Cine este principala amenințare a Americii: China sau Rusia?

Președinții Chinei, Xi Jingping, și ai Federației Ruse, Vladimir Putin. Sursa aici.

În acest material vom prezenta o serie de articole importante din presa chineză (23-30 septembrie 2021) consacrate proiectului AUKUS, Federației Ruse, cooperării UE cu China, excluderii companiilor rusești și chineze de la construirea unei noi unități în centrala nucleară din Cehia și „alianța sino-rusă”. Reamintim că discutarea acestor materiale, inclusiv a revistei presei chineze, se va face nu doar în materialele publicate pe acest blog, dar și în emisiunile „China la zi”, consacrate noilor evoluții geopolitice (prima emisiune aici).

 1. Înalt oficial rus:„AUKUS va permite Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să dezvolte submarine nucleare în Pacific, care să descurajeze China și Rusia” (23 sept 2021)
 2. Glen D. VanHerck: „Preocupările legate de China cresc pe zi ce trece, însă Rusia rămâne principala amenințare militară a Statelor Unite ale Americii” (23 sept 2021)
 3. Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite: „Ambele popoare tânjesc după pace și prosperitate” (23 sept 2021)
 4. Wojchekhovsky, Comisarul UE pentru Agricultură: „Cooperarea cu China în sectorul agricol este de o importanță majoră” (24 sept 2021)
 5. Presa rusă: Republica Cehă exclude companiile rusești și chineze de la construirea unei noi unități în centrala nucleară de la Dukovany (28 sept 2021)
 6. După ce „alianța sino-rusă” a devenit celebră, Rusia a făcut o nouă promisiune fără precedent. SUA se tem de ce se va întâmpla (28 sept 2021)
 1. Înalt oficial rus: „AUKUS va permite Statelor Unite, Marii Britanii și Australiei să dezvolte submarine nucleare în Pacific, care să descurajeze China și Rusia”

Potrivit unui reportaj al postului de televiziune Russia Today (RT) din 21 septembrie, un înalt oficial rus a declarat că noul acord geopolitic prin care Statele Unite, Marea Britanie și Australia vor dezvolta submarine nucleare în adâncul Oceanului Pacific reprezintă o mișcare ostilă nu doar împotriva Chinei, ci și împotriva Rusiei.

Într-un interviu acordat ziarului rusesc „Arguments and Facts pe 21 septembrie, Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat că, acordul dintre Statele Unite, Marea Britanie și Australia (cunoscut sub numele de AUKUS) va deveni în mod inevitabil un alt bloc militar menit să limiteze și să se confrunte cu cele două cele mai puternice puteri non-occidentale, Rusia și China.

Nikolai Patrushev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse/ Foto : Russian News Agency (TASS)

În cadrul interviului, Patrushev a comparat AUKUS cu QUAD, o formă de dialog strategic între Statele Unite, India, Japonia și Australia, menținut prin discuții cu țările member. El a spus că, QUAD este „un grup politico-militar cu un caracter clar pro-american și chiar zilele trecute s-a format un alt grup militar în regiune – AUKUS (Australia, Marea Britanie și Statele Unite) – care are aceleași obiective. Potrivit acestuia, noul acord reprezintă o amenințare la adresa „întregii arhitecturi de securitate asiatice”, întrucât Statele Unite și Marea Britanie vor furniza Australiei cunoștințe tehnice pentru a dezvolta și desfășura submarine cu propulsie nucleară.

Franța a criticat acordul deoarece Australia a reziliat un contract semnat anterior cu aceasta pentru achiziționarea a 12 submarine convenționale în valoare de 56 miliarde de euro. Ca reacție la acțiunea Australiei, weekendul trecut, Franța și-a rechemat ambasadorii din Washington și Canberra. Ambasadorul francez din Australia, Jean-Pierre Thebault, a declarat că, după ce Franța a fost „înjunghiată pe la spate”, toate opțiunile sunt luate în considerare în ceea ce privește răspunsul diplomatic.Sursă: https://m.huanqiu.com/article/44sv1fqXeKU, 23 sept 2021.

