Occidentul împinge China și Rusia să devină tot mai apropiate. Care va fi testul real al relațiilor sino-australiene? China la zi

Occidentul impinge China şi Rusia să devină tot mai apropiate. Care va fi testul real al relaţiilor sino-australiene? China la zi

În numărul de astăzi, am selectat pentru publicul nostru o serie de articole recente consacrate relațiilor bilaterale sino-ruse. Mesajul (oficios) pe care autoritățile chineze vor să îl transmită prin preluarea și propagarea acestor texte este că relația sino-rusă devine tot mai solidă, strategică, iar Occidentul este principalul vinovat. Sesizăm aici că Beijingul trimite și un mesaj subtil Vestului, pe care îl acuză că intransigența pe care o arată apropo de China este în detrimentul său. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Sumar:

  1. Expert rus: Occidentul împinge China și Rusia să devină din ce în ce mai apropiate.
  2. Diplomația Chinei în anul 2021: Diplomația șefilor de stat conduce cooperarea chino-rusă la rezultate fructuoase
  3. Ministerul Afacerilor Externe al Chinei: Esența cooperării economice, comerciale și de investiții dintre China și Australia îl reprezintă beneficiul și câștigul reciproc.
  1. Expert rus: Occidentul împinge China și Rusia să devină din ce în ce mai apropiate.

Într-un articol publicat recent, intitulat „Rusia și China devin din ce în ce mai apropiate în contextul tensiunilor cu Occidentul”, Daniel Bochkov, expert al Consiliului pentru afaceri internaționale ruse (RIAC) afirmă că, retorica împotriva Rusiei și a Chinei nu este întâlnită doar în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ci se regăsește din ce în ce mai des în alte forumuri conduse de SUA.

Imediat ce întâlnirea în format online dintre președintele Statelor Unite, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin s-a încheiat, Biden a promis că „În cazul în care Moscova va acționa imprudent în ceea ce privește Ucraina, vor fi luate „măsuri majore”, care ar putea avea „consecințe distructive”. Putin a detaliat anterior care sunt limitele Rusiei cu privire la problema Ucrainei.

În loc de a ajunge la un compromis, Statele Unite ale Americii și aliații săi au adoptat o atitudine din ce în ce mai neprietenoasă față de Rusia și China.

Ascensiunea Chinei și amenințarea Rusiei au dominat agenda NATO, ambele aspecte fiind incluse în versiunea revizuită a strategiei pe 10 ani a NATO, publicată recent. Noul document descrie China drept o „provocare sistemică” pentru NATO, fiind la egalitate cu Rusia, o diferență semnificativă față de precedentul document de strategie pe 10 ani, care nu menționa în niciun fel China.

Retorica împotriva Rusiei și a Chinei nu este întâlnită doar în cadrul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), ci se regăsește din ce în ce mai des în alte forumuri conduse de SUA. În deschiderea reuniunii miniștrilor de Externe ai Grupului celor Șapte (G7), care a avut loc recent în Marea Britanie, la Liverpool, principala temă a constituit-o „ „apărarea colectivă” împotriva amenințărilor tot mai mari venite din partea actorilor ostili”. Odată cu plecarea cancelarului german Angela Merkel, (care este considerată a fi una dintre ultimele voci pragmatice ale Europei în ceea ce privește China) este posibil ca Uniunea Europeană (UE) să încline mai mult spre NATO și SUA.

Foto: Reuniunea miniștrilor de Externe ai Grupului celor Șapte (G7) a avut loc recent (în perioada 10-12 decembrie) în Marea Britanie, la Liverpool.

În același timp, Marea Britanie încearcă să își consolideze opoziția față de transporturile de gaze din Rusia către Europa, în special față de proiectul celei de-a doua linii a gazoductului Nord Stream. În semn de solidaritate cu Rusia, China a condamnat politizarea problemei gazelor. Ea sprijină, de asemenea, inițiativa Rusiei de a convoca un summit al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Rusia, la rândul său, și-a exprimat sprijinul față de China, condamnând încercările anumitor țări de a „politiza” sportul și de a boicota Jocurile Olimpice de Iarnă 2022 de la Beijing. În ceea ce privește Jocurile Olimpice, cât și capacitatea Chinei de a le organiza, Moscova a avut întotdeauna o atitudine pozitivă.

Rusia și China tind să își coordoneze acțiunile internaționale, în special prin organizarea unor summituri la nivel înalt, desfășurate înainte și după cele mai importante întâlniri cu liderii occidentali. Prin acest lucru, cele două țări își exprimă dorința de a evidenția relațiile strânse existente între cele două părți, precum și încrederea politică reciprocă.

Pe măsură ce Statele Unite continuă să își mobilizeze aliații și să întreprindă acțiuni împotriva Chinei și a Rusiei, cooperarea sino-rusă capătă o și mai mare importanță.

Sursa:http://www.chinaru.info/News/zhongekuaixun/65767.shtml, 23 decembrie 2021.

  1. Diplomația Chinei în anul 2021. Diplomația șefilor de stat conduce cooperarea chino-rusă la rezultate fructuoase

Foto: Wang Yi a participat la recepția de celebrare a 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare dintre China și Rusia”

Foto: 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare dintre China și Rusia”

În 2021, în contextul noii epidemii de coronavirus, care a produs mari schimbări în acest secol, China și Rusia au sărbătorit 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare”, (prescurtat de-a lungul textului drept „Tratat”). Pe baza acestuia, cele două țări continuă aprofundarea colaborării strategice și pragmatice în diferite domenii, și oferă un sprijin important în promovarea dezvoltării celor două țări, având, de asemenea, un rol principal în unirea comunității internaționale pentru a depăși dificultățile vremurilor.

Prelungirea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare”

Anul 2021 marchează 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare”. Prin intermediul acestui document, s-a stabilit pentru prima dată, din punct de vedere juridic, un concept de pace, de prietenie transmisă din generație în generație și un principiu potrivit căruia cele două țări nu se vor alia una împotriva celeilalte sau împotriva unei părți terțe, și nici nu vor permite unei terțe să intervină în relațiile lor bilaterale. Astfel, acest document a devenit unul foarte important din punct de vedere al dezvoltării constante și pe termen lung a relațiilor sino-ruse.

Foto: Șefii de stat ai Rusiei și Chinei anunță în mod oficial prelungirea „Tratatului”

Pe 28 iunie 2021, președintele Xi Jinping și președintele Vladimir Putin au avut o întâlnire în format online și au emis o declarație comună, prin intermediul căreia au anunțat în mod oficial prelungirea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare”, promovând astfel dezvoltarea la un nivel înalt a relațiilor sino-ruse.

În anul 2021, președintele Xi și Vladimir Putin au avut două întâlniri organizate prin intermediul unei videoconferințe și o convorbire telefonică, cei doi șefi de stat contribuind la dezvoltarea la nivel înalt a relațiilor sino-ruse. De asemenea, cele două țări au continuat tradiția de a se sprijini reciproc în organizarea unor evenimente de mare amploare.

Președintele Xi a participat la cel de-al 6-lea Forum Economic Estic – WEF 2021, iar președintele Putin a participat la conferința ONU privind biodiversitatea (COP15), găzduită de China. Sub conducerea strategică a celor doi șefi de stat, întâlnirile regulate dintre prim-miniștrii celor două țări și mecanismele multiple de cooperare dintre guverne funcționează bine. Acest lucru a contribuit la consolidarea încrederii dintre cele două state.

 O colaborare strategică matură și stabilă

China și Rusia s-au sprijinit strâns în probleme care privesc interesele lor comune. În 2021, cele două țări au semnat o declarație comună cu privire la o serie de probleme ale guvernării globale actuale, expunând o conotație corectă pentru democrație și drepturile omului. În ceea ce privește situația din Afganistan, China și Rusia au avut o bună comunicare și o cooperare strategică la diferite niveluri. Cele două țări au demonstrat în mod activ responsabilitatea de care trebuie să dea dovadă o mare putere. Acestea contribuie la unirea comunității internaționale pentru a lupta împotriva epidemiei, pentru a promova distribuirea egală la nivel mondial a vaccinului împotriva Covid-19 și pentru a contribui la protejarea vieții și a sănătății omenirii.

O cooperare militară pragmatică și eficientă

În 2021, miniștrii Apărării din China și Rusia au participat la reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) și au continuat să mențină o interacțiune strânsă la nivel înalt între cele două armate.

Foto: Consilierul de stat și Ministrul chinez al Apărării, generalul Wei Fenghe (dreapta) salutându-se ccu Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Sursa: Site-ul oficial al Ministerului Apărării al R.P.Chineze

Forțele armate chineze și ruse au desfășurat exerciții comune instituționalizate precum: exercițiul militar „Joint Western 2021”, exercițiul militar anti-terorism „Peace Mission 2021”, și „Maritime Joint-2021”, primul exercițiu militar maritim de mare amploare militar. Aceste exerciții au evidențiat dezvoltarea la nivel înalt a cooperării militare dintre cele două țări.

Foto : Reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), care a avut loc în Dușanbe, capitala Tadjikistanului pe data de 28 Iulie 2021 , Sursa: Site-ul oficial al Ministerului Apărării al R.P.Chineze

O cooperare pragmatică cu rezultate fructuoase

În 2021, în contextul epidemiei, cooperarea pragmatică dintre China și Rusia a înregistrat în mod constant progrese, atât calitatea, cât și volumul schimburilor comerciale s-au îmbunătățit constant. Din ianuarie și până în noiembrie, volumul schimburilor comerciale dintre China și Rusia a fost de 130,428 miliarde USD, cu 33,6% mai mult față de anul trecut, estimându-se ca pe parcursul noului an să atingă un nou record. O serie de proiecte strategice majore cum ar fi energia nucleară, infrastructura și industria aerospațială, continuă să înregistreze progrese. Cooperarea financiară continuă să se aprofundeze, iar moneda oficială a Republicii Populare Chineze (RMB) a fost încorporată în rezervele valutare și în Fondul Național de Investiții al Rusiei, reprezentând peste 12% din rezervele valutare ale acesteia. Anul inovației științifice și tehnologice dintre Rusia și China s-a încheiat cu succes, cooperarea la nivel științific și tehnologic extinzându-se foarte mult.

China și Rusia au semnat, de asemenea, un memorandum privind cooperarea în construirea unei stații internaționale de cercetare pe Lună, marcând începutul unei noi ere a cooperării la nivel spațial între cele două țări.

 Schimburi culturale variate

În 2021, China și Rusia au sărbătorit 20 de ani de la semnarea „Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare”, promovând în mod viguros conceptul de prietenie dintre cele două țări, transmis din generație în generație. Au depășit impactul epidemiei și au organizat o serie de activități culturale precum: un concert special ținut cu ocazia centenarului Partidului Comunist Chinez și a celei de-a 20-a aniversări a semnării „Tratatului”; Forum-ul mass-media online China-Rusia; Târgul cultural sino-rus; „Festivalul Culturii Chineze” etc.. Toate aceste activități au avut loc prin intermediul videoconferinței pentru a consolida în continuare sprijinul social și public al parteneriatului strategic global de cooperare dintre China și Rusia.

Pe scurt, anul 2021 a reprezentat un an de o deosebită importanță pentru relațiile dintre China și Rusia. Aniversarea a 20 de ani de la semnarea „Tratatului” și prelungirea cu succes a acestuia, continuă să scrie un nou capitol de bună vecinătate și prietenie între cele două țări.

„Ghidate de spiritul „Tratatului”, indiferent de obstacolele de care se vor lovi, China și Rusia își vor uni în continuare forțele și vor avansa cu dârzenie.”

(Autorul: Han Lu, director adjunct și cercetător asociat la Institutul Eurasia și Institutul de Studii Internaționale din China)

Sursa: https://cn.chinadaily.com.cn/a/202112/28/WS61cac8bda3107be4979ff6fb.html, 28 decembrie 2021.

  1. Ministerul Afacerilor Externe al Chinei: Esența cooperării economice, comerciale și de investiții dintre China și Australia îl reprezintă beneficiul și câștigul reciproc

Pe data de 30 decembrie, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a găzduit o conferință de presă.

Unul dintre reporterii prezenți la această conferință a afirmat: „Recent, într-un raport de investigație al Ministerului australian al Apărării s-a subliniat că nu există niciun „motiv de securitate națională” care să specifice că Guvernul Australiei va anula contractul  de 99 de ani de închiriere al companiei chineze Landbridge Group în Portul Darwin.”

Foto: Australia: Nu există niciun motiv pentru a anula contractul de închiriere a portului Darwin al companiei chineze Landbridge Group

Zhao Lijian a declarat că beneficiul și câștigul reciproc reprezintă esența cooperării la nivel de investiții dintre China și Australia. Guvernul chinez încurajează companiile chineze să desfășoare cooperări în domeniul investiților străine în conformitate cu principiile pieței, regulilor internaționale, precum și pe baza respectării legilor locale. Australia ar trebui să nu mai generalizeze conceptul de securitate națională și să ofere un mediu de afaceri echitabil, drept și nediscriminatoriu pentru companiile chineze care operează în Australia.

Sursa: https://world.huanqiu.com/article/46CNIMK7q25 , 30 decembrie 2021.

Traducere: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *