China la zi (2-6 octombrie 2021): a 72-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze

Foto: Lideri din diferite țări transmit urări Chinei cu ocazia Zilei Naționale a Chinei

În fiecare an, pe 1 octombrie, se sărbătorește Ziua Națională a Chinei. Intervalul 1 octombrie – 7 octombrie a fost unul de vacanță, de aici și absența declarațiilor politice din partea instituțiilor acreditate.

În revista presei de astăzi vom prezenta trei reprezentative importante din presa chineză consacrate celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, dar și ajutorului Rusiei care a contribuit la reducerea presiunii consumului de energie electrică în nord-estul Chinei

Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, mai mulți demnitari și lideri ai unor organizații internaționale transmit felicitări Chinei

Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, mai mulți demnitari și lideri ai unor organizații internaționale au felicitat China în ultimele zile printr-o serie de mesaje și discursuri, pline de urări. De asemenea, mulți au ținut să felicite China pentru dezvoltarea sa miraculoasă, fiind dispuși să colaboreze pentru a crea un viitor mai bun.

Regele Vajiralongkorn al Thailandei a trimis un mesaj de felicitare președintelui Xi Jinping de Ziua Națională, prin intermediul căruia a urat Republicii Populare Chineze și poporului chinez prosperitate pentru a putea scrie un alt capitol glorios în istoria sa multimilenară. Acesta a vorbit foarte mult despre cooperarea reciproc avantajoasă dintre cele două țări și și-a exprimat speranța că relațiile de cooperare cu China în diferite domenii să devină mai puternice și mai stabile.

Guvernatorul Smith din Bahamas a spus că, țara sa dorește să transmită cele mai bune gânduri Chinei și poporului chinez, urându-i Chinei să aibă succes în continuare, iar poporului chinez fericire și unitate. Bahamas consideră China un partener important, cele două părți susținându-se întotdeauna și lucrând mână în mână. Acesta consideră cu tărie că relațiile de cooperare prietenoasă dintre cele două țări vor continua și se vor întări și, de asemenea, cele două părți vor împărtăși beneficii și rezultate reciproce.

Fostul președinte columbian, Samper a lăudat modelul de dezvoltare al Chinei, care a permis dezvoltării economice să servească poporul și a propus conceptul corect de justiție și beneficiu, precum și coexistența armonioasă a diferitelor civilizații. Acestea sunt lecții importante pe care țările din America Latină ar trebui să le învețe de la China.

Ministrul de externe al Surinamului, Ramuddin, a vorbit foarte mult despre realizările mărețe de dezvoltare realizate de poporul chinez sub conducerea Partidului Comunist Chinez (PCC) și a mulțumit părții chineze pentru donarea de vaccinuri și de materiale necesare prevenirii epidemiei. Surinamul acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor cu China, respectă principiul „unei singure Chine” și este dispus să consolideze dialogul și cooperarea cu China și să extindă cooperarea practică în cadrul cooperării „Centura și Drumul”, în beneficiul celor două popoare.

În numele guvernului și al poporului din Trinidad și Tobago, ministrul Afacerilor Externe și Afacerilor Comunitare din Caraibe, Brown, a felicitat cu căldură China pentru aniversarea centenarului de la fondarea Partidului Comunist Chinez, cât și pentru cea de-a 72-a aniversare a fondării Republicii Populare Chineze (R.P.C). Brown a declarat că R.P.C a reușit să controleze epidemia de coronavirus într-un mod foarte eficient și a reluat creșterea economică, ceea ce a demonstrat pe deplin conducerea remarcabilă a PCC-ului, unitatea și tenacitatea poporului chinez.

Ministrul peruan de externe, Maurtuya, a felicitat China în numele guvernului și a poporului peruvian, pentru realizările de renume mondial în ceea ce privește dezvoltarea economică și socială, reducerea sărăciei, progresul științific și tehnologic și, totodată, a lăudat China pentru rolul cheie pe care l-a jucat în lupta mondială împotriva epidemiei, fiind unul dintre principalii furnizori de vaccinuri din lume. Peru dorește să mulțumească Chinei pentru sprijinul său acordat țării în combaterea epidemiei, pentru donarea de vaccinuri și materiale necesare, care au adus contribuții majore în ceea ce privește protejarea vieții și a sănătății oamenilor din Peru.

În numele guvernului din Singapore, cel de-al doilea ministru al comerțului și industriei, cât și al muncii, din Singapore, Chen Shilong a felicitat Republica Populară Chineză pentru cea de-a 72-a aniversare de la fondarea sa, declarând că ea nu este doar a doua cea mai mare economie din lume, ci și cel mai mare partener comercial al multor țări, inclusiv Singapore. Parteneriatul de cooperare global dintre Singapore și China, care ține pasul cu vremurile, a arătat o rezistență puternică în provocarea adusă de noua epidemie de coronavirus. Singapore consideră că relațiile dintre cele două țări vor continua să aibă o dezvoltare și mai mare.

Ministrul de externe al Ecuadorului, Montalvo, a declarat că, de la fondarea Noii Chine, care a avut loc în urmă cu 72 de ani, aceasta a avut o dezvoltare de renume mondial în diferite domenii și a promovat valori precum pacea, dezvoltarea, corectitudinea, justiția și cooperarea în relațiile internaționale. Ecuador mulțumește Chinei pentru sprijinul său prețios pe termen lung și îi dorește sincer să aibă parte de cât mai multă prosperitate, sperând ca parteneriatul strategic cuprinzător Ecuador – China să continue să atingă un nou nivel.

Ministrul Afacerilor de Externe și al Diasporei din Liban, Abdullah Bu Habib, a ținut în numele Libanului un discurs prin care a mulțumit Chinei pentru aderarea la o poziție echitabilă în afacerile internaționale și a insistat cu privire la protejarea suveranității și independenței Libanului. China a ajutat, de asemenea, Libanul în probleme precum exploziile produse în porturi, epidemia de coronavirus, crize financiare, cât și în alte momente de criză. Anul acesta se sărbătoresc 50 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Ministrul urează atât Libanului, cât și Chinei și popoarelor lor un viitor mai bun, mai stabil și mai prosper.

Ministrul ugandez de externe, Odongo a mulțumit Chinei prin intermediul unui discurs video pentru rolul cheie pe care l-a jucat în sprijinirea construcției infrastructurii din Uzbekistan, precum și pentru ajutorul acordat țării sale în timpul epidemiei. Uzbekistanul este dispus să consolideze unitatea și cooperarea cu China pentru a promova pacea, stabilitatea și prosperitatea regională.

Guy Ryder, directorul general al Organizației Internaționale a Muncii, apreciază foarte mult curajul, unitatea și rezistența Chinei în lupta împotriva noii epidemii de coronavirus și în încercarea de a obține o redresare economică axată pe popor, precum și pentru sprijinul generos al Chinei acordat altor țări. Acesta a menționat că China este membrul fondator al Organizației Internaționale a Muncii, iar menținerea unui parteneriat pe termen lung și reciproc avantajos cu acasta este un lucru pozitiv pentru atingerea obiectivelor de prosperitate și muncă decentă pentru toți, precum și pentru promovarea Agendei Națiunilor Unite 2030 pentru dezvoltarea durabilă.

Petri Taras, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a lăudat importanța Chinei în  Organizația Meteorologică Mondială. China are cea mai mare expertiză meteorologică din lume, capacități de observare, sateliți și servicii meteorologice de nivel înalt. Ea împărtășește expertizele sale cu alte țări și regiuni, investind mult în formarea de profesioniști pentru țările subdezvoltate. Secretarul a ținut, de asemenea, să mulțumească Chinei pentru angajamentul său în combaterea schimbărilor climatice.

Houlin Zhao, secretarul general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, a declarat că anul acesta se împlinesc 50 de ani de la restaurarea sediului legal al Noii Chine în Organizația Națiunilor Unite. În ultimii 50 de ani, prin participarea activă la activitățile Organizației Națiunilor Unite și a diverselor agenții specializate, inclusiv Uniunea Internațională a Telecomunicații, China a demonstrat stilul chinezesc, a contribuit cu înțelepciunea chineză, a întruchipat energia chineză și a adus mari contribuții la marea cauză a dezvoltării Națiunilor Unite și a întregii omeniri.

Sursă:https://cnews.chinadaily.com.cn/a/202110/06/WS615d32e6a3107be4979f1245.html, 06 Octombrie 2021.

Ministrul de externe thailandez: Dezvoltarea Chinei este un adevărat miracol!

Foto: Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Thailandei, Don Pramudwinai

Cu ocazia celei de-a 72-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, ministrul Afacerilor Externe al Regatului Thailandei, Don Pramudwinai, și-a amintit de prima lui întâlnire cu China într-un interviu acordat presei locale și și-a exprimat, de asemenea, părerea despre evoluția continuă a Chinei.

China de azi este complet diferită de China de ieri. A suferit schimbări uriașe, devenind în prezent a doua cea mai mare economie din lume. Nicio altă țară nu a cunoscut o dezvoltare atât de rapidă!”, a declarat acesta.

Considerând dezvoltarea Chinei un adevărat miracol, Don Pramudwinai susține că nu trebuie să privim prosperitatea crescândă a țării numai din punct de vedere material, ci trebuie să conștientizăm și implicațiile dezvoltării acesteia în lume, precum coexistența pașnică, căutarea fericirii și împărtășirea rezultatelor dezvoltării.

Vorbind despre relațiile internaționale actuale, Don Pramudwinai a declarat că Thailanda acordă o deosebită atenție conviețuirii în armonie cu toate celelalte țări și speră să aibă o cooperare constructivă cu ele, lipsită de conflicte sau de confruntări. Acest lucru va fi benefic pentru viitorul lumii. Economia mondială a fost puternic afectată de pandemia de Covid-19, iar țările necesită o redresare urgentă și o dezvoltare continuă, obiectiv care va fi greu de atins dacă acestea ajung la confruntări între ele sau la tot felul de contradicții. Numai prin căutarea unui numitor comun și păstrând în același timp diferențele va fi posibilă promovarea soluționării corecte a diferitelor riscuri și provocări.

Stabilirea relațiilor diplomatice dintre Thailanda și China a avut loc în anul 1975, odată cu vizita în China a prim-ministrului de atunci al Thailandei, Kukrit Pramoj. Pe vremea aceea, Don Pramudwinai era cel mai tânăr membru al delegației, fiind responsabil cu dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. În perioada 2001-2004 a fost ambasador al Thailandei în China. În timpul mandatului său, a promovat în mod activ dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Thailanda și China, precum și cea a relațiilor Asociației națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) – China.

Foto: China și ASEAN promit să depună eforturi pentru combaterea virusului COVID- 19 (Wang Yi, ministrul chinez de externe (centru), Don Pramudwinai (în partea dreaptă a foto, lângă Wang Yi). Sursă: China Daily

Sursa: https://www.chinanews.com/gj/2021/10-02/9578734.shtml, 2 Octombrie 2021.

Ajutorul Rusiei a contribuit la reducerea presiunii consumului de energie electrică în nord-estul Chinei într-un moment în care aceasta avea cea mai mare nevoie de el. Deficitul de energie electrică din China este încă foarte mare

Potrivit unor informații apărute recent în presa rusă, companiile ruse, furnizoare de energie electrică vor crește alimentarea cu energie electrică către China cu 90% mai mult decât anul trecut. Acest lucru va atenua deficitul de alimentare cu energie electrică din nord-estul Chinei.

Cu ceva timp în urmă, impunerea de restricții în ceea ce privește utilizarea energiei electrice din China a atras atenția atât pe plan intern, cât și pe plan extern. Unii spun că este o teorie conspirațională a marilor puteri, alții spun că este eșecul reformei energetice din China… În cele din urmă, s-a dovedit că, pentru a-și reveni, pe plan local s-a recurs la o soluție unică care ar putea fi rezolvarea tuturor problemelor.

Oare să însemne acest lucru că nu mai există nicio problemă cu energia electrică în China?

Bineînțeles că nu, însă, înainte de a ajunge la acest subiect, să analizăm mai întâi situația consumului de energie electrică în China.

În primul rând, este vorba despre cererea de bază de energie electrică a populației. Ținând cont de faptul că populația Chinei este de 1,4 miliarde de locuitori, mult mai mare decât cea a SUA și a Europei la un loc, cererea totală de energie electrică a locuitorilor din China nu poate fi subestimată. Conform datelor, consumul de energie electrică rezidențială din China în 2020 a fost de 109,49 miliarde de kw/h, în timp ce Barajul celor Trei Defileuri, giganticul complex hidroenergetic, generează doar 110 miliarde de kw/h de energie electrică. Așadar pentru a furniza energie electrică pentru uzul rezidențial este nevoie de echivalentul a cel puțin zece centrale precum Barajul celor Trei Defileuri.

Foto: Barajul celor Trei Defileuri, cel mai mare baraj hidroelectric din lume

În plus, energia hidroelectrică produsă variază în funcție de climă. În cazul unui an cu secetă, generarea de energie va scădea.

În al doilea rând, este vorba despre cererea industrială. China este o țară în curs de dezvoltare și, fără îndoială, principala bază de producție din întreaga lume. Cererea de energie electrică din diverse industrii este destul de mare. Conform datelor, în 2020, industria prelucrătoare, de construcții și industria minieră din China au consumat în total 512,15 miliarde de kw/h de energie electrică, în timp ce industria terțiară (transport, depozitare, servicii poștale, programe informatice, catering, finanțe etc.) a consumat 120,87 miliarde de kw/h de energie electrică.

Asta este echivalentul unui total de 7,5 trilioane de kw/h, care, comparând cu Barajul celor Trei Defileuri ar necesita un total de 70 de centrale electrice pentru a le furniza. O astfel de cerere uriașă de energie electrică nu poate fi furnizată doar de hidroenergie, energie nucleară, solară și eoliană. Noua generare de energie este încă într-o poziție insuficientă, iar hidroenergia este supusă prea multor constrângeri de mediu. Prin urmare, generarea de energie termică continuă să reprezinte principalul pilon al Chinei.

În contextul creșterii prețurilor la cărbune, producerea energiei termice va fi supusă unei presiuni enorme, ceea ce va duce la un nivel scăzut de motivație din partea companiilor de furnizare a energiei electrice, în timp ce cererea de energie electrică disponibilă crește pe zi ce trece. În China a existat întotdeauna un deficit de energie electrică. Cu toate acestea, țara asiatică reprezintă un producător important de cărbune, cea mai mare parte din această presiune fiind absorbită pe plan intern.

Rusia, unul dintre vecinii Chinei, la rândul său, este extrem de bogată în resurse energetice precum gazele naturale, petrolul, gazele de șist, cărbune etc. În plus, teritoriul vast al Rusiei va duce la un mare potențial pentru generarea de energie nouă.

Dacă Rusia ar putea acționa ca furnizor de energie electrică pentru China, acest lucru va atenua considerabil presiunea de alimentare cu energie asupra companiilor naționale pentru furnizarea de energie electrică, iar partea rusă ar putea să își dezvolte propriile interese economice, pentru ca ambele părți să își promoveze propria dezvoltare.

Sursa: https://c.m.163.com/news/a/GLFK9BDI0514C6GR.html?from=wap_redirect&spss=adap_pc&referFrom= , 4 Octombrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Maria Diana Ghinea şi Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *