În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi”, vă prezentăm o serie de declarații oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din ultima săptămână a lunii care a trecut și , în final, două articole din presa chineză, care reflectă preocupări majore ale Beijing-ului. Una dintre acestea este prezentarea cu intensitate a narațiunilor Federației Ruse în ceea ce privește evoluțiile de astăzi, mai cu seamă a celor care acreditează idee că Occidentul, în special America, împing China și Rusia într-un parteneriat strategic. În plus, Beijing-ul încurajează prezența/traducerea în presa chineză a articolelor rusești agresive și belicoase la adresa Statelor Unite ale Americii, NATO sau ale Vestului.
Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială sau oficioasă a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR).
Declarații oficiale și articole. Sumar
- „Din partea Chinei, ușa comunicării cu Lituania este întotdeauna deschisă”
- Zhao Lijian respinge zvonurile cu privire la „rugămintea lui Xi de „a nu invada Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing”, adresată lui Putin
- Tensiuni între Germania și China pe marginea declarațiilor unui oficial german
- De ce după trei serii de discuții nu s-a ajuns la niciun rezultat în urma dialogului dintre Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)? (articol)
- Presiune stringentă la fiecare pas! Statele Unite și Europa formează un „front” anti-rus. Expert rus: „Pentru a răspunde provocării țărilor occidentale ar trebui folosite măsurile militare”. (articol)
- „Din partea Chinei, ușa comunicării cu Lituania este întotdeauna deschisă.”
Reporter Beijing Daily: Potrivit relatărilor de presă, pe 19 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, președintele lituanian Gitanas Nausėda a declarat că „relațiile tensionate cu China au cauzat mari pierderi comerciale” și că este necesară „implementarea unui plan pentru a reduce cât mai curând aceste tensiuni.” Ministrul lituanian de externe a prezentat planul, declarând că „Unele idei au fost exprimate direct părții chineze prin intermediul instituțiilor europene, iar altele de noi înșine, însă, așa cum am spus în timpul întâlnirii, reducerea acestor tensiuni depinde în mare măsură de partea care le-a provocat”. Acesta a mai declarat că, în viitorul apropiat, este posibil să aibă loc un summit Lituania-China. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
Foto: Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda
Zhao Lijian: Principala cauză a tensiunilor existente în relația dintre China și Lituania este aceea că autoritățile lituaniene au insistat să întreprindă acțiuni eronate în ceea ce privește Taiwanul, acțiuni care dăunează intereselor de bază ale Chinei și subminează normele fundamentale ale relațiilor internaționale.
Comunitatea internațională are propria opinie publică legată de adevăratul vinovat pentru deteriorarea relațiilor dintre China și Lituania și de creșterea tensiunilor apărute ulterior. Din partea Chinei, ușa comunicării cu Lituania este întotdeauna deschisă. Dacă aceasta își dorește cu adevărat să îmbunătățească situația actuală, atunci ar trebui să își exprime prin acțiuni concrete sinceritatea față de China.
Sursă: https://www.fmprc.gov.cn/fyrbt_673021/202201/t20220121_10631768.shtml , 21 ianuarie 2022 .
- Zhao Lijian respinge zvonurile cu privire la „rugămintea lui Xi de a nu invada Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, adresată lui Putin”
Reporter TASS: Potrivit știrilor, partea chineză ar fi declarat că „speră ca Rusia să nu „invadeze” Ucraina pe durata Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing”. Ministerul rus de Externe și Ambasada Chinei în Rusia au negat această știre, declarând că nu este adevărată. Nu este prima dată când mass-media occidentală raportează știri false despre Rusia și China. Ce ați avea de comentat pe această temă? Credeți că știrile de tipul acesta denotă atacurile deliberate ale anumitor țări occidentale asupra bunei dezvoltări a relațiilor dintre Rusia și China?
Foto: Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Sursă: Site-ul oficial al MAE al Chinei
Zhao Lijian: Vă referiți la știrea publicată de Bloomberg? (Reporterul a încuviințat din cap.) Este complet falsă. Nu este doar o calomnie și o provocare a relațiilor dintre China și Rusia, ci, de asemenea, urmărește să perturbe și să saboteze în mod deliberat Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Un astfel de truc josnic nu poate păcăli comunitatea internațională.
Aș dori să subliniez că relațiile actuale dintre China și Rusia sunt mature, stabile și rezistente. Cele două părți mențin o comunicare strânsă la toate nivelurile, de aceea, orice încercare de a îndepărta China de Rusia sau de a le pune la încercare încrederea reciprocă se va dovedi inutilă. În același timp, ca susținători și practicanți ai spiritului olimpic, ne-am opus întotdeauna politizării sportului și nu ne vom lăsa influențați de unele forțe internaționale.
În prezent, pregătirile pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au intrat în etapa finală. Suntem încrezători că vom prezenta lumii niște Jocuri Olimpice de iarnă „simple, sigure și spectaculoase” și că vom putea asigura vizitele și șederea fără probleme la Beijing a președintelui Putin și a altor lideri mondiali.
Sursă: http://new.fmprc.gov.cn/web/fyrbt_673021/jzhsl_673025/202201/t20220124_10632711.shtml , 24 ianuarie 2022.
- Tensiuni între Germania și China pe marginea declarațiilor unuio oficial german
Reporter Shenzhen TV: Potrivit presei, pe 21 ianuarie, în timpul vizitei sale în India, comandantul marinei germane, viceamiralul Kay-Achim Schönbach, în discursul ținut s-a descris ca fiind un „creștin romano-catolic foarte radical” și a declarat că vede în China un inamic, de aceea ar fi bine să „putem conta pe Rusia ca partener împotriva Chinei”. Ce aveți de comentat pe această temă?
Foto: Viceamiralul Kay-Achim Schönbach, comandantul marinei germane
Zhao Lijian: Declarația făcută de acesta prezintă un extremism religios tipic. În lumea de astăzi, definită de pace și de dezvoltare, susținerea în mod deschis a împărțirii blocurilor bazată pe religie și incitarea la ură și ostilitate este o încercare de a întoarce roata istoriei. Este total absurd și extrem de periculos! Această practică ar trebui să fie condamnată unanim de comunitatea internațională. Mi-a atras atenția că domnul Schönbach a demisionat deja. Tot ceea ce pot să spun este că a tras consecințele propriului act. .
Aș dori, de asemenea, să subliniez că Germania și China sunt parteneri strategici. De la formarea noului guvern german, liderii Chinei și ai Germaniei au avut o interacțiune strânsă și au convenit că direcția generală a relațiilor bilaterale trebuie înțeleasă dintr-o perspectivă strategică și, totodată, că trebuie să promovăm activ cooperarea pragmatică dintre cele două țări.
În acest an, China și Germania sărbătoresc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, de aceea cele două părți au convenit să ia această aniversare ca pe o oportunitate de a consolida comunicarea și cooperarea, de a extinde beneficiile reciproce și de a obține rezultate câștigătoare, de a răspunde împreună provocărilor și de a aduce contribuția cuvenită la guvernanța globală.
Sursă:https://www.fmprc.gov.cn/web/fyrbt_673021/jzhsl_673025/202201/t20220125_10633392.shtml, 25 ianuarie 2022.
- De ce după trei serii de discuții nu s-a ajuns la niciun rezultat în urma dialogului dintre Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE)?
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 13 ianuarie că discuțiile privind garanțiile de securitate dintre Rusia, Statele Unite ale Americii (SUA) și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu au avut niciun fel de succes, fiecare parte rămânând pe poziții divergente în ceea ce privește chestiunile de principiu.
Potrivit principalei agenții de presă din Rusia – TASS, ca răspuns la întrebările care i-au fost adresate în aceeași zi, Peskov a declarat că Rusiei nu i-a lipsit niciodată voința politică de a merge mai departe cu negocierile și de a continua dialogul. De asemenea, partea rusă a mai subliniat că nu este posibil să negocieze doar de dragul de a negocia, dialogul trebuie să aibă ca scop căutarea unor rezultate clare.
Însă, cele trei serii de convorbiri care au avut loc în perioada 10-13 ianuarie între Rusia și Occident nu numai că nu au reușit să reducă divergențele dintre acestea, ci au dus la apariția unor mari tensiuni între cele două părți.
Pe 10 ianuarie, SUA și Rusia au avut o nouă serie de negocieri la Geneva (Elveția) legate de stabilitatea strategică, însă cele două părți nu au înregistrat niciun progres în ceea ce privește principalele subiecte de negociere.
Foto: Vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov
În urma dialogului, vice-ministrul rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat că procesul de negociere a fost unul dificil, lung, profesional, amănunțit și specific, dar că principalele probleme dezbătute au rămas nerezolvate și că nu s-a înregistrat niciun progres în ceea ce privește interzicerea extinderii NATO spre est.
Statele Unite au declarat că au „respins în mod categoric” o serie de propuneri de securitate venite din partea Rusiei în timpul dialogului, inclusiv solicitarea ca Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) să nu admită Ucraina ca membru și să încheie cooperarea în domeniul securității cu aceasta, ceea ce ar fi contrar politicii „ușilor deschise” a NATO. Acest prim dialog între cele două părți este considerat, de asemenea, ca cel care dă tonul pentru următoarele două serii de convorbiri.
Pe 12 ianuarie, la sediul NATO de la Bruxelles a avut loc prima întrunire a Consiliului NATO-Rusia, organizată după mai bine de doi ani. După întâlnire, viceministrul rus de externe, Grușko, a declarat că cele două părți au poziții divergente în ceea ce privește o serie de probleme fundamentale. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, de asemenea, că ,,Diferențele dintre cele două părți sunt greu de depășit”.
Foto: Consiliul Permanent al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) s-a reunit la Viena, capitala Austriei, în data de 13 ianuarie.
O zi mai târziu, discuțiile dintre Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa n-au înregistrat nici ele un progres. În timpul consultărilor, a ieșit la iveală și intenția SUA de a-l sancționa pe președintele rus Vladimir Putin, ceea ce a înfuriat din nou Rusia.
Analiștii sunt de părere că, pe de o parte, țările occidentale au atitudini diferite față de Rusia, iar pe de altă parte, diferențele politice interne din SUA îngreunează ajungerea la un acord cu Rusia în ceea ce privește problemele de securitate.
Dialogul dintre Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu înregistrează niciun rezultat
De-a lungul celor trei serii de convorbiri, relațiile dintre Rusia și Occidentul au devenit din ce în ce mai tensionate.
La fel ca și cele două convorbiri anterioare, dialogul dintre Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa nu înregistrează niciun rezultat, prin urmare, niciuna dintre cele trei serii de discuții nu înregistrează progrese majore.
Ce înseamnă oare acest lucru? Va crește riscul de război ca urmare a acestui fapt?
Su Xiaohui, comentatorul special al CCTV, a oferit următoarea explicație: ,,Faptul că toate cele trei serii de discuții s-au încheiat fără a putea trage o concluzie denotă, în primul rând, că problema securității europene este una dificilă. În ultima vreme, Statele Unite și-au exprimat constant poziția cu privire la această chestiune. Atât secretarul de stat Blinken, cât și consilierul pentru securitate națională al Președintelui SUA, Sullivan au declarat că „Statele Unite vor sprijini Ucraina și securitatea europeană.” Însă adevărata întrebare este dacă aceste declarații venite din partea SUA reprezintă cu adevărat un rol activ al SUA în problema securității europene? Atunci când vine vorba de securitatea europeană, SUA subliniază că Rusia este adversarul, ea reprezintă amenințarea lor, asta pentru ca relațiile dintre Statele Unite și aliații lor europeni să fie din ce în ce mai strânse și a construi în felul acesta solidaritatea între sistemele de alianță. În plus, Statele Unite au adoptat o poziție fermă în ceea ce privește „propunerile de securitate” ale Rusiei și vor continua să facă presiuni asupra părții ruse pe o serie de probleme precum „expansiunea spre est” a NATO. Prin urmare, în loc să aducă securitate în Europa, SUA au adus mai multe conflicte și au creat mai multă nesiguranță.”
Pentru părțile relevante din SUA, Europa și Rusia, războiul nu este în totalitate unul inevitabil, însă riscul este încă prezent.
În ceea ce privește războiul, nici Statele Unite, nici Rusia nu doresc ca puterile nucleare să fie incluse într-un conflict direct, iar recenta declarație comună emisă de cele cinci puteri nucleare (China, Rusia, Franța, SUA, Marea Britanie) reflectă, de asemenea, urgența riscului de război nuclear.
În plus, din perspectiva SUA, deși acestea nu doresc un conflict cu Rusia acum, izolarea strategică a Rusiei continuă, așadar, pe măsură ce Statele Unite continuă să avanseze, nivelul de riscuri și incertitudini crește. În același timp este clar că partea rusă nu a găsit o soluție pentru problema centrală a discuțiilor – problema Ucrainei.
În ceea ce privește Ucraina, aceasta nu este dispusă să se lase manipulată de SUA și de țările occidentale și este posibil să întreprindă unele acțiuni riscante, fapt ce sporește, de asemenea, riscul și incertitudinea.
Sursa:https://content-static.cctvnews.cctv.com/snow-book/index.html?t=1642160738597&toc_style_id=feeds_default&share_to=wechat&track_id=F0302812-BCB8-49AC-9FFB-9379D13308B9_663858615693&item_id=14231406836289841049, 14 ianuarie 2022.
- Presiune stringentă la fiecare pas! Statele Unite și Europa formează un „front” anti-rus.
Expert rus: Pentru a răspunde provocării țărilor occidentale ar trebui folosite măsurile militare
După trei serii de discuții încheiate fără succes, privind securitatea, Statele Unite și Europa au făcut, pe rând, presiuni asupra Rusiei. După ce SUA au susținut că Rusia plănuia să invadeze Ucraina printr-o operațiune „sub steag fals”, Uniunea Europeană a anunțat că miniștrii de externe ai fiecărui stat membru au ajuns la un acord asupra unui „plan în zece puncte” pentru a trata problema rusă într-un mod unitar.
Pe data de 15 ianuarie, Secretarul de Stat al SUA Blinken și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Boley au subliniat că Statele Unite și Europa sunt hotărâte să formeze un „front unit” împotriva Rusiei. În fața presiunii stringente din partea SUA și a Europei, guvernul rus cere cu insistență țărilor occidentale să răspundă inițiativei de securitate a Moscovei, în timp ce unii experți militari consideră că replica potrivită pentru amenințarea din Occident ar trebui să fie dezvoltarea de armament.
Operațiunea „sub steag fals” și „Planul în zece puncte”
Potrivit știrii publicate de postul de radio american „Vocea Americii”, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Psaki, a susținut recent că serviciile secrete atestă că Rusia a trimis agenți să efectueze operațiuni „sub steag fals” pentru a crea o scuză pentru invadarea Ucrainei. Psaki a declarat că Rusia a trimis un grup de forțe antrenate special în luptele urbane de stradă și pricepute la utilizarea explozivilor. Acesta vor desfășura activități de sabotaj împotriva „agenților ruși”, iar apoi vor incrimina Ucraina, folosind asta ca scuză pentru a trimite trupe în Ucraina. Psaki a spus că invazia rusă ar putea avea loc între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie.
Foto: Jen Psaki, Director de Comunicare al Casei Albe
În ziua declarațiilor lui Psaki, secretarul de stat adjunct al SUA, Victoria Nuland a declarat în cadrul unui interviu acordat publicației britanice „Financial Times” că Washingtonul a pregătit deja 18 planuri cu privire la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Aceasta nu a precizat ce măsuri vor include aceste planuri, dar a avertizat că Statele Unite și aliații săi vor aplica „o suferință foarte severă” Moscovei în cazul în care aceasta se va angaja în vreo formă de acțiune „agresivă”.
Vinerea trecută, miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit asupra unui „plan în zece puncte” pentru o abordare comună împotriva Rusiei. Conform Deutsche Presse-Agentur, planul include măsuri de descurajare și de dialog cu Rusia, cum ar fi continuarea pregătirii pentru noi sancțiuni cu parteneri precum Statele Unite, subliniind în același timp disponibilitatea de a lua măsuri de consolidare a încrederii cu Moscova și sprijinul pentru un nou acord de control al armelor.
În plus, potrivit unei știri din 16 ianuarie transmise de ORF TV Austria, Blinken și Borrell au declarat în urma unei convorbiri telefonice din data de 15 ianuarie că, Statele Unite și Europa sunt hotărâte să construiască un „front transatlantic puternic, clar și unificat” împotriva Rusiei. Aceștia și-au exprimat disponibilitatea de a se angaja în dialog cu Rusia, dar acest lucru „nu ar trebui să compromită libertatea, suveranitatea și independența membrilor alianței transatlantice și a partenerilor săi”.
Așteptarea unui răspuns vs Dezvoltarea unei „armament greu”
Ambasada Rusiei din Statele Unite a declarat cu privire la operațiunea „sub steag fals” anunțată de Statele Unite că, aceasta reprezintă un joc de război al opiniei publice jucat de Occident în încercarea de a exercita presiuni asupra Moscovei. Ambasada Rusiei a afirmat că Statele Unite au descris în detaliu scena „provocării” Rusiei, oferind chiar și momentul „invaziei”, însă, la fel ca acuzațiile anterioare aduse Rusiei, Statele Unite nu au furnizat nicio dovadă.
Blokhin, expert al Centrului de Cercetare în Securitate al Academiei Ruse de Științe a declarat că Occidentul a născocit știri false în speranța de a-și legitima acțiunile viitoare. Ceea ce face Occidentul acum este să caute scuze pentru creșterea sancțiunilor împotriva Rusiei. „Dacă Rusia ar fi dorit cu adevărat să lanseze o acțiune militară împotriva Ucrainei, aceasta ar fi fost efectuată cu mult timp în urmă, pe când adevărul este exact invers, iar Rusia a subliniat constant importanța rezolvării pașnice a conflictului din estul Ucrainei.” a afirmat Blokhin.
Ca răspuns la declarația Victoriei Nuland, Ambasada Rusiei din Statele Unite a avertizat SUA să nu ia măsuri riscante. Itar-Tass a raportat că Veaceslav Nikonov, prim-vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului), a mărturisit că, în loc să cheltuiască banii contribuabililor pe fantezii și temeri legate de Rusia, guvernul SUA ar trebui să elaboreze un plan de remediere a relațiilor cu Moscova.
„Situația actuală este prea tensionată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov în timpul unui interviu acordat recent celor de la CNN, subliniind că situația actuală este extrem de periculoasă pentru continentul european. Acesta a mai adăugat că Rusia insistă ca țările occidentale să dea un răspuns direct la inițiativa ei de securitate. El a subliniat că Moscova vrea să obțină un răspuns la fel de concret la fel ca și propunerile sale. Televiziunea „Russia Today” a transmis că, în urma discuțiilor de securitate care s-au încheiat fără niciun rezultat, Statele Unite și oficialii NATO au declarat că sunt pregătiți pentru noi negocieri cu Rusia. Partea rusă a declarat că va decide următorul pas pe baza răspunsurilor primite din partea țărilor occidentale.
Deși guvernul rus nu a decis încă cum să facă față amenințării pe care o reprezintă expansiunea NATO spre est, unii experți ruși au propus măsuri militare pentru a răspunde provocărilor venite din partea țărilor occidentale. Potrivit unei știri din data de 16 ianuarie postate de Sputnik, analistul militar rus Sivkov a declarat că Moscova trebuie să dezvolte mai mulți „piloni” necesari pentru a face față amenințărilor occidentale, inclusiv desfășurarea de trupe și crearea de armament greu.
Canada se alătură și ea „ distracției”
În timp ce Rusia, Statele Unite și țările europene se luptau pentru a face față crizei Rusia-Ucraina, Canada a venit și ea să se „alăture distracției”. Potrivit presei franceze, ministrul canadian de externe va vizita Ucraina săptămâna aceasta cu scopul de a reitera sprijinul guvernului canadian pentru guvernul ucrainean și pentru a consolida eforturile de combatere a „agresiunii” Rusiei. Miniștrii de externe germani și francezi vor vizita și Ucraina săptămâna aceasta, în speranța de a presa toate părțile să reia implementarea acordului de la Minsk. Ministrul german de externe speră, de asemenea, că cei doi vor vizita estul Ucrainei.
Agence France-Presse (AFP) a declarat pe data de 16 ianuarie că tensiunea dintre Rusia și Ucraina a atins cel mai înalt nivel de la sfârșitul Războiului Rece. Kievul are „dovezi” că Rusia s-a aflat în spatele atacului cibernetic lansat pe site-ul guvernului ucrainean vinerea trecută, a mărturisit în aceeași zi guvernul ucrainean.
Guvernul ucrainean a declarat pe 16 ianuarie că acesta este un război hibrid lansat de Rusia. Scopul nu este doar de a intimida poporul ucrainean, ci și de a reduce încrederea poporului ucrainean în autorități.
Gigantul american de software Microsoft a declarat că nu se știe cu certitudine cine a comis atacul cibernetic. Microsoft a avertizat că, deși site-urile web ale guvernului ucrainean au revenit la normal, impactul atacului ar putea fi mai mult decât se credea inițial. Peskov a spus că atacul cibernetic nu are nimic de-a face cu Rusia și că „ucrainenii dau vina pe Rusia tot timpul, chiar și pentru vremea proastă”.
Sursă: https://world.huanqiu.com/article/46QpkDrXmEN , 17 ianuarie 2022.
Traducere: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.