O nouă întâlnire americano-chineză, Banca Centrală a Chinei despre grupul Evergrande și manevrele militare ruso-chineze. China la zi.

Foto: Zece nave militare aparținând Chinei și Rusiei au traversat luni, 18 octombrie 2021, o strâmtoare din Marea Japoniei.

 În revista presei de astăzi (11-18 octombrie 2021), vom prezenta o serie de articole importante din presa chineză consacrate întâlnirii de la Zurich (Elveția) dintre Jake Sullivan și omologul său chinez, Yang Jiechi; opoziției ferme a Rusiei cu privire la prezența trupelor americane în Asia Centrală; crizei pe care o traversează Grupul Evergrande și manevrele militare chineze și ruse, în care ambarcațiuni ale celor două state au traversat recent o strâmtoare din Marea Japoniei.

Comentariile și evaluările vor veni ulterior, în cadrul emisiunilor noastre televizate (emisiunea China la zi) sau a analizelor care vor urma.

Rusia menține o atitudine fermă privind prezența trupelor americane în Asia Centrală. Discuțiile dintre cele două mari puteri ale lumii tocmai au luat sfârșit. SUA provoacă din nou China

Statele Unite continuă sub toate aspectele suprimarea strategică a Chinei la nivel global. Deși strategia americană față de China a suferit unele schimbări, acest lucru nu dovedește o posibilă relaxare a relației dintre cele două mari puteri ale lumii. Statele Unite încearcă în continuare să stabilească baze militare în jurul Chinei, urmărind să determine China să se încline prin intermediul unei blocade militare.

Recent, au apărut două știri ce vizează Asia de Est și Asia Centrală.

Prima știre face referire la întâlnirea la nivel înalt dintre SUA și China care a luat sfârșit, SUA provocând din nou China. Întâlnirea anterioară dintre cele două părți de la Zurich a atras atenția întregii comunități internaționale.

Partea chineză a fost reprezentată de Yang Jiechi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC) și director al Biroului Comitetului Central pentru Afaceri Externe, în timp ce partea americană a fost reprezentată de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe. Întâlnirea dintre cele două părți a fost văzută ca o dovadă a normalizării relației dintre cele două țări. La urma urmei, atât China, cât și Statele Unite au arătat în mod clar că sunt dispuse să coopereze în ceea ce privește economia și comerțul și să negocieze în privința taxelor pentru a proteja interesele comerciale ale celor două părți, pe cât de mult posibil.

Cu toate acestea, este evident că SUA nu au dat dovadă de suficientă sinceritate în relația cu China și că încă continuă descurajarea militară a Chinei, lucru care a pus multe bariere în normalizarea relației dintre cele două țări.

Potrivit informațiilor publicate recent de Biroul de control al traficului aerian al Chinei, Statele Unite desfășoară și în prezent așa-numitele operațiuni de recunoaștere în interiorul primului lanț de insule. În prima zi lucrătoare după încheierea sărbătoririi Zilei Naționale a Chinei, o aeronavă americană de supraveghere și de comandă a câmpului de luptă, cât și o dronă de recunoaștere au fost receptate în spațiul aerian din jurul Chinei. Avioanele militare americane au lansat operațiuni intense de recunoaștere militară în Marea Galbenă și Marea Chinei de Est. Aceste acțiuni reprezintă, fără îndoială, o amenințare la adresa securității naționale și a securității informaționale a Chinei, fiind și o încălcare a principiilor dreptului internațional. Mai mult, în ultimele luni, numărul și frecvența operațiunilor americane de recunoaștere în jurul Chinei au crescut semnificativ. Așadar, în ciuda întâlnirii la nivel înalt între cele două părți, acțiunile întreprinse ulterior de către SUA determină partea chineză să se simtă din nou provocată și să nu aibă încredere în dezvoltarea viitoare a relațiilor sino-americane.

Miza strategică a Statelor Unite în Asia este încă dominată de suprimarea Chinei, SUA nefiind dispuse să renunțe la politica de confruntare strategică sub toate aspectele, odată ce dezvoltarea rapidă a Chinei depășește cu mult capacitatea de anticipare a Statelor Unite.

SUA consideră că dezvoltarea continuă a Chinei poate reprezenta o posibilă amenințare în ceea ce privește dominația la nivel global a Statelor Unite, însă o astfel de concepție este ceva absurd. Prin dezvoltarea ei, China nu urmărește să înlocuiască SUA, ci dorește să își realizeze propria ascensiune și renaștere națională. Statelor Unite au avut suspiciuni nejustificate față de China, de aceea ar trebui să își reajusteze propria politică, atât pe plan intern, cât și extern.

În plus, este într-adevărat în interesul SUA să continue această confruntare pe scară largă cu China, când Statele Unite înseși trec printr-o criză gravă?


Foto: Atitudinea fermă a președintelui rus Vladimir Putin privind acțiunile întreprinse de SUA în Asia Centrală

A doua știre face referire la atitudinea fermă a Rusiei privind prezența trupelor americane în Asia Centrală. Dacă Rusia menține aceeași atitudine, există posibilitatea ca strategia SUA să dea greș.

În ultima perioadă, Statele Unite au căutat noi baze militare în Asia Centrală pentru a asigura o prezență militară americană în această regiune. Pe lista SUA se numără mai multe țări ca și opțiune, cu excepția Pakistanului, care a respins cu vehemență cererea SUA de a redeschide bazele militare americane din această țară.

După cum era de așteptat, Rusia se opune prezenței trupelor americane în Asia Centrală. Principalul motiv îl constituie poziția țărilor din această regiune față de China. Acestea se află în vecinătatea apropiată a Rusiei, fiind întotdeauna privite ca făcând parte din sfera strategică de influență a Rusiei. Abordarea actuală a SUA este văzută ca invadarea zonei de apărare absolută a Rusiei. În plus, multe țări din Asia Centrală sunt foste republici sovietice care mențin relații strânse de cooperare la nivel politic, economic, militar și comercial cu Rusia, o mare parte dintre acestea aflându-se în continuare sub influența Rusiei.

Prin urmare, atâta timp cât Rusia nu este de acord cu prezența trupelor americane desfășurate în Asia Centrală, există posibilitatea ca strategia SUA să dea greș. La urma urmei, este cunoscută intenția Statelor Unite de a stabili o bază militară pe scară largă în Asia Centrală, scopul fiind monitorizarea cele două țări aflate în vecinătatea imediată, China și Rusia. În felul acesta, SUA ar avea un avantaj strategic, ajungând în același timp să reprezinte o adevărată amenințare pentru cele două țări. Acest lucru ne dovedește încă o dată că SUA nu vor renunța la politica lor greșită de confruntare strategică.

SUA ar trebui să recunoască că, atât China, cât și Rusia sunt două mari puteri, care au cu o puternică influență în întreaga lume. SUA nu se pot baza pe descurajarea militară pentru a determina China să facă compromisuri.

 Oare operațiunile militare americane desfășurate pe scară largă nu ar putea trezi” un răspuns venit din partea Chinei și a Rusiei sub forma unor exerciții militare asemănătoare?

Atitudinea adoptată de China și de Rusia cu privire la problema intereselor de bază este foartă clară. Dacă SUA vor continua să provoace cele două țări, SUA riscă să se aleagă cu un  rezultat neașteptat. Mai mult, declinul influenței americane la nivel internațional și implicit al puterii sale naționale duce la o tendință imposibilă de dezvoltare. SUA nu pot garanta hegemonia mondială pentru totdeauna.

Dacă Statele Unite doresc să își păstreze o poziție de frunte printre națiunile lumii în viitor, ar trebui să se integreze în mod activ în această societate internațională diversă și pluralistă, în loc să continue să aibă iluzii nerealiste.

Sursa: https://3g.163.com/dy/article/GM1IVS7H0524WSRA.html?spss=adap_pc, 11 octombrie 2021.

 Banca Centrală a Chinei a discutat astăzi despre problema Grupului Evergrande

Foto: Banca Populară a Chinei (中国人民银行Zhōngguó Rénmíng Yínháng)

Pe 15 Octombrie, Banca Populară a Chinei a ținut o conferință de presă pentru a prezenta statisticile financiare al celui de-al treilea trimestru al anului.

Problema Grupului Evergrande reprezintă un fenomen aparte în industria imobiliară a Chinei”, a declarat Zou Lan, directorul Departamentului piețelor financiare al Băncii Populare a Chinei.

Foto: Zou Lan, directorul Departamentului piețelor financiare al Băncii Populare a Chinei.

După macrocontrolul desfășurat în ultimii ani de guvernul chinez în sectorul imobiliarelor, dar mai ales, după ce a fost stabilit un mecanism imobiliar pe termen lung, prețurile terenurilor și ale locuințelor au rămas stabile, la fel și cererile de pe piața imobiliară din China. Majoritatea companiilor imobiliare funcționează în mod constant și prezintă indicatori financiari buni, prin urmare, putem vorbi despre o industrie imobiliară sănătoasă în China.

„Activele totale ale Grupului Evergrande depășesc 2 trilioane de yuani, dintre care, aproximativ 60% reprezintă proiectele de dezvoltare imobiliară/, implicând peste 1.000 de filiale ale proiectelor ca entități juridice independente. În ultimii ani, Grupul Evergrande a fost administrat greșit, nereușind să acționeze cu prudență în ceea ce privește schimbările produse pe piața imobiliară. Mai mult de atât, s-a diversificat și s-a extins necontrolat, ceea ce a dus la o deteriorare gravă a indicatorilor săi operaționali și financiari și, ulterior, la o mulțime de riscuri”, a declarat Zou Lan.

„Dintre pasivele totale ale Grupului Evergrande, datoriile financiare sunt mai puțin de o treime, creditorii sunt relativ dispersați, iar instituțiile financiare private au o expunere de risc redusă. Privind în ansamblu, riscul excedentelor din industria financiară este controlabil”, a adăugat Zou Lan.

„În prezent, departamentele și guvernele locale desfășoară activități de eliminare și reducere a riscurilor în conformitate cu principiile statului de drept și ale comercializării, îndemnând Grupul Evergrande să sporească cedarea activelor pentru accelerarea refacerii construcției proiectului și pentru protejarea drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor. Pe tot parcursul acestui proces, departamentul financiar va coopera cu departamentul de construcții de locuințe și cu autoritățile locale pentru a oferi sprijin financiar în reluarea proiectului”, a susținut Zou Lan.

Sursă: https://mp.weixin.qq.com/s/UYt_MbynQlZCQjiFFXbJ0g, 15 octombrie 2021.

Un parteneriat puternic. Formațiile de elită ale Chinei și Rusiei se îndreaptă direct spre Marea Japoniei. Deși Japoniei nu îi convine, trebuie să îndure

În urma exercițiilor militare terestre efectuate în această vară, China și Rusia au organizat un alt exercițiu militar maritim de mare amploare. Ambele țări au acordat o deosebită importanță acestui exercițiu, navele de război ale celor două părți îndreptându-se, de asemenea, și spre Marea Japoniei. Deși acest lucru a creat panică în Japonia, aceasta fost nevoită să îndure.

Potrivit forțelor maritime de autoapărare nipone, șase nave de război chineze și-au făcut recent apariția în apele din partea sud-vestică a Insulei Tsushima, traversând apoi strâmtoarea insulei până în Marea Japoniei. Se spune că motivul prezenței navelor în Marea Japoniei îl reprezintă participarea la exercițiul militar „Maritime Joint-2021”, exercițiu desfășurat alături de Rusia, care va începe din Golful Petru cel Mare al Rusiei.

Pentru efectuarea unui astfel de exercițiu, China și-a trimis navele de război, inclusiv distrugătoare, fregate și nave mari de aprovizionare. O astfel de formație seamănă cu cea a unei formațiuni de escortă a portavioanelor chineze. Cea mai vizibilă dintre acestea este o navă de salvare a submarinelor, ceea ce indică faptul că, pe lângă cele șase nave de război vizibile la suprafață, ar putea exista un submarin ascuns adânc în ape, transformând formația în ceva și mai impozant.


Foto:
 Președintele rus Vladimir Putin

Dacă este să comparăm efortul masiv al Chinei de a trimite împreună cele șase nave de război, Rusia a acționat într-un mod de mare anvengură. În urmă cu doar câteva zile, noul prim-ministru al Japoniei a contestat Rusia, cerându-i încă o dată să returneze suveranitatea celor patru insule nordice cât mai repede posibil, ceea ce a stârnit o puternică nemulțumire în Rusia. Așadar, profitând de ocazia exercițiului militar, Rusia a dorit să ofere Japoniei un mic spectacol. De data aceasta, flota rusă din Pacific nu numai că a efectuat exerciții militare la ușa Japoniei, ci și în apele care înconjoară zona economică exclusivă a Japoniei, lansând zece rachete, într-o demonstrație completă a puterii maritime rusești.

Anterior, Rusia și Japonia au purtat mai multe runde de negocieri privind suveranitatea celor patru insule nordice. În fața cererilor nerezonabile ale Japoniei, Rusia nu mai dorește ,,să-și bată gura”, preferând să treacă la acțiuni.

Foto: Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida

Cele două puteri militare și-au unit forțele pentru a-și arăta armele în fața Japoniei, provocând o mare panică în țară, dar Japonia nu este în măsură să stopeze sau descurajeze acțiunile Chinei și ale Rusiei. Datorită atitudinii sale arogante abordate anterior, Japonia este nevoită să se abțină, deși nu îi convine deloc.

Relația dintre China și Japonia a fost mereu una de forma „dinte pentru dinte și ochi pentru ochi”. În trecut, pentru a-și arăta puterea în fața Chinei, Japonia s-a alăturat Statelor Unite în desfășurarea de exerciții militare în apele din jurul Mării Chinei de Sud, trimițându-și navele de război.

Acum și China poate să trimită nave de război pentru a-și demonstra libertatea de navigație, în timp ce Japonia neavând de ales, trebuie să îndure.

Este clar că, după ce au plecat Statele Unite, Japonia nu-și mai poate menține atitudinea arogantă. Nu are capacitatea de a se confrunta singură cu China sau Rusia, ca să nu mai vorbim de flotele combinate ale celor două. Să sperăm că partea niponă va învăța să-și controleze acțiunile, astfel încât să nu înfurie cele două țări, ducând la consecințe ireversibile.

Sursa: https://3g.163.com/dy/article/GMK66MCC0542ONVN.html?spss=adap_pc, 18 octombrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Maria Diana Ghinea şi Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.