Diplomația olimpiadei. Xi Jinping s-a întâlnit cu președintele federației Ruse, dar și cu președintele Serbiei. China la zi

Foto: Președinții Vladimir Putin (stânga) și Xi Jinping (dreapta)

În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi, vă prezentăm două materiale din presa chineză, care prezintă pe larg întrevederile președintelui Xi Jinping cu președinții Federației Ruse și, respectiv, ai Serbiei. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

  1. Întâlnirea dintre președintele Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin

În după-amiaza zilei de 4 februarie, președintele chinez Xi Jinping a purtat discuții cu omologul său rus, Vladimir Putin în complexul diplomatic Diaoyutai din Beijing.

Într-o atmosferă „caldă și prietenoasă”, cei doi șefi de stat au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la relațiile sino-ruse și la o serie de probleme importante legate de securitatea și stabilitatea strategică internațională.

În 2014, la invitația președintelui Putin, am participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Am convenit atunci să ne revedem în 2022 la Beijing. Prezența dumneavoastră arată consensul nostru pentru Jocurile Olimpice de Iarnă și sunt ferm convins că „revederea de astăzi, la început de primăvară” va aduce și mai multă vitalitate relațiilor sino-ruse”, a declarat președintele Xi Jinping.

În prezent, pandemia de coronavirus continuă să se răspândească la nivel global.  Lumea a intrat într-o nouă perioadă de schimbări turbulente, iar omenirea se confruntă cu multe provocări și crize. China și Rusia nu își uită aspirațiile inițiale, iar relațiile bilaterale s-au dezvoltat întotdeauna constant.

Cele două părți se sprijină reciproc în protejarea intereselor fundamentale proprii, iar încrederea politică și strategică reciprocă este din ce în ce mai consolidată. Volumul comerțului bilateral a atins din nou un nivel record. Cele două părți au participat în mod activ la reforma și la construirea sistemului de guvernare globală, au practicat împreună un multilateralism autentic și au păstrat adevăratul spirit al democrației. De asemenea, China și Rusia au jucat un rol esențial în unirea comunității internaționale pentru a depăși dificultățile vremurilor, cât și pentru a a apăra echitatea și justiția internațională. Sunt dispus să colaborez cu președintele Putin, astfel încât, împreună să promovăm atingerea unui nivel ridicat de încredere reciprocă între cele două țări, încredere care se va concretiza cu rezultate precum cooperarea în diverse domenii, de care să beneficieze în mod eficient ambele popoare.

Confruntându-se cu situația internațională extrem de complexă și în continuă schimbare, China și Rusia s-au angajat să aprofundeze cooperarea strategică reciprocă și să protejeze cot la cot justiția internațională. Aceasta este o decizie strategică care are o influență de anvergură asupra Chinei, Rusiei și restului lumii, care a fost, este și va rămâne neclintită. Cele două părți ar trebui să continue să mențină contacte strânse la nivel înalt, să adere întotdeauna la consensul „de a se sprijini ferm una pe cealaltă” în apărarea suveranității, a intereselor de securitate și de dezvoltare, să răspundă eficient la intervențiile venite din exterior, la amenințările la adresa securității regionale și la menținerea stabilității strategice internaționale. În calitate de mari puteri, cele două părți ar trebui să se coordoneze și să coopereze îndeaproape în afacerile internaționale, în probleme precum combaterea epidemiei, stimularea economiei și abordarea schimbărilor climatice, problematici care sunt în centrul comunității internaționale.

China este dispusă să colaboreze cu partea rusă pentru a valorifica pe deplin avantajele politice ale relațiilor bilaterale și pentru a promova cooperarea pragmatică și cuprinzătoare între cele două țări pentru a obține mai multe rezultate. Este necesară implementarea foii de parcurs pentru dezvoltarea de înaltă calitate a comerțului cu bunuri și servicii între China și Rusia, să aprofundăm cooperarea în agricultură, comerțul verde, medicină și sănătate, economia digitală, precum și în alte domenii, să promovăm conectivitatea infrastructurii de transport între cele două părți, să îmbunătățim logistica continentului eurasiatic și să menținem stabilitatea lanțului industrial global și a lanțului de aprovizionare.

Să consolidăm inovarea și cercetarea comună în domeniul tehnologiilor majore din sectorul energetic, să extindem cooperarea în domeniul energiei noi, să ne sprijinim reciproc în asigurarea securității energetice și să promovăm îmbunătățirea sistemului global de guvernanță în domeniul energiei.

Să consolidăm parteneriatul strategic energic, să înregistrăm progrese constante în proiecte importante de cooperare în domeniul petrolului și gazelor, să consolidăm inovația comună a tehnologiilor majore în domeniul energetic, să extindem cooperarea în domeniul energiei noi, sprijinirea reciprocă în asigurarea securității energetice și avansarea și îmbunătățirea sistemului global de guvernanță energetică.

Să promovăm cooperarea sino-rusă în domeniul inovației științifice și tehnologice și să totodată cooperarea în domenii precum inteligența artificială, internetul obiectelor și stațiile internaționale de cercetare pe Lună. Să aprofundăm comunicarea dintre cele două părți cu privire la politicile fiscale și financiare ale celor două țări și să consolidăm rezistența la riscurile financiare. Și nu în ultimul rând, să aprofundăm cooperarea în ceea ce privește inițiativa „Centura și Drumul” cu Uniunea Economică Euroasiatică.

Aș dori să mă alătur dumneavoastră pentru a anunța lansarea oficială a Anului schimburilor sportive dintre China și Rusia, desfășurarea unei serii de activități menite să aprofundeze înțelegerea reciprocă și prietenia tradițională dintre popoarele celor două țări.

După 20 de ani de dezvoltare extraordinară, Organizația de Cooperare de la Shanghai a devenit o forță constructivă importantă în cadrul comunității internaționale. Cele două părți ar trebui să privească dezvoltarea organizației dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung, să înțeleagă care este direcția corectă și să protejeze mai bine securitatea și interesele comune ale țărilor membre. China este dispusă să consolideze comunicarea și coordonarea cu partea rusă pentru a promova mecanismul de cooperare BRICS pentru a juca un rol mai important în susținerea multilateralismului, consolidarea cooperării în combaterea epidemiilor și promovarea redresării economice, astfel încât să contribuie mai mult la promovarea dezvoltării globale, realizând în același timp dezvoltarea celor cinci țări membre.

„Sunt foarte încântat că am fost invitat în China pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Efectuarea acestor vizite oficiale cu prilejul Jocurilor Olimpice a devenit o tradiție care denotă relațiile strânse dintre liderii de stat ai Rusiei și Chinei. Sunt convins că, prin pregătirile minuțioase, poporul chinez va prezenta lumii o ediție de iarnă a Jocurilor Olimpice la cel mai înalt nivel și sunt nerăbdător să văd performanțele spectaculoase ale sportivilor ruși și chinezi în cadrul acestora. În ciuda pandemiei de coronavirus, am menținut o comunicare strânsă, prin diferite mijloace cu președintele Xi Jinping. Comerțul bilateral Rusia-China a avansat în mod constant, iar în ceea ce privește afacerile internaționale, cele două părți au avut o strânsă colaborare.

Partea rusă felicită sincer Partidul Comunist Chinez pentru modul în care a condus poporul chinez la obținerea unor mari realizări în materie de dezvoltare și consideră China cel mai important partener strategic și cel mai apropiat prieten al Rusiei. Relațiile ruso-chineze sunt un model de relații internaționale pentru secolul XXI. Declarația comună pe care am emis-o astăzi reflectă poziția extrem de unanimă a Rusiei și a Chinei cu privire la problemele internaționale majore. Natura strategică a relațiilor dintre Rusia și China este una fără precedent și a atras atenția la nivel mondial. Aprofundarea cooperării strategice cuprinzătoare dintre Rusia și China este favorabilă pentru realizarea dezvoltării ambelor țări și în păstrarea intereselor lor comune, contribuind, de asemenea, la menținerea securității strategice și a stabilității în lume. Partea rusă este dispusă să continue să intensifice comunicarea strategică și coordonarea cu partea chineză, să se sprijine reciproc în apărarea suveranității și integrității teritoriale, să susțină rolul central de coordonare al Organizației Națiunilor Unite, dreptul internațional și justiția internațională și să promoveze o ordine internațională mai justă și mai rațională. Rusia este dispusă să continue să aprofundeze cooperarea cu partea chineză în diverse domeniile economiei, comerțului, energiei, tehnologiei, finanței și transportului, precum și în organizarea comună a Anului Schimbului Sportiv China-Rusia. ”, a declarat președintele rus Vladimir Putin.

După încheierea discuțiilor, președintele Xi Jinping a organizat o recepție în cinstea președintelui rus.

În timpul acesteia, cei doi șefi de stat au avut un schimb aprofundat de opinii cu privire la situația actuală internațională și regională, precum și la problemele majore de interes reciproc.

Xi Jinping și Putin au convenit să participe împreună la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing și le-au urat mult succes sportivilor celor două țări la Jocuri.

La finalul acestei întrevederi, cele două părți au emis „Declarația comună a Republicii Populare Chineze și a Federației Ruse privind relațiile internaționale și dezvoltarea durabilă globală în noua eră”, în care și-au exprimat pozițiile comune în materie de democrație, dezvoltare, securitate și ordine internațională. De asemenea, departamentele de resort ale celor două țări au semnat o serie de documente privind cooperarea în domenii cheie.

La aceste discuții au participat, de asemenea, și membrul Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, Ding Xuexiang; cel mai înalt diplomat al Chinei, Yang Jiechi; ministrul chinez de Externe, Wang Yi și preşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă din R.P.Chineză, He Lifeng.

Sursa:aici, 4 februarie 2022.

  1. Întâlnirea președintelui Xi Jinping cu președintele sârb Aleksandar Vucic

Foto: Președinții Aleksandar Vucic (stânga) și Xi Jinping (dreapta)

În dimineața zilei de 5 februarie, președintele Xi Jinping s-a întâlnit în Sala Mare a Poporului cu președintele sârb Vucic, aflat în China cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022.

Președintele Xi Jinping i-a urat bun venit președintelui Vucic, venit în China pentru a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing.

China și Serbia au o prietenie statornică, cu un nivel înalt de încredere politică. Relațiile bilaterale China-Serbia au rezistat testului vicisitudinilor și au devenit mai puternice în timp, relația lor fiind un model de relații internaționale.

În ultimii ani, relația dintre cele două țări a înregistrat o dezvoltare semnificativă, iar cele două părți au implementat o serie de proiecte majore de cooperare în domenii precum infrastructura, energia, capacitățile de producție etc., clasându-se în fruntea țărilor din Europa Centrală și de Est. După izbucnirea pandemiei de COVID-19, China și Serbia s-au ajutat și s-au susținut reciproc, continuând să scrie un nou capitol în relația de prietenie dintre cele două țări, lăsând o frumoasă amintire în inimile celor două popoare.

În fața unui secol de schimbări și al epidemiei secolului, cele două părți ar trebui să privească relațiile sino-sârbe dintr-o perspectivă strategică și pe termen lung, să adere și să dezvolte prietenia dintre cele două țări și să sprijine ferm interesele fundamentale și pe termen lung ale celeilalte. Partea chineză sprijină ferm calea de dezvoltare aleasă în mod independent de poporul sârb. Cele două părți ar trebui să consolideze alinierea strategică, să construiască împreună inițiativa „Centura și Drumul” de înaltă calitate, să promoveze proiecte de cooperare, cum ar fi calea ferată Ungaria-Serbia și Autostrada Novi Sad-Ruma, pentru a obține progrese pozitive și să continue să dea frâu liber beneficiilor economice și sociale ale unor proiecte precum HBIS Smederevo Steel Plant, Zijin Bor Copper și să transforme prietenia tradițională dintre China și Serbia în rezultate de cooperare mai pragmatice. Partea chineză va continua să ofere sprijin părții sârbe în lupta sa împotriva epidemiei, să consolideze cooperarea în producția comună de vaccinuri și în reluarea activității și producției. De asemenea, să construiască o bază solidă a opiniei publice pentru prietenia dintre cele două țări. Împreună cu Serbia, China este dispusă să consolideze cooperarea internațională în domenii multilaterale, să protejeze sistemul internațional împreună, ce are ca nucleu Națiunile Unite și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional, să apere normele de bază ale relațiilor internaționale, să accelereze implementarea Agendei Națiunilor Unite din 2023 pentru Dezvoltarea Durabilă și să promoveze construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire”, a declarat președintele Xi Jinping.

,,Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing a fost una spectaculoasă, iar publicul s-a bucurat din plin de această ,,sărbătoare vizuală”. Mulțumim Chinei pentru primirea atentă și călduroasă și apreciem profund prietenia sinceră a poporului chinez. Vizita președintelui Xi Jinping în Serbia din anul 2016 a promovat foarte mult dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. De atunci, comerțul bilateral s-a triplat, construcția căii ferate Ungaria-Serbia a obținut rezultate pozitive, iar rata de creștere economică a Serbiei este de ani de zile printre cele mai ridicate dintre țările europeneSerbia este un bun prieten al Chinei, respectă China și admiră conducerea extraordinară a acestei țări. Niciun fel de presiune sau obstacol apărut nu va schimba prietenia statornică dintre Serbia și China și nici prietenia acestei țări cu poporul chinez. Partea sârbă va sprijini întotdeauna categoric poporul chinez în probleme care privesc interesele fundamentale ale Chinei, inclusiv Xinjiang, Taiwan etc. Consolidarea cooperării cu China este crucială pentru Serbia. Partea sârbă așteaptă cu interes să consolideze în continuare cooperarea cu partea chineză în domeniile economiei, comerțului și investițiilor și să sporească schimburile interpersonale și culturale. Avem convingerea că relațiile dintre cele două țări vor obține cu siguranță o dezvoltare mai rapidă după epidemie. Îi doresc Chinei realizări mărețe sub conducerea puternică a președintelui Xi Jinping, care este binevenit să viziteze Serbia cât mai curând posibil după încheierea epidemiei”, a declarat președintele sârb.

La această întâlnire, de asemrnea, au participat Ding Xuexiang, Yang Jiechi, Wang Yi, He Lifeng și alții.

Sursa: aici, 5 februarie 2022.

Traducere din limba chineză: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.