Foto: Wang Yi, cel mai înalt oficial de politică externă al Chinei (stânga) și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe (dreapta), Sursa: aici
În materialul de astăzi „China la zi” vă prezentăm traducerea din limba chineză a unui material extrem de relevant pentru viziunea chineză, publicat în ziarul Global Times, pe tema întâlnirii din 10-11 mai 2023 dintre Wang Yi, șeful diplomației chineze și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe. Casa Albă a declarat după întâlnire că discuția face parte din „eforturile continue de a menține linii deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil concurența” și că Sullivan și Wang au discutat probleme cheie în relația SUA-China, invazia Rusiei în Ucraina, chestiunea Taiwanului etc. Casa Albă a descris discuțiile ample, în care cei doi lideri au petrecut mai bine de opt ore împreună, drept „candide” și „constructive”. Casa Albă a sugerat însă că Sullivan și Wang nu au discutat despre o posibilă vizită reprogramată la Beijing a secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, dar Casa Albă se așteaptă ca cele două părți să continue implicarea în următoarele luni. (CSSR)
Redăm în continuare traducerea din limba chineză a articolului menționat mai sus.
Întâlnirea înalților oficiali ai Chinei și ai Statelor Unite, Wang Yi și Jake Sullivan, este în lumina reflectoarelor. Poziția UE față de China este foarte complicată, iar Statele Unite și UE își ajustează provizoriu relațiile cu China!
Foto: Întâlnirea dintre Jake Sullivan și Wang Yi în perioada 10-11 mai, la Viena (Austria), Sursa: aici
În perioada 10-11 mai, Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a PCC și Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, au avut o întâlnire la Viena (Austria). Acest eveniment semnificativ, neanunțat în prealabil de cele două părți, a atras rapid atenția la nivel global. Potrivit opiniilor mai multor analiști americani, această întâlnire este un mic semn că tensiunile dintre cele două părți s-ar putea reduce, într-un moment în care relațiile sino-americane se află la un nivel scăzut istoric. Recent, SUA au continuat să transmită semnale că sunt în căutarea unui dialog cu China, dar, în același timp, încearcă să facă presiuni asupra ei în ceea ce privește problema Taiwanului și să o suprime sau să o limiteze din punct de vedere economic și comercial.
Foto: Yellen, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, în cadrul reuniunii G7 a miniștrilor de finanțe din data de 11 mai, Sursa: aici
Pe data de 11 mai, în cadrul reuniunii G7 a miniștrilor de finanțe, Yellen, Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, i-a îndemnat pe membrii G7 să adopte „acțiuni coordonate” împotriva așa-numitei „coerciții economice” exercitate de China. Un expert chinez intervievat de un reporter de la Global Times pe data de 12 mai, a declarat că, având în vedere politica actuală a SUA față de China, precum și cuvintele și faptele inconsecvente, rămâne de văzut dacă relațiile dintre cele două țări poate fi restabilite. Fiind unele dintre cele mai importante relații bilaterale din lume, ele (*relațiile sino-americane) au impact și în Europa. Potrivit Bloomberg News, UE a discutat despre ajustarea politicilor sale față de China în cadrul unei reuniuni informale a miniștrilor de externe ai statelor membre, organizată pe data de 12 mai. În Politico s-a scris că într-un moment în care tensiunile dintre Washington și Beijing se intensifică, conducerea de vârf a Uniunii Europene a cerut guvernelor europene să continue dialogul cu China. În prezent, UE se află într-un moment critic în abordarea relației din ce în ce mai complexe cu China.
Mai multe runde de discuții, totalizând peste 10 ore
După ce știrea întâlnirii dintre Wang Yi și Sullivan din perioada 10-11 a fost făcută publică, aceasta a stârnit o mare atenție din partea unor mass-media internaționale precum Associated Press, CNN, Agence France-Presse, Reuters, Al Jazeera (Qatar) și South China Morning Post
(Hong Kong).
Sursa : Președintele chinez Xi s-a întâlnit cu omologul său american, Joe Biden în Bali, Foto: aici.
Pe 12 mai, în timpul unui interviu cu un reporter de la Global Times, un înalt oficial chinez familiarizat cu întâlnirea dintre cei mai înalți oficiali ai Chinei și ai SUA, a declarat că cele două părți au purtat mai multe runde de discuții pe tema unor probleme importante precum relațiile sino-americane, problema Taiwanului, situația din Asia-Pacific și criza din Ucraina, totalizând peste 10 ore. S-au purtat ,,discuții sincere, substanțiale și constructive.”
Partea chineză a subliniat că întâlnirea dintre cei doi șefi de stat de la Bali a fost una constructivă și de succes și a subliniat direcția de dezvoltare a relațiilor sino-americane. Cu toate acestea, partea americană a reacționat exagerat și a făcut abuz de putere în incidentul cu dirijabilul fără pilot (*incidentul balonului „de spionaj chinezesc”, care a declanșat o dispută diplomatică între SUA și China și l-a determinat pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken să-și anuleze o vizită în China) din care ar trebui extrase anumite învățăminte.
Wang Yi a prezentat poziția fermă a Chinei cu privire la problema Taiwanului, subliniind că aceasta este nucleul intereselor de bază ale Chinei, fundamentul politic al relațiilor sino-americane și prima linie roșie care nu poate fi depășită. Prioritatea numărul unu în acest moment este ca SUA să respecte cu seriozitate principiul „unei singure Chine” și prevederile celor trei comunicate comune China-SUA și să înceteze să se amestece în afacerile interne ale Chinei. Partea americană a declarat că susține în continuare politica „o singură China” și că nu sprijină „independența Taiwanului”.
Oficialul a dezvăluit că partea chineză a solicitat Statelor Unite să renunțe la restricțiile și interferențele nerezonabile în ceea ce privește schimburile culturale și interpersonale sino-americane și să colaboreze cu ea în scopul realizării mai multor schimburi între diferite sectoare ale celor două țări, cât și în scopul consolidării înțelegerii reciproce dintre cele două popoare. Cele două părți au avut, de asemenea, un schimb de opinii în ceea ce privește problema Ucrainei.
Foto: Comunicatul de presă emis de Casa Albă a SUA cu privire la întâlnirea dintre Wang Yi și Sullivan, Sursa: aici
În comunicatul de presă emis de Casa Albă a SUA se afirmă că cele două părți au avut ,,discuții sincere, substanțiale și constructive” cu privire la aspecte cheie din relațiile bilaterale SUA-China, probleme de securitate globală și regională, conflictul dintre Rusia și Ucraina și problema strâmtorii Taiwan. Întâlnirea face parte dintr-un efort continuu de a menține liniile de comunicare deschise și de a gestiona concurența într-un mod responsabil.
Potrivit Associated Press, un oficial anonim al guvernului american a declarat că ambele părți au căutat să „restabilească standardele și canalele normale de comunicare”. „În opinia mea, ambele părți au considerat că ar fi benefică încercarea unui nou dialog la nivelul consilierilor pentru securitate națională”, a adăugat acesta. Oficialul menționat mai sus a declarat că, în timpul întâlnirii, Sullivan a transmis părții chineze că administrația Biden încearcă să întoarcă pagina tensiunilor dintre SUA și China declanșate de incidentul cu dirijabilul fără echipaj din februarie. În iunie 2022, Yang Jiechi, pe atunci director al Biroului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe, a avut o întâlnire cu Sullivan la Luxemburg.
Ryan Haas, director pentru China, Taiwan și Mongolia în cadrul Consiliului Național de Securitate Națională în timpul administrației Obama, Kane, un reporter de la Politico (SUA), însărcinat cu relatări de presă despre China, precum și alții, consideră că această întâlnire poate fi startul unor întâlniri între șefii de stat ai celor două țări, cât și între alți oficiali guvernamentali.
Pe 12 mai, Song Wei, profesor la Facultatea de Relații Internaționale din cadrul Universității de Studii Străine din Beijing, a declarat celor de la Global Times că, în contextul actual, menținerea comunicării la nivel înalt între China și Statele Unite va juca un rol pozitiv în normalizarea relațiilor bilaterale. Reuters l-a citat pe fostul Secretar de Stat adjunct al SUA, Daniel Russell, care a declarat că „O astfel de întâlnire ar putea permite celor două părți să găsească un numitor comun și să contribuie la normalizarea relației bilaterale complicate”.
Pentru a îmbunătăți relațiile (*cu noi), SUA trebuie să dea dovadă de sinceritate
În relatările de presă pe această întâlnire, o bună parte din presa internațională a menționat creșterea interacțiunii dintre China și Statele Unite din ultima vreme. Pe 8 mai, consilierul de stat chinez și ministrul de Externe, Qin Gang s-a întâlnit cu ambasadorul Statelor Unite în China, Nicholas Burns la Beijing, iar pe 11 mai, ministrul chinez al Comerțului Wang Wentao s-a întâlnit cu Burns la invitația acestuia.
Potrivit Associated Press, există semne că relațiile diplomatice dintre cele două părți revin pe drumul cel bun. Casa Albă și-a exprimat interesul pentru reprogramarea vizitei secretarului de stat american Antony Blinken în China. Anterior, Statele Unite anunțaseră că Blinken va efectua o vizită oficială în China în februarie anul acesta, însă, din cauza incidentului cu dirijabilul fără pilot, tot ele au fost cele care au anunțat amânarea acestei călătorii. În plus, secretarul de presă de la Casa Albă a declarat recent că Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Yellen și Secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo ar putea vizita Beijingul. În cadrul unui eveniment organizat la începutul acestei luni, Burns a declarat că Statele Unite sunt „pregătite pentru a purta un dialog cu China”.
Cu toate acestea, în timp ce dau semnale că sunt în căutare de mai mult dialog cu China în scopul normalizării relațiilor cu aceasta, SUA încearcă să eticheteze statul chinez ca parte care „refuză să comunice”. Potrivit Australian Financial Review, Statele Unite implementează o strategie de a exercita presiune asupra Chinei, începând de la inițierea unor dialoguri la nivel inferior la unul superior. Dacă China va refuza, ea va fi criticată de Statele Unite. Reporterii Global Times au remarcat că, de la începutul acestui an, Pentagonul a susținut în mod frecvent lumii exterioare că armata chineză refuză să comunice cu el.
În timpul unui interviu cu cei de la Global Times, unii experți au subliniat că, deși Washingtonul continuă să exagereze „dorința” de a dialoga cu Beijingul, trebuie luat totuși în considerare sinceritatea lui. În prezent, SUA sunt inconsecvente în cuvintele și acțiunile lor în ceea ce privește China, suprimând în mod frecvent China în ceea ce privește domeniul economic, cel comercial și problema Taiwanului, acesta fiind și principalul motiv al problemelor apărute în cadrul relațiilor sino-americane. Dacă Statele Unite nu respectă declarațiile făcute, în aceste condiții nu poate fi vorba de o comunicare reală.
Potrivit relatărilor de presă, urmează ca Biden să semneze un ordin executiv pentru a restricționa investițiile SUA în anumite domenii de înaltă tehnologie din China. La summitul G7 care va avea loc luna viitoare la Hiroshima, printre problemele ce vor fi dezbătute vor figura și discutii despre China. Pe 11 mai, Yellen a susținut că SUA sunt preocupate de utilizarea de către China a „coerciției economice” împotriva altor țări. Mulți membri ai economiilor dezvoltate G7 împărtășesc aceleași preocupări și se gândesc cum să răspundă unor astfel de acțiuni.
Song Wei consideră că Statele Unite vor să traseze responsabilitatea pentru fluctuațiile relațiilor sino-americane Chinei, ceea ce denotă faptul că Statele Unite se confruntă cu presiuni duble, atât internaționale, cât și interne. Îmbunătățirea relațiilor cu China este crucială pentru interesele politice și economice ale Statelor Unite, însă Statele Unite trebuie să dea dovadă de o atitudine sinceră și pragmatică.
UE își poate ajusta strategia față de China
Europa, profund influențată de politicile SUA, încearcă și ea să își ajusteze politicile față de China. Potrivit unei relatări de presă din data de 12 mai a Deutsche Presse-Agentur, miniștrii de externe ai UE au avut o întâlnire informală în Suedia în aceeași zi, iar unul dintre subiecte dezbătute a fost relația dintre UE și China. În acest scop, Departamentul de politică externă al UE condus de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de securitate Josep Borrell, a pregătit un document care detaliază o strategie a UE de „reducere a riscurilor”, afirmând că UE trebuie să fie pregătită să facă față oricărui impact cauzat de China, dar că ea nu ar trebui să accepte ideea unui joc cu sumă zero, în care poate exista doar un câștigător în competiția dintre SUA și China. În același timp, potrivit documentului „coordonarea cu Statele Unite rămâne crucială” atunci când vine vorba despre angajarea cu China și gestionarea riscurilor în relațiile cu China. Potrivit Bloomberg, într-o scrisoare trimisă miniștrilor de externe împreună cu documentul, Borrell i-a îndemnat pe miniștrii de externe să se raporteze în continuare la China ca la „un partener, concurent și competitor sistematic”. Potrivit unei relatări din 12 mai a South China Morning Post, UE consideră că ar trebui făcute ajustări superficiale strategiei sale față de China, mai degrabă decât o reformă cuprinzătoare, și că ar trebui să adopte o atitudine „clară”, dar „neconfruntatoare” față de aceasta.
Zhao Junjie, cercetător la Institutul de Studii despre Europa din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, a declarat pentru Global Times pe 12 mai că, politica UE față de China este în prezent contradictorie. Pe de o parte, majoritatea țărilor UE consideră că ar trebui să consolideze cooperarea cu China în scopul obținerii unor beneficii practice, iar pe de altă parte, UE încă consideră necesară consolidarea cooperării în materie de securitate cu Statele Unite și este preocupată de influența în creștere a Chinei. În opinia lui Zhao Junjie, în tripla poziționare a UE față de China, rolul de concurent este din ce în ce mai accentuat, ceea ce arată, de asemenea, că încrederea reciprocă politică dintre China și Europa trebuie încă consolidată. Recent, oficiali chinezi de rang înalt au vizitat intens Europa, în speranța de a explica clar politicile Chinei, de a spulbera unele neînțelegeri și preocupări ale europenilor și, de asemenea, de a clarifica pozițiile ca răspuns la unele calomnii și atacuri la adresa Chinei, în scopul consolidării încrederii între cele două părți.
Conform South China Morning Post, după reuniunea miniștrilor de externe ai UE din data de 12 mai, liderii statelor membre UE sunt așteptați să discute strategia Chinei la un summit din iunie.
Sursa: aici, mai 2023.
Echipa de traducători a Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR) din cadrul ISPRI: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana Ghinea, Cristian Oancea.