Cum se va termina războiul dintre Rusia și Ucraina în viziunea experților chinezi. China la zi

Sursa foto: Nikkei Asia

În materialul de astăzi „China la zi”, vă prezentăm în continuare opiniile experților chinezi cu privire la cel de-al treilea subiect dezbătut în cadrul Conferinței Global Times 2023, organizată în a doua parte a lunii decembrie, la Beijing, prezentate într-un articol publicat de Global Times. Primele două subiecte dezbătute în timpul acestei conferințe, respectiv „Coexistența chino-americană – Cât va dura noul model?” și „Ce beneficii va aduce reunificarea națională celor de pe insula Taiwan?”se pot citi aici și aici.

Dezbaterea cu privire la „Cum se va încheia conflictul dintre Rusia și Ucraina? a durat o oră și patruzeci de minute, invitații fiind:

  • 周力), fost viceministru al Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), membru al celui de-al 13-lea Comitet Național pentru Afaceri Externe al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez;
  • 时殷弘), profesor la Facultatea de Relații Internaționale, Universitatea Renmin; 
  • 吴心伯), directorul Institutului de Studii Internaționale, Universitatea Fudan; 
  • 张树华), directorul Institutului de Științe PoliticeAcademia Chineză de Științe Sociale; 
  • 朱峰), decanul Facultății de Relații InternaționaleUniversitatea Nanjing; 
  • 吴大辉), directorul Institutului de Studii despre Rusia, Universitatea Qinghua; 
  • 王义桅), director la Institutul de Afaceri Internaționale, Universitatea Renmin.

Textul articolului este după cum urmează:

Cum se va încheia conflictul dintre Rusia și Ucraina?

Se va prelungi conflictul dintre Rusia și Ucraina?

Foto : Zhou Li (周力), fost viceministru al Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), membru al celui de-al 13-lea Comitet Național pentru Afaceri Externe al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez, Sursa : aici

Zhou Li : Din data de 24 februarie a acestui an (*2022), când Rusia a anunțat o operațiune militară specială împotriva Ucrainei, au trecut zece luni. Referitor la actualul conflict dintre Rusia și Ucraina, putem observa opt caracteristici.

În primul rând, rezistența fermă a armatei Ucrainei și a mercenarilor ucrainieni în momentul în care armata rusă a înaintat spre sud-estul Ucrainei. În al doilea rând, nerealizarea (încă) a celor trei obiective urmărite de Rusia – demilitarizarea, denazificarea și neutralizarea Ucrainei. În al treilea rând, gravitatea situației de pe câmpul de luptă – pierderile militare, economice și de personal ale ambelor părți fiind uriașe. În al patrulea rând, situația umanitară sumbră. Din cele 40 de milioane de locuitori ai Ucrainei, aproape 10 milioane s-au refugiat în Rusia și în multe alte țări europene. În al cincilea rând, sancțiunile severe impuse de SUA și de UE Rusiei și, totodată, trimiterea neîntreruptă a unui număr mare și de muniții avansate, prin diferite mijloace, sprijinind Ucraina să „lupte până la capăt” împotriva Rusiei. În al șaselea rând, organizarea mai multor reuniuni de către Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, în scopul de a găsi o soluție pentru rezolvarea conflictului dintre Rusia și Ucraina, însă n-au fost înregistrate progrese semnificative. În al șaptelea rând, lipsa semnelor de negociere pentru încetarea focului și, nu în ultimul rând, pozițiile complet diferite ale tuturor părților, chiar opuse.

Din punctul meu de vedere, cheia rezolvării conflictului dintre Rusia și Ucraina stă în mâinile Statelor Unite ale Americii și ale Europei. Merită menționat faptul că, până în prezent, SUA și Europa nu au depus eforturi substanțiale pentru atenuarea acestui conflict, ci au întreprins acțiuni contrare. În mod clar, obiectivul Statelor Unite și al NATO este ca, prin folosirea Ucrainei, să înfrângă Rusia, urmărind mai întâi să o limiteze și să o slăbească. În momentul de față trebuie să fim extrem de vigilenți cu privire la prelungirea și extinderea acestui conflict. Dacă această tendință va continua, el va avea un mare impact și va aduce pierderi uriașe nu numai Ucrainei, Rusiei, întregii Europe, ci întregii lumi.

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, China a emis întotdeauna judecăți independente și și-a decis propria poziție politică pe baza problemei în sine. China a stat întotdeauna de partea păcii și va continua să promoveze discuțiile de pace, să sprijine și să așteapte cu nerăbdare reluarea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina și speră în același timp că SUA, NATO și UE vor lansa un dialog cuprinzător cu Rusia.

Foto : Wu Xinbo (吴心伯), directorul Institutului de Studii Internaționale, Universitatea Fudan, Sursa : aici

Wu Xinbo: Etapa actuală a conflictului dintre Rusia și Ucraina prezintă două caracteristicidorința încă puternică de a lupta și lipsa dorinței de a negocia. Prin prima caracteristică menționată vreau să subliniez că Ucraina se consideră încă în faza de contraofensivă, care nu este încă în vigoare; Statele Unite, continuă să își mărească sprijinul militar pentru Ucraina, inclusiv echipamentul militar mai avansat,iar Rusia, deși este în proces de ajustare a câmpului de luptă, încă așteaptă să-și recapete avantajul pe front după o perioadă de timp. Prin urmare, în prezent, dorința tuturor părților de a lupta este relativ puternică.

În ceea ce priveşte dorința de negociere, întrucât Ucraina se simte încă în ofensivă pe teren, nu este dispusă să se oprească în acest moment, iar Rusia nu va renunța la „teritoriile care au fost declarate parte a Federației Ruse”. În prezent, retragerea voluntară din regiunile menționate mai sus pentru negociere este imposibilă. În plus, prin acest conflict, SUA doresc atingerea unei serii de obiective.

După părerea mea, SUA urmăresc atingerea a trei obiective. În primul rând, slăbirea Rusiei din toate punctele de vedere – politic, militar și economic. În al doilea rând, stabilizarea Ucrainei, considerând că ea nu se poate prăbuși și că regimul Zelensky nu poate cădea. În al treilea rând, forțarea Europei de a urma Statele Unite ale Americii, lăsându-o fără alte opțiuni.

Foto: Zhu Feng (朱峰), decanul Facultății de Relații InternaționaleUniversitatea Nanjing, Sursa: aici

Zhu Feng: În mod inevitabil, conflictul dintre Rusia și Ucraina se va prelungi, iar pe termen lung, va avea un mare impact la nivel global, care poate determina apariția a trei situații incerte. În primul rând, dacă, la fel ca cele două rachete ucrainene care au aterizat în Polonia luna trecută, o rachetă rusească va cădea într-o țară NATO, va declanșa mecanismul de apărare colectivă al NATO, trasnformând conflictul dintre Rusia și Ucraina într-o confruntare militară directă între Rusia și statele membre NATO?

În al doilea rând, va duce conflictul prelungit la un accident similar cu incidentul de la Cernobîl la cele trei centrale nucleare aflate în funcțiune în Ucraina? Ce ar însemna pentru Ucraina și Europa apariția unor noi radiații nucleare și a poluării nucleare? Aceasta ar putea fi o altă perspectivă foarte îngrijorătoare de catastrofă, deoarece situația din Ucraina exacerbează tensiunile din economia mondială, tulburările politice.

În al treilea rând, indiferent de cât de mult se va mai prelungi conflictul Rusia-Ucraina, perspectiva slăbirii în continuare a Rusiei este inevitabilă. Dacă Statele Unite și Occidentul măresc ajutorul militar, Rusiei îi va fi dificil să continue într-un mod eficient. Ar fi posibil ca astfel de circumstanțe să forțeze cu adevărat Moscova să folosească arme nucleare tactice pentru a se proteja? Prin urmare, perspectiva unui nou conflict nuclear între Rusia și Ucraina nu poate fi exclusă. Prelungirea actualului conflict ruso-ucrainean este cea mai importantă provocare strategică și cea mai mare incertitudine pentru lume.

Va evolua oare conflictul spre un rǎzboi nuclear?

Foto: Shi Yinhong (时殷弘), profesor la Facultatea de Relații Internaționale, Universitatea Renmin, Sursa: aici

Shi Yinhong: Principalul factor care decide direcţia spre care se ȋndreaptă conflictul dintre Rusia și Ucraina îl reprezintă modelul strategic folosit atât în interiorul, cât și în exteriorul Ucrainei, adică modul în care se poartă bătălia. Diferenţele dintre strategiile celor douǎ pǎrţi sunt acelea că armata rusǎ folosește bombardamente pe scarǎ largǎ ca mijloc de distrugere, în timp ce armata ucraineanǎ și populaţia localǎ au rezistat și au lansat contraofensive cu ajutorul Vestului precum rǎzboiul de guerilă, războiul de poziţie, războiul de mișcare etc. Ȋn afara Ucrainei, SUA și Europa au fǎcut tot posibilul pentru a impune sancţiuni economice și financiare Rusiei și pentru a ȋntǎri capacitatea de luptǎ a NATO.

Recent, armata ucraineanǎ, care a preluat iniţiativa de a ataca, a avansat ȋn forţǎ ȋn zonele ocupate de ruși, aflate în nord-estul și sudul regiunii Herson, iar armata rusă s-a retras imediat. Cu toate acestea, de la jumătatea lunii octombrie, se pare că armata ucraineană și-a pierdut vigoarea strategică și manevrele ofensive din luna precedentă. Cu excepția ofensivei violente de la periferia Hersonului, linia frontului a fost într-o stare de impas cu intensitate redusă. Pe de altă parte, Rusia pare să se mobilizeze și să acumuleze trupe pentru pregătirea unei noi ofensive, în timp ce Statele Unite și NATO consolidează capacitățile militare ale Ucrainei. Se apropie un nou pericol de conflict între Rusia-Ucraina.

Foto: Wu Dahui (吴大辉), directorul Institutului de Studii despre Rusia, Universitatea Qinghua, Sursa : aici

Wu DahuiDacǎ este să vorbim despre forma războiului și să o explicăm din perspectiva războiului pur, acesta este un război regional convenţional, cvasi-nuclear, de intimidare și pe scarǎ largǎ. De ce este un război cvasi-nuclear de intimidare? Pentru că, ȋn a treia zi de la ȋnceperea rǎzboiului, Rusia a ordonat ca forțele de descurajare nucleară să intre în alertă maximă.

Ȋn prezent, discuţiile bilaterale dintre Rusia și Ucraina nu au ajuns la niciun numitor comun. În general, acest tip de conflict trebuie sǎ intre ȋntr-o fazǎ a negocierilor – fie rezultatul va fi determinat pe câmpul de luptă, fie niciuna dintre părți nu va putea câștiga. Chiar dacǎ ȋn aceastǎ etapǎ Rusia și Ucraina au ȋnceput negocierile, după părerea mea, este vorba mai mult de o „înghețare” a conflictului decât de negociere, ambele pǎrţi profitând de aceastǎ ocazie pentru a-și regrupa forţele militare și pentru a lupta din nou.

Ȋn viitor, odatǎ ce niciuna dintre pǎrţi nu va dori să-l mai amâne, limita de siguranţǎ dintre America și Rusia va fi din ce ȋn ce mai mică, iar folosirea armelor nucleare tactice va fi cel mai probabil un incident de tipul „lebǎdǎ neagră”. Indiferent de rezultatul rǎzboiului, și chiar dacǎ partea rusă va ocupa ȋntreaga Ucraină, mediul de securitate al Rusiei se va deteriora și mai mult față de cum era înaintea rǎzboiului.

Foto : Zhang Shuhua (张树华), directorul Institutului de Științe PoliticeAcademia Chineză de Științe Sociale, Sursa : aici

Zhang Shuhua: În ceea ce privește problema (crizei) ruso-ucraineană și impactul pe care-l va avea conflictul la nivel global, eu mă concentrez pe modul în care se dezvoltă politica mondială, în special pe evoluția gândirii politice și a politicii post Război Rece, inclusiv pe schimbările valorilor politice, și nu asupra incertitudinii de pe cȃmpul de luptǎ, asupra volatilității relaţiilor diplomatice.

Putem spune că actualul conflict dintre Rusia și Ucraina este o continuare a Războiului Rece. Timp de mai bine de 30 de ani de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, tabăra occidentală condusă de Statele Unite a îmbrățișat mentalitatea Războiului Rece și conceptul de blocuri și a continuat să suprime alte țări pentru a-și menține hegemonia. Sub stindardul așa-numitei democraţii și libertăți”, ea conduce fără îndoială expansiunea politică și militară, menține strategia geopolitică și menține economia și ordinea internațională sub dominația SUA.

Pentru Rusia, problema nu o reprezintă doar rezolvarea conflictelor și iesirea din dificultăți, ci și modul de a face faţǎ schimbǎrilor viitoare în politica externă, diplomație și relațiile interstatale.

De ce se spune că intrarea în vremuri tulburi atrage consecințe și că mediul geopolitic s-a deteriorat și mai mult?

Ȋn primul rȃnd, deoarece nivelul politicienilor occidentali, standardele morale și cele profesionale au scăzut brusc. Ȋn al doilea rȃnd, divizarea și confruntarea valorilor politice în lumea de astăzi sunt din ce în ce mai evidente și mai intense.

Elita politicǎ rusǎ reprezentatǎ de Putin considerǎ conflictul ruso-ucrainean drept o luptă pentru civilizaţie, destin naţional, valori politice și ordine mondialǎ. În opinia acesteia, valorile și modelele occidentale sunt ȋn decǎdere. Dorința Rusiei e mare, dar puterea este limitată. (心有余而力不足 xin youyu er li buzu – citat din Analectele lui Confucius), nu are un substitut pentru un model economic, un model de dezvoltare sau un model politic atractiv la nivel internațional. Prin urmare, în momentul de față Rusia este încolțită, contraatacând împotriva întregului Occident.

Ce impact va avea acest conflict în viitor asupra lumii? În opinia mea, nu ar trebui să ne concentrăm numai asupra conflictului dintre Rusia și Ucraina, ci să acordăm o deosebită atenție dezvoltării economice a marilor puteri ale lumii, Est-Vest, Nord-Sud. Poate dezvoltarea modelului să facă față provocărilor? Poate răspunde schimbărilor și haosului din lume? Poate fi propus un plan de dezvoltare care să fie în concordanță cu direcția de dezvoltare a civilizației umane și acceptabil pentru lume pentru a răspunde la întrebările lumii de astăzi? sunt întrebări asupra cărora merită să reflectăm.

Foto: Cui Hongjian,(崔洪建), directorul Institutului European din cadrul Institutului Chinez de Studii Internaționale,CISS, (think tank-ul Ministerului chinez al Afacerilor Externe), Sursa: aici

Cui Hongjian: Principalele întrebări care ridică preocupări la nivel mondial sunt : Dacă Rusia și Ucraina sunt angajate într-un consum reciproc constant pe câmpul de luptă, va exista o schimbare bruscă, ba chiar decisivă între pace și război? Ce urmărește Occidentul prin furnizarea de arme din ce în ce mai moderne Ucrainei? Obținerea unui avantaj pe câmpul de luptă sau a unui echilibru de putere la masa negocierilor? Totodată, investițiile Rusiei în trupe și resurse au fost doar parțial extinse, prin urmare se dorește câștigarea unui avantaj pe front sau doar a unui atu în negociere? Chiar dacă ambele părți vor fi reticente sau nu vor putea să escaladeze conflictul, va putea fi totuși controlată situația în viitor?

În ceea ce privește forma de război, conflictul dintre Rusia și Ucraina este un conflict convențional local, care deși a avut loc în Europa, iradierea sa a depășit domeniul de aplicare local și convențional.

De la sfârșitul Războiului Rece, conflictele locale din întreaga lume n-au încetat să apară, însă niciodată nu au provocat un șoc atât de mare și nici nu au implicat atât de multe mari puteri și forțe majore precum conflictul Rusia-Ucraina, iar dezbaterea dacă este începutul unei schimbări susținute, pe termen lung, sau dacă este doar o variabilă tranzitorie, locală și controlabilă, va continua, influențându-ne percepția asupra modelului „epocii post-Războiului Rece”.

Shi Yinhong : În ceea ce privește conflictul dintre Rusia și Ucraina, există factori previzibili, imprevizibili sau greu de prevăzut. Acțiunile Statelor Unite ale Americii și ale NATO de a consolida asistența militară pentru Ucraina sunt foarte evidente. În plus, Rusia sub conducerea lui Putin va continua să-și consolideze capacitățile de război, să mențină operațiunile militare și să păstreze cât mai mult posibil teritoriile care au fost declarate „aderate la Federația Rusă”. Acestea sunt, de asemenea, acțiuni certe.

Ceea ce este cu adevărat imprevizibil este cel puțin, în primul rând, dacă conflictul se va extinde dincolo de Ucraina. În acest caz, cred că Rusia îl va cântări cu atenție. În al doilea rând, deși Rusia amenință frecvent cu folosirea de arme nucleare, nu există niciun semn de utilizare a acestora pe câmpul de luptă ucrainean, însă este imposibil de prezis dacă într-adevăr le va folosi în viitor.

Poate anul 2024 să devină un moment cheie?

Wu Xinbo: În cazul conflictului dintre Rusia și Ucraina sunt posibile două scenarii. Primul este cel de luptă și de negocieri. O luptă în adevăratul sens al cuvântului, deoarece victoria depinde în totalitate de câmpul de luptă și negocieri false, deoarece în lipsa unei dorinței reale pentru un armistițiu, venită din partea ambelor părți, discuțiile sunt doar de formă.

Al doilea scenariu este cel al unui armistițiu, dar fără pace, ceea ce înseamnă că, la un moment dat, cele două părți nu vor mai putea lupta, că va exista o linie de încetare a focului efectivă sau militară, dar că nu se va ajunge la un acord de pace.

Pentru că pozițiile Rusiei și Ucrainei sunt prea îndepărtate, este posibil ca focurile să înceteze pe câmpul de luptă, însă, din punct de vedere politic este imposibil să se ajungă la un acord de pace.

Privind în viitor, întrucât în 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale în Rusia și alegerile generale din Statele Unite ale Americii, acest an este un punct cheie. Alegerile reprezintă factori politici care determină posibilitatea găsirii unei soluții viabile pentru problema din Ucraina. De aceea, consider că până în 2024, nu se va găsi o soluție clară pentru rezolvarea acestui conflict. Fie se va continua prin lupte și negocieri, fie temporar, focurile vor înceta.

În cele din urmă, mă tem că, pentru găsirea unei căi de scăpare, toate părțile vor fi nevoite să-și ajusteze obiectivele. De exemplu, Rusia. Obiectivul său principal este ca Ucraina să nu adere la NATO, ceea ce implică renunțarea la „teritoriile” câștigate prin conflict din Ucraina, care ar putea să nu includă Crimeea. În ceea ce privește Ucraina, obiectivul său principal este să obțină integritatea și securitatea teritorială, însă nu poate să se alinieze cu SUA și Occidentul, și nici nu poate adera la NATO. Cât despre SUA, trebuie să accepte realitatea geopolitică a  Euroasiei, ținând cont de preocupările geopolitice rezonabile ale Rusiei, și să nu includă Ucraina în sfera de „protecție a securității” specifice SUA.

Wu Dahui: În opinia mea, obiectivul urmărit de Occident și de Ucraina este realizarea „neutralității armate” a Ucrainei, adică dacă conflictul ajunge într-un impas, în care niciuna dintre părți nu poate învinge complet adversarul, atunci nu există nicio speranță ca Ucraina să adere la NATO, pentru că țările „vechi europene” se opun, dar NATO acceptă să înarmeze Ucraina. În viitor, în situații de risc, Ucraina, în calitate de non-membru NATO, poate primi garanții de securitate din partea acesteia.

O altă soluție este ca marile puteri sau organizațiile internaționale cheie să ofere garanții de securitate Ucrainei, inclusiv celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, și să revizuiască Memorandumul de la Budapesta, semnat în decembrie 1994. Acestea sunt direcțiile pe care canalele diplomatice pot depune eforturi în viitor.

Foto: Wang Yiwei (王义桅), director la Institutul de Afaceri Internaționale, Universitatea Renmin, Sursa: aici

Wang Yiwei: Din perspectiva geopolitică, SUA și Uniunea Europeană și-au dorit întotdeauna să concureze pentru sfera de influență a Rusiei. Majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est au aderat la NATO și UE. Spațiul strategic al Rusiei a fost pus constant sub presiune. Dacă Occidentul urmărește să slăbească și mai mult Rusia, o va determina să ia contra-măsuri, pentru ca apoi să impună sancțiuni extreme asupra părții ruse.

SUA nu urmăresc doar slăbirea Rusiei, ci și interconexiunea Eurasiei. Potrivit cărții lui Brzezinski „Marea Tablă de Șah”, menținerea controlului strategic de către SUA aici, unde Ucraina este una dintre așa-numitele „cele cinci țări de sprijin” din lume în „Marele joc de șah”. Trebuie remarcat, de asemenea, că în Statele Unite există patru grupuri majore – grupul industriei militare, grupul energetic, grupul financiar și cel digital oligarh. Acestea sunt în căutarea de profituri maxime. Atâta timp cât dividentele războiului nu au fost stoarse, SUA nu vor lăsa conflictul să înceteze. Mai mult, SUA speră ca Europa să devină și mai dependentă de resursele lor și să distrugă ideea de autonomie strategică europeană.

Încheierea conflictului dintre Rusia și Ucraina depinde întru totul de măsura în care Statele Unite ajustează lanțul global de aprovizionare și cel industrial prin acest conflict și modul în care se angajează într-un nou proces de globalizare. SUA au nevoie de un astfel de conflict. Pe lângă constrângerea Europei, sancționarea Rusiei și sprijinul acordat Ucrainei, cel mai important lucru este restructurarea globalizării, care este un proces pe termen relativ lung. Așadar, acești factori determină împreună direcția finală și sfârșitul conflictului ruso-ucrainian.

Zhu Feng: Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice în decembrie 1991, relațiile dintre marile puteri s-au relaxat, lumea a intrat în era globalizării, iar izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina înseamnă că confruntarea dintre marile puteri și conflictul războiului fierbinte au revenit. Cu toții știm, că adevărata confruntare este între Rusia și Statele Unite. Din această perspectivă, conflictul prelungit dintre Rusia și Ucraina ne poate aduce într-o eră post-post-Război Rece, care va avea un impact mai mare asupra situației politice și economice a lumii întregi.

Pe măsură ce globalizarea domină lumea, piețele se deschid unele față de altele, iar interdependența economică este o variabilă foarte importantă care a schimbat epoca Războiului Rece. Cu toate acestea, conflictul dintre Rusia și Ucraina continuă și acum, iar Statele Unite și Occidentul au sancționat Rusia din toate punctele de vedere, făcând ca dependența țărilor europene de petrolul și gazele Rusiei în epoca post-Război Rece să ia sfârșit, iar starea de interdependență s-a schimbat, acest loc devenind o nouă frontieră a conflictelor majore de putere.

Această serie de probleme reflectă și o eră post-post-Război Rece în adevăratul sens. Prin urmare, conflictul Rusia-Ucraina a servit în mare măsură drept avertisment pentru China. De la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Statele Unite și implementarea politicii de reformă și deschidere a Chinei, relația de interdependență dintre China și SUA s-a format treptat. Ce fel de schimbări vor avea loc cu suprimarea strategică cuprinzătoare și politica de concurență acerbă implementată de către Statele Unite împotriva Chinei în preznt? În opinia mea, conflictul Rusia-Ucraina are implicații importante pentru relațiile sino-americane și diplomație de mare putere a Chinei în viitor.

Sursa: aici, 21 decembrie 2022.

Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Cristian Oancea și stagiarii Andreea Rogojinaru, Ruxandra Apopei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *