Mişcări pe marea tablă de şah a confruntării SUA-China. După trei ani petrecuţi în detenţie în Canada, Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, s-a reîntors în China

Mișcări pe marea tablă de șah a confruntării SUA – China. După trei ani petrecuți în detenție în Canada, Meng Wanzhou, fiica fondatorului Huawei, s-a reîntors în China

Ren Zhengfei, fondatorul companiei Huawei și fiica sa, Meng Wanzhou, directorul financiar al companiei Huawei

Paula Toma*

Meng Wanzhou, fiica în vârstă de 49 de ani a lui Ren Zhengfei, fondatorul miliardar al gigantului tehnologic chinez Huawei, a fost eliberată vineri, pe 24 septembrie, după trei ani de arest la domiciliu în Canada, timp în care apărarea ei s-a luptat pentru a nu fi extrădată în Statele Unite.

Pentru cei care nu cunosc prea multe despre acest cazMeng Wanzhou a fost arestată la începutul lunii decembrie 2018, pe aeroportul Vancouver, în timpul unui tranzit,  (deoarece se afla într-o călătorie de afaceri spre Mexic, Costa Rica, Argentina și Franța), la solicitarea Statelor Unite.

Washington a acuzat-o pe Meng de fraudă, acuzațiile concentrându-se pe relația dintre Huawei și o companie numită Skycom, care a făcut afaceri în Iran. Potrivit procurorilor americani, Skycom era o filială „ascunsă” a companiei Huawei. Iranul poate fi supus sancțiunilor SUA, iar băncile pot fi considerate răspunzătoare penal dacă ajută la mutarea banilor dintr-o țară sancționată în sistemul bancar global.

Meng Wanzhou și compania Huawei au negat toate acuzațiile venite din partea SUA. Câteva zile mai târziu, după ce a plătit o cauțiune de 10 milioane de dolari canadieni, Meng a fost pusă în libertate în Vancouver (unde are două case), fiind obligată să poarte o brățară electronică la picior și să predea pașaportul. Timp de trei ani, directorul financiar al Huawei a lucrat din Canada, fiind în permanență monitorizat electronic.

China ajunge la un acord cu America

Vineri, pe 24 septembrie, s-a anunțat că Meng Wangzhou și autoritățile americane au ajuns la un acord de suspendare a procesului judiciar pentru fraudă împotriva ei. În cele din urmă, Meng a părăsit Canada fără a pleda vinovată și fără a plăti o amendă.

Pe 25 septembrie, seara, Meng Wanzhou a sosit pe Aeroportul Internațional Shenzhen Bao, în compania Ambasadorului chinez în Canada, Cong Peiwu. În întâmpinarea ei s-au strâns peste o sută de persoane, printre care s-au numărat oficiali ai Ministerului Afacerilor Externe, ai provinciei Guangdong, ai orașului Shenzhen, colegi din cadrul companiei Huawei, cât și membri ai familiei, după cum era de așteptat.

Mass-media chineză și inclusiv Ministerul de Externe al Chinei au considerat întoarcerea lui Meng Wanzhou în China „o victorie măreață obținută de poporul chinez”, multe dintre știrile cu privire la acest subiect conținând acest cuvânt cheie.

Foto: Agenția de știri Xinhua.

Meng Wanzhou și-a făcut apariția într-o rochie roz, a salutat mulțimea, iar cei aflați la fața locului au izbucnit în urale, fluturând steaguri mici și ținând în mâini bannere cu mesaje de bun venit.

Foto: Agenția de știri Xinhua

„Patria este cel mai mare sprijin al nostru!”

Imediat după ce a coborât din avion, Meng a fost întâmpinată cu un buchet mare de flori, dăruit de un coleg de la Huawei. Meng a adresat câteva cuvinte mulțimii, concluzionând că episodul acesta a făcut-o mult mai puternică.

După mai bine de 1000 de zile de suferință, m-am întors în cele din urmă în sânul patriei mele! Așteptarea îndelungă în străinătate a fost plină de lupte și suferințe, însă în momentul în care am aterizat și am simțit căldura orașului meu natal, am fost copleșită de emoții. Este un sentiment greu de descris în cuvinte!

Datorită contextului epidemiologic, nu au existat strângeri de mână sau îmbrățișări la fața locului, însă oamenii au simțit emoțiile profunde din vocea tremurândă a lui Meng Wanzhou în momentul în care a spus „M-am întors acasă! M-am întors în patria-mamă!”.

În calitate de cetățean chinez obișnuit care a întâmpinat o situație atât de dificilă și a rămas într-o țară străină timp de trei ani, am simțit în permanență dragostea și căldura țării, a poporului, a partidului!”, a spus Meng Wanzhou.

Foto: Agenția de știri Xinhua

               „Președintele Xi Jinping are grijă de siguranța fiecărui cetățean chinez, iar faptul că a avut grijă de problema  mea, m-a mișcat profund. Mulțumesc totodată tuturor instituțiilor pentru sprijinul lor puternic în acest proces! Au protejat cu fermitate drepturile și interesele legitime ale companiilor și cetățenilor chinezi!”, a mai adăugat Meng Wanzhou.

Realizez că în ultimii trei ani, destinul personal și al întreprinderilor este inseparabil de cel al statului. Patria este cel mai mare sprijin al nostru! Vreau să spun că acolo unde există un steag roșu cu cinci stele, există un far de credință! Dacă credința are culoare, atunci este roșul chinezesc! a spus Meng Wanzhou pe un ton ferm.

În toiul nopții, aceasta a cântat împreună cu cei veniți în întâmpinarea sa „Oda patriei”, mulți dintre aceștia vărsând lacrimi. La final, Meng a mers la hotel, unde este nevoită să petreacă cele „14+7” zile de carantină, impuse de guvernul chinez.

Foto: Agenția de știri Xinhua

Întoarcerea lui Meng Wanzhou în China a fost transmisă în direct de mass-media chineză, cei interesați să privească întregul moment, îl pot viziona aici https://youtu.be/kcnifqZ9fW8.

Oamenii din Shenzhen au arătat, de asemenea, un mare entuziasm pentru revenirea acasă a lui Meng Wanzhou. În seara zilei de 25 septembrie, numeroase clădiri din Shenzhen au avut afișate un mesaj imens „Bine ai venit acasă, Meng Wanzhou!” În districtul Longgang din orașul Shenzhen, 300 de drone au zburat, fluturând mesajul „Luna e mult mai strălucitoare în patria-mamă!”, „Deși întârziată, barca se întoarce în cele din urmă acasă!” (barca făcând referire la Meng Wanzhou), iar pe terminalul internațional a răsunat cântecul patriotic „Eu și țara mea”.

În ceea ce privește poziția oficială a Chinei față de cazul Wang Menzhou, acțiunea SUA este considerată „o capcană și o persecuție împotriva cetățenilor chinezi, un act prin care se dorește a suprima companiile chinezești de înaltă tehnologie, cum este Huawei. Acuzațiile împotriva așa-numitei „fraude” a lui Meng Wanzhou sunt pur și simplu inventate, cu scopul de a suprima întreprinderile chinezești de înaltă tehnologie și de a împiedica dezvoltarea științei și tehnologiei Chinei. Ceea ce au făcut a fost pur și simplu o detenție abuzivă”.  

Mass-media chineză a afirmat și ea că este „o persecuție politică împotriva cetățenilor chinezi planificată de Statele Unite și asistată de Canada. Canada a jucat un rol rușinos ca slujitor al Statelor Unite în această poveste.”și că „datorită eforturilor neîncetate și luptei ferme a guvernului chinez, Departamentul de Justiție al SUA a semnat recent un acord cu Meng Wanzhou pentru a amâna urmărirea penală.”

În plus, la conferința de presă din data de 27 septembrie, Hua Chunying, purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei a ținut să accentueze fericirea și recunoștința resimțite de poporul chinez, mai ales de cei tineri, făcând următoarea declarație: „În ultimele două zile, unii studenți au venit la Ministerul de Externe cu flori, exprimând recunoștință guvernului chinez pentru reîntoarcerea doamnei Meng și spunând că sunt mândri de patria lor. Este de-a dreptul emoționant! Așa cum a spus doamna Meng, „Fără o patrie puternică, nu aș fi liberă astăzi!”. Revenirea în siguranță a doamnei  Meng în China este rezultatul eforturilor neîncetate ale partidului și guvernului chinez, este rezultatul sprijinului puternic al oamenilor din toată țara. Justiția poate întârzia, dar nu poate fi niciodată absentă. Asta dovedește din nou că o Chină puternică sub conducerea PCC-ului va fi întotdeauana sprijinul fiecărui cetățean chinez. Partidul și guvernul chinez au o voința fermă și o capacitate puternică de a proteja drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și companiilor chineze, precum și interesele și demnitatea partidului și a națiunii noastre. Nicio forță nu poate împiedica progresul Chinei!”

Compania Huawei a declarat că „aștepta cu nerăbdare să o vadă pe doamna Meng întorcându-se în siguranță acasă pentru a se reuni cu familia ei” și a anunțat că va continua să se apere împotriva acuzațiilor SUA.

Știrea eliberării lui Meng a fost atât de bine primită în administrația chineză, încât aceasta a decis să elibereze doi cetățeni canadieni arestați în 2018, imediat după reținerea lui Meng în Canada. Este vorba despre fostul diplomat, Michael Kovrig și omul de afaceri, Michael Spavor, cunoscuți drept „cei doi Michael”, care au fost reținuți mai mult de 1 000 de zile în China pentru o presupusă cauză de spionaj împotriva Chinei, lucru pe care l-au negat întotdeauna. Cei doi au aterizat sâmbătă, 25 septembrie în orașul Calgary, unde au fost primiți de prim-ministrul Justin Trudeau.

Foto: Omul de afaceri, Michael Spavor , și fostul diplomat, Michael Kovrig. Sursa: BBC.

Reținerea celor doi în China a fost interpretată de mulți drept represalii pentru arestarea lui Meng din 2018, însă partea chineză susține că „Incidentul Meng Wanzhou este complet diferit în esență de cazul celor doi canadieni. Cazul Meng Wanzhou este o persecuție politică împotriva unui cetățean chinez, un act menit să suprime companiile chinezești de înaltă tehnologie. În urmă cu câteva zile, doamna Meng Wanzhou s-a întors în siguranță în China. Michael Kovrig și Michael Spavor, suspectați de săvârșirea infracțiunilor de periclitare a securității naționale a Chinei, au solicitat eliberarea pe cauțiune din motive medicale. După confirmarea din partea departamentelor conexe și diagnosticarea institutelor medicale profesionale din China și sub garanția ambasadorului canadian în China, instanțele chineze în cauză au decis să îi elibereze pe cauțiune, în conformitate cu legea, iar autoritățile de securitate națională au pus în aplicare decizia. (Restul declarațiilor făcute de purtătorii de cuvânt ai MAE China cu privire la cazul Meng Wanzhou și cazul „cei doi Michael ”pot fi citite integral în cel de-al doilea număr al revistei presei CSSR – „China la zi”).

Eliberările făcute de ambele părți pun capăt unei amare dispute diplomatice între Statele Unite și China care a durat timp de trei ani.

E prea devreme să evaluăm dimensiunile acestui„compromis”

În 2018, arestarea lui Meng a tensionat și mai mult relațiile dintre China și Statele Unite. Asta a avut loc într-un moment în care administrația fostului președinte Donald Trump a întrerupt accesul Huawei la tehnologia americană.

Avocații lui Meng au numit procesul lui Meng Wanzhou „o luptă politică”, în care ea era doar un pion. Cazul directorului financiar Huawei a fost unul dintre punctele cele mai tensionate ale relației dintre cele două puteri mondiale, așadar eliberarea ei este considerată de mulți ca încă un pas către normalizarea relației dintre cele două țări. Este o atenuare de atitudine similară cu cea pe care au avut-o liderii celor două puteri în Adunarea Generală a ONU săptămâna aceasta.

În discursul său, președintele SUA, Joe Biden, a declarat că nu a căutat să „înceapă un nou război rece”, în timp ce omologul său chinez, Xi Jinping, a spus că disputele dintre țări „ar trebui soluționate prin dialog și cooperare”.

Cu toate acestea, decizia de a renunța la acuzațiile împotriva lui Meng a fost puternic criticată de anumite facțiuni care susțin menținerea unei linii mai dure în relațiile comerciale cu China. De exemplu, senatorul republican, Tom Cotton spunea într-o declarație că „în loc să stea ferm împotriva luării de ostatici și șantajului Chinei, președintele Biden s-a predat”. Critica provine din îngrijorarea SUA cu privire la utilizarea echipamentelor sale ca o amenințare la adresa securității naționale. În plus, potrivit agenției de știri Associated Press, unii analiști subliniază că partea chineză nu a respectat regulile internaționale și a furat „tehnologia” americană.

Pe 26 septembrie, în timpul unui interviu acordat celor de la Radio din Canada, Marc Garneau, ministrul Afacerilor Externe al Canadei a declarat „Sperăm că partea chineză va realiza că  trebuie să își schimbe comportamentul dacă dorește să joace cu adevărat un rol important pe scena mondială!“. Acesta a numit relația dintre Canada și China „o relație foarte complexă”.

Atâta timp cât cei doi Michael ai noștri au fost în închisoare, nu a existat nicio cale deschisă pentru dezvoltarea relației noastre cu China. Acum este ceva care se rezolvă […], dar ochii noștri sunt bine  deschiși”, a spus Garneau în același interviu.

Gordon Houlden, directorul Institutului despre China de la Universitatea din Alberta, consideră că, în opinia lui Garneau, Canada nu va fi „naivă” cu privire la acțiunile Chinei.

Dar este puțin probabil ca relațiile dintre Canada și China să continue să se deterioreze, potrivit specialistului. „Pe de altă parte, este greu de imaginat că vom reveni la locul unde am fost înainte de detenția celor doi Michael și a doamnei Meng“, a spus Houlden într-un interviu pentru La Presse. Specialistul indică faptul că poate avea loc o apropiere treptată în relația dintre Canada și China.

Acum, când „cei doi Michael” sunt eliberați, poate fi ridicată următoarea întrebare: „Va permite Canada companiei Huawei implementarea rețelei 5G în țară?

Marc Garneau a subliniat duminică că decizia va fi anunțată „în timp util”.

*Paula Toma este cercetător al Centrului de studii sino-ruse din cadrul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române și coordonatorul proiectului „China la zi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *