Foto: După discuțiile bilaterale purtate la Biroul Federal de Externe din Berlin (Germania), ministrul chinez de Externe Qing Gang a participat alături de omologul său, ministrul german de externe, Annalena Baerbock la o conferință de presă pe 9 mai 2023. Sursa: aici.
În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui material extrem de relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times, pe tema vizitei oficiale efectuate de ministrul de Externe Qin Gang în Europa (mai precis, în Germania, Franța și Norvegia), în perioada 8-12 mai, în urma invitației primite din partea omologilor săi europeni.
Beijingul a încercat să se prezinte ca o parte neutră în războiul Rusiei din Ucraina, președintele Xi Jinping având luna trecută primul contact de la invazia Moscovei cu liderul de la Kiev. Însă comentariile recente ale ambasadorului Chinei în Franța, care puneau sub semnul întrebării suveranitatea statelor ex-sovietice, au ridicat semne de îndoială față de poziția sa neutră, iar un document de poziție de la Beijing cu privire la încheierea conflictului a fost întâmpinat cu scepticism de către Statele Unite și NATO.
Miza vizitei ministrului de externe de la Beijing în Europa a fost însă de a transmite, pe de-o parte, că China vrea o relație apropiată cu UE, iar UE trebuie să se autonomizeze față de America, dar și că în ceea ce privește Ucraina, Beijing-ul este un actor mai puțin apropiat de Rusia decât se sugerează.
Nu este clar dacă a reușit. (CSSR)
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus:
Editorial Global Times: Dacă Europa ascultă cu adevărat cuvintele Chinei, va fi mai puțin confuză
În urma invitației primite din partea omologilor săi europeni, consilierul de stat și ministrul chinez de Externe Qin Gang a efectuat o vizită oficială în perioada 8-12 mai, în Germania, Franța și Norvegia. Pe fondul vizitelor oficiale efectuate de liderii europeni în ultimele luni în China, vizita lui Qin Gang în Europa pune în aplicare consensul la care au ajuns șefii de stat ai Chinei și ai Europei și continuă să consolideze dialogul și încrederea între cele două părți. Acest semnal este clar și salutat de întreaga lume. După cum a declarat și ambasadorul UE în China, Jorge Toledo, vizita lui Qin Gang este un pas binevenit atât pentru China, cât și pentru Europa.
Principalul obiectiv al vizitei lui Qing Gang în Europa îl constituie promovarea în continuare a cooperării pragmatice bilaterale.
Foto: Ministrul chinez de Externe Qing Gang și ministrul german de Externe, Annalena Baerbock la o conferință de presă comună, organizată la Berlin, Germania, pe 9 mai 2023, Sursa: aici
Vizita sa în Germania a urmărit în principal pregătirea pentru cea de-a șaptea rundă de consultare interguvernamentală dintre cele două țări. Aceasta va fi prima consultare guvernamentală offline între cele două părți de la izbucnirea pandemiei de COVID-19 și este, de asemenea, primul angajament consistent între noile guverne ale celor două țări, a cărui semnificație este de la sine înțeleasă. În acest sens, cancelarul german Scholz a răspuns pozitiv, declarând că „așteaptă cu nerăbdare consultarea” și că „partea germană se pregătește activ”. În plus, cele două părți au convenit să consolideze coordonarea în domeniile multilaterale și cooperarea privind COP28 și biodiversitatea.
Foto: Întâlnirea dintre ministrul francez de Externe, Catherine Colonna și omologul său chinez, Qin Gang, ajuns în Franța. Sursa: aici.
Situația este aceeași și în Franța, unde cele două părți au menționat că trebui să mențină schimburi strânse la nivel înalt și să extindă schimburile la toate nivelurile. Ministrul francez de externe Catherine Colonna și-a reiterat, de asemenea, poziția de a acorda o mare importanță relațiilor economice cu China și de a nu se angaja în confruntarea dintre blocuri. Întrucât anul viitor marchează aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Norvegia, vizita lui Qin Gang în Norvegia este considerată a fi o călătorie efectuată în scopul consolidării încrederii reciproce și promovării cooperării.
În prezent, Europa traversează un moment de profundă reflecție și dezbatere aprinsă în ceea ce privește percepția și strategia sa față de China, diverse argumente și opinii fiind aprig contestate. În acest context, noul ministru de Externe al Chinei a efectuat vizite în Europa pentru a prezenta clar și ferm poziția, atitudinea și interesele Chinei. Acest lucru echivalează cu transmiterea unor semnale pozitive puternice în această dezbatere aprinsă, permițând europenilor să simtă îndeaproape sinceritatea și bunăvoința Chinei, și mai mult de atât, să contribuie la stabilirea unei percepții corecte și menținerea raționalității Europei în ceea ce privește politicile sale față de China. O adevărată politică externă ar trebui să folosească cooperarea pragmatică pentru a aduce un plus de valoare relațiilor bilaterale, abordând în același timp în mod rațional și calm divergențele dintre cele două părți și controlând în timp util daunele în domenii individuale.
În timpul vizitei lui Qin Gang în Europa, guvernul german a aprobat achiziționarea de către China COSCO Shipping Corporation a unei acțiuni într-un terminal de containere din portul din Hamburg pe 10 mai. Partea germană a dat în cele din urmă undă verde proiectului, care este un semnal relativ pozitiv atât pentru relațiile China-Germania, cât și pentru cele China-UE. Cu toate acestea, mass-media a dezvăluit recent că Comisia Europeană a propus sancțiuni împotriva a șapte companii chineze pentru presupusele lor vânzări de echipamente care ar putea fi folosite în sprijinul operațiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei. Un diplomat chinez a scris pe rețelele de socializare că „în timp ce China depune toate eforturile pentru a promova pacea, ceea ce este în interesul Europei, Europa o înjughie pe la spate, cauzându-i Chinei probleme economice”. Acesta a declarat că e imposibil de înțeles intențiile reale ale europenilor. Mai exact, unele forțe anti-China din Europa sunt cele care înjunghie China pe la spate și nu este prima dată când fac acest lucru.
Prin prisma acestor două aspecte menționate, putem vedea duplicitatea și complexitatea politicii Europei față de China. Forțele raționale din Europa și prietenoase față de China sunt acum într-o poziție defensivă. Unii europeni au deja neînțelegeri și concepții profund greșite despre China și sunt influențați în continuare de opinia publică toxică din SUA și din Occident, ceea ce înrăutățește și mai mult atmosfera relațiilor China-UE.
Pe scurt, în relațiile China-UE există patru probleme majore. În primul rând „dilema ucraineană”, o problemă inutilă. În al doilea rând, impulsul periculos al Europei de a interveni în treburile interne ale Chinei, în special în problema Taiwanului. În al treilea rând, judecata greșită conform căreia interdependența relațiilor economice și comerciale China-UE este considerată un „risc”. În al patrulea rând, supunerea și dependența de strategia cuprinzătoare de izolare din toate punctele de vedere a Washingtonului față de China. De data aceasta, în dialogul cu partea europeană, Qin Gang s-a concentrat și pe dezbaterea acestora. Merită menționat că cele patru probleme sunt înrădăcinate în cunoașterea subiectivă, unilaterală, îngustă și paranoică a unor europeni, dar pot fi rezolvate cu ușurință dacă perspectiva și unghiul strategic din care sunt privite este schimbată. În prezent, unii europeni se află în prezent pe un drum înfundat, de pe care ne este greu să îi convingem să se întoarcă dacă nu acceptă niște lecții. Probabil trebuie să avem mai multă răbdare ca ei să se trezească singuri.
Opinia publică a acordat atenție, de asemenea, răspunsului pozitiv al lui Qin Gang la inițiativa de „reducere a riscurilor” a Europei față de China. „Dacă UE încearcă să se decupleze de China sub pretextul „reducerii riscurilor”, se va decupla de oportunități, cooperare, stabilitate și dezvoltare”, a declarat Qin. Deși relațiile China-UE s-au confruntat cu dificultăți în ultimul timp, anul acesta, în perioada ianuarie-martie, investițiile franceze și germane în China au continuat să crească cu 635, 5%, respectiv, 60,8%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta este puterea legii. Fără interferența politică din partea unor europeni, Europa va deveni mai autonomă și mai sigură datorită cooperării externe prospere. Relațiile China-UE au nevoie de mai multă încredere și ambiție, iar stabilirea liniilor de bază și a liniilor roșii nu ar trebui să fie obiectivul ambelor părți. Relațiile China-UE pot fi, de asemenea, „fără limite”. Dacă Europa ascultă cu adevărat cuvintele Chinei, va fi mai puțin confuză.
Sursa: aici, 12 mai 2023
Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”) și stagiarii Davițoiu Elena, Petraru Miruna, Pușchiulescu Raluca, Rogojinaru Andreea Bianca.