
Foto: John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului
În materialul de astăzi al revistei presei ,,China la zi”, vă prezentăm o serie de declarații și articole din presa chineză, apărute săptămâna trecută, care prezintă pe larg evoluțiile de securitate din regiune. Să remarcăm că și în acest interval de timp presa chineză a fost focalizată tot pe conflictul SUA/NATO – Rusia și reflectă pe larg pozițiile Federației Ruse din acest punct de vedere.
Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de Studii Sino-Ruse (CSSR).
Declarații oficiale și articole. Sumar:
- În anul 2021, China a înregistrat o creștere semnificativă a comerțului exterior
- Miniștrii de finanțe ai țărilor Grupului celor Șapte (G7) sunt pregătiți să impună sancțiuni Rusiei
- „Statele Unite și anumite țări occidentale sunt cele care continuă să incite și să răspândească informații false, creând și mai multă tensiune și incertitudine”
- „China și Rusia au lucrat întotdeauna pentru a dezvolta o relație de prietenie și de bună vecinătate”
- Putin: Nu va exista niciun învingător în conflictul dintre Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) (articol)
- Rusia și Belarus organizează exerciții militare comune „Allied Resolve 2022” (articol)
- China sprijină Rusia, provocând instabilitate la nivel de securitate în Europa, declară Pentagonul. Partea chineză respinge afirmația. (articol)
- În anul 2021, China a înregistrat o creștere semnificativă a comerțului exterior
Reporter Xinhua News Agency: Potrivit statisticilor publicate recent de autoritățile chineze competente, în anul 2021 a fost înregistrată o creștere semnificativă a comerțului exterior al Chinei. Republica Populară Chineză a devenit a doua cea mai mare piață de consum din lume. Comerțul său cu mărfuri s-a clasat pe primul loc la nivel global timp de cinci ani la rând, iar în ceea ce privește atragerea investițiilor străine, se păstrează pe locul doi în lume. În opinia dumneavoastră, care ar fi semnificația acestei impresionante performanțe la nivel global în era post-COVID19 ?


Sursă: Gucheng.com , 股城网
Zhao Lijian: Pe fondul unei pandemii care continuă să se răspândească, determinată de noi crize și de o redresare economică globală plină de diverse riscuri, comerțul și investițiile externe ale Chinei au continuat să înregistreze performanțe constante.
Aceasta este o realizare pragmatică a eforturilor Chinei de a promova o nouă paradigmă de dezvoltare de înaltă calitate. Este, de asemenea, o ilustrare vie a Chinei care împărtășește oportunități de dezvoltare cu lumea.
La ceremonia de deschidere a celei de-a patra Expoziții Internaționale de Import din China (China International Import Expo) din 2021, președintele Xi Jinping a promis solemn că determinarea Chinei de a extinde deschiderea la un nivel ridicat, de a împărtăși oportunități de dezvoltare cu restul lumii și de a promova o globalizare economică mai amplă, incluzivă, echilibrată și benefică pentru toate părțile, nu se va schimba.
În același an, China a organizat o serie de târguri și expoziții precum Târgul de import și export din China (Târgul din Canton), Târgul Internațional pentru Comerțul cu Servicii din China, Expoziția China-ASEAN, prin care a oferit oportunități celorlalte țări de a explora piața chineză și de a-și extinde exporturile.
Potrivit celor mai recente statistici ale Administrației Generale a Vămilor din China, în 2021, comerțul cu mărfuri al Chinei a depășit pentru prima dată 6 trilioane de dolari SUA, atingând un nou record. În 2021, utilizarea efectivă a capitalului străin pe parcursul întregului an a depășit pentru prima dată un trilion de yuani, iar investițiile străine directe anuale ale Chinei au ajuns la aproximativ 940 de miliarde de yuani, o creștere de 2,2%.
Mai exact, investițiile în țările partenere ale inițiativei ,,Centura și Drumul” au crescut cu 7,9%. Până la sfârșitul anului 2021, China a investit 50,7 miliarde USD în zone de cooperare economică și comercială din străinătate, a plătit taxe în valoare de 6,6 miliarde USD țărilor gazdă și a creat 390.000 de locuri de muncă locale.
Faptele au dovedit că economia Chinei este plină de vitalitate și rezistență, ceea ce a jucat un rol pozitiv în stabilizarea lanțurilor industriale și de aprovizionare globale și în promovarea redresării economice mondiale.
Sursă: aici, februarie 2022.
- Miniștrii de finanțe ai țărilor Grupului celor Șapte (G7) sunt pregătiți să impună sancțiuni Rusiei
Reporter Phoenix TV: Am observat că pe 14 februarie, miniștrii de finanțe ai țărilor din Grupul celor Șapte (G7) au declarat că sunt pregătiți să impună sancțiuni economice și financiare Rusiei. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
Wang Wenbin: China s-a opus întotdeauna utilizării fără discernământ sau amenințării cu sancțiuni unilaterale în relațiile internaționale. În circumstanțele actuale, sancțiunile unilaterale nu vor face decât să intensifice diviziunea și confruntarea. China face apel la toate părțile să rămână raționale, să facă eforturi pentru o soluționare cuprinzătoare a crizei din Ucraina și a problemelor prin dialog, negociere și să se abțină de la a întreprinde acțiuni care ar putea intensifica tensiunile și stimula conflicte.
Sursa: aici, februarie 2022.
- „Statele Unite și anumite țări occidentale sunt cele care continuă să incite și să răspândească informații false, creând și mai multă tensiune și incertitudine”
Reporter RIA Novosti: Ministerul rus al Apărării a declarat marți, pe 15 februarie, că, în urma încheierii exercițiilor militare, Rusia își retrage unele trupe de la granița cu Ucraina și din Crimeea. Acțiunea este întreprinsă după câteva zile în care presa occidentală s-a întrecut pentru a prezice data unei presupuse invazii rusești a Ucrainei. Vede China semne de agresiune militară din partea rusă sau are încredere în afirmațiile Moscovei că trupele au fost trimise în regiunile din apropierea graniței cu Ucraina doar pentru exerciții militare? Ce are de comentat partea chineză cu privire la evoluțiile actuale din Ucraina?
Wang Wenbin: În ultima perioadă, Statele Unite au exagerat, au creat tensiuni, lucru care a avut un impact puternic asupra economiei, stabilității sociale și vieții oamenilor din Ucraina, împiedicând promovarea dialogului și a negocierii între părțile în cauză.
Mi-a atras atenția declarația făcută recent de partea rusă „Occidentul a recurs la „terorismul informațional” în problema Ucrainei” și că „data de 15 februarie 2022 va rămâne în istorie ca „ziua eșecului propagandei” a Statelor Unite și a Occidentului.”
Trebuie subliniat că Statele Unite și anumite țări occidentale sunt cele care continuă să incite și să răspândească informații false, creând și mai multă tensiune și incertitudine acestei lumi pline deja de provocări, alimentând neîncrederea și diviziunea. Sperăm că părțile în cauză pot opri o astfel de campanie de dezinformare și că vor întreprinde mai multe acțiuni favorabile păcii, încrederii reciproce și cooperării.

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe la conferința de presă din data de 16 februarie 2022.
Sursa: aici, februarie 2022.
- „China și Rusia au lucrat întotdeauna pentru a dezvolta o relație de prietenie și de bună vecinătate”
Reporter CCTV: Potrivit relatărilor de presă, pe 15 februarie, prim-ministrul australian Scott Morrison a criticat poziția Chinei față de chestiunea Ucraina și i-a cerut acesteia să condamne Rusia. De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că relațiile tot mai strânse dintre China și Rusia amenință securitatea NATO. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
Wang Wenbin: Sub conducerea celor doi șefi de stat, China și Rusia au lucrat întotdeauna pentru a dezvolta o relație de prietenie și de bună vecinătate, precum și o relație de cooperare reciproc avantajoasă pe termen lung, pe baza principiilor non-alianței, neconfruntării și nevizării țărilor terțe.
Am aderat întotdeauna la promovarea unui nou tip de relații internaționale, care să se bazeze pe respect reciproc, corectitudine, justiție și cooperare de tip câștig-câștig. Cele două țări au avut o contribuție de necontestat la promovarea păcii și dezvoltarea internațională și regională.
Comunitatea internațională poate vedea foarte clar cine este cel care generează cu adevărat conflictul și reprezintă o amenințare la adresa securității în lume. Orice act de egoism și de învinovățire a celorlalți nu va dăuna doar acelei țări și poporului său, ci și oamenilor din întreaga lume. Nu numai că forțele justiției nu vor fi de acord, ci în cele din urmă vor fi abandonate de tendința vremurilor.
China pledează pentru tratarea problemelor și propunerilor de securitate ale țărilor relevante într-un mod echilibrat și just și soluționarea divergențelor prin dialog și consultare cu scopul de a promova echilibrul și stabilitatea strategică globală. Îndemnăm părțile în cauză să nu mai facă remarci care să ducă la intensificarea tensiunilor. Această practică de susținere a confruntării și de răspândire a informaților false pentru câștiguri politice egoiste este imorală și foarte periculoasă.
Sursa: aici, februarie 2022.
- Putin: Nu va exista niciun învingător în conflictul dintre Rusia și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)


Potrivit unei relatări de presă a Agenției de știri Xinhua, președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 7 februarie, la Moscova, că Rusia se opune ferm extinderii NATO spre est, acțiune care ar reprezenta o amenințare pentru partea rusă. El nu își dorește ca lucrurile să ia forma unui conflict între Rusia și NATO, în urma căruia niciuna dintre părți să iasă învingătoare.
Acestea sunt aspectele subliniate de Putin în cadrul conferinței organizate imediat după întâlnirea cu președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită la Moscova în acea zi.
Putin a declarat că politica „ușilor deschise” a NATO este o interpretare arbitrară a principiilor de securitate de către Statele Unite ale Americii (SUA) și alte țări. Având în vedere că NATO se apropie tot mai mult de granițele Rusiei, acuzațiile de „ agresiune” aduse Rusiei n-au nicio noimă. În același timp, Putin a cerut Ucrainei să respecte Acordurile de la Minsk.
Potrivit presei franceze, în cadrul conferinței de presă, organizată imediat după întâlnire, Macron a declarat că discuțiile dintre cele două părți au înregistrat progrese și că este optimist cu privire la detensionarea crizei din Ucraina. Următoarele zile vor fi decisive, cu discuții intense între părți , a mai declarat acesta, dezvăluind că în timpul întâlnirii i-au fost oferite lui Putin „garanții concrete de siguranță”.
În ultima vreme, relațiile dintre Ucraina și Rusia s-au deteriorat rapid. Ambele părți au desfășurat un număr mare de militari și armament la granița dintre cele două țări. SUA, Ucraina și NATO au afirmat că odată cu dispunerea unei prezențe militare atât de puternice în apropierea graniței de est a Ucrainei este posibil să existe o ,,invazie” a Rusiei. În schimb, partea rusă infirmă acest lucru, subliniind că activitățile NATO amenință securitatea frontierei rusești și că Rusia are dreptul de a-și mobiliza trupele în interiorul granițelor sale pentru a-și apăra teritoriul.
Sursa: aici, februarie 2022.
- Rusia și Belarus organizează exerciții militare comune „Allied Resolve 2022”

Pe fondul tensiunilor continue la granița cu Ucraina, pe 10 februarie, armatele Rusiei și Belarusului au lansat exerciții militare comune „Allied Resolve 2022” pe diferite terenuri de antrenament militar din Belarus.
Ministerul rus al Apărării a declarat în aceeași zi că exercițiile au fost organizate în conformitate cu decizia luată de șefii de stat ai Rusiei și ai Belarusului, anul trecut, în noiembrie, și a avut ca scop testarea abilității forțelor de răspuns imediat ale țărilor din Uniunea Statală Rusia-Belarus de a descuraja și de a respinge agresiunea externă, de a combate terorismul și de a proteja interesele ambelor țări în timpul operațiunilor defensive.
Potrivit informațiilor publicate de Rusia, trupele participante vor exersa securizarea granițelor; prevenirea infiltrării grupurilor armate ilegale; închiderea rutelor de transport de arme și muniții ale inamicului; căutarea, blocarea și eliminarea echipelor de sabotaj; recunoașterea inamicului pe cinci terenuri de antrenament, patru aeroporturi și zone de teren specifice din Belarus.
Ca parte a exercițiilor, sistemele de rachete de apărare antiaeriană S-400 ale Districtului Militar de Est al Rusiei și personalul operațional al acestora au fost desfășurate la fortăreața Brest din Belarus îndeplinind sarcina de luptă pentru apărarea antiaeriană a „Sistemului unificat de apărare antiaeriană a Uniunii statale Rusia-Belarus”, monitorizând spațiul aerian din zona de responsabilitate stabilită.
Pe 10 februarie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că exercițiile militare comune ale Rusiei și ale Belarusului au stârnit îngrijorare în Marea Britanie și în Occident și că „desfășurarea trupelor ruse pe propriul teritoriu” a provocat, de asemenea, „teamă inexplicabilă și emoții extrem de puternice” în aceste țări. De asemenea, acesta a mai declarat că după încheierea acestor exerciții, trupele ruse se vor întoarce la locurile lor, în timp ce trupele Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii și Canadei nu se mai întorc acasă de cele mai multe ori după ce sunt trimise în țările baltice și în Marea Neagră.
Sursa: aici, februarie 2022.
- China sprijină Rusia, provocând instabilitate la nivel de securitate în Europa, declară Pentagonul. Partea chineză respinge afirmația.
,,China sprijină Rusia, ceea ce este de-a dreptul îngrijorător”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, în cadrul conferinței de presă din data de 14 februarie, când i-au fost adresate întrebări cu privire la „rolul pe care îl joacă Chinei în conflictul Rusia-Ucraina”.
Ca răspuns la afirmațiile lui Kirby, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Wenbin a declarat pe data de 15 februarie că: ,,În circumstanțele actuale, exagerarea în afirmarea posibilității unui război nu denotă un comportament responsabil, iar ideea de a aplica orbește sancțiuni nu va ajuta la ameliorarea situației. Susținerea confruntării între blocuri nu va duce decât la vechea cale a Războiului Rece.”

Foto: Pentagonul publică transcrierea conferinței de presă
Potrivit transcrierii conferinței de presă publicate de Pentagon, unul dintre reporteri l-a întrebat pe Kirby „Care este rolul Chinei în conflictul Rusia-Ucraina? Este Secretarul Apărării îngrijorat de rolul acesteia?”
În acest sens, Kirby a afirmat că Statele Unite au fost preocupate de dezvoltarea rapidă a relațiilor dintre Rusia și China. „Declarația lor comună din 4 februarie este cu siguranță o dovadă în plus că Rusia se bucură de sprijinul Chinei în tot ceea ce petrece în Europa.”. „Sprijinul tacit al Chinei pentru Rusia este profund alarmant” și „este și mai destabilizator pentru situația de securitate din Europa”, a mai adăugat Kirby.
Declarațiile Pentagonului au atras și atenția presei ruse. Platforma online Russian Today a relatat că Sullivan, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, a avertizat la începutul lunii februarie că, din cauza legăturilor economice existente între cele două părți (Rusia și China), partea chineză „va suporta în cele din urmă o parte din costurile invaziei Rusiei în Ucraina.” Rusia și China au reliefat importanța relațiilor lor în diferite domenii precum comerțul, energia, economia și apărarea, iar președintele rus Vladimir Putin a declarat la începutul lunii februarie că relațiile dintre cele două țări au ajuns un nivel „fără precedent”, a mai relatat Russian Today.
Ca răspuns la afirmațiile lui Kirby, în cadrul conferinței de presă din data de 15 februarie, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin a mai adăugat ,,Facem apel la toate părțile să adopte o atitudine egală și deschisă și să lucreze pentru punerea în aplicare a Acordului Minsk II prin dialog și negociere, astfel încât să se creeze condiții pentru o soluționare politică a crizei din Ucraina.”

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe
În ultima vreme, țările occidentale conduse de Statele Unite sunt cele care au exagerat posibilitatea „invaziei” în Ucraina de către Rusia, provocând în mare parte prejudicii economiei Ucrainei, lucru asupra căruia s-a opus chiar și președintele ucrainean Volodymyr Zelensky. Pentru a exagera „teoria invaziei din 16 februarie”, Statele Unite ale Americii și alte mass-media occidentale i-au citat și pe așa-numiții „oficiali ai servicilor secrete americane”. Partea rusă, în schimb, a declarat că a început să retragă trupele care desfășoară exerciții militare la graniță.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konashenkov, a anunțat pe 15 februarie că trupele din regiunile militare de sud și vest ale Rusiei, care și-au finalizat exercițiile militare au început să se întoarcă la bazele lor permanente. Agenția de știri Sputnik a declarat că aceste trupe și echipamente au fost retrase de la granița de sud a Rusiei, adică granița dintre Rusia și Ucraina. Konashenkov a adăugat, de asemenea, că armata rusă continuă să desfășoare exerciții în mai multe regiuni.
Sursă: aici, februarie 2022.
Traducere din limba chineză: Paula Toma (coordonator proiect ,,China la zi”), Ghinea Diana-Maria, Zhan Yu.