versiunea în limba engleză a relatării despre vizita ministrului chinez al Apărării în Federația Rusă.
Versiunea în engleză a materialului pe aceeași temă aici: https://www.globaltimes.cn/page/202304/1289289.shtml.
Vom prezenta principalele idei ale articolului din limba engleză, urmând ca mai apoi, după ce cititorul va putea lectura și versiunea în chineză, să își facă o impresie despre strategia de comunicare a Beijingului.
- Vizită este caracterizată în versiunea în engleză drept „o întâlnire specială, importantă, la nivel înalt”, care va contribui la consolidarea relațiilor militare dintre cele două țări. În versiunea în chineză este „o vizită sinceră și deschisă, care va contribui la consolidarea relațiilor militare dintre cele două țări (subl.n.)”.
- În Introducere se pune accent pe ideea că „parteneriatul strategic dintre China și Rusia nu are intenții ascunse și nici nu vizează vreo terță parte”. Vizita de stat a președintelui Xi în Rusia în luna martie și declarația semnată de cei doi șefi de stat în timpul acestei întâlniri au arătat că „China și Rusia nu sunt genul de alianță politico-militară din perioada Războiului Rece”.
- „Toate tipurile de cooperare, inclusiv cele militare, între cele două țări, cum ar fi exerciții militare comune și alte cooperări normale pentru apărarea națională, nu vor dăuna securității naționale vreunei alte țări și „nici nu vor contrazice poziția neutră și responsabilă a Chinei în găsirea unei soluții politice în rezolvarea crizei din Ucraina”;
- De cele mai multe ori în articolele în engleză se construiește discursul așa: detalii vizită, declarații (bineînțeles pozitive), opiniile analiștilor – mai multe voci care susțin și apără aceleași idei, (de pildă, în acest material – pentru a oferi mai multe argumente că Rusia și China nu își aprofundează acum parteneriatul, prin care se încearcă contracararea speculațiilor făcute cu privire la cooperarea în domeniul militar. („Cooperarea militară dintre China-Rusia nu servește doar intereselor reciproce, ci este, de asemenea, semnificativă în stimularea multipolarizării ordinii mondiale pentru a limita și a descuraja hegemonia.”, au declarat analiștii pentru Global Times).
- Se trece apoi la prezentarea declarațiilor oficiale – ale Președintelui Putin: „Cooperarea militară joacă un rol important în relațiile sino-ruse și sperăm că cele două armate vor consolida cooperarea în formarea comună, în schimburile profesionale, precum și în alte domenii și că încrederea reciprocă strategică dintre cele două țări va continua să fie aprofundată, a declarat Putin în cadrul întâlnirii cu ministrul chinez”, scrie Global Times.
- Imediat sunt expuse și declarațiile lui Li Shangfu. Potrivit articolului, în timpul întâlnirii cu Putin, ministrul chinez a subliniat dezvoltarea continuă a relațiilor sino-ruse sub conducerea celor doi șefi de stat, aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare dintre China și Rusia, consolidarea încrederii reciproce militare dintre cele două țări (fiind înregistrate deja progrese substanțiale) și intenția Chinei de a implementa pe deplin consensul la care au ajuns cei doi șefi de stat, cel de a consolida și mai mult comunicarea strategică dintre cele două armate, coordonarea și cooperarea multilaterală, astfel încât să aducă noi contribuții la protejarea securității și stabilității globale și regionale.
- Urmează opinia experților care să întărească ideea de bază. Opinia experților: Deși există unele voci din Occident care încearcă să interpreteze greșit cooperarea militară China-Rusia pentru a submina poziția neutră a Chinei cu privire la criza din Ucraina, Reuters a raportat luni că NATO și SUA spun că nu au văzut încă semne că China furnizează arme Rusiei. Oficialii americani și unele mass-media occidentale nu au reușit să-și demonstreze teoria conspirației sau ipoteza nefondată că „China sprijină Rusia cu arme letale pentru a lupta împotriva Ucrainei” cu nicio dovadă concretă, iar motivul pentru care continuă să facă acest lucru este subminarea reputației și credibilității Chinei pentru a media criza din Ucraina, au spus experții.
Washingtonul este foarte îngrijorat, deoarece nu poate găsi o modalitate eficientă de a opri China să promoveze pacea, ceea ce le pune într-o poziție jenantă, pe măsură ce tot mai multe țări văd faptul că Washingtonul este cel care adaugă combustibil incendiului, au observat experții. Rusia are mai multă experiență în dezvoltarea și operarea unui astfel de sistem decât China din cauza amenințărilor nucleare mari cu care se confrunta Uniunea Sovietică din partea SUA în timpul Războiului Rece. Un astfel de sistem ar identifica și trimite avertismente imediat după lansarea rachetelor balistice intercontinentale, au spus observatorii.
- Urmează acum ideile/mesaje principale care se doresc lansate în jurul vizitei menționate. Li Shangfu, ministrul chinez al Apărării a fost sancționat de SUA pentru achiziționarea de arme rusești pentru Armata Populară Chineză de Eliberare (PLA), când era responsabil de Departamentul de Dezvoltare a Echipamentelor din China al Comisiei Militare Centrale. Administrația președintelui american de atunci Donald Truopinii mp l-a sancționat pe Li și departamentul în 2018 pentru achiziționarea de arme rusești, inclusiv avioane de luptă Su-35 și sisteme de rachete sol-aer S-400. Analiștii chinezi au spus că vizita lui Li în Rusia este, de asemenea, un semnal trimis în comun de China și Rusia SUA că cooperarea lor, inclusiv cea militară, nu va fi afectată de presiunea SUA.
- Forțele militare ale Chinei și Rusiei sunt foarte puternice și cele două țări au o influență strategică semnificativă la nivel global și sunt puterile cheie pentru a limita și descuraja hegemonia și pentru a proteja pacea și stabilitatea în multe regiuni cu semnificație strategică, care sunt amenințate de forțele externe, au spus experții. Acesta este motivul pentru care țări precum Africa de Sud și Iran au organizat exerciții maritime comune cu marinele chineze și ruse în februarie și martie, în ciuda presiunii din partea SUA și Occidentului, iar țările din Asia Centrală au, de asemenea, mecanisme de exerciții militare comune cu China și Rusia pentru combaterea terorismului, separatism și extremism religios în regiune, au spus experții.
- Opinii separate ale experților chinezi vin să întărească ideea că nu este vorba nici despre escaladare, nici despre intenții agresive. Zhang Hong, cercetător asociat la Institutul de Studii despre Rusia, Europa de Est și Asia Centrală din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, a subliniat cooperarea de lungă durată a celor două armate în domeniul militar, organizarea anuală de exerciții militare comune și de a coopera în alte chestiuni militare și de securitate, care „au existat cu mult înainte de criza din Ucraina”: „Dacă această cooperare normală și legitimă ar fi fost afectată de criza din Ucraina sau de presiunea SUA, atunci ar fi un lucru ciudat, așa că vizita lui Li în Rusia trimite lumii un semnal că legăturile militare dintre China și Rusia nu au intenții ascunse și că cele două armate vor continua să coopereze în viitor pentru pacea mondială și interesele reciproce. Deși există unele voci din Occident care încearcă să interpreteze greșit cooperarea militară China-Rusia pentru a submina poziția neutră a Chinei cu privire la criza din Ucraina, Reuters a raportat luni că NATO și SUA spun că nu au văzut încă semne că China furnizează arme Rusiei. Song Zhongping, un oficial militar chinez și comentator TV, a declarat pentru Global Times că exercițiile comune între China și Rusia contribuie la menținerea păcii și stabilității regionale, afirmând că ar putea exista și cooperare tehnologică militară (CSSR).
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus.
Editorial Global Times: Ministrul chinez al Apărării vizitează Rusia, unele mass-media din Occident nu dau dovadă de profesionalism
Foto: Întâlnire între miniștrii Apărării ai Rusiei și ai Chinei, Sursa: aici
În perioada 16-19 aprilie, la invitația ministrului rus al Apărării Șoigu, consilierul de stat și ministrul Apărării Li Shangfu a efectuat o vizită oficială în Rusia. Aceasta este prima vizită în străinătate a lui Li Shangfu de la preluarea mandatului în luna martie a acestui an, ceea ce evidențiază nivelul ridicat de încredere reciprocă strategică dintre cele două armate. Relațiile militare dintre cele două țări continuă să se dezvolte, fundamentul acestora fiind parteneriatul strategic de cooperare sino-rus în noua eră, careare o mare contribuție în ceea ce privește pacea și stabilitatea regională, și chiar mondială.
Aceasta este o vizită sinceră și deschisă. Cu toate acestea, ea (*vizita) pare să fi stârnit frustrarea unor mass-media din Occident, care s-au grăbit să găsească „semnale neconvenționale” pentru schimburile regulate dintre cele două țări. Unele au interpretat-o drept așa-numita „contrabalansare a ordinii mondiale și reducere a influenței americane”, în timp ce altele au exagerat posibilitatea „furnizării de arme Rusiei” de către partea chineză. Dacă în spatele acestor declarații nu se ascund intenții politice răutăcioase, atunci sunt cuvintele unor persoane neavizate. Mistica hegemonismului și apetitul pentru jocul cu sumă nulă nu conduc decât la prejudecăți dintr-o perspectivă subiectivă.
După cum este bine cunoscut, diplomația militară este o componentă importantă a diplomației unei țări și servește adesea drept „un barometru” pentru observarea relațiilor dintre marile puteri. Relații bilaterale bune semnifică relații militare bune. Relații militare bune semnifică relații bilaterale și mai bune. După preluarea mandatului, vizitele miniștrilor chinezi ai apărării au vizat în mod tradițional țări importante. Începând cu anii 1990, Rusia și Statele Unite au fost primele destinații vizate de miniștrii chinezi ai Apărării. În 2013, în 2018, precum și în acest an, după preluarea mandatului, ministrul chinez al Apărării a ales Rusia ca prim obiectiv al vizitei, ceea ce demonstrează îmbunătățirea continuă a parteneriatului strategic sino-rus de cooperare. China și Rusia sunt două țări mari vecine. Din perspectiva menținerii securității și a încrederii politice reciproce cu țările vecine, schimburile de apărare dintre China și Rusia sunt de mare importanță.
În contextul escaladării crizei din Ucraina, unii europeni sunt îngrijorați de evoluția relațiilor sino-ruse și de modul în care pot influența cursul situației, o îngrijorare care este de înțeles. Există însă voci care așteaptă momentul oportun asemenea unui cal troian. Aceste voci au pus în mod nejustificat o falsă etichetă Chinei, încercând să o transforme dintr-o parte neimplicată, într-una responsabilă. Cu alte cuvinte, este o defăimare a Chinei, fapt ce trădează anxietatea occidentală, vizibilă frecvent și sub alte pretexte.
În ceea ce privește această chestiune (*războiul ruso-ucrainean), China nu are nicio obligație de a-și „demonstra în mod repetat nevinovăția” și nu poate fi constrânsă să se justifice. Nimeni nu are dreptul să ne oblige să facem acest lucru. Relațiile sino-ruse nu sunt angajate într-o alianță sau confruntare și nu vizează terțe părți, și susținem acest principii în dezvoltarea relațiilor de prietenie cu toate țările.
China nu practică plasarea într-o tabără sau alta, recrutarea de aliați pentru a forma fracțiuni, pentru a contracara alte părți și este inacceptabil să reducă sau să degradeze cooperarea cu alți parteneri din cauza constrângerilor externe.
Foto: Semnarea Declarației comune publicată pe 22 martie 2023 privind aprofundarea parteneriatului strategic sino-rus în noua eră de către cei doi șefi de stat, Sursa: aici
Declarația comună publicată pe 22 martie 2023 privind aprofundarea parteneriatului strategic sino-rus în noua eră, subliniază organizarea în mod regulat a unor exerciții comune – patrule maritime și aeriene, consolidarea schimburilor și cooperarea între cele două armate, inclusiv în cadrul mecanismelor bilaterale existente. Acest lucru este în conformitate cu interesele fundamentale ale ambelor țări și popoare și va contribui, de asemenea, la menținerea păcii și securității regionale și mondiale.
În ceea ce privește criza din Ucraina, poziția Chinei a fost foarte clară încă de la început. Continuăm să promovăm pacea și negocierile, în loc să punem gaz pe foc. Această poziție imparțială a fost apreciată și înțeleasă de părțile în cauză, iar comunitatea internațională se așteaptă din ce în ce mai mult ca China să joace un rol mai constructiv în promovarea păcii și a discuțiilor. În loc să se preocupe de evoluția relațiilor sino-ruse, unele mass-media din Statele Unite și din Occident, cât și unii politicieni, ar trebui să reflecteze mai mult asupra problemelor de securitate regională și globală și cine este inițiatorul și promotorul conflictului dintre Rusia și Ucraina.
În ceea ce privește cooperarea militară, China și Rusia au un grad ridicat de încredere reciprocă și o relație strânsă, ceea ce este crucial pentru pacea și stabilitatea regională. În contextul intensificării tensiunilor geopolitice globale, progresul constant al relațiilor sino-ruse va ajuta cele două țări să facă schimb de opinii și să coordoneze pozițiile cu privire la problemele majore în timp util și reprezintă, de asemenea, un pilon indispensabil pentru menținerea echilibrului strategic global. Consolidarea și dezvoltarea relațiilor sino-ruse nu este doar dreptul legitim al Chinei, ci și responsabilitatea unei mari puteri.
Sursa: aici .
Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Cristian Oancea.