 1. Glen D. VanHerck: Preocupările legate de China cresc pe zi ce trece, însă Rusia rămâne principala amenințare militară a Statelor Unite”

Potrivit unui reportaj al postului de televiziune Russia Today (RT) din data de 22 septembrie, un înalt oficial militar american a declarat că, deși preocupările SUA legate de China cresc pe zi ce trece, Rusia rămâne principala amenințare militară a Statelor Unite.

Într-un interviu acordat revistei Air Force Magazine, Gen. VanHerck, comandant al Comandamentului de Nord al SUA, cât și al Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord, a afirmat că Rusia și China sunt „egale” în ceea ce privește capacitățile cibernetice, însă, când vine vorba despre războiul fizic, Moscova prezintă mai multe avantaje.

Gen.VanHerck susține că Rusia reprezintă principala amenințare militară din punct de vedere al pregătirii (submarinele, bombardierele, rachetele de croazieră etc). În același timp, el numește China „o amenințare pe termen lung”.


Gen. VanHerck, comandant al Comandamentului de Nord al SUA și al Comandamentului de Apărare Aerospațială din America de Nord/ Foto: Mass-media occidentală

Comandantul american a mai susținut că, atât Rusia, cât și China vor putea ataca SUA din spațiul cosmic în viitorul apropiat, făcând astfel Statele Unite să își îmbunătățească capacitățile de apărare pentru a putea face față acestor forme de atac.

În ultimul timp, Gen. VanHerck s-a opus opiniei conform căreia „China reprezintă o amenințare mult mai mare decât Rusia”. La începutul acestui an, Gen. VanHerck a subliniat că, gama de submarine și rachete de înaltă tehnologie a Moscovei reprezintă un alt motiv de îngrijorare pentru SUA.

Acesta a mai declarat că, potrivit site-ului US Naval Research Institute (USNI), Rusia a dezvoltat o tehnică care nu exista acum 20 de ani. Are rachete de croazieră cu o secțiune transversală radar foarte mică și submarine comparabile cu ale noastre.

Sursă:https://mbd.baidu.com/newspage/data/landingsuper?context=%7B%22nid%22%3A%22news_10091490660881356905%22%7D&n_type=-1&p_from=-1, 23 sept. 2021.

 1. Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite: „Ambele popoare tânjesc după pace și prosperitate

Pe data de 22 septembrie, Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite, a fost invitat să participe la un dialog online, organizat de Centrul Carter în colaborare cu Fundația George Bush cu privire la relațiile SUA-China.

În discursul său, Qin Gang a subliniat că, prin eforturile comune ale mai multor generații de lideri chinezi și americani, precum și a altor oameni din toate categoriile sociale, relațiile sino-americane au avut parte de o dezvoltare rapidă. Cu toate acestea, unele persoane din Statele Unite definesc în prezent relațiile sino-americane ca o confruntare între democrație și autoritarism, incitând la opoziție ideologică, aceasta fiind și esența dificultăților majore cu care se confruntă relațiile dintre cele două țări.

Ca sistem politic, termenul „democrație” a luat naștere în Grecia antică, având sens de „conducerea poporului” și „suveranitatea în popor”. Se poate observa că printre criteriile de bază ale democrației se regăsesc următoarele: dacă populația are o participare extinsă, dacă are dreptul de a guverna țara, dacă cererile oamenilor pot fi ascultate și satisfăcute, dacă oamenii au un sentiment de câștig și fericire, poporul fiind de altfel nucleul democrației”, a spus ambasadorul Chinei în Statele Unite.

Qin Gang a subliniat faptul că încă din cele mai vechi timpuri, China a fost orientată întotdeauna către popor. Democrația poporului chinez este astăzi o democrație în întregul proces. Cetățenii nu numai că au dreptul de a vota, dar au și dreptul de a participa la guvernare. În timp ce unii oameni încă creează așa-numita dispută „democrație și autoritarism”, iar lumea pune laolaltă așa-numita „alianță a democrațiilor” împotriva Chinei, 1.4 miliarde de chinezi au scăpat complet de sărăcie și se îndreaptă spre prosperitate comună; China a devenit a doua cea mai mare economie din lume și cea mai mare țară comercială, reușind totodată să se dezvolte în toate domeniile societății.

Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite

Qing Gang a mai adăugat ,,Nu am spus niciodată că sistemul nostru este cel mai bun din lume, deoarece considerăm că „cel mai bun” este ceea ce se pliază cel mai bine pe o țară.”

Ambasadorul Chinei în Statele Unite a menționat faptul că istoria, cultura și sistemele SUA și ale Chinei sunt diferite, însă, cetățenii ambelor țări aspiră la pace și prosperitate. Liderii ambelor țări doresc să obțină fericirea pentru oamenii lor și să creeze un mediu pașnic și stabil, aceasta fiind și „marea armonie” dintre China și Statele Unite.

China și Statele Unite nu au cum și nici nu ar trebui să încerce să se schimbe reciproc, ci, mai degrabă, ar trebui să rupă barierele ideologice, să renunțe la logica jocului cu sumă zero deoarece fiecare are propria frumusețe, prin urmare ar trebui să se respecte reciproc și să coexiste pașnic.

Sursă:https://mbd.baidu.com/newspage/data/landingsuper?context=%7B%22nid%22%3A%22news_9428541357446324082%22%7D&n_type=-1&p_from=-1, 23 sept 2021.

 1. WojchekhovskyComisarul UE pentru Agricultură: Cooperarea cu China în sectorul agricol este de o importanță majoră

China reprezintă una dintre cele mai mari pieți de desfacere în domeniul agricol, cu o multitudine de societăți angrosiste, fiind totodată un mare producător. Dezvoltarea sa agricolă este una foarte dinamică, de aceea, cooperarea cu China în sectorul agricol este de o importanță vitală pentru UE”, a declarat Janusz Wojchhovsky, membru al Comisiei Europene, responsabil cu afacerile agricole, într-un interviu acordat unui reporter de la Agenția de Știri Xinhua.

În ultimii ani, China și UE au făcut schimburi și evaluări frecvente de politici și reglementări, știință și tehnologie agricolă, precum și indicații geografice. Acestea au menținut o bună interacțiune în cadrul multilateral, cum ar fi Organizația Mondială a Comerțului, pentru a promova guvernanța alimentară și agricolă la nivel mondial. China este a doua cea mai mare piață de export din UE de produse agricole, cele două fiind reciproc un important partener comercial de produse agricole. În 2020, comerțul agricol China-UE a avut un impuls de creștere rapid sub noua pandemie de Covid, iar scala comercială a ajuns la 30 de miliarde de dolari.

Wojchekhovsky a declarat că promovarea dezvoltării rurale este fructul eforturilor comune ale UE și ale Chinei. Ambele părți au mult de lucrat pentru promovarea dezvoltării tehnologiei agricole, a aplicării datelor mari și a inovației în agricultură și producția de alimente. Acesta consideră că standardele stricte de igienă ale produselor de export din UE pot satisface cererea tot mai mare de produse de înaltă calitate de pe piața chineză.

Referitor la oportunitățile și provocările cu care se confruntă ambele părți, Wojciechowski a spus că atât UE, cât și China se confruntă cu provocări comune în dezvoltarea durabilă a agriculturii, a sistemului alimentar și a dezvoltării agriculturii, precum și a zonelor rurale. Cele două părți trebuie să facă schimb de idei și soluții și să consolideze cooperarea în abordarea schimbărilor climatice, promovarea dezvoltării ecologice și protejarea biodiversității.

El a mai afirmat faptul că răspândirea epidemiei a avut un impact semnificativ asupra producției actuale de produse agricole și a lanțului global de aprovizionare. UE și China ar trebui să se unească pentru a promova comerțul agricol în cadrul multilateral al OMC.

După 8 ani și 22 de runde de negocieri formale și sute de consultări informale, Acordul privind indicațiile geografice China-UE a fost semnat oficial pe 14 septembrie 2020, intrând în vigoare pe data de 1 martie 2021. Potrivit datelor geografice China-UE, prin intermediul acordului, ambele părți au recunoscut reciproc peste 500 de indicații geografice. Aceasta este prima recunoaștere reciprocă pe scară largă a indicațiilor geografice între China și Europa, având o importanță semnificativă în promovarea cooperării economice și comerciale China-UE, precum și a dezvoltării economice.

Semnarea oficială a Acordului privind indicațiile geografice China-UE este o piatră de hotar și un semn important al aderenței ambelor părți la deschiderea și respectarea normelor internaționale. Acest acord este susținut pe scară largă în UE și este un acord reciproc avantajos.”

El a mărturisit că, deși acest acord aduce mai multe beneficii economice producătorilor, acesta permite, de asemenea, consumatorilor să cumpere produse autentice la un preț rezonabil. În plus, acordul joacă, totodată, un rol pozitiv în promovarea dezvoltării economice regionale, în special a turismului și a protecției patrimoniului cultural.

Wojchekhovsky a afirmat: „De  la semnarea și intrarea în vigoare a acordului, am lucrat cu China pentru a ne asigura că acesta este implementat pe deplin și într-un mod cât mai eficient. Am organizat o serie de activități de schimb cu instituțiile chineze relevante pentru a împărtăși experiența în promovarea expertizelor legate de indicațiile geografice. ”

Acesta a declarat că în prezent, aproximativ 100 de indicații geografice în Europa și China sunt protejate de drepturi de proprietate intelectuală, iar al doilea lot de 175 va fi finalizat în următorii câțiva ani: ,,Aceasta este o realizare majoră și tangibilă și suntem foarte mândri de ea.

Sursă:https://mo.mbd.baidu.com/r/tEr4M1xehy?f=wf&rs=3088642993&ruk=CJV1CCaxW2goGXbjoG3Kug&u=047eb33bdbab7374, 24 sept 2021.

5 Presa rusă: Republica Cehă exclude companiile rusești și chineze de la construirea unei noi unități în centrala nucleară de la Dukovany

Potrivit presei ruse, centrala nucleară de la Dukovany a fost construită în anii ‘80 cu patru unități, iar Cehia intenționează ca până în anul 2029 să înceapă construcția unei noi unități la această centrală nucleară și să o pună în funcțiune în 2036. Valoarea totală a acestui proiect este de aproximativ 6 miliarde de euro.Presa rusă: Republica Cehă exclude companiile rusești și chineze de la construirea unei noi unități în centrala nucleară de la Dukovany

Potrivit RIA Novosti, Cehia va lansa o licitație la sfârșitul acestui an. Rosatom (Rusia), Westinghouse Electric Corporation (SUA), China General Nuclear Power Group (China), EDF (Franța) și Korea Hydro & Nuclear Power (Coreea de Sud) au depus oferte. Se așteaptă ca până în 2024, Cehia să identifice compania câștigătoare. Cu toate acestea, în prezent, unele voci din Cehia nu sunt mulțumite de implicarea companiilor chineze și rusești în acest proiect.

Potrivit TASS, pe 16 iunie, anul acesta, Camera Deputaților a Parlamentului Ceh a exclus companiile chineze și rusești de la licitația pentru construcția unei noi unități la centrala nucleară de la Dukovany. Partea cehă interzice utilizarea tehnologiei chineze și ruse și de componente de sprijin în cadrul proiectului. Senatul Parlamentului Ceh a cerut, la rândul său, să se interzică participarea companiilor asociate cu China și Rusia la funcționarea ulterioară a noii unități.

După trei luni, pe 27 septembrie, RIA Novosti și TASS au citat postul de televiziune ceh Ceska Televize, care a declarat că Zeman a semnat o lege care exclude participarea companiilor chineze și rusești la construcția și exploatarea ulterioară a noii unități de la centrala nucleară de la Dukovany. Potrivit TASS, legea a fost susținută de Senat și Camera Deputaților a Parlamentului ceh.

Conform cerințelor cehe, numai companiile din țările care au aderat la Acordul privind achizițiile publice (AAP) al Organizației Mondiale a Comerțului pot participa la construcția și, ulterior, la operarea noii unități de la centrala nucleară. Întrucât nici China și nici Rusia nu au aderat încă la AAP, tehnologia din aceste două țări nu poate fi utilizată pentru noua unitate.

În ceea ce privește participarea companiilor chineze la proiectul centralei nucleare de la Dukovany, în luna martie a acestui an, partea cehă a anunțat de fapt informația în avans: Ministerul ceh al Industriei și Comerțului a declarat la 25 martie că partea cehă va exclude companiile chineze de la licitația pentru construirea de noi unități la centrala nucleară Dukovany.

Ca reacție la declarația făcută, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în Republica Cehă a spus că partea chineză a luat act de această știre și și-a exprimat o profundă îngrijorare și opoziția fermă față de decizia părții cehe de a exclude întreprinderile chineze de la licitația pentru proiectul în cauză. Trebuie subliniat faptul că această abordare a părții cehe reprezintă o abatere gravă de la principiul concurenței loiale, o încălcare gravă a normelor economice și comerciale internaționale și un prejudiciu grav adus drepturilor și intereselor legitime ale întreprinderilor chineze. China îndeamnă partea cehă să își corecteze abordarea greșită, să adere la principiile economiei de piață și ale concurenței loiale și să asigure în mod eficient un mediu de afaceri deschis, echitabil, transparent și nediscriminatoriu pentru ca întreprinderile chineze să desfășoare investiții și afaceri normale în Cehia, astfel încât să creeze condițiile necesare pentru o cooperare reciproc avantajoasă între China și Cehia.

Sursa: https://baijiahao.baidu.com/s?id=1712127427644321484&wfr=spider&for=pc , 28 sept.

 1. După ce „alianța sino-rusă” a devenit celebră, Rusia a făcut o nouă promisiune fără precedent. SUA se tem de ce se va întâmpla

În ultimii ani, China și Rusia au menținut o cooperare destul de strânsă în multe domenii, cum ar fi economia și diplomația, ceea ce a atras, de asemenea, atenția mai multor țări, inclusiv a Statelor Unite. Deși China este o țară nealiniată, o serie de prese străine consideră că este posibil ca China și Rusia să formeze o alianță.

După ce diverse speculații cu privire la „alianța sino-rusă” au devenit celebre în întreaga lume, presa rusă a publicat articole care sugerează că Rusia ar putea fi un sprijin puternic al Chinei împotriva alianței „AUKUS”. Alianța este o nouă alianță militară condusă de Statele Unite, Marea Britanie și Australia. Multe prese străine au sugerat că alianța creată vizează în primul rând China.

Potrivit unui articol publicat pe 24 septembrie de publicația rusă Politika, Rusia ar putea fi un sprijin puternic pentru China împotriva AUKUS. În forma sa actuală, China are nevoie, dacă nu de un aliat, cel puțin de o susținere puternică. În prezent, singura țară care poate juca un astfel de rol este Rusia. De asemenea, partea rusă a subliniat în nenumărate rânduri că va continua să aprofundeze relațiile bilaterale cu China, așadar este clar că ceea ce creează teamă SUA, s-a întâmplat deja. Dacă SUA continuă să facă ravagii în lume, este posibil ca ele să asiste la un contraatac comun din partea Chinei și a Rusiei.

Sursa: https://baijiahao.baidu.com/s?id=1712109362053211910&wfr=spider&for=pc , 28 sept 2021.

Traducere: Paula Toma (coorodonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.