Relațiile SUA-China se tensionează în Pacific, iar Kissinger stă la sfat cu chinezii despre „filosofia diplomației”. China la zi

Foto: Seminar online pe tema „Kissinger și Relațiile sino-americane”, cu participare chineză și americană (Henry Kissinger ultimul de pe rândul al doilea – explicațile foto în articol).

În materialul de astăzi al revistei presei ,,China la zi, vă prezentăm o declarație de presă publicată pe site-ul oficial al MAE chinez și trei texte din mass-media chineză de la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie.

Remarcăm faptul că tensiunile dintre cele două state rămân la cote înalte, mai ales în zona statelor insulare din Pacificul de Sud, unde ofesiva strategică a Chinei – sub paravanul războiului din Ucraina – nu a rămas nesesizată. Beijingul dă asigurări în continuare Americii că situația poate fi gestionată diplomatic, semnalizând detensionarea relațiilor, dar, în acelați timp, nu poate ieși din confruntarea cu Occidentul, pe care nu o recunoaște explicit, dar o practică cotidian. În ceea ce privește evoluțiile din Ucraina, pozițiile Chinei exprimată în presa oficială și oficioasă sunt aceleași: susține Federația Rusă, dar nu trece cu susținerea Moscovei peste o serie de linii roșii economico-financiare stabilite de SUA, care i-ar putea periclita propriile interese.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR).

Declarații oficiale și articole. Sumar

  1. Zhao Lijian: Țările insulare din Pacificul de Sud nu sunt „curtea din spate” a niciunei țări, cu atât mai puțin o arenă pentru jocuri geo-politice. (declarație de presă)
  2. Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului dezvăluie „minciunile Occidentului” (articol)
  3. Wang Yi: Atmosfera actuală a relațiilor dintre China și Statele Unite ale Americii (SUA) este departe de a fi una normală, dar îngrijorarea excesivă a părții americane este total inutilă. (articol)
  4. Ambasadorul Chinei în Japonia, Kong Xuanyou: Japonia nu trebuie să accepte să meargă pe calea alianței Japonia-SUA până la ultimele consecințe nefaste (articol)
  1. Zhao Lijian: Țările insulare din Pacificul de Sud nu sunt „curtea din spate” a niciunei țări, cu atât mai puțin o arenă pentru jocuri geo-politice.

Foto: Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Zhao Lijian, Sursa: Site-ul oficial al MAE chinez

Reporter Agence France Presse (AFP) : Guvernul SUA a declarat ieri că va consolida relațiile cu țările insulare din Pacific. În plus, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a criticat lipsa de transparență în acordul propus de China acestor țări. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Zhao Lijian: Opinia SUA în ceea ce privește „lipsa de transparență a acordului de colaborare dintre China și țările insulare din Pacific” nu corespunde deloc realității și demască din nou faptul că partea americană bănuie pe alții de propriile lor metehne și manifestă o atitudine arogantă de hegemonism.

Partea chineză a făcut deja publică știrea că membrul Consiliului de Stat, ministrul afacerilor externe Wang Yi va participa la cea de-a doua conferință a miniștrilor de externe din China și țările insulare din Pacific și va vizita diverse țări insulare din Pacific. Actuala conferință a miniștrilor de externe a ajuns la numeroase înțelegeri importante și a înregistrat progrese pozitive.

Aceasta constituie expresia concentrată a respectului reciproc, a dezvoltării comune și a cooperării reciproc avantajoase dintre China și țările insulare din Pacific. Această vizită va aduce, de asemenea, schimburile și cooperarea dintre China și țările insulare din Pacific la un nou nivel.

După această întâlnire a miniștrilor de externe, partea chineză a făcut public „Documentul cu privire la poziția Chinei în ceea ce privește respectul reciproc și dezvoltarea comună cu țările insulare din Pacific”, iar versiunea în limba engleză a fost deja pusă în circulație. Este la dispoziția tuturor spre consultare. Documentul cu privire la poziția Chinei are 15 puncte, care cuprinde 24 de domenii concrete de colaborare. Partea chineză va continua să mențină contacte  și mai strânse cu părțile implicate, făcând uz de rolul de mecanism al conferinței miniștrilor de externe a Chinei și țărilor insulare din Pacific pentru a edifica, mână în mână, o comunitate de destine comune și mai strânsă între China și țările insulare din Pacific.

Această conferință a miniștrilor de externe a fost organizată ca urmare a acordului dintre China și țările insulare cu care s-au stabilit relații cu scopul de a promova pacea și dezvoltarea  împreună, cât și pentru a răspunde la toate tipurile de riscuri și de provocări și pentru a aprofunda schimburile de prietenie și cooperarea pragmatică între China și țările insulare din Pacific în diferite domenii.

Inițiativa de cooperare a părții chineze s-a bucurat de un răspuns pozitiv și de un sprijin general din partea țărilor insulare. Acest lucru se datorează faptului că R.P.Chineză și țările insulare practică în comun un adevărat multilateralism, apără și respectă în comun principiile suveranității naționale a statului și ale neamestecului în treburile lor interne.

De asemenea, aș dori să mai subliniez că țările insulare din Pacificul de Sud nu sunt „curtea din spate” a niciunei țări, cu atât mai puțin o arenă pentru jocuri geo-politice. Regiunea ar trebui mai degrabă să devină o mare platformă pentru cooperarea internațională. În dezvoltarea relațiilor și a cooperării cu țările insulare din Pacificul de Sud, partea chineză s-a pronunțat cu consecvență că, toate țările, mari sau mici, sunt egale, se tratează reciproc cu sinceritate, susțin dreptatea în timp ce urmăresc interese comune și urmează conceptul de sinceritate, al rezultatelor reale, afinității și bunei credințe.

În acest proces, perseverăm în deschidere și incluziune, nu vom exercita niciodată presiune asupra țărilor insulare să aleagă dintre tabere, nici nu le vom impune ce să cumpere si ce să vândă, niciodată nu vom urmări interese egoiste și creerea așa numitelor „sfere de influență”. China a fost întotdeauna o forță constructivă care caută pacea, dezvoltarea și cooperarea.

Sursa: aici,1 iunie 2022.

2.Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului dezvăluie „minciunile Occidentului”

Foto: Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Sursă: Global Times

În încheierea vizitei de șașe zile în China, Michelle Bachelet, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a susținut o conferință de presă în format online în seara zilei de 28 mai, la Guangzhou. În timpul video-conferinței, Bachelet a ținut să mulțumească guvernului chinez pentru invitație și a prezentat itinerariul vizitei sale efectuate în Guangzhou, Kashgar și Urumqi. Înaltul Comisar nu a adus critici dure Chinei așa cum unele guverne occidentale și-ar fi dorit, înfuriindu-i și agitându-i pe cei care au încercat să folosească vizita acesteia drept pretext pentru exagerarea „problemei Xinjiang-ului”. 

În seara zilei de 28 mai, ora locală a Chinei, secretarul de stat al SUA, Blinken, a emis în grabă un comunicat, declarând că Statele Unite „rămân preocupate” de vizita lui Bachelet și a echipei sale în China, precum și de „eforturile Chinei de a restricționa și manipula vizita acesteia”. Este a treia oară în mai puțin de 10 zile când SUA s-au pronunțat împotriva vizitei lui Bachelet în China, ceea ce denotă „îngrijorarea” lor. În timpul interviurilor din data de 28 mai, viceministrul chinez de externe Ma Zhaoxu a oferit informații cu privire la vizita specială a lui Bachelet în China. Acesta a declarat că precum norii întunecați nu pot acoperi soarele, așa și toate minciunile și zvonurile legate de Xinjiang vor ieși la lumină în cele din urmă. „Având scopuri politice ulterioare, unele țări occidentale nu au cruțat niciun efort de a perturba și sabota vizita Înaltului Comisar în China, însă încercările lor au eșuat”.

Bachelet vizitează Guangzhou, Kashgar și Urumqi

Bachelet a vizitat China în perioada 23-28 mai. Potrivit lui Ma Zhaoxu, aceasta este prima ei vizită în China de la preluarea mandatului de Înalt Comisar pentru Drepturile Omului și, de asemenea, este prima dată când China primește o vizită de la Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului în ultimii 17 ani. În data de 25 mai, președintele Xi Jinping a avut o întâlnire în format online cu Înaltul Comisar Bachelet. Consilierul de stat și ministrul de externe Wang Yi, precum și funcționari din diverse departamente, inclusiv Curtea Populară Supremă, Procuratura Populară Supremă, Ministerul Afacerilor Externe, Comisia pentru Afaceri Etnice de Stat, Ministerul Securității Publice, Ministerul Resurselor Umane și Securității Sociale și Federația Femeilor din China s-au întâlnit și au discutat cu Bachelet. În Guangzhou, Bachelet a vizitat locații și s-a documentat cu privire la democrația la nivelurile de bază ale Chinei, reducerea sărăciei, protecția judiciară, protecția mediului, garantarea condițiilor de viață ale oamenilor, asigurarea drepturilor unor comunități special desemnate și educația privind drepturile omului. În timpul șederii sale în Xinjiang, partea chineză i-a prezentat pe larg măsurile și realizările Xinjiangului în combaterea terorismului și în de radicalizarea dezvoltării economice și sociale, protecției etnice și religioase precum și a drepturilor muncii. Bachelet a făcut, de asemenea, vizite pe teren în Kashgar și Urumqi, discutând cu o serie de persoane din diferite categorii sociale, cum ar fi minoritățile etnice, experți și cercetători.

Conferința de presă a lui Bachelet a atras atenția presei străine, iar Reuters, AFP etc. au raportat totul de la prima oră. Potrivit unor analiști, declarațiile făcute de Bachelet au dezmințit informațiile false răspândite de Occident în privința regiunii Xinjiang, fiind, o lovitură pentru Statele Unite și unele țări occidentale, precum și mass-media și forțele lor anti-China.

Ma Zhaoxu oferă informații cu privire la vizita specială a lui Bachelet

În timpul unor interviuri din data de 28 mai, viceministrul de externe Ma Zhaoxu a oferit informații cu privire la vizita specială a lui Bachelet în China. Acesta a declarat că, prin eforturile comune ale ambelor părți, vizita a înregistrat rezultate pozitive și pragmatice, precum îmbunătățirea înțelegerii căii de dezvoltare a drepturilor omului din China; clarificarea propunerii Chinei de a promova guvernarea globală a drepturilor omului; consolidarea cooperării dintre China și Oficiul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR); precum și înțelegerea adevăratului Xinjiang prin propria experiență.

Ma Zhaoxu a mărturisit că, de la o vreme, sub pretextul drepturilor omului, unele țări occidentale și forțe anti-China au fabricat și au promovat minciuni cu privire la așa-numitele probleme legate de Xinjiang pentru a le servi planului politic de „folosire a Xinjiangului pentru controlarea Chinei”. Partea chineză a subliniat că problema Xinjiang nu este deloc o problemă a drepturilor omului, ci o problemă majoră de protejare a suveranității naționale, a securității și a integrității teritoriale.

Înaltul Comisar Bachelet a vizitat orașul antic Kashgar, precum și câmpurile de bumbac, unde a avut parte de o mai bună înțelegere a progreselor pe care le-a făcut Xinjiangul în protejarea culturii tradiționale a minorităților etnice și a mijloacelor de trai ale populației locale. Vizita sa la o expoziție cu tematică anti-terorism și de radicalizare, i-a conferit lui Bachelet detalii despre legile și politicile în vigoare din Xinjiang, precum și pragmatismul și eficacitatea acestora.

Înaltul Comisar a discutat, de asemenea, față în față cu personalități religioase despre libertatea de religie a musulmanilor și protecția conform legii drepturilor și libertăților lor în Xinjiang. În timpul discuției cu oamenii din diferite categorii sociale ale Xinjiangului, Bachelet a ascultat opiniile reprezentanților civili din domenii precum sănătate, justiție, muncă, precum și reprezentanți ai femeilor.

„Ca răspuns la politizarea și instrumentalizarea instituțiilor multilaterale pentru drepturile omului, cum ar fi Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, în ultimii ani, China a subliniat faptul că anumite țări occidentale au un trecut nefavorabil în problematici privind drepturile omului. Platforme multilaterale pentru drepturile omului răspândesc minciuni și zvonuri, amestecându-se în afacerile interne ale altor țări sub pretextul problematicilor legate de drepturile omului și atacând și defăimând alte țări, transformând instituțiile multilaterale pentru drepturile omului în arene pentru „nume și umilire” și „confruntări de grup”. Această situație a otrăvit atmosfera cooperării internaționale în domeniul drepturilor omului, lucru care trebuie să fie luat în serios și schimbat”, a declarat Ma Zhaoxu.

Statele Unite ale Americii au sărit din nou în a-și exprima îngrijorarea

Statele Unite obișnuiau să fie cea mai puternică voce care cerea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului să viziteze Xinjiangul, dar odată cu vizita lui Bachelet din China, SUA au început să obiecteze necontenit. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Price, a declarat atât în data de 20, cât și în 24 mai că este „profund îngrijorat” de vizita lui Bachelet în China, spunând că SUA nu cred că Republica Populară Chineză îi va permite Înaltului Comisar să efectueze o „evaluare amplă, independentă și nemanipulată a drepturilor omului în Xinjiang”, numind acordul lui Bachelet de a vizita China în aceste circumstanțe „o mișcare greșită”. După ce Bachelet și-a încheiat vizita și a susținut o conferință de presă, Departamentul de Stat al SUA a emis în grabă o declarație pe 28 mai, spunând: „Suntem îngrijorați de faptul că, în timpul acestei vizite, condițiile impuse de autoritățile de la Beijing nu au putut permite o evaluare completă și independentă a situației drepturilor omului din China”, aruncând încă o dată cu calomnii, spunând că „genocidul și crimele împotriva umanității continuă în Xinjiang”.

De ce sunt Statele Unite atât de schimbătoare? Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat pe 25 mai că răspunsul este unul simplu: pentru a acoperi minciunile, trebuie create mai multe minciuni. SUA se tem că minciunile lor despre „genocidul” și „munca forțată” din Xinjiang vor fi descoperite de comunitatea internațională, așa că nu ezită să fabrice mai multe minciuni pentru a defăima China și a induce în eroare comunitatea internațională.

Potrivit unor experți chinezi și străini intervievați de un reporter de la Global Times, vizita lui Bachelet a scos la iveală minciunile vechi de mai bine de un secol ale Statelor Unite și ale Occidentului împotriva Xinjiang-ului. În continuare, SUA și forțele anti-China vor crește presiunile asupra lui Bachelet și se vor pregăti să fabrice minciuni. Profesorul Zhu Ying de la Institutul de Studii Strategice Bai Fan de la Universitatea de Științe Juridice și de Drept de Sud-Vest a declarat unui reporter Global Times pe 28 mai că raportul Oficiului pentru Drepturile Omului al ONU privind Xinjiang este în curs de finalizare, așa că recentul atac a fost deosebit de violent.

Jeffrey Sachs, profesor de economie la Universitatea Columbia din New York și consilier principal al Națiunilor Unite, a declarat pentru Global Times printr-un e-mail că este „mulțumit” de vizita lui Bachelet, care nu ar trebui atacată sau criticată de guvernul SUA. El a spus că problemele legate de drepturile omului stipulate în Declarația Universală a Drepturilor Omului ar trebui rezolvate prin procesul ONU și nu folosite pentru a declanșa tensiuni geopolitice. El și-a exprimat speranța pentru un raport cuprinzător legat de Xinjiang, care să promoveze bunăstarea oamenilor din regiunea Xinjiang și să discute aceste probleme pe baza faptelor.

Ambasada Rusiei în China a publicat o declarație pe rețelele de socializare în seara zilei de 28 mai, subliniind că afacerile Xinjiang-ului sunt afaceri pur interne ale Chinei și orice formă de amestec a comunității internaționale este inacceptabilă. „Am dori să atragem tuturor atenția asupra faptului că problema protecției drepturilor omului în Xinjiang nu este oficial pe agenda Consiliului pentru Drepturile Omului sau a altor platforme multilaterale pentru drepturile omului deoarece nu există o rezoluție sau o decizie în această problemă. Restul sunt doar cuvinte, emoții, retorică cu prejudecăți etc.”. „Sperăm că Înaltul Comisar Bachelet va primi răspunsuri la toate întrebările în timpul vizitei sale în Xinjiang și că majoritatea problemelor nu mai reprezintă acum o dilemă”.

Sursa:aici, 30 mai 2022.

3.Wang Yi: Atmosfera actuală a relațiilor dintre China și Statele Unite ale Americii (SUA) este departe de a fi una normală, iar îngrijorarea excesivă a părții americane este total inutilă.

Foto: Consilierul de Stat și Ministrul chinez al Afacerilor Externe, Wang Yi, Sursa: Global Times (GT)

Pe data de 31 mai 2022, Consilierul de Stat și Ministrul de externe, Wang Yi a fost invitat să susțină un discurs în cadrul seminarului online pe tema „Kissinger și Relațiile sino-americane”.

Wang Yi a apreciat preocuparea și sprijinul pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea relațiilor sino-americane venite din partea prietenilor din toate categoriile sociale din Statele Unite reprezentați de Kissinger. Acesta a declarat că, în urmă cu jumătate de secol, președintele Mao Zedong, premierul Zhou Enlai, președintele Nixon, Kissinger și alți lideri chinezi și americani de rang înalt, prin viziunea lor extraordinară, curajul politic și înțelepciunea diplomatică, au spart gheața confruntării între cele două țări și au realizat „strângerea de mână peste Pacific” care a șocat lumea, deschizând astfel un nou capitol în relațiile sino-americane. În ultimii 50 de ani, Kissinger a efectuat aproximativ o sută de vizite în China, determinând administrațiile succesive ale SUA să urmeze o politică activă față de China, iar angajamentul său față de dezvoltarea relațiilor sino-americane a devenit unul dintre cele mai magnifice capitole din cariera sa diplomatică.

La seminar online pe tema „Kissinger și Relațiile sino-americane” au participat invitați de prestigiu (vezi foto de la începutul materialului, de la stânga la dreapta): Qiu Yuanping, membru al Comitetului Permanent al Comitetului Național al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez; Cui Tiankai, consilier în cadrul Institutului de Diplomație al Poporului Chinez și fost ambasador al Chinei în SUA;  Wang Jisi, profesor la Școala de Studii Internaționale și președinte al Institutului de Studii Internaționale și Strategice de la Universitatea Beijing, Tian Wei, crainic China Global Television Network (CGTN); Wang Chao, președinte al Institutului de Diplomație al Poporului Chinez; Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA și consilier pe probleme de securitate  națională în timpul lui Richard Nixon și a lui Gerald Ford; Robert Zoellick, fost guvernator al Băncii mondiale și fost secretar de stat adjunct al SUA; Stapleton Roy, fost ambasador al SUA în China; Richard Haas, diplomat american și fost președinte al Consiliului pentru Relații Externe al SUA.

Sursa: Institutul de Diplomație al Poporului Chinez.

Wang Yi a subliniat că edificarea unei lumi interconectate, diverse, incluzive, cu o securitate comună, reprezintă o responsabilitate și o obligație pe care atât China, cât și SUA, trebuie să și le asume. Dacă Statele Unite și China vor fi capabile să își gestioneze bine relațiile reprezintă întrebarea secolului, la care cele două țări trebuie să ofere un răspuns pozitiv.

Promovarea „eșecului interacțiunilor” dintre China și SUA, exagerarea „inutilității dialogului” și pretinderea că „cooperarea de tip câștig-câștig” este doar un slogan politic, sunt argumente care nu respectă faptele istorice și nici nu corespund realității.

Wang Yi a subliniat, de asemenea, că relațiile dintre China și SUA întâmpină din ce în ce mai multe provocări, că narațiunea istorică a relațiilor sino-americane a fost distorsionată în mod artificial, iar direcția de dezvoltare riscă să o ia pe un drum greșit. Dacă în problema Taiwan, SUA vor continua mișcarea în marșarier, vor submina în mod fundamental pacea în strâmtoarea Taiwan și, în cele din urmă, totul se va răsfrânge asupra lor. Nu putem lăsa relațiile dintre SUA și China să se deterioreze și mai rău, de aceea trebuie să facem alegerea corectă: este necesară corectarea cunoașterii strategice și abandonarea mentalității Războiului Rece; consolidarea fundației politice și gestionării corecte a diferențelor; renunțarea la ideea de competiție și îmbunătățirea schimburilor și cooperării.

Wang Yi a spus că atmosfera actuală a relațiilor sino-americane este departe de a fi una normală și că anxietatea excesivă a părții americane este total inutilă. Principala sarcina a Chinei este de a se concentra pe propria-i dezvoltare și pe satisfacerea aspirațiilor oamenilor pentru o viață mai bună. Dacă SUA insistă să definească relațiile sino-americane prin termeni de competiție și să-și asume drept obiectiv politic orientarea prin care „ eu câștig, tu pierzi”, nu vor face decât să împingă China și SUA spre confruntare și conflict, iar lumea spre divizare și instabilitate.

Domnul Kissinger a spus că trebuie să existe o „filozofie a diplomației” și să nu tratăm diplomația doar ca pe o „chestiune administrativă”. Într-o epocă de schimbări turbulente, omenirea are nevoie de o nouă filozofie a diplomației care să pună accentul pe coexistența pașnică și pe cooperarea reciproc avantajoasă. Sper că oamenii cu viziune din SUA nu vor mai ezita și vor demara acțiuni de a aduce energie pozitivă în relațiile sino-americane. Sper că oamenii din toate categoriile sociale din China și SUA vor renunța la a mai rămâne tăcuți, aducând noi speranțe celor două popoare, a declarat Wang Yi.

Seminarul „Kissinger și relațiile sino-americane” a fost organizat de Institutul de Diplomație al Poporului Chinez prin intermediul video-conferinței, cu ocazia celei de-a 99-a aniversări a fostului secretar de stat american, Henry Kissinger. În cadrul seminarului, au fost trecute în revistă eforturile pozitive ale lui Kissinger de a promova dezvoltarea relațiilor sino-americane și au fost dezbătute problemele existente în relațiile dintre SUA și China.

Sursa: aici , 31 mai 2022.

4. Ambasadorul Chinei în Japonia, Kong Xuanyou: Japonia nu trebuie să accepte să meargă pe calea alianței Japonia-SUA până la ultimele consecințe nefaste

Foto: Ambasadorul Kong Xuanyou la Conferința de schimb a Asociației Japonia-China, Sursa: Global Times (GT)

Pe data de 1 iunie, ambasadorul Chinei în Japonia, Kong Xuanyou, a fost invitat să participe la Conferința de schimb a Asociației Japonia-China, unul dintre cele șapte grupuri de prietenie dintre Japonia și China și a ținut un discurs pe tema „Comemorarea a 50 de ani de la normalizarea relațiilor diplomatice și reflectarea asupra temei unei epoci de pace și de dezvoltare”. Ambasadorul Kong a făcut apel la partea japoneză să își mențină autonomia strategică, să dea dovadă de viziune și de înțelepciune, în special în gestionarea echilibrată a relațiilor cu China și cu Statele Unite și să joace un rol mai activ în promovarea dezvoltării regionale și mondiale.

Ambasadorul Kong a declarat că Asia este spațiul comun unde China, Japonia și celelalte țări din regiune s-au stabilit și își împlinesc aspirațiile. În fața opțiunii istorice pentru unitate sau dezbinare, cooperare sau confruntare, judecata sănătoasă a majorității covârșitoare a țărilor nu înclină spre alegerea încolonării alături de SUA sau de China, tendința principală fiind aceea de a trăi în armonie și de a coopera în scopul unui câștig reciproc.

Pozițiile țărilor asiatice ar trebui respectate pe deplin, iar vocile lor ar trebui să se facă  ascultate mai mult. Fiind vecină a Chinei, aliat al SUA și membru al Asiei, poziția Japoniei a atras atenția țărilor asiatice și a comunității internaționale.

„Mulți dintre prietenii mei japonezi îmi spun că își amintesc cu nostalgie perioada anilor 1970-1980, când era în vigoare Doctrina Fukuda. În vremea aceea, deși Japonia era un aliat al SUA, acest lucru nu a împiedicat-o să încheie un tratat de pace și prietenie cu China, aducând relațiile sino-japoneze la un nou nivel, precum și înregistrarea unui mare succes în ceea ce privește „diplomația asiatică” între țările din Asia de Sud-Est, în care țările din regiune au avut încredere. Acest lucru ar putea fi o sursă de inspirație pentru actualul guvern japonez, care ar putea demonstra că diplomația sa cu China, SUA și Asia nu este contradictorie sau incompatibilă, ci poate fi complet echilibrată. Le reamintesc adesea prietenilor mei japonezi că relațiile cu SUA nu reprezintă întreaga diplomație japoneză și că Japonia nu trebuie sa accepte să meargă pe calea alianței Japonia-SUA până la ultimele consecințe nefaste și nici să se împrietenească doar cu câteva țări „partenere”. Sper că Japonia își va menține autonomia strategică, că va da dovadă de viziune și de înțelepciune, în special în ceea ce privește gestionarea relațiilor cu China și SUA într-o manieră echilibrată, îmbunătățind și dezvoltând în același timp, în mod activ relațiile cu vecinii săi și că va îmbrățișa marea comunitate asiatică. Numai în acest fel Japonia își poate permite o cale pe care să avanseze.

Atât China, cât și Japonia sunt țări importante în Asia, dar și în lume. Dacă ne deschidem orizonturile și perspectivele, și privim dincolo de contradicțiile și diferențele noastre și ne situăm la nivelul situației generale din regiune și din lume, vom descoperi că există multe interese și preocupări comune extinse între China și Japonia, fie că este vorba de promovarea redresării economiei mondiale, a deschiderii și a integrării regionale, de rezolvarea problemelor de interes regional sau de abordarea diverselor probleme globale. Ambele părți pot și ar trebui să facă multe, iar urgența cooperării este foarte puternică. Sperăm că Japonia, împreună cu China, va răspunde cu seriozitate așteptărilor țărilor din regiune, va consolida comunicarea, coordonarea și cooperarea în afacerile multilaterale regionale și internaționale și va răspândi mai multă energie pozitivă.”, a declarat Ambasadorul Kong.

Sursa: aici, 1 Iunie 2022.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Yu Zhan. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.