John Negroponte, fost adjunct de secretar de stat, și Joseph S.Nye, fost adjunct de secretar al apărării, discută relația SUA-China la Universitatea Peking. China la zi

În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui articol relevant pentru viziunea chineză, publicat de China News Service pe data de 27 octombrie 2023, cu privire la cel de-al 9-lea forum anual „North Pavilion Dialogue”, organizat în perioada 26-27 noiembrie 2023, la Universitatea Peking (*北京大学Běijīng dàxué, Peking University), de Institutul de Studii Strategice și Internaționale (*北京大学国际战略研究院 Běijīng dàxué guójì zhànlüè yánjiù yuàn, Institute of International and Strategic Studies Peking University) din cadrul acesteia.

Foto: Experți chinezi și străini discutând despre„Guvernarea securității globale: Prezent și perspective” în cadrul celui de-al 9-lea forum anual „North Pavilion Dialogue”, Sursa: aici

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Institutului menționat mai sus, organizarea fiecărui forum anual „North Pavilion Dialogue” (*de către acest Institut) are ca scop dezbaterea unor subiecte privind situația internațională și perspectivele politicii mondiale de către personalități politice și experți renumiți, atât chinezi, cât și străini. Tema forumului de anul acesta a fost „Guvernarea securității globale: Prezent și perspective”, concentrându-se pe subiecte precum competiția strategică dintre China și Statele Unite ale Americii, securitatea și stabilitatea în Eurasia și regiunea Asia-Pacific.

Foto: Experți chinezi și străini discutând despre„Guvernarea securității globale: Prezent și perspective” în cadrul celui de-al 9-lea forum anual „North Pavilion Dialogue”, Sursa: aici

Printre experții străini, prezenți la forumul de anul acesta, s-au numărat John Negroponte, fostul secretar de stat adjunct al SUA; Joseph S.Nye, Jr., fost secretar adjunct al Apărării al SUA și fost președinte al Consiliului Național de Informații; Nabil Fahmy, fostul ministru de Externe al Egiptului; Kim Sung-Hwan, fost ministru pentru Afaceri Externe și Comerț al Republicii Coreea; George Yeo, ministrul Afacerilor Externe din Singapore; Andrey Kortunov, directorul general alConsiliul Rus pentru Afaceri Internaționale. (Russian International Affairs Council, abreviat RIAC).

Partea chineză a fost reprezentată la forum de Chen Xiaogong (陈小工), fost director adjunct al Biroului pentru Afaceri Externe al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și fost comandant adjunct al Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului Chinez ; Yao Yunzhu (姚云竹), fost director al Centrului pentru Relații de Apărare China-SUA al Academiei de Științe Militare a Armatei de Eliberare a Poporului Chinez; Xing Guangcheng (邢广程), membru al Academiei Chineze de Științe Sociale (CASS) și director al Institutului de Studii a granițelor Chinei, Academia Chineză de Științe Sociale (CASS); Chen Dongxiao (陈东晓), președintele Institutulelor de Studii Internaționale din Shanghai; Yan Xuetong (阎学通), decan al Institutului de Relații Internaționale din cadrul Universității Tsinghua; Cui Liru (崔立如), consultant special al Institutelor Chinei de Relații Internaționale Contemporane (CICIR); Xu Bu (徐步), fostul președinte al Institutului Chinez de Studii Internaționale (CIIS); Rong Ying (荣鹰), vicepreședinte al Institutului Chinez de Studii Internaționale (CIIS); Wang Yizhou (王逸舟), decan al Institutului de Studii Regionale din cadrul Universității Nanjing;Wang Dong (王栋), director adjunct al Departamentului de Științe Sociale din cadrul Universității Pekin; Huang Dizhong (黄砥中), vicepreședinte și secretar general al Fundației de Schimburi dintre China și SUA (China-United States Exchange Foundation).

Dincadrul Institutului de Studii Strategice și Internaționale al Universității Pekinau participat Yu Tiejun (于铁军), vice-președintele acestuia; Wang Jisi (王缉思), președintele fondator; Yuan Ming (袁明), directorul adjunct al Comitetului consultativ; Guan Guihai (关贵海) , vice-președintele executiv; Gui Yongtao(归泳涛),vice-președinte și Jie Dalei (节大磊)Li Chen (李晨),  Lei Shaohua(雷少华), toți trei Senior Research Fellow etc.

Potrivit acelorași informații publicate pe site-ul Institutului menționat mai sus, opinia generală a invitaților la acest forum a fost că, în ciuda competiției strategice încă severe dintre China și Statele Unite, poate fi menținut un anumit grad de stabilitate prin eforturi comune. Situația din ce în ce mai complexă din Eurasia și regiunea Asia-Pacific ridică provocări majore pentru securitatea globală, însă oferă și oportunități pentru cooperarea dintre China și Statele Unite în domeniul guvernării globale. Ambele părți ar trebui să evalueze cu atenție și în mod obiectiv relațiile bilaterale, să promoveze în mod activ cooperarea economică reciproc avantajoasă și schimburile culturale, să gestioneze în mod flexibil impactul factorilor interni asupra relațiilor bilaterale și să controleze factorii de risc în relațiile bilaterale. Participanții au dezbătut, de asemenea, probleme precum conflictul Rusia-Ucraina, provocările cu care se confruntă țările în curs de dezvoltare și viitorul ordinii mondiale.

Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:

Foști politicieni și experți din mai multe țări discută despre guvernarea securității globale în cadrul forumului „North Pavilion Dialogue”

În după-amiaza zilei de 27 octombrie 2023, a avut loc la Universitatea Peking forumul „North Pavilion Dialogue”, a cărui temă a fost „Guvernarea securității globale: Prezent și perspective”. Șapte foști politicieni și experți din Egipt, Coreea de Sud, Rusia, Statele Unite ale Americii, Singapore și China au participat la această întâlnire, în cadrul căreia au discutat despre situația securității globale și relația dintre China și SUA.

Foto: Nabil Fahmy, fostul ministru de Externe al Egiptului, Sursa: aici

În cuvântul său de deschidere, fostul ministru de externe al Egiptului, Nabil Fahmy, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația actuală a victimelor civile din Fâșia Gaza. În opinia acestuia, conflictul israeliano-palestinian impune intervenția necesară a comunității internaționale ca o forță colectivă pentru a găsi o rezolvare a situației complexe și în rapidă schimbare. Acesta a subliniat necesitatea instituirii unui sistem internațional care să respecte dreptul internațional și să permită tuturor părților să-și exprime punctele de vedere în mod egal. Un alt aspect subliniat de acesta a fost construirea urgentă a unui mediu internațional mai echitabil, dar fără a ignora țările slab dezvoltate, în caz contrar, costurile generate de diviziunea dintre clasele bogate și cele sărace vor dăuna lumii.

Foto: Andrei Kortunov, directorul general alConsiliul Rus pentru Afaceri Internaționale, Sursa: aici

Andrei Kortunov, directorul general alConsiliul Rus pentru Afaceri Internaționale, și-a exprimat pesimismul cu privire la conflictule actuale. El consideră că procesul de evoluție a situației mondiale actuale este mai complex și mai imprevizibil. „Sarcina pe termen lung a guvernării globale este prea ambițioasă și sper că următoarea generație va reuși o rezolvare corespunzătoare. Dar premisa pentru speranța ca noua generație să modeleze viitorul este ca generația mai în vârstă să muncească din greu pentru a oferi modalități eficiente de a rezolva problemele, de a controla și de a repara rapid pierderile.”

Foto: George Yong-Boon Yeo, fostul ministru de Externe din Singapore, Sursa: aici

Fostul ministru de Externe din Singapore, George Yong-Boon Yeo, a declarat că „semințele” instabilității în situația de securitate globală sunt semănate continuu și că, deși este dificil de prevăzut perspectivele de dezvoltare ale lumii, răul cauzat de suspiciunea reciprocă dintre țări a fost pe deplin demonstrat. De aceea, cheia rezolvării problemelor în viitor este stabilirea unui mod corect de înțelegere între țări cât mai curând posibil.

