CIA înființează un „Centru de misiune special pemtru China”. Cum reacționează Beijing-ul?

Diana-Maria Ghinea*

Foto: Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William J. Burns

 Directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William J. Burns, a declarat pe data de 7 octombrie că va înființa un Centru de misiune special pentru China (CMC), ca parte a unei campanii guvernamentale de contracarare a influenței Beijingului. Acesta a specificat că centrul este un răspuns la provocarea globală reprezentată de Republica Populară Chineză, „care se intersectează cu toate zonele de activitate ale instituţiei”, și că „CMC va consolida munca noastră colectivă privind cea mai importantă amenințare geopolitică cu care ne confruntăm în secolul XXI: un guvern chinez din ce în ce mai ostil.”

Ce a fost înainte

Conform CCTV, poziția de „concurent geopolitic principal” și „rival” al Chinei a SUA fost adoptată de către administrația Biden după preluarea mandatului, de la administrația Trump. În timp ce a stabilit alianța și coordonarea cu aliații din exterior, a consolidat puternic și organizațiile relevante pe plan intern, în acest context fiind înființat și „Centrul de misiune pentru China” al CIA. După preluarea mandatului, președintele Biden a inspectat pentru prima dată Departamentul de Apărare al SUA și a ordonat ca în cadrul acestuia să se înființeze un „China Task Force”, compus din 15 civili și experți militari, a căror principală sarcină să fie examinarea unor subiecte de înaltă prioritate, inclusiv strategia, conceptele operaționale, tehnologia și structura forțelor, postura forței, managementul forței și informații. În ceea ce privește scopul înființării CMC, Burns a declarat că „oferă mai multe resurse pentru cercetarea îndeaproape a unor subiecte ce vizează exclusiv problematicile Chinei și contribuie la o mai bună mobilizare a oficialilor CIA din întreaga lume în colectarea de informații și în analizarea Chinei”. Până acum, agențiile majore legate de securitatea națională a Statelor Unite, inclusiv Agenția Centrală de Informații, Consiliul de Securitate Națională și Departamentul Apărării, au înființat departamente speciale pentru China în cadrul agențiilor lor și au format în mod obiectiv o legătură și un sistem complet de la percepție, luare a deciziilor până la execuție.

Guvernul președintelui Joe Biden a denunțat ceea ce numește ,,agresiunea chineză asupra unei game întregi de probleme economice și de securitate”, în timp ce caută coincidențe cu privire la schimbările climatice, Coreea de Nord și armele sale nucleare, printre altele.

Centrul nu reprezintă o noutate pentru CIA

Ce trebuie menționat este faptul că acest tip de centru de misiune nu este o noutate pentru CIA, o serie de astfel de centre, printre care putem reaminti „Centrul de misiune pentru Africa”, „Centrul de misiune pentru contrainformații”, „Centrul de misiune pentru contraterorism”, „Centrul de misiune pentru Asia de Est și Pacific”, „Centrul de misiune pentru Europa și Eurasia”, „Centrul de misiune pentru probleme globale”, „Centrul de misiune pentru Orientul Apropiat”, „Centrul de misiune pentru Asia de Sud și Centrală”, „Centrul de misiune pentru emisfera vestică”, au fost create în perioada 2015-2017. Luând în considerare faptul că CIA a desființat „Centrul de misiune din Coreea de Nord” și „Centrul de misiune din Iran” fuzionându-le în „Centrul de Misiune din Asia de Est” și, respectiv, „Centrul de Misiune din Orientul Mijlociu”, prin urmare CMC este, în prezent, singurul centru de misiuni dedicat unei singure ţări din cadrul Agenţiei, fapt care reflectă importanţa acordată Chinei în cadrul organizaţiei.

Potrivit unor oficiali din cadrul CIA, în birocrația de informații, unui centru separat, precum CMC îi va fi mai ușor să obțină forță de muncă și bugete de capital, iar înalții oficiali ai SUA vor acorda, de asemenea, mai multă atenție. În cadrul CIA, mulți oameni considerau necesară înființarea unui astfel de „Centru de misiune pentru China.” Acum, se pare că visele acestora s-au îndeplinit.

 Ce rol are mai exact acest centru?

Pentru a-şi asigura eficienţa, conform inițiatorilor săi, noul CMC ar trebui să acopere lacunele informaţionale, să dezvolte cunoaşterea de spaţiu, inclusiv culturală, capacităţile lingvistice şi expertiza cibernetică, ştiinţifică şi inginerească.

 Părerea experților în legătură cu acest centru

Conform declarației unui fost analist CIA pe spaţiul chinez, Rodney Faraon, ,,centrele de misiune ale CIA integrează funcții cheie ale operațiunilor și analizei”, indicând și alte centre de misiune cheie, cum ar fi cel contraterorismului și cel al contrainformațiilor. Similar, un fost ofiţer de informaţii american, nenominalizat, a punctat că noua abordare oferă cunoaştere şi protecţie împotriva serviciilor de informaţii chineze.

Nick Eftimiades, fost angajat CIA, DIA și Departamentul de Stat, a declarat prin intermediul unui e-mail că „noul Centru de misiune se confruntă cu multe provocări, cum ar fi dezvoltarea cunoștințelor culturale și geografice, a capacităților lingvistice și a expertizei cibernetice, precum și a celor științifice și de inginerie.” Deși acesta a spus că centrul ,,este un pas înainte”, totodată a subliniat faptul că există încă „multe lacune de informații în sprijinul factorilor de decizie din SUA, a eforturilor diplomatice și a planificării militare. Iar resursele și capacitățile noastre de contraspionaj împotriva Chinei sunt destul de insuficiente pentru a proteja guvernul SUA.”

Care este răspunsul Chinei la apariția Centrului

Foto: Purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Wang Wenbin

Ca răspuns la tevatura continuă a „teoriei amenințării Chinei” susținută de SUA, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin a mărturisit că R.P.Chineză îi îndeamnă încă o dată pe americani să iasă din lumea iluzorie a așa-zisei „teorii a amenințării Chinei”, să asculte vocile raționale ale poporului american, să recunoască trendul epocii actuale și să facă lucruri mai practice și mai benefice pentru China, Statele Unite și restul lumii.

Foto: Purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Zhao Lijian

Zhao Lijian, un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat, la rândul său, că noul centru reprezintă „o expresie tipică a mentalităţii Războiului Rece american”, departamentele resort din SUA trebuie să trateze dezvoltarea Chinei „într-un mod obiectiv şi raţional”, fără a încerca subminarea încrederii reciproce, a cooperării bilaterale, a suveranităţii, securităţii şi intereselor chineze.

În viziunea lui Li Wei, expert în securitate națională la Institutul Chinez de Relații Internaționale Contemporane, „înființarea acestui centru este oarecum în concordanță cu nevoia Statelor Unite de a-și menține propria hegemonie. SUA speră să consolideze capacitatea de informații a CIA în China, ceea ce ar trebui să ne trezească vigilența”, a declarat acesta pentru Global Times. Totodată, el a subliniat și faptul că încercarea Statelor Unite de a desfășura activități de spionaj nu va avea succes, datorită îmbunătățirii continue a legilor și politicilor privind contraspionajul și a creșterii gradului de conștientizare a poporului chinez în materie de securitate.

Ca răspuns la acțiunea CIA-ului de a recruta agenți vorbitori de limbă chineză, Jun Zhengping Studio, un cont de Weibo administrat de PLA Daily (Armata de Eliberare a Poporului) a afirmat: ,,Poporul chinez nu trebuie să încetinească niciodată eforturile de a proteja securitatea națională”.

Conform unei surse oferite de site-ul euronews CIA și FBI, cele două instituții însărcinate cu securitatea internă, au dezvăluit zeci de cazuri de spionaj industrial sau militar în umbra autorităților chineze. În același timp, China este acuzată că s-ar afla în spatele mai multor atacuri cibernetice împotriva mai multor instituții și companii americane.

*Diana-Maria Ghinea este Bursieră Mircea Malița și cercetător asociat la Centrul de studii sino-ruse din cadrul ISPRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *