„America privatizează democrația!”, Japonia critică China, iar Beijing-ul „interzice” omicron-ul la olimpiadă. China la zi

Foto: Conform presei chineze, Pentagonul plănuiește să extindă bazele militare din Guam și Australia pentru a se confrunta cu China.

 În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declarații oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe de la sfârșitul lunii noiembrie (29-30 noeimbrie).
Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).
 Sumar:
„Summitul pentru democrație” primește din ce în ce mai multe critici din partea comunității internaționale
Premierul japonez Fumio Kishida critică China
SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing
Taiwanul anunță înființarea unui birou în Washington, menit să se ocupe de afacerile veteranilor
China își întărește pozițiile în Africa
Pentagonul plănuiește să-și extindă bazele militare din Guam și Australia pentru a consolida apărarea împotriva Chinei
China susține că Omicron nu va afecta Olimpiada de iarnă
Andrei Kortunov: „Summitul pentru Democrație” „încearcă să transforme lumea modernă colorată într-o lume alb-negru”
 
„Summitul pentru democrație” primește din ce în ce mai multe critici din partea comunității internaționale
Macau Monthly: Pe 25 noiembrie, ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto a criticat „Summitul pentru Democrație”, pe care SUA îl vor organiza în luna decembrie, spunând că acesta prezintă caracteristicile politicii interne a Statelor Unite. De asemenea, am mai remarcat că, într-un articol comun publicat zilele trecute, ambasadorii Chinei și Rusiei la Washington, Qin Gang și Anatoli Antonov, au susținut faptul că SUA își permit să definească „cine este o țară democratică și cine nu este eligibil pentru acest statut” face parte dintr-o „mentalitate de Război Rece”. Aceasta va reaprinde confruntarea ideologică și diviziunile globale și va crea noi linii de demarcație.” Ce aveți de comentat pe această temă?


Foto: Ambasadorii Rusiei și Chinei la Washington – Anatoli Antonov (stânga) și Qin Gang (dreapta)
 
Wang Wenbin: Criticile comunității internaționale la adresa „Summitului pentru Democrație” au devenit din ce în ce mai puternice în ultimul timp, ceea ce reflectă suspiciunea și opoziția comunității  internaționale față de această acțiune a Statelor Unite.
În primul rând, Statele Unite au autoritatea morală sau legitimitatea de a organiza „Summitul pentru Democrație”? Democrația SUA este una plină de pete. Potrivit unor sondaje, 44% dintre oamenii din întreaga lume consideră că SUA este cea mai mare amenințare la adresa democrației globale, iar 81% dintre americani cred că democrația americană se confruntă cu amenințări interne serioase. SUA și-au depășit creditul democratic, iar democrația americană s-a evaporat. Cu toate acestea, sub pretextul democrației, Statele Unite continuă să se amestece în afacerile interne ale altor țări, încălcându-le suveranitatea și totodată să încalce principiile de bază ale dreptului internațional și normele de bază care guvernează relațiile internaționale. Organizarea „Summitului pentru Democrație” nu este nici justificată, nici legitimă. Reprezintă doar un truc vechi de tratare a problemelor interne în străinătate”, în încercarea de a găsi un remediu.
În al doilea rând, organizarea acestui summit este o mișcare pro sau împotriva democrației?  Dacă o țară este democratică sau nu, ar trebui să decidă poporul țării respective, nu o altă țară străină. Standardul de măsurare a democrației ar trebui să fie dacă este sau nu în concordanță cu nevoile oamenilor și dacă le oferă suficient sentiment de participare, satisfacție și câștig acestora. Statele Unite stabilesc după bunul plac care sunt țările democratice și care sunt cele nedemocratice. Măsoară meritele democrației altor țări după propriile criterii. Aceasta este privatizare democrației. Este o trădare a spiritului democratic! Nimic nu poate fi mai nedemocratic!
În al treilea rând, „Summitul pentru Democrație” este un act de democrație adevărată sau de pseudo-democrație? Democrația este o valoare comună pentru întreaga umanitate. Țările nu ar trebui doar să susțină democrația la nivel intern, ci și o mai mare democrație și statul de drept în relațiile internaționale, cât și sistemul internațional centrat pe ONU și ordinea internațională bazată pe dreptul internațional. Democrația este doar un pretext pe baza căruia Statele Unite împarte lumea în tabere diferite. Adevăratele sale intenții  sunt foarte bine ascunse. SUA încearcă să transforme democrația în arme și să o folosească ca instrument pentru a-și avansa agenda geostrategică.
Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece. Organizarea „Summitului pentru Democrație” de către Statele Unite este o acțiune periculoasă de a reaprinde „mentalitatea Războiului Rece”, față de care comunitatea internațională ar trebui să fie în alertă maximă. Facem apel la oamenii din toate categoriile sociale să respingă în comun actele antidemocratice și pseudo-democratice pentru a menține solidaritatea și cooperarea internațională și pentru a promova pacea și dezvoltarea mondială.
Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1129/c1002-32294872.html, 29 noiembrie 2021.
 
Premierul japonez Fumio Kishida critică China
China Daily: Potrivit Kyodo News, în timpul participării sale la cel de-al 13-lea Summit ASIA-EUROPA (ASEM) prin intermediul video-conferinței, premierul japonez Fumio Kishida și-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la problemele legate de drepturile omului în Hong Kong și Xinjiang și, totodată, o opoziție puternică față de încercările Chinei de a schimba status quo-ul în Marea Chinei de Est și de Sud. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?


Foto: Premierul japonez Fumio Kishida

 Wang Wenbin: În discursurile ținute în cadrul întâlnirii informale a celui de-al 13-lea Summit Asia-Europa, liderul japonez și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „problemele legate de drepturile omului din Hong Kong și Xinjiang”, fapt pe care partea chineză l-a respins imediat.
China  a respins ferm acuzațiile nejustificate ale Japoniei. Problemele legate de Xinjiang nu se referă în niciun caz la drepturile omului. Sunt probleme de combatere a terorismului, deradicalizare și luptă împotriva separatismului. Reprimarea de către guvernul chinez a activităților violente și teroriste în conformitate cu legea este cea mai bună protecție a drepturilor omului din toate grupurile etnice din Xinjiang. Hong Kong face parte din China, iar afacerile Hong Kong sunt doar afacerile interne ale Chinei. Guvernul chinez este hotărât să protejeze suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare, să implementeze o țară, două sisteme și să respingă ingerența străină în afacerile din Hong Kong. Japonia ar trebui să reflecteze profund asupra propriei istorii și a abuzurilor drepturilor omului, în loc să se amestece după bunul plac în afacerile interne ale Chinei.
Decizia Japoniei de a deversa în ocean apa contaminată cu nuclear de la Fukushima este total iresponsabilă și va pune în pericol atât ecologia marină globală, cât și sănătatea publică. Partea japoneză trebuie să ofere comunității internaționale o explicație responsabilă și satisfăcătoare.
La acest summit ASEM, China și multe țări ASEAN și-au exprimat disponibilitatea de a avansa în mod activ consultările „Codului de conduită al Mării Chinei de Sud” pentru a ajunge cât mai repede la un conținut eficient și de fond, în concordanță cu dreptul internațional, inclusiv „Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării”. Poziția Japoniei este în mod clar în contradicție cu aspirația și acțiunea țărilor din regiune.
Insulele Diaoyu și insulele sale afiliate sunt teritoriul inerent al Chinei. Suveranitatea Chinei asupra insulelor și a apelor lor adiacente este de necontestat. China își salvează cu fermitate suveranitatea teritorială și drepturile și interesele maritime. Japonia ar trebui să reflecteze asupra istoriei, să înfrunte realitatea, să oprească provocările și să-și arate sinceritatea pentru rezolvarea problemelor prin dialog cu acțiuni concrete.
Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1129/c1002-32294872.html, 29 noiembrie 2021.
 
SUA boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, de la Beijing
Global Times: Potrivit anumitor știri, administrația Biden ar putea anunța la sfârșitul lunii noiembrie că oficialii guvernamentali americani nu vor participa la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, pentru „a răspunde încălcărilor drepturilor omului din China”, fără să afecteze în vreun fel sportivii americani. Un număr restrâns de țări din Occident au spus că se gândesc dacă vor iniția un boicot împreună. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?


Wang Wenbin: Jocurile de iarnă de la Beijing reprezintă un eveniment grandios pentru sportivii olimpici și iubitorii de sporturi de iarnă din întreaga lume, nu o scenă pentru un spectacol politic și manipulare politică. Un Joc Olimpic de succes și interesant se bazează pe eforturile comune ale familiei Jocurilor de iarnă, nu pe prezența oficialilor din fiecare țară. Speram că unele țări se vor plasa în poziția corectă. În plus, conform regulilor olimpice, politicienii din diferite țări sunt invitați să participe la Jocurile Olimpice de către propriul Comitet Olimpic.
SUA și un număr restrâns de țări din Occident au făcut mare tam-tam cu privire la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, legând prezența oficialilor lor cu așa-numitele probleme legate de drepturile omului. Aceasta este, în esență, o campanie calomnioasă în numele apărării drepturilor omului. Un astfel de act încalcă în mod evident „Carta Olimpică”, în special principiul „neutralității politice sportive” și contravine noului motto olimpic „împreună, mai multă unitate”, deviza fiind „ÎMPREUNĂ PENTRU UN VIITOR COMUN” . Acest lucru va fi întâmpinat cu o opoziție fermă din partea comunității internaționale.
În prezent, pregătirile pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au intrat în etapa de sprint cu numărătoare inversă. Comunitatea internațională, inclusiv Comitetul Internațional Olimpic (CIO), recunoaște munca de pregătire. Sportivii străini, inclusiv un număr mare de sportivi americani, așteaptă cu nerăbdare să vină în China pentru Jocurile Olimpice. Suntem convinși că, sub îndrumarea spiritului olimpic și a eforturilor comune depuse de toate părțile, vom putea cu siguranță să prezentăm lumii un eveniment olimpic simplu, sigur și interesant și să promovăm împreună dezvoltarea sănătoasă a cauzei olimpice internaționale.
Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1129/c1002-32294872.html, 29 noiembrie 2021.
 
Taiwanul anunță înființarea unui birou în Washington, menit să se ocupe de afacerile veteranilor
Bloomberg: Taiwan a anunțat vinerea trecută, pe 26 noiembrie, că va înființa un birou la Washington anul viitor, care să se ocupe de afacerile veteranilor. Potrivit „Ministerului Apărării Naționale” din Taipei,  27 de avioane chineze au intrat în „Zona de identificare a apărării aeriene” a Taiwanului. Și astăzi, Tsai Ing-wen a declarat că Lituania va deschide o reprezentanță în Taiwan la începutul anului viitor. Ce are de comentat Ministerul de Externe cu privire la aceste noi evoluții?
Wang Wenbin: În ceea ce privește prima întrebare adresată de dumneavoastră, problema Taiwanului se referă la suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei, precum și la interesele de bază ale Chinei. Hotărârea Chinei de a-și menține suveranitatea și integritatea teritorială este una fermă, iar tendința istorică a Chinei de a realiza reunificarea este de neoprit. Îi sfătuim pe americani să nu se joace cu focul. În caz contrar, vor culege ceea ce seamănă! Același avertisment îl adresăm și autorităților din Taiwan. Încercarea de a solicita sprijin străin, punerea bazelor în Statele Unite pentru a-și căuta independența și rezistența la reunificare cu forța se vor dovedi a fi în van.

Foto:Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe
 
Cea de-a doua întrebare nu este o întrebare diplomatică, de aceea vă îndemn să vă adresați autoritățile competente
Cât despre a treia întrebare, China a luat măsuri legitime față de acțiunea eronată a Lituaniei pentru a crea impresia falsă de „o China, un Taiwan”. Suveranitatea Chinei nu va fi încălcată, iar cei care o subminează vor plăti prețul. Nimeni nu ar trebui să-și facă iluzii în legătură cu asta. Îndemnăm încă o dată Lituania să-și corecteze greșelile prin acțiuni concrete și să-și îndeplinească cu seriozitate angajamentul politic în ceea ce privește problemele legate de Taiwan.
Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1129/c1002-32294872.html, 29 noiembrie 2021.
 
China își întărește pozițiile în Africa
CCTV: Recent, în suburbiile din partea de sud ale Addis Abeba, capitala Etiopiei, a avut loc ceremonia de finalizare a structurii principale a primei faze a Proiectului Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa, sprijinit de China. Ne-ați putea oferi mai multe detalii pe această temă?


 Wang Wenbin: Pe 26 noiembrie, ceremonia de finalizare a structurii principale a primei faze a Proiectului Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa, sprijinit de China, a avut loc cu succes în suburbiile din sudul capitalei Etiopiei, Addis Abeba. Proiectul, început în decembrie 2020, are o suprafață totală de construcție de 23.500 m2. Vă puteți imagina că este o realizare câștigată cu greu. În decurs de un an, în ciuda impactului pe care l-a avut virusul COVID-19, lucrătorii chinezi și personalul local au lucrat îndeaproape pentru a depăși impactul epidemiei. Acesta este o dovadă puternică a aprofundării cooperării China-Africa.
După finalizarea proiectului, acesta va deveni primul centru de control al bolilor din Africa cu birouri și laboratoare moderne și facilități sofisticate de pe continentul african. El va avea o contribuție importantă în consolidarea prevenirii și controlului epidemiei în Africa.
China a aderat întotdeauna la principiul sincerității, al rezultatelor reale, al prieteniei, al bunei-credințe, al urmăririi intereselor mai bune și comune în politicile sale privind Africa și a cooperat cu țările africane pe calea dezvoltării. COVID-19 nu a împiedicat cooperarea China-Africa să facă progrese. Finalizarea cu succes a proiectului de construcție a sediului Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor este o imagine vie a spiritului de fraternitate și cooperare prietenoasă dintre China și Africa în contextul pandemiei.
După izbucnirea pandemiei, China s-a grăbit să ofere ajutor Africii. Până în prezent,  a furnizat Africii aproape 200 de milioane de doze de vaccinuri și a livrat 120 de loturi de materiale necesare prevenirii epidemiei în 53 de țări africane și Uniunea Africană. China sprijină, de asemenea, în mod activ eforturile de reducere a datoriei țărilor africane și a semnat acorduri sau a ajuns la un consens privind suspendarea datoriilor cu 19 țări africane.
Cea de-a opta Conferință ministerială a Forumului de cooperare China-Africa (FOCAC) va avea loc în curând în Senegal, copreședintele african al FOCAC. China va colabora cu cei 54 de membri africani ai FOCAC pentru a face bilanțul în comun a implementării rezultatelor Summit-ului de la Beijing din 2018 și a celui al unității China-Africa în lupta împotriva pandemiei, pentru a planifica direcția de dezvoltare a Chinei-Africa în următorii trei ani și nu numai, dar să și îmbogățească conotația parteneriatului strategic de cooperare cuprinzător China-Africa și să dea dau un impuls nou și puternic comunității China-Africa cu un viitor comun.


Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1129/c1002-32294872.html, 29 noiembrie 2021.
 
Pentagonul plănuiește să-și extindă bazele militare din Guam și Australia pentru a consolida apărarea împotriva Chinei
AFP: În primul rând, aș dori să vă întreb care este reacția Chinei cu privire la declarați făcută de Pentagon și anume, aceea că intenționează să extindă bazele militare din Guam și Australia pentru a consolida apărarea împotriva Chinei. Care este reacția Chinei?Cea de-a doua întrebare are legătură cu decizia pe care o va lua Adunarea Mondială a Sănătății , și anume aceea de a vota în această săptămână dacă să stabilească un tratat sau o convenție obligatorie pentru a ajuta OMS să răspundă mai bine în lupta împotriva pandemiei. Va sprijini China un astfel de tratat? Care este poziția Chinei cu privire la un astfel de tratat? Ne puteți oferi mai multe detalii despre cum ar putea contribui China sau despre ce așteaptă China de la un astfel de tratat?
 Zhao Lijian: În ceea ce privește prima întrebare, raportul Pentagonului expune pe deplin adevărata intenție a SUA de a militariza Indo-Pacificul și de a face tot posibilul de a ține sub control China. Dezvoltarea capacității de apărare a Chinei este necesară pentru a-și proteja suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare. Necesitatea menținerii păcii și securității la nivel internațional este fundamental diferită de cea a Statelor Unite care își etalează puterea militară, se angajează în hegemonie și subminează pacea și stabilitatea regională.
Ne opunem ferm folosirii „teoriei amenințării venite din partea Chinei” de către SUA ca scuză pentru a crește cheltuielile militare, pentru a extinde puterea militară și pentru a menține hegemonia militară.
Statele Unite ar trebui să renunțe la „mentalitatea Războiului Rece” și să pună punct oricăror acțiuni care amenință pacea și securitatea internațională.
Cât despre cea de-a doua întrebare, China s-a angajat întotdeauna în prevenirea și controlul pandemiei și este deschisă să depună orice tip de eforturi care pot contribui la consolidarea solidarității globale și la coordonarea răspunsurilor la viitoarele pandemii. Suntem dispuși să menținem comunicarea și coordonarea cu toate părțile cu privire la încheierea „Tratatului de pandemie”.
Sperăm că procesul va fi desfășurat în cadrul ONU și al OMS pentru a asigura participarea universală a tuturor statelor membre, evitând în același timp politizarea, stigmatizarea și pentru a ne asigura că procesul nu va fi folosit ca instrument.
Sursa: http://news.china.com.cn/txt/2021-11/30/content_77903075.htm , 30 noiembrie 2021.
 
China susține că Omicron nu va afecta Olimpiada de iarnă
Kyodo News: O întrebare despre noua variantă Omicron, care a început să se răspândească în întreaga lume. Va afecta apariția acestei tulpini pregătirile pentru Jocurile de iarnă de la Beijing? Crede China că Jocurile pot avea loc conform programului?


 Zhao Lijian: China apreciază că Africa de Sud a împărtășit lumii informațiile pe care le-a descoperit despre noua tulpină în timp util. China consideră că trebuie să ne bazăm pe știință pentru a lupta împotriva virusului și pentru a sprijini Organizația Mondială a Sănătății în menținerea rolului de lider în asistarea țărilor la răspunsul național și în promovarea cooperării internaționale. Pandemia este dușmanul comun al întregii omeniri. China este dispusă să lucreze cu comunitatea internațională, inclusiv cu țările din Africa de Sud, pentru a învinge COVID-19.
În ceea ce privește modul în care Omicron va afecta Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, cred că vor exista unele provocări în ceea ce privește măsurile de prevenire și control. Cu toate acestea, având în vedere experiența pe care am acumulat-o în prevenirea și controlului noului virusului, sunt ferm convins că Jocurile de la Beijing se vor desfășura fără probleme și cu succes conform programului.
Sursa:http://news.china.com.cn/txt/2021-11/30/content_77903075.htm , 30 noiembrie 2021.
 
Andrei Kortunov: „Summitul pentru Democrație” „încearcă să transforme lumea modernă colorată într-o lume alb-negru”
Xinhua News Agency: Andrey Kortunov, director general al Consiliului Rus pentru Afaceri Internaționale (RIAC), un renumit think tank, a scris într-un articol publicat pe 28 noiembrie că „Summitul pentru Democrație” pe care îl vor organiza Statele Unite „încearcă să transforme lumea modernă colorată într-o lume alb-negru”. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?
Zhao Lijian: Am luat act de știrea respectivă, precum și de criticile și sugestiile temeinice cu privire la stilul american de democrație din partea cercului academic recent. Daniel Fried și Rose Jackson, cercetători ai Consiliului Atlantic al SUA, au spus că SUA ar trebui să se întrebe ce a cauzat declinul democratic și să abordeze cu seriozitate defectele propriei democrații. Elliott Abrams, membru senior la Consiliul SUA pentru Relații Externe, a spus că SUA au cheltuit miliarde de dolari în fiecare an pentru a „promova democrația” la nivel global, dar proiectele respective au fost serios distorsionate sub stimulul orientării spre profit. Statele Unite trebuie să efectueze o revizuire cuprinzătoare a „promovării democrației”. Ben Scott, cercetător la Institutul Lowy din Australia, a spus că SUA ar trebui să recunoască faptul că autoritatea sa a fost slăbită de propriile neajunsuri democratice și că ar trebui să rămână umile atunci când discută despre starea democrației în alte țări.
Niciun sistem democratic nu este un panaceu. Toate țările aspiră la valori democratice. Discuțiile despre practicarea valorilor democratice ar trebui să fie pline de culoare și incluzive. Țările cu condiții naționale și sisteme sociale diferite ar trebui să se angajeze în schimburi și să învețe unele de la celelalte. SUA insistă să-și impună așa-numita „democrație” