Cum vede Beijingul summitul Joe Biden- Xi Jinping și de ce crede presa rusă că discursul american al „lumii tripolare” e absurd. China la zi

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declarații oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe și un calup se articole importante apărute în presa chineză în perioada 8-17 noiembrie.

Capul de afiș al acestui interval a fost summitul celor doi președinți, Joe Biden și Xi Jinping.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Sumar:

  1. În deschiderea COP26, Joe Biden și-a cerut scuze pentru decizia Trump de a se retrage din Acordul de la Paris
  2. Partea chineză a salutat revenirea SUA cu o atitudine constructivă
  3. China nu se va alătura pactului Global Methane Pledge de a reduce emisiile de metan
  4. Beijingul spune că studenți și bursieri chinezi, aflați la studii în Statele Unite, au fost repatriați.
  1. Articol din presa rusă: Discursul „lumii tripolare” al Statelor Unite este absurd (8 Noiembrie 2021)
  2. Declariția oficială cu privire la primul summit virtual dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping (16 Noiembrie 2021)
  3. China și SUA ajung la un consens cu privire la problemele ridicate de media (17 Noiembrie 2021).
  1. În deschiderea COP26, Joe Biden și-a cerut scuze pentru decizia administrației Trump de a se retrage din Acordul de la Paris

Macau Asia Satellite Television (MASTV): În cadrul celei de-a 26-a Conferință a părților (COP26) la Convenția Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, președintele american Biden și-a cerut scuze pentru decizia ultimei administrații prezidențiale a SUA de a se retrage din Acordul de la Paris, punând țara într-o poziție defavorabilă. Biden a cerut, de asemenea, tuturor țărilor să ia măsuri eficiente pentru a face față schimbărilor climatice globale și a îndemnat marile economii să-și onoreze angajamentul. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Foto: Președintele american Joe Biden la deschiderea COP26

 Wang Wenbin: În calitate de cel mai mare emițător cumulativ de gaze cu efect de seră, SUA ar trebui să facă față responsabilităților sale istorice, să mențină continuitatea politicilor, să dea dovadă de ambiție și acțiuni mai mari, să preia conducerea în îndeplinirea obligațiilor de reducere substanțială a emisiilor și să ofere consolidarea financiară. În același timp, să ajute în mod eficient țările în curs de dezvoltare să își îmbunătățească capacitatea de a răspunde provocărilor climatice în ceea ce privește finanțarea, tehnologia și consolidarea capacităților. Retorica nu poate înlocui acțiunile.

Sperăm că Statele Unite vor emite în curând planul de acțiune și foaia de parcurs pentru reducerea la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră înainte de 2030 și că se vor asigura că nu va exista nicio inversare sau retrogradare a politicilor sale climatice în viitor.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1103/c1002-32272784.html, 3 noiembrie 2021.

  1. Partea chineză a salutat revenirea SUA cu o atitudine constructivă

Agence France Presse (AFP): Președintele american Biden a declarat la COP26 că este „o problemă gigantică” și China tocmai „a plecat”, referindu-se la abordarea schimbărilor climatice. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă?

Wang Wenbin: Abordarea schimbărilor climatice necesită acțiuni concrete, nu cuvinte goale. Acțiunile Chinei privind schimbările climatice sunt reale. În medie, suprafața de păduri a Chinei este de aproximativ 12.000 de hectare în fiecare zi, iar capacitatea fotovoltaică instalată în medie pe zi este de aproximativ 90.000 kW/China adaugă aproximativ 12.000 de hectare de suprafață de pădure și 90.000 kW de capacitate. În prezent, construim un lot de proiecte eoliene și fotovoltaice la scară largă, cu o dimensiune totală de aproape 30 de milioane de kW.

O guvernare de succes se bazează pe acțiuni solide, iar acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. China și SUA au făcut eforturi comune pentru a promova semnarea Acordului de la Paris, dar mai târziu retragerea SUA a perturbat guvernarea climatică globală și punerea în aplicare deplină și eficientă a acordului.

Împreună cu comunitatea internațională, partea chineză a salutat revenirea SUA cu o atitudine constructivă.

Sperăm că Statele Unite își vor asuma cu seriozitate responsabilitățile cuvenite, vor propune și vor implementa politici și măsuri specifice privind reducerea emisiilor cât mai curând posibil și, de asemenea, că își vor onora angajamentele de finanțare și că se vor abține de la a face schimbări tot timpul.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1103/c1002-32272784.html, 3 noiembrie 2021.

  1. China nu se va alătura pactului Global Methane Pledge de a reduce emisiile de metan

AFP: Ne puteți spune de ce China a decis să nu se alăture pactului Global Methane Pledge de a reduce emisiile de metan anunțat ieri, pe 2 noiembrie, la COP26?

Wang Wenbin: China a acordat întotdeauna o deosebită importanță gestionării și controlului gazelor cu efect de seră care nu sunt dioxid de carbon. Cel de-al 14-lea Plan cincinal al Chinei (2021-2025) pentru Dezvoltare Economică și Socială Națională a declarat în mod explicit că vom spori eforturile de control al metanului, hidrofluorocarburilor, perfluorcarburilor și altor gaze cu efect de seră.

Departamentele respective formulează și implementează politici și măsuri în domeniile industriei, agriculturii și eliminării deșeurilor. China este dispusă să colaboreze cu alte părți pentru a promova cooperarea globală în ceea ce privește reducerea gazelor cu efect de seră non-dioxid de carbon.

În același timp, atunci când se stabilesc obiective ambițioase, este, de asemenea, necesar să se țină seama de faptul că țările în curs de dezvoltare au în general date de bază slabe și lipsesc tehnologii de monitorizare și măsurile eficiente de control al gazelor cu efect de seră care nu sunt dioxid de carbon.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1103/c1002-32272784.html, 3 noiembrie 2021.

  1. Studenții și bursierii chinezi, aflați la studii în Statele Unite, au fost repatriați înapoi în China

China Review News: Am observat recent mai multe cazuri în care studenți și bursieri aflați în Statele Unite au fost repatriați. Ce aveți de comentat pe această temă?

Wang Wenbin: Au avut loc recent incidente de hărțuire și suprimare nejustificată a studenților chinezi și a celor care vizitează studenții din Statele Unite. Chiar zilele trecute, un cercetător chinez care mersese în vizită în Statele Unite și deținea o viză legală, eliberată de guvernul SUA, a fost repatriat după ce a fost interogat fără motiv la intrarea în SUA. Potrivit unor statistici incomplete, din luna august 2021 a acestui an, aproximativ 30 de studenți chinezi și bursieri din Statele Unite au trecut printr-o situație asemănătoare cu cea a cercetătorului respectiv, iar mulți alții au fost hărțuiți și interogați de SUA în moduri nepoliticoase.

Mulți dintre ei au fost întrebați dacă ei ori părinții lor sunt membri ai Partidului Comunist Chinez și dacă le-au fost atribuite vreo sarcină de către guvernul chinez/dacă au primit vreo sarcină din partea guvernului chinez înainte de plecarea lor. Unele dintre motivele repatrierii sunt pur și simplu de neconceput. De exemplu, fotografiile cu pregătirea militară făcută în timpul colegiului stocată pe telefoanele mobile personale au fost suficiente pentru a justifica bănuielile cu privire la un fundal militar. Acest tip de de interogatoriu și percheziții depășesc cu mult „sfera obișnuită de aplicare a legii”, susținută de  Statele Unite.

În timp ce pretind că primesc studenții chinezi, Statele Unite mențin același comportament al administrației anterioare. Unele departamente de aplicare a legii și personalul american continuă să extindă nechibzuit conceptul de „securitate națională”, să hărțuiască în mod nerezonabil studenții și cercetători chinezi, în încercarea de a crea un efect de intimidare în rândul studenților chinezi, aflați la studii în SUA. Astfel de practici contravin naturii beneficiului reciproc și de câștig-câștig a schimburilor culturale și interpersonale China-SUA. Ele (practicile, acțiunile) rănesc grav sentimentele amiabile dintre cele două popoare, subminează încrederea și cooperarea reciprocă, pun în pericol dezvoltarea constantă și sănătoasă a relațiilor bilaterale și, de asemenea, contravin declarației făcute de liderul american, conform căreia intenția Statelor Unite nu este aceea de a purta un„nou Război Rece”, de data aceasta cu China.

Îndemnăm Statele Unite să înceteze aceste practici care nu aduc niciun fel de beneficiu și să creeze o atmosferă bună, favorabilă și să ofere condițiile necesare pentru schimburile culturale și cooperarea la nivel educațional dintre China și SUA.

China va proteja cu fermitate drepturile și interesele legitime și legale ale studenților chinezi, aflați la studii în Statele Unite

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1103/c1002-32272784.html, 3 noiembrie 2021.

  1. Articol din presa rusă: Discursul „lumii tripolare” al Statelor Unite este absurd

Foto: Lester Holt și generalul Mark Milley în cadrul Forumului de Securitate Aspen de la Washington.

Milley a declarat că Statele Unite se îndreaptă spre un „război tripolar”, în care  nu vor fi nevoite să lupte numai cu Rusia, așa cum au făcut-o în timpul Războiului Rece, ci de data aceasta, și cu China.Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit al Statelor Unite ale Americii (SUA), a luat cuvântul în cadrul Forumului de Securitate Aspen de la Washington și a făcut o serie de afirmații geopolitice, concentrându-se pe ideea că era lumii tripolare a sosit.

Dacă în următorii 10-20 de ani, nu vom face anumite schimbări semnificative, vom deveni veriga slabă a acestui conflict”, prevede Milley. Așa-numita concluzie geopolitică pe care o trage este că, „la nivel regional, China reprezintă o adevărată provocare pentru SUA, încercând să facă același lucru și la nivel mondial.”

Chinezii au un vis chinezesc. Vor să conteste ordinea liberală bazată pe „reguli”, care a apărut după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945. Urmăresc să schimbe ordinea mondială, ceea ce înseamnă că, în următorii 10-20 de ani, China va reprezenta o adevărată provocare pentru noi. Și spun acest lucru deoarece această țară, care devine în mod surprinzător din ce în ce mai puternică, dorește ca ordinea internațională să funcționeze în favoarea sa” , a afirmat Milley.

Foto: Generalul Mark Milley

Așadar, generalul american nu vorbește despre o amenințare militară la adresa intereselor naționale ale Statelor Unite, ci despre o amenințare geopolitică pentru ordinea mondială creată de anglo-saxoni și o amenințare la adresa planului lor de hegemonie globală. Cine nu este de acord cu dreptul atlantiștilor de a revendica hegemonia reprezintă un inamic, și implicit, o amenințare pentru SUA. Potrivit SUA, Rusia și China sunt așa-numitele „puteri revizioniste”, dar oare Moscova și Beijingul nu au dreptul și datoria de a-și apăra propriile viziuni asupra ordinii mondiale?

În principiu, Milley a lansat conceptul „unui război tripolar” și a trei centre de putere. „Intrăm într-o lume care, din punct de vedere strategic, poate fi mai instabilă, turbulentă, haotică decât cea din ultimii 40-70 de ani”, a mai avertizat acesta. Prin urmare, lumea tripolară este mai periculoasă decât cea bipolară.

Conceptul în sine este vădit provocator. Încearcă să creeze iluzia că Statele Unite se luptă singure cu China și Rusia, ceea ce nu este adevărat. Cele două țări acționează de mult timp în calitate de aliați și nu au ascuns niciodată acest lucru, însă asta nu înseamnă că există o alianță militară între Moscova și Beijing.

Milley ia visele sale ca realitate: China în Est, Rusia în Vest, iar SUA, liderul mondial, care are nevoie de reînnoirea armamentului pentru a-și putea menține hegemonia, în vârf.

Provocarea lansată de Rusia și China este doar o măsură de răspuns, este rezultatul stăpânirii puterii anglo-saxone, al hegemoniei și al nerușinării, iar acest tip de comportament este esența gândirii hegemoniei globale a elitei atlantice.

Prin urmare, lumea nu este tripolară, însă în confruntarea cu SUA, China și Rusia se află pe același front, încercând să le priveze de hegemonie. Dar asta nu înseamnă că lumea este bipolară, ci că trebuie să fie mai complexă și mai diversă. Noua dinamică a puterii mondiale va fi multipolară. Intenția Chinei și a Rusiei un este aceea de a ocupa locul SUA în noua lume, ci doresc să modeleze o lume fără hegemonie în principiu.

Dacă Statele Unite pot înțelege acest lucru, atunci acestea vor reprezenta unul dintre centrele de putere în viitoarea ordine mondială. În caz contrar, SUA vor pierde totul.

Sursa: https://m.chinanews.com/wap/detail/chs/zw/9604924.shtml, 8 Noiembrie.

  1. Declariția oficială cu privire la primul summit virtual dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping

Phoenix TV: În această dimineață, președintele Xi Jinping și președintele american Joe Biden au avut o întrunire virtuală. Cum evaluează China rezultatele acestui summit? Au fost atinse obiectivele așteptate? Ce măsuri concrete vor fi adoptate pentru implementarea consensului celor doi șefi de stat?

 Foto: Summit-ul virtual dintre Joe Biden și Xi Jinping , Sursă: Agenția de Știri Xinhua

Zhao Lijian: Președintele Xi Jinping a avut o întrunire virtuală cu președintele Joe Biden în această dimineață. Viceministrul de Externe,  Xie Feng a făcut declarații cu privire la această întâlnire într-un interviu ulterior. Aceasta este primul summit video dintre cei doi șefi de stat din istoria relațiilor sino-americane și este, de asemenea, un eveniment major în relațiile sino-americane și relațiile internaționale.

Întrunirea a început la 8:45, ora Beijingului și a durat trei ore și jumătate, încheindu-se la 12:25, mai târziu decât fusese stabilit. Cele două părți au făcut schimb de opinii cu privire problemele de importanță strategică, generale și fundamentale care modelează dezvoltarea relațiilor dintre China și SUA, agendele lor de dezvoltare, politicile interne și externe, precum și problemele regionale și internaționale de interes reciproc.

Punctele cheie ale acestui summit pot fi rezumate astfel: 1.Președintele Xi Jinping a elaborat „o problemă importantă”, 2. cei doi șefi de stat au ajuns la două consensuri de principiu, trei principii și patru priorități propuse de președintele Xi privind dezvoltarea relațiilor China-SUA.

„Problema importantă”, menționată mai sus, face referire la problema Taiwanului, care a reprezentat dintotdeauna cea mai sensibilă problemă în relațiile sino-americane și un subiect mereu pe ordinea de zi ori în cadrul fiecărei întâlniri a șefilor noștri de stat. În cadrul acestui summit, președintele Xi a subliniat fără echivoc că principiul „unei singure Chine” și cele trei comunicate comune China-SUA sunt fundamentul politic al relațiilor dintre cele două țări, punând accent pe ideea că realizarea reunificării complete a Chinei este o aspirație comună a poporului chinez. Suntem dispuși să luptăm pentru perspectiva reunificării pașnice cu cea mai mare sinceritate și cele mai mari eforturi, dar dacă forțele separatiste care doresc obținerea „independenței Taiwanului” ne provoacă și vor întrece orice limită, vom fi obligați să luăm măsuri drastice. Cu privire la această chestiune care are legătură cu suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, nu există loc de compromis. Președintele Biden a reiterat în cadrul întâlnirii că SUA aderă la politica „unei singure Chine” și nu sprijină „independența Taiwanului” (ultima aserțiune contrazisă de autoritățile americane, n.n.).

Unul dintre cele două consensuri de principiu este importanța relațiilor dintre China și SUA. Președintele Xi a declarat că, pentru a promova dezvoltarea celor două țări și că pentru a menține un mediu internațional pașnic și stabil, este necesară o relație sănătoasă și stabilă între cele două părți.

Cele două părți ar trebui să consolideze comunicarea și cooperarea, fiecare să-și conducă bine afacerile interne și, totodată, să-și asume responsabilitățile internaționale cuvenite, să conducă dezvoltarea pozitivă a relațiilor sino-americane și să lucreze împreună pentru a promova cauza nobilă a păcii și dezvoltării mondiale. Acest lucru va promova interesele celor două popoare și va răspunde așteptărilor comunității internaționale.

Președintele Biden a spus că modul în care evoluează relația dintre SUA și China va avea un impact profund nu numai asupra celor două țări, ci și asupra lumii. Avem o responsabilitate atât față de popoarele noastre, cât și față de restul lumii. El este de acord că nu ne putem permite să ne stricăm relația. Acesta a reiterat că SUA nu încearcă să schimbe sistemul Chinei și că sunt dispuse să colaboreze cu China pe baza respectului reciproc și a coexistenței pașnice. Cea mai urgentă sarcină este să se angajeze într-un dialog sincer cu privire la o gamă largă de probleme de fond în relațiile bilaterale, pentru a se asigura de o concurență sănătoasă, care  nu conduce la conflicte ori înfruntări.

Al doilea consens este opoziția față de un „nou Război Rece”. China s-a opus întotdeauna unui „nou Război Rece”. Președintele Biden a declarat, de asemenea, în mod explicit că SUA nu caută un „nou Război Rece”. De fapt, nicio țară, nici măcar aliații SUA, nu doresc să vadă un alt Război Rece sau să aleagă între China și SUA. Președintele Xi a subliniat în timpul întâlnirii video că trasarea unor linii ideologice sau împărțirea lumii în diferite tabere sau grupuri rivale nu va face decât să sufere lumea.

Partea chineză a cerut Statelor Unite să-și respecte cuvântul de a nu căuta un „nou Război Rece” cu acțiuni concrete. Sperăm că SUA vor juca un rol constructiv în Asia-Pacific, care să conducă la consolidarea solidarităţii.

Președintele Xi a subliniat trei principii pentru ca SUA și China să se înțeleagă în noua eră. În primul rând, respectul reciproc. Cele două țări trebuie să respecte sistemele sociale și căile de dezvoltare ale celeilalte, să respecte interesele de bază și preocupările majore ale celeilalte și să respecte reciproc dreptul la dezvoltare. Cele două părți trebuie să se trateze una pe cealaltă ca fiind egale, trebuie să țină diferențele sub control și să caute un teren comun, rezervând diferențele. În al doilea rând, coexistența pașnică. Ambele părți trebuie să lase la o parte orice fel de conflict sau confruntare. În al treilea rând, cooperarea de tip câștig-câștig. Interesele celor două părți sunt profund legate între ele. Lumea este suficient de mare pentru ca cele două țări să se dezvolte atât individual, cât și colectiv. Trebuie să sprijinim beneficiul reciproc în defavoarea jocului cu sumă zero sau angajarea în abordarea eu câștig-tu pierzi.

În ceea ce privește cele patru domenii prioritare, președintele Xi a identificat patru domenii pe care China și SUA ar trebui să își concentreze eforturile.

În primul rând, asumarea responsabilităților marilor puteri și de a conduce comunitatea internațională să coopereze pentru a aborda provocările restante, cum ar fi schimbările climatice, sănătatea publică globală, energia și securitatea industrială și a lanțului de aprovizionare etc. Cooperarea China-SUA poate să nu rezolve toate problemele, dar este absolut imposibil fără cooperarea chino-americană. Inițiativele globale propuse de China sunt toate deschise Statelor Unite și sperăm că și Statele Unite pot face același lucru.

În al doilea rând, acționarea în spiritul egalității și al beneficiului reciproc pentru a avansa schimburile la toate nivelurile și în toate domeniile și pentru a genera mai multă energie pozitivă pentru relațiile China-SUA. Cei doi șefi de stat pot rămâne în legătură unul cu celălalt prin mai multe mijloace pentru a stabili direcția și a da mai mult impuls relațiilor bilaterale. Cele două țări, cu interese comune ample într-o gamă largă de domenii precum economie, energie, militar, aplicarea legii, educație, știință și tehnologie, cibernetica, protecția mediului și interacțiuni sub-naționale, ar trebui să se completeze reciproc pentru o și mai bună cooperare între cele două părți. Cele două țări ar putea valorifica pe deplin canalele și mecanismele de dialog dintre echipele lor diplomatice și de securitate, economice și financiare și de schimbări climatice, pentru a promova cooperarea practică și pentru a rezolva probleme specifice.

În al treilea rând, gestionarea diferențelor și a problemelor sensibile într-un mod constructiv pentru a preveni deraiarea sau scăparea de sub control a relațiilor dintre China și SUA. Este firesc ca cele două țări să aibă diferențe. Cheia este gestionarea constructivă, astfel încât să nu se amplifice sau să se exacerbeze. China este ferm hotărâtă să-și apere suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare și este important ca SUA să gestioneze în mod corespunzător problemele relevante cu prudență.

În al patrulea rând, consolidarea coordonării și cooperării cu privire la problemele majore internaționale și regionale hotspot pentru a oferi mai multe bunuri publice lumii. Nu trăim într-o lume pașnică. China și SUA trebuie să colaboreze cu restul comunității internaționale pentru a apăra pacea mondială, pentru a promova dezvoltarea globală și pentru a proteja o ordine internațională corectă și echitabilă.

Cei doi președinți au convenit că întâlnirea lor a fost una sinceră, constructivă, de fond și productivă, care contribuie la creșterea înțelegerii reciproce, adaugă la așteptarea pozitivă a comunității internaționale pentru această relație și transmite un mesaj puternic celor două țări și lumii.

Cele două părți au convenit să mențină o comunicare strânsă sub diferite forme și să conducă relațiile China-SUA înapoi pe drumul cel bun al dezvoltării sănătoase și stabile, pentru binele oamenilor din ambele țări și din întreaga lume.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1116/c1002-32284233.html, 16 Noiembrie 2021.

  1. China și SUA ajung la un consens cu privire la problemele ridicate de media

       În ceea ce privește cele trei consensuri la care au ajuns China și Statele Unite în privința problemelor legate de media, pe data de 16 noiembrie, opinia publică americană și diverși reprezentanți din media au descris aceste „îmbunătățiri necesare” ale relațiilor dintre cele două țări ca fiind „o mare realizare”. De asemenea, este așteptată cu nerăbdare revenirea la normal a schimburilor de personal dintre organizațiile media ale celor două părți.

Înainte de videoconferința dintre șefii celor două state, care a avut loc pe data de 16 noiembrie, China și Statele Unite au ajuns la trei consensuri cu privire la problemele legate de media. Printre acestea, SUA au promis că vor emite vize cu o valabilitate de un an și cu intrări multiple jurnaliştilor chinezi şi că vor iniţia imediat proceduri interne pentru a rezolva problemele legate de vizele temporare ale acestora. Pe baza principiului reciprocității, imediat ce măsurile politice ale SUA vor intra în vigoare, China va acorda reporterilor americani aflați în China același tip de viză și va lua aceleași măsuri pe care și SUA le-a luat în soluționarea acestor probleme.

În seara zilei de 16 noiembrie, Departamentul de Stat al SUA a emis o declarație prin care confirmă știrea menționată anterior. Potrivit acesteia, Statele Unite se bucură de faptul că jurnaliştii americani se pot întoarce în China pentru a-și continua activitatea. Partea americană salută acest progres, dar în același timp, îl consideră ca fiind doar un „pas inițial”.

Conform publicației Bloomberg News, începând cu luna februarie a anului 2020, politicile de vize ale Statelor Unite și ale Chinei pentru jurnalişti i-au plasat adesea pe aceștia, detașați unul în țara celuilalt, sub rezidență incertă pe termen scurt. Dacă cele două țări vor ajunge să implementeze consensul de mai sus, acest lucru „va reprezenta un progres moderat în ceea ce privește relațiile dintre cele două mari economii ale lumii”.

Eunice Yoon, corespondentul pentru China al National Broadcasting Corporation Business Channel (CNBC), a declarat pe rețelele de socializare că acest consens este o descoperire în problematica vizelor mass-media din SUA și China. Implementarea politicilor relevante înseamnă, de asemenea, că vizele pentru jurnaliştii americani din China vor reveni la normal.

Site-ul de știri american Axios a afirmat că, în timpul ultimului guvern american, disputele cu privire la problemele ridicate de media dintre Statele Unite și China au reflectat tensiunea dintre Washington și Beijing. Consensul la care au ajuns cele două părți de această dată „este o realizare preliminară, dar semnificativă”.

În ceea ce privește procesul de consultare pe probleme de mass-media, partea chineză a afirmat că cele două părți au avut mai mult de un an de consultări anevoioase cu privire la modul în care se tratează reciproc mass-media celor două țări.,,Am avut parte de lupte, dar și de cooperarePână la urmă, din ceartă se nasc și prietenii.” Aceasta este o veste bună pentru reporterii ambelor părți și reflectă, de asemenea, noua normalitate actuală de egalitate și viziune comună între China și Statele Unite”.

Sursă: https://m.chinanews.com/wap/detail/chs/zw/9610691.shtml, 17 noiembrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea și Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *