Președintele Xi s-a întâlnit cu Bill Gates și l-a numit „prieten”. Un nou tip de diplomație americană în China? China la zi

Foto: Președintele Xi Jinping s-a întâlnit cu Bill Gates pe 16 iunie 2023, la Beijing, Sursa: aici.

Nu este deocamdată limpede semnificația deplină a vizitei din 16 iunie a lui Bill Gates în China și a seriei de vizite ale unor importanți oameni de afaceri americani în China. Ultima întâlnire raportată între Xi și Gates a fost în 2015, când s-au întâlnit în marginea forumului Boao din provincia Hainan. La începutul lui 2020, Xi a scris o scrisoare către Gates în care îi mulțumește lui și Fundației Bill & Melinda Gates pentru că a promis asistență Chinei, inclusiv 5 milioane de dolari pentru lupta țării împotriva COVID-19.

Reuters consideră că „întâlnirea din 16 iunie ar marca sfârșitul unei lungi pauze a Președintelui Xi în ultimii ani de la întâlnirea cu antreprenori privați străini și lideri de afaceri, după ce președintele chinez a încetat să călătorească în străinătate timp de aproape trei ani, când China și-a închis granițele în timpul pandemiei”.

De remarcat că, înainte de vizita Secretarului de Stat Blinken în China, din 18-19 iunie, mai mulți directori generali străini au vizitat China de la redeschiderea acesteia la începutul acestui an, dar majoritatea s-au întâlnit în principal cu miniștrii guvernului. Premierul Li Qiang s-a întâlnit cu un grup de directori generali străini, inclusiv cu Tim Cook de la Apple (AAPL.O) în martie, iar Elon Musk de la Tesla (TSLA.O) s-a întâlnit luna trecută cu vicepremierul Ding Xuexiang.

Cu toate acestea, sentimentul general este că „starea de spirit a comunității de afaceri străine față de China a devenit prudentă, pe măsură ce tensiunile chino-americane se intensifică, iar Xi sporește concentrarea țării pe securitatea națională”. (CSSR)

Bill Gates, fondatorul Microsoft și președintele Fundației Bill&Melinda, a sosit în China pe 14 iunie 2023, întâlnindu-se pe 16 iunie cu președintele chinez Xi Jinping, care l-a numit „prieten” (“你是我今年见到的第一位美国朋友Nǐ shì wǒ jīnnián jiàn dào de dì yī wèi měiguó péngyǒu, în traducere „Ești primul prieten american pe care l-am întâlnit anul acesta”).

În opinia unor analiști, „întâlnirea președintelui Xi cu Bill Gates a transmis restului lumii un semnal clar că relațiile sino-americane pot fi o relație de tip câștig-câștig și a demonstrat, de asemenea, dorința sinceră a Chinei de a promova un nivel mai înalt de deschidere”, scrie Global Times, subliniind imediat o altă idee importantă „Pe de altă parte, într-un moment în care relațiile chino-americane dau semne de spargere a gheții, Statele Unite continuă să provoace China în ceea ce privește problema Taiwanului. Fostul secretar de stat american Kissinger a avertizat că conflictele militare în strâmtoarea Taiwan pot apărea din cauza tensiunilor, iar relațiile dintre SUA și China sunt deja „pe marginea prăpastiei.

Potrivit presei chineze, pe data de 14 iunie, în jurul orelor 22.00 (ora Beijing-ului), Bill Gates a postat în chineză pe Weibo că tocmai a aterizat la Beijing și că aceasta este prima vizită pe care o efectuează din anul 2019. Același conținut a fost imediat postat și în limba engleză pe Twitter.

Foto: Postarea făcută de Bill Gates pe Weibo, la scurt timp după aterizarea în China,  Sursa: aici.

Foto: Captură de ecran din contul de Twitter al lui Bill Gates , Sursa: aici.

Același articol Global Times menționat mai sus subliniază faptul că „un think tank american a lansat un apel în ajunul vizitei secretarului de stat american Blinken în China, sugerând ca SUA să-și corecteze percepțiile greșite despre China, să repoziționeze interesele comune și să răspundă eforturilor Chinei de a reduce tensiunile, astfel încât să evite „conflictele distructive”.

Opiniile experților chinezi cu privire la întâlnirea Xi – Bill Gates

Foto: Lu Xiang (吕祥), expert pe probleme americane din Academia Chineză de Științe Sociale, Sursa: aici.

„Prin întâlnirea sa cu Bill Gates, președintele Xi a exprimat un semnal clar, acela că, relația dintre China și Statele Unite poate fi o relație de tip câștig-câștig. Ea nu trebuie sa fie o relație cu sumă zero și cu atât mai puțin una cu sumă negativă. În prezent, Statele Unite privesc din ce în ce mai mult relațiile sino-americane ca fiind negative și competitive, o situație pe care nu ne-o dorim să o vedem. Dacă relația dintre China și Statele Unite continuă să se deterioreze, este posibil ca toate deceniile de muncă grea să fie complet distruse. ”, a declarat Lu Xiang în timpul unui interviu din data de 16 iunie cu un reporter Global Times.

Foto: Li Haidong (李海东), profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Universitatea de Afaceri Externe, Sursa: aici

„Întâlnirea președintelui Xi cu Gates a arătat dorința sinceră a Chinei de a promova un nivel mai ridicat de deschidere. În mod inevitabil, o astfel de întâlnire va determina investitorii și operatorii străini să aibă așteptări mai sigure cu privire la viitorul politicii de cooperare a Chinei, sporindu-și încrederea în China.”, a declarat Li Haidong celor de la Global Times pe 16 iunie.

Foto: Zhang Wenzong (张文宗), director adjunct al Institutului de Studii despre America, din cadrul Institutului Chinez pentru Relații Internaționale Contemporane (CICIR), Sursa: aici.

„Vizita lui Blinken în China de această dată poate atenua tensiunile actuale dintre cele două țări apărute din cauza întreruperii vizitelor la nivel înalt într-o anumită măsură, dar este dificil să inversăm status quo-ul al relațiilor sino-americane la nivel strategic sau politic. În prezent, relațiile sino-americane continuă modelul vechi de competiție dintre China și Statele Unite, iar atitudinea SUA de a ataca China continua să fie aceeași. Este de remarcat faptul că, în procesul de relaţionare cu Statele Unite, am pus mai mult accent pe independenţa Chinei şi am acordat mai puţină atenţie declarațiilor sau acţiunilor dure sau blânde ale Statelor Unite, ceea ce arată că determinarea strategică a Chinei devine din ce în ce mai puternică.” a declarat Zhang Wenzong pe 16 iunie celor de la Global Times referitor la vizita lui Blinken în China.

Material realizat de Paula Toma , cercetătoare la Institutul de Științe Politice și Relații

Internaționale „Ion C.Brătianu”, Academia Română și coordonator al proiectului „China la zi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *