Foto : Wang Yi, șeful diplomației chineze și Craig Emerson, șeful delegației australiene, la cea de-a șaptea sesiune a Dialogului la nivel înalt China-Australia (Beijing, China, 7 septembrie 2023), Sursa : aici
În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a două articole relevante pentru viziunea chineză, publicate în ziarul Global Times pe data de 7 și 8 septembrie 2023, cu privire la vizita delegației australiene în China, din data de 7 septembrie 2023.
În timpul pandemiei, relația dintre cele două state a fost, practic, înghețată. Guvernul australian anterior a adoptat legi care interzic „interferențele străine ascunse în politica internă”, interzicând gigantului de telecomunicații chinez Huawei să lanseze rețeaua 5G din Australia din motive de securitate. În plus, a solicitat o investigație independentă a pandemiei de COVID-19.
Ca răspuns, China a blocat efectiv orzul australian în 2020 prin impunerea unui tarif de 80,5%, considerat pe scară largă în Australia ca o pedeapsă. China a impus, de asemenea, tarife la vinul australian, carnea de vită și cărbunele, precum și alte produse.
În timpul înghețului relațiilor cu Beijingul, Australia a format un parteneriat nuclear cu SUA și Regatul Unit, care permite Australiei să aibă acces la submarine cu propulsie nucleară (AUKUS).
Schimbarea politică de la Canberra a schimbat dinamica relației bilaterale. Actualul ministru de externe al Australiei, Penny Wong, a încercat să stabilizeze relația dintre cele două țări de când Partidul Laburist a câștigat alegerile anul trecut. Premierul Australiei Anthony Albanese s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul Chinei Li Qiang, în marginea summitului Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est din Indonezia, descriind angajamentul drept pozitiv. „I-am spus premierului Li că vom continua să cooperăm acolo unde putem, să nu fim de acord unde trebuie și să ne angajăm în interesul nostru național”, a spus Albanese reporterilor, spunând că va vizita China mai târziu în acest an, la invitația liderului Chinei Xi Jinping.
Recenta reuniune pe care o prezentăm aici este parte a procesului de relansare a relațiilor chino-australiene.
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a celor două articole menționate mai sus.
Cel de-al șaptelea dialog la nivel înalt China-Australia va avea loc la Beijing, pe data de 7 septembrie. Potrivit declarațiilor anterioare ale Ministerului australian al Afacerilor Externe, această întâlnire va oferi o platformă reprezentanților de rang înalt din toate categoriile sociale pentru un amplu schimb de opinii cu privire la relațiile bilaterale. Associated Press a declarat că această întâlnire este un nou semn al încălzirii relațiilor dintre cele două țări.
Conform site-ului web al Ministerului australian al Afacerilor Externe, acest dialog la nivel înalt între Australia și China oferă celor două părți oportunitatea de a avea un schimb de opinii constructive pe o gamă largă de probleme precum comerțul și investițiile, schimburile interpersonale și securitatea regională și globală. Potrivit Australian Financial Review, delegația australiană este formată din 18 membri din diferite medii sociale precum învățământul superior, turismul, transporturile, cultura și media.
Foto: Cea de-a șasea întâlnire a dialogului la nivel înalt China-Australia (2020, Sydney, Australia), Sursa: aici.
Ultimul dialog la nivel înalt între China și Australia a avut loc la Sydney, Australia, la începutul anului 2020. „Acesta este primul dialog la nivel înalt între cele două țări de la începutul anului 2020 și reprezintă un alt pas înainte în consolidarea schimburilor bilaterale și normalizarea relațiilor dintre cele două țări” a declarat ministrul australian de externe Penny Wong.
Cu privire la acest dialog, șeful delegației australiene, fost ministru al Comerțului, Craig Emerson a declarat în presa australiană că scopul întâlnirii dintre oficialii guvernamentali și persoanele din domeniile private nu este de a obține un progres diplomatic sau economic, ci mai degrabă, de a aprofunda înțelegerea celeilalte părți, care va aduce un plus de valoare în discuțiile interguvernamentale ulterioare. Ambele părți își doresc ca discuțiile să fie fără rețineri, sincere și prietenoase. Dacă diferențele sunt tratate cu înțelepciune, cele două țări își pot consolida relațiile bilaterale și își pot apăra propriile interese naționale.
Din 2018, Australia a fost una dintre primele țări care a interzis participarea Huawei la construcția 5G și a solicitat urmărirea originii virusului COVID-19, ceea ce a făcut ca relațiile dintre cele două țări să atingă cel mai scăzut nivel. Dar în mai anul trecut, după venirea guvernului laburist australian la putere, relațiile cu China au fost reluate.
Foto: Zhou Fangyin(周方银), directorul adjunct al Institutului de Studii Strategice Internaționale din Guangdong, Sursa: aici
Pe 6 septembrie, Zhou Fangyin, director adjunct al Institutului de Studii Strategice Internaționale din Guangdong, a declarat unui reporter Global Times că diplomația guvernului laburist australian este multidimensională și, deși urmărește îndeaproape Statele Unite în ceea ce privește apărarea, este foarte pragmatică atunci când este vorba de economie și se concentrează pe reluarea relațiilor cu China. În cadrul acestui dialog, principala preocupare a Australiei va fi rezolvarea problemelor economice și comerciale, în special ridicarea restricțiilor impuse asupra produselor exportate în China. O a doua problemă este cea a chinezilor care călătoresc și studiază în Australia.
Yu Lei, cercetător-principal la Centrul de studii despre țările din Pacific din cadrul Universității Liaocheng, a declarat reporterilor că este optimist prudent și salută reluarea dialogului între China și Australia. Acesta a declarat că situația economică internă a Australiei este sumbră, iar China trebuie să-și achiziționeze produsele agricole și cele minerale. Cu toate acestea, cooperarea între țări ar trebui să se bucure de avantaje reciproce și de câștiguri comune, de aceea nu doar China trebuie să își deschidă piața către Australia, ci și Australia, la rândul său, trebuie să ofere un mediu de investiții echitabil și sigur pentru companiile chineze.
Sursa: aici, 7 septembrie 2023.
Dialogul la nivel înalt între China și Australia așteaptă construirea de relații stabile. Reprezentanții chinezi au subliniat independența relațiilor bilaterale
„După susținerea primului dialog la nivel înalt în ultimii trei ani la Beijing, China și Australia și-au exprimat dorința de a construi o relație stabilă.” Pe data de 7 septembrie, mai multe surse din mass-media occidentală au relatat despre cel de-al șaptelea dialog la nivel înalt China-Australia, care a avut loc la Beijing în acea zi, spunând că întâlnirea în care au fost atinse subiecte precum comerțul, investițiile, relațiile dintre cele două popoare și securitatea internațională, a constituit un pas către o relație stabilă între China și Australia.
Potrivit reporterului „Global Times”, agenda celor două sesiuni din dimineața respectivă a inclus un dialog pe tema relațiilor politice și unul pe tema cooperării în diverse domenii precum economia și comerțul. Primul s-a concentrat în principal pe modul de implementare a consensului important la care au ajuns liderii celor două țări la întâlnirea de la Bali, pe sublinierea importanței unei relații stabile și îmbunătățirea relațiilor dintre China și Australia, cât și pe gestionarea adecvată a diferențelor și a dezacordurilor și îmbunătățirea, menținerea și dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale. Cel de-al doilea a pus accentul pe modul în care cele două țări pot continua să promoveze cooperarea în domenii tradiționale precum economia și comerțul în viitor, și să exploreze oportunitățile de cooperare în domenii precum schimbările climatice și energia verde.
După-amiaza, cele două părți au discutat, în principal, despre posibilele modalități de consolidare a comunicării și a coordonării în afacerile internaționale și regionale, de promovarea comună a păcii regionale, a stabilității, a prosperității, cât și a schimburilor bilaterale în domenii precum: educație, cultură, turism, mass-media, artă cu scopul de a consolida fundamentul opiniei publice a relațiilor dintre China și Australia.
În discursul de deschidere, Li Zhaoxing, șeful delegației chineze care a participat la această întâlnire, președinte de onoare al Asociației de Afaceri Externe a Poporului Chinez și fost ministru de externe al Chinei, a declarat că, avantajul reciproc și câștigurile comune constituie substanța relațiilor chino-australiene, iar considerarea Chinei drept o amenintare este o judecată strategică gresită. El a subliniat că dezvoltarea Chinei necesită un mediu internațional pașnic și stabil, iar o China în curs de dezvoltare va aduce cu siguranță mai multe contribuții la pacea și stabilitatea mondială. Acesta a subliniat, de asemenea, rolul important al independenței în relațiile bilaterale, spunând că „trebuie să luăm viitorul relațiilor China-Australia în propriile noastre mâini”. În opinia acestuia, alianțele nu ar trebui să fie în opoziție cu parteneriatele. Relațiile dintre Australia și SUA răspund nevoilor relațiilor dintre Australia și SUA, iar relațiile chino-australiene au valoarea lor. Aderarea la independență este o garanție importantă pentru o relație stabilă între China și Australia pe termen lung.
„În ultimele decenii…China nu a reprezentat nicio amenințare pentru Australia și nici nu va fi vreodată! Sper că partea australiană înțelege acest lucru. ” Reuters l-a citat pe Li Zhaoxing spunând delegației australiene că dezvoltarea relațiilor chino-australiene depinde doar de înțelegerea corectă reciprocă dintre cele două părți.
În discursul său de deschidere, fostul ministru australian al comerțului Emerson, a declarat că Australia a precizat clar în dialogurile anterioare, purtate între cele două părți, că o relație bilaterală stabilă este în interesul comun al ambelor țări. Emerson a declarat că, în calitate de fost ministru al comerțului, înțelege importanța reciprocă a Australiei și a Chinei ca parteneri economici și că complementaritatea economică a adus beneficii uriașe oamenilor din cele două țări.
În timpul unui interviu cu Global Times din data de 7 septembrie, Chen Hong, directorul Centrului de Studii despre Australia al Universității de Studii Pedagogice din China de Est, a declarat că, la această întâlnire, elementul cheie pentru relația stabilă dintre China și Australia l-a constituit căutarea unui teren comun, rezervând diferențele. Indiferent de stadiul actual al alianței dintre Australia și Statele Unite ale Americii, aceasta (*alianța) nu ar trebui să fie în opoziție cu relația Australiei cu China.
Australia a menționat că diferențele dintre sistemele sociale și tradițiile culturale dintre cele două țări nu ar trebui să fie exagerate sau distorsionate. În cadrul acestei întâlniri au fost de asemenea evidențiate chestiunile economice și comerciale, acestea fiind piatra de temelie a relațiilor dintre China și Australia.
În prezent, există unele tensiuni în relațiile economice și comerciale dintre China și Australia, care trebuie tratate într-o manieră rațională și nu ar trebui etichetate drept politice.
Foto: Premierul australian Anthony Albanese și președintele chinez Xi Jinping la Summitul G20 de la Bali, Indonezia, 15 noiembrie 2022, Sursa: aici.
În mai 2022, după venirea Partidului Laburist Australian la putere, relațiile dintre China și Australia au început să se amelioreze. În timpul întâlnirii de la Bali, din noiembrie anul trecut, liderii celor două țări au ajuns la un consens. Ulterior acestei întâlniri, cele două părți au efectuat schimburi în unele domenii. „Dialogurile mai frecvente la nivel înalt între oficiali rămân însă foarte importante.” Chen Hong a declarat că rezolvarea tuturor problemelor în timpul unei singure întâlniri este imposibilă și că mai multe schimburi vor ajuta la acoperirea tuturor aspectelor legate de relațiile dintre China și Australia și la rezolvarea principalelor probleme în amănunt.
Foto: Ministrul chinez de Externe s-a întâlnit cu delegația australiană sosită la Beijing pe data de 7 septembrie pentru Dialogul la nivel înalt China-Australia, Sursa : aici
Pe 7 septembrie, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și ministrul de Externe al Chinei, s-a întâlnit cu delegația australiană venită la Beijing pentru cea de-a șaptea întâlnire între oficialii de rang înalt ai Chinei și ai Australiei la Beijing.
Foto: Fostul ministru australian al comerțului, Craig Emerson (stânga) și fostul ministru de externe chinez Li Zhaoxing (dreapta)își strâng mâna la cel de-al șaptelea dialog la nivel înalt China-Australia de la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai din Beijing, China, 7 septembrie 2023, Sursa: aici.
Wang Yi a declarat că partea chineză își menține continuitatea și stabilitatea în politica sa față de Australia și că aceasta va continua să adere la poziționarea importantă a parteneriatului strategic cuprinzător China-Australia și să coopereze cu partea australiană în ceea ce privește promovarea dezvoltării sănătoase, stabile și durabile a relațiilor chino-australiene pentru a aduce mai multe beneficii celor două popoare și pentru a contribui la pacea, stabilitatea și dezvoltarea regională. El a declarat că dialogul la nivel înalt între oficialii chinezi și australieni și-a jucat rolul cuvenit în aprofundarea încrederii reciproce, extinderea cooperării și în consolidarea prieteniei dintre cele două părți. Acesta speră că ambele părți vor continua să folosească această platformă pentru consolidarea înțelegerii reciproce și prietenia dintre cele două popoare, pentru a aduce noi contribuții la îmbunătățirea și dezvoltarea relațiilor China și Australia pentru a aduce un impuls pozitiv.
Sursa: aici, 8 septembrie 2023.
*Paula Toma este cercetător la Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C.Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și coordonatoarea proiectului „China la zi” al Centrului de studii sino-ruse (CSSR).