Foto: Joseph S.Nye, Jr., fostul secretar adjunct al Apărării al SUA, Joseph S.Nye, Sursa: aici

Fostul secretar adjunct al Apărării al SUAJoseph S.Nye, Jr., a declarat că relațiile sino-americane se află într-o perioadă dificilă, dar nu atât de dificilă precum cea din perioada Războiului Rece. El a subliniat că „decuplarea” dintre China și Statele Unite va avea consecințe catastrofale atât pentru ambele țări, cât și pentru economia globală. În multe domenii precum schimbările climatice, China și Statele Unite întâmpină provocări comune, care trebuie rezolvate prin cooperare.

Foto: Fostul ministru pentru Afaceri Externe și Comerț al Republicii Coreea, Kim Sung-Hwan, Sursa: aici

Fostul ministru pentru Afaceri Externe și Comerț al Republicii Coreea, Kim Sung-Hwan, a subliniat că încrederea reciprocă este crucială în schimburile internaționale. Acesta și-a exprimat dorința de a avea mai multe proiecte de schimburi interumane între China și Coreea de Sud, astfel încât să lucreze împreună cu schimburi la nivel înalt pentru a spori înțelegerea reciprocă și încrederea între cele două țări la toate nivelurile. Pentru a-și exprima speranța pentru o mai bună dezvoltare a relațiilor dintre China și Coreea de Sud, acesta a citat un vers dintr-un poem chinezesc celebru din timpul dinastiei Tang „Dacă vrei să vezi la o mie de mile depărtare, trebuie să urci o treaptă mai sus”.

Foto: John Negroponte, fost secretar de stat adjunct al SUA, Sursa: aici

„China a devenit una dintre principalele forțe pe scena mondială și sper din tot sufletul că problemele complexe dintre China și Statele Unite vor putea fi ținute sub control”. Diferențele nu ar trebui să ducă la o rupere a relațiilor, cu atât mai puțin, să pună în pericol pacea mondială, a declarat fostul secretar de stat adjunct al SUAJohn Negroponte. Având în vedere influența uriașă pe care o exercită reciproc cele două state, China și Statele Unite ale Americii trebuie să coopereze pentru a scoate la iveală adevăratul potențial al relațiilor lor bilaterale. „Acest tip de cooperare nu ar trebui să se limiteze doar la China și Statele Unite, ci ar trebui să includă toate părțile din cadrul Națiunilor Unite. În general, rămân optimist cu privire la viitorul relațiilor sino-americane”.

Foto: Wang Jisi, președintele fondator al Institutului de Studii Internaționale și Strategice din cadrul Universității Peking, Sursa: aici

„Frica de a fi atacat a devenit un motiv important pentru care americanii avizați nu îndrăznesc să vorbească, dar dacă vrem să rezolvăm problemele, trebuie mai întâi să le abordăm direct”. În discursul său, rostit la final,  Wang Jisi, președintele fondator al Institutului de Studii Internaționale și Strategice (IISS) din cadrul Universității Peking, a declarat că, pe baza a ceea ce a văzut în SUA, americanii par să fie îngrijorați de deteriorarea relațiilor sino-americane, însă puțini sunt cu adevărat implicați în îmbunătățirea relațiilor actuale.„Merită să ne bucurăm de reluarea continuă a contactelor oficiale și neoficiale dintre China și Statele Unite și, în viitor, ambele părți ar trebui să depună eforturi comune în acest sens. Totodată, o bună dezvoltare a relațiilor sino-americane necesită și puțin noroc. Sper că incidente neașteptate nu vor afecta dezvoltarea relațiilor sino-americane.” a declarat Wang Jisi, menținând o atitudine prudentă cu privire la viitorul relațiilor dintre China și SUA.

Sursa: aici.


Material realizat de Paula Tomacercetătoare la Centrul de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul FUMN și coordonator al proiectului „China la zi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *