„Centura și drumul” nu se oprește, Vestul critică China, America pune sancțiuni, iar Beijingul se duce în…Cuba

„Centura şi drumul“ nu se opreşte, Vestul critică China, America pune sancţiuni, iar Beijingul se duce în... Cuba
Foto: Oficialii chinezi (Consilierul de stat și ministru de externe, Wang Yi în centru) la reuniunea anuală a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internațională „Centura și Drumul”,
Sursa: Site-ul oficial al MAE China

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declarații oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 21 – 27 decembrie 2021. Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

 Sumar:

 1. Principalele rezultate ale reuniunii anuale a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internațională „Centura și Drumul”
 2. Prim-ministrul Phankham Viphavanh al Laosului respinge criticile care vizează calea ferată China-Laos
 3. Miniștrii de Externe ai „Grupului celor Șapte” (G7) și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declarație comună cu privire la alegerile legislative din Hong Kong
 4. SUA impune sancțiuni împotriva a patru oficiali chinezi care „ar fi încălcat drepturilor omului” în Xinjiang, în conformitate cu legislația internă a Statelor Unite
 5. Vice-amiral Kay-Achim Schonbach își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea forțelor maritime ale Chinei
 6. China și Cuba au semnat un plan de cooperare pentru promovarea inițiativei „Centura și Drumul”.
 1. Principalele rezultate ale reuniunii anuale a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internațională „Centura și Drumul”

China Daily: Ne-ați putea împărtăși mai multe detalii și care ar fi principalele rezultate ale reuniunii anuale a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internațională „Centura și Drumul”?

Zhao Lijian: Pe 17 decembrie a avut loc reuniunea anuală a Comitetului Consultativ al Forumului pentru Cooperare Internațională „Centura și Drumul”, care s-a desfășurat prin intermediul unei videoconferințe. Consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi a ținut un discurs la ceremonia de deschidere și a asistat la publicarea raportului privind constatările și recomandările Comitetului Consultativ. Viceministrul de externe Ma Zhaoxu, cel care a convocat Comitetul Consultativ, a prezidat întâlnirea.

În cadrul acestei reuniuni, membrii Comitetului au avut un schimb de opinii aprofundat cu privire la progresul general al inițiativei „Centura și Drumul” și la etapele ce urmează a fi parcurse. Ei au împărtășit opinia că, încrederea și hotărârea Chinei de a promova cooperarea în cadrul inițiativei „Centura și Drumul” este pe deplin demonstrată în apelul președintelui Xi Jinping. Potrivit acestuia, inițiativa trebuie să rămână angajată în realizarea obiectivelor durabile, orientate către mijloacele de trai și la standarde înalte și să depună eforturi pentru o mai mare cooperare la un nivel mai înalt, investiții mai eficiente, o calitate mai bună în aprovizionare și o mai mare rezistență în dezvoltare. Acesta este un principiu după care se ghidează cooperarea la nivel înalt a „Centurii și a Drumului” în etapa următoare.

Atât inițiativa privind Dezvoltarea Globală, cât și inițiativa „Centura și Drumul” propuse de președintele Xi sunt favorabile implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Sustenabilă. Se pot completa și întări reciproc pentru a contribui la dezvoltarea comună globală.

Participanții la întâlnire au împărtășit opinia potrivit căreia, cooperarea în cadrul inițiativei „Centura și Drumul” aduce beneficii conectivității globale și consolidează cooperarea internațională. În cei opt ani care au trecut de la propunerea acestei inițiative, „Centura și Drumul” a înregistrat rezultate tangibile. A promovat reducerea sărăciei la nivel mondial, comerțul și creșterea economică și a devenit un bun public important, la nivel global, și o platformă de cooperare economică globală, care constă în principii directoare, mecanisme de cooperare și programe pragmatice cu perspective de dezvoltare și mai extinse.

Toate părțile ar trebui să continue să promoveze cooperarea practică în domenii precum: conectivitatea infrastructurii, sănătate, inovare și sectoarele ecologice și digitale, astfel încât să găsească mai mulți factori pentru redresarea economică mondială și să contribuie mai mult la lupta împotriva pandemiei la nivel global.

Membrii Comitetului au apreciat, de asemenea, cooperarea Chinei cu partenerii săi în cadrul inițiativei „Centura și Drumul” privind vaccinurile împotriva COVID-19, cât și lansarea inițiativei de parteneriat pentru vaccin în cadrul „Centurii și Drumului” cu peste 30 de țări. În opinia acestora, China a adus o contribuție importantă în ceea ce privește lupta împotriva COVID-19 la nivel global. A furnizat aproape două miliarde de doze de vaccinuri către mai mult de 120 de țări și organizații internaționale, reprezentând aproape o treime din utilizarea vaccinurilor globale în afara Chinei.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html, 21 decembrie 2021.

 1. Prim-ministrul Phankham Viphavanh al Laosului respinge criticile care vizează calea ferată China-Laos

Hubei Media Group: Într-un interviu acordat recent presei, prim-ministrul Phankham Viphavanh al Laosului a respins criticile care vizează calea ferată China-Laos, declarând că acuzația potrivit căreia calea ferată atrage Laosul într-o capcană a datoriilor este o pură calomnie. Această cale ferată răspunde nevoilor de dezvoltare ale poporului din Laos și le va aduce mari beneficii, oferind un impuls puternic schimbului de personal și comerțului, a afirmat acesta. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Foto: Calea ferată China-Laos

 Zhao Lijian: Într-adevăr, după cum a declarat și prim-ministrul Phankham Viphavanh, calea ferată China-Laos răspunde nevoilor de dezvoltare ale Laosului. Acest stat este bogat în resurse naturale și prezintă un potențial enorm de dezvoltare. Fiind o națiune fără ieșire la mare, unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă această țară îl reprezintă transportul, care este unul deficitar. După cum spune și un proverb chinezesc: „Un vin bun își răspândește aroma până și pe cele mai îndepărtate drumuri.“

Calea ferată China-Laos își propune să exploreze aceste „drumuri îndepărtate”, să transforme Laosul dintr-o țară fără ieșire la mare într-una cu legături terestre, să-i accelereze dezvoltarea, să-l aducă mai aproape de lume și să le permită oamenilor să nu simtă doar „aroma”, ci și gustul „vinul fin” produs de Laos.

Calea ferată China-Laos este proiectul emblematic al cooperării reciproc avantajoase dintre cele două țări și al inițiativei „Centura și Drumul”. De la deschiderea sa de mai bine de jumătate de lună au fost înregistrate rezultate concrete.

Potrivit statisticilor, multe localități din China precum Yunnan, Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Chongqing, Sichuan și Guangdong, cât și altele, au început să opereze trenuri internaționale de marfă pe această cale ferată. Începând cu 15 decembrie, valoarea totală a mărfurilor de import și export a depășit 100 de milioane de yuani.  Începând cu 20 decembrie, secțiunea Laos a căii ferate a oferit servicii pentru 22.000 de pasageri. Colegii mei din Vientiane, capitala Laosului, mi-au spus că mulți localnici cumpără bilete pentru a experimenta schimbările pozitive aduse de calea ferată în viața și munca lor. Ei își exprimă bucuria și sprijinul pentru această cale ferată prin acțiuni concrete. În viitor, calea ferată va conecta mai multe țări atât spre nord, cât și spre sud.

Suntem convinși că va juca un rol și mai important, producând beneficii multiple și va genera o bunăstare mai mare pentru oamenii din China, Laos și din întreaga regiune.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html , 21 decembrie 2021.

 1. Miniștrii de Externe ai „Grupului celor Șapte” (G7) și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declarație comună cu privire la alegerile legislative din Hong Kong

CRI: Potrivit știrilor, miniștrii de externe ai Alianței celor „Cinci Ochi” și ai „Grupului celor șapte” (G7) împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declarație comună privind alegerile pentru cel de-al șaptelea mandat al Consiliului Legislativ al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Foto: Miniștrii de Externe ai „Grupului celor Șapte” (G7) și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene au emis o declarație comună cu privire la alegerile legislative din Hong Kong

Zhao Lijian: China respinge și condamnă cu fermitate contondența anumitor țări occidentale, observațiile iresponsabile cu privire la alegerile celui de-al șaptelea mandat al Consiliului Legislativ al Regiunii Administrative Speciale din Hong Kong și amestecul grosolan în afacerile interne ale Chinei.

Îmbunătățirea sistemului electoral din Regiunea Administrativă Specială din Hong Kong este necesară pentru a asigura implementarea deplină și fidelă a politicii „O țară, două sisteme” și a principiului „patrioților care administrează Hong Kong”, cât și pentru o bună dezvoltare a democrației în Hong Kong. Alegerile pentru cel de-al șaptelea Consiliu Legislativ al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong reprezintă o practică de succes în implementarea noului sistem electoral și un salt important în dezvoltarea unui sistem democratic care să fie în concordanță cu condițiile actuale și realitățile acestuia. Procesul electoral a fost echitabil, just, deschis, sigur și curat, în care drepturile democratice ale alegătorilor au fost pe deplin respectate și protejate.

Vreau să subliniez că sub dominația colonială britanică, în Hong Kong nu a existat deloc democrație. Locuitorii săi nu s-au bucurat niciodată de o democrație reală, de drepturile omului sau de libertate. Dar nicio țară „democratică” nu și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest lucru atunci. Când formele de democrație s-au dezvoltat odată cu îmbunătățirea calității în Hong Kong, anumite țări occidentale și-au exprimat fără rușine „îngrijorarea” cu privire la alegerile democratice într-o regiune administrativă a Chinei și au lansat cu condescendență atacuri și acuzații asupra democrației și a guvernării din Hong Kong.  Acest lucru dezvăluie pe deplin ipocrizia țărilor, precum și intențiile lor sinistre de a destabiliza Hong Kong și de a limita dezvoltarea Chinei.

Anumite țări occidentale ar trebui să înțeleagă că au trecut 24 de ani de când Hong Kong-ul i-a fost retrocedat Chinei continentale. Acestea ar trebui să respecte dreptul internațional și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, să nu se mai amestece în afacerile ce țin de Hong Kong și în alte afaceri interne ale Chinei. Orice încercare de a submina prosperitatea și stabilitatea Hong Kong-ului va fi sortită eșecului.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html, 21 decembrie 2021.

 1. SUA impune sancțiuni împotriva a patru oficiali chinezi care „ar fi încălcat drepturilor omului” în Xinjiang, în conformitate cu legislația internă a Statelor Unite

CCTV: Pe 10 decembrie, Departamentul de Stat al SUA și Departamentul de Trezorerie au anunțat că vor impune sancțiuni împotriva a patru oficiali chinezi care „ar fi încălcat drepturilor omului” în Xinjiang, în conformitate cu legislația internă a Statelor Unite. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Foto: Nadine Maenza, Nury Turkel, Anurima Bhargava și James W. Carr. (de la stânga la dreapta)

Zhao Lijian: SUA au impus sancțiuni ilegale oficialilor chinezi sub pretextul nerespectării „drepturilor omului în Xinjiang”, în conformitate cu legislația internă a acestora. O astfel de acțiune interferează serios în afacerile interne ale Chinei, încalcă grav normele de bază ale relațiilor internaționale și subminează grav relațiile dintre cele două state. China se opune ferm și condamnă ferm acest lucru.

Ca răspuns la acțiunile greșite menționate mai sus ale Statelor Unite, China a decis să aplice o serie de contramăsuri reciproce în conformitate cu Legea anti-sancțiuni străine a Republicii Populare Chineze. Începând de astăzi, China va lua contramăsuri împotriva a patru membri ai Comisiei pentru libertatea religioasă internațională din SUA (USCIRF). Aceștia sunt: Nadine Maenza, președinta Comisiei; Nury Turkel, american de etnie uigură și vicepreședinte al Comisiei, comisarii Comisiei – Anurima Bhargava și comisarul James W. Carr.

Acestor persoane li se interzice intrarea pe teritoriul Chinei continentale, în Hong Kong și în Macao. Activele lor din China vor fi înghețate, iar cetățenilor și instituțiilor chineze li se va interzice să facă afaceri cu ei.

Trebuie subliniat că afacerile care vizează Xinjiang-ul sunt exclusiv afacerile interne ale Chinei, iar Statele Unite ale Americii nu au dreptul și nici nu sunt în măsura de a interveni în ele. SUA ar trebui să-și ridice „sancțiunile” și să înceteze de a se mai amesteca în afacerile din Xinjiang și în celelalte afaceri interne ale Chinei. Partea chineză va răspunde în funcție de evoluția situației.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1221/c1002-32313729.html, 21 decembrie 2021.

 1. Vice-amiral Kay-Achim Schonbach își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea forțelor maritime ale Chinei

Shenzhen TV: Șeful Marinei Germane, vice-amiral Kay-Achim Schonbach a declarat într-un interviu pe 22 decembrie că Republica Populară Chineză își mărește dimensiunea forțelor sale maritime cu echivalentul întregii marine franceze la fiecare patru ani, ceea ce este o „dezvoltare explozivă” și un motiv de ingrijorare. „Pot înțelege că liderii chinezi vor o marină mare, vor o flotă pentru apă albastră” a declarat acesta, la care a mai adăugat „Întrebarea este dacă se încadrează în ordinea internațională bazată pe reguli”. Germania și-a promulgat liniile directoare pentru Indo-Pacific în 2020. Trimiterea unei nave de război (germane) în Marea Chinei de Sud este primul pas. „Următorul pas, probabil, sper că putem veni în mod regulat – doi sau trei ani”, a spus el. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Foto: Vice-amiral Kay-Achim Schonbach, șeful Marinei Germane făcând declarații cu privire la „dezvoltarea explozivă” a forțelor maritime ale Chinei.

Foto: Vice-amiral Kay-Achim Schonbach, șeful Marinei Germane

 Zhao Lijian: Este o exagerare să descriem dezvoltarea militară a Chinei drept una „explozivă” și nu este necesar să o considerăm „un motiv de îngrijorare”. China este angajată într-o politică de apărare națională defensivă. A jucat întotdeauna rolul de constructor al păcii mondiale, de contribuitor la dezvoltarea globală, de apărător al ordinii internaționale și a fost un furnizor de bunuri publice. Prin dezvoltarea capacităților sale militare, China urmărește protejarea intereselor legitime de securitate națională, ceea ce este complet justificat și rezonabil. Nicio țară nu va fi amenințată de forțele de apărare ale Chinei atâta timp cât nu intenționează să amenințe sau să submineze suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Chinei.

În prezent, odată cu eforturile comune ale Chinei și ale țărilor care fac parte din Asociația Națiunilor din  Asia de Sud-Est (ASEAN), situația din Marea Chinei de Sud rămâne în general stabilă. Țările din afara regiunii ar trebui să respecte eforturile țărilor direct implicate de a menține pacea și stabilitatea. După cum am subliniat în repetate rânduri, singurul obiectiv pe care toate țările ar trebui să îl aibă este  protejarea ordinii internaționale susținută de dreptul internațional. Singurul lucru pe care toți ar trebui să-l respecte sunt normele de bază care guvernează relațiile internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU.

Trebuie să acordăm o mare atenție anumitor țări care trimit nave și avioane de război în Marea Chinei de Sud și seamănă discordie printre țările din regiune. Dacă Germania vrea să-și extindă armata, să-și depășească propriile limite politice și să-și demonstreze prezența militară în alte regiuni, nu trebuie să ia drept exemplu China.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1222/c1002-32314702.html , 23 decembrie 2021.

 1. China și Cuba au semnat un plan de cooperare pentru promovarea inițiativei „Centura și Drumul”

People’s Daily:  Pe 24 decembrie, guvernul chinez și guvernul cubanez au semnat un plan de cooperare pentru promovarea inițiativei „Centura și Drumul”. Ne-ați putea oferi mai multe detalii pe această temă?

 Foto: Ambasadorul Chinei în Cuba, Ma Hui a participat la ceremonia de semnare a planului de cooperare pentru promovarea inițiativei „Centura și Drumul”, Sursa: Site-ul oficial al MAE China

Sursa: Site-ul oficial al MAE China

 Zhao Lijian: Pe 24 decembrie, președintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din R.P.Chineză, He Lifeng și viceprim-ministrul cubanez, Ricardo Cabrisas au semnat „Planul de cooperare dintre Guvernul Republicii Populare Chineze și Guvernul Republicii Cuba privind promovarea inițiativei „Centura și Drumul”. Acest document este un mecanism de implementare a „Memorandumului de înțelegere privind promovarea inițiativei „Centura și Drumul” semnat de cele două țări în 2018. Acesta stabilește în mod clar o serie de proiecte de cooperare care sunt în concordanță cu planurile de dezvoltare ale Cubei pentru domenii și conținut cheie de cooperare în cadrul inițiativei „Centura și Drumul”. Acest lucru va da un nou impuls celor două părți în implementarea consensului dintre cei doi șefi de stat, va consolida cooperarea reciproc avantajoasă, aprofundând astfel prietenia dintre China și Cuba.

Inițiativa „Centura și Drumul” a fost lansată în urmă cu opt ani de zile. În tot acest timp, și-a extins domeniile de cooperare, iar rezultatele nu au întârziat să apară. În primele zece luni ale acestui an, volumul comerțului cu mărfuri dintre China și țările implicate în această inițiativă a crescut cu 23%. Calea ferată China-Laos este oficial în funcțiune. China-Europe Railway Express a înregistrat o creștere accelerată a serviciilor de transport de marfă și a volumului de mărfuri. Proiecte emblematice precum portul Pireu, portul Gwadar și calea ferată Ungaria-Serbia înregistrează progrese constante.

Cea de-a opta Conferință ministerială a Forumului privind cooperarea China-Africa (FOCAC) și a treia reuniune ministerială a Forumului China-America Latină au ajutat cooperarea de înaltă calitate a inițiativei „Centura și Drumul” să facă progrese mai solide în Africa și America Latină. Cu sprijinul și participarea a 145 de țări și a 32 de organizații internaționale, „Centura și Drumul” devine „o centură a prosperității” și „un drum către fericire”, de care beneficiază toți oamenii de pe glob.

Privind în perspectivă, China va lucra cu toate părțile pentru a susține principiul consultării extinse, contribuției și beneficiilor comune, va urmări o cooperare deschisă, ecologică și curată și va alinia „Centura și Drumul” cu planurile și inițiativele de dezvoltare ale altor țări.

Credem că, prin eforturile comune ale tuturor părților, construcția de înaltă calitate a „Centurii și a Drumului” va face noi progrese în anul viitor și va continua să producă rezultate fructuoase în dezvoltarea sustenabilă, centrată pe oameni și la standarde înalte.

Sursa:  http://world.people.com.cn/n1/2021/1227/c1002-32318319.html , 27 decembrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea și Zahn Yu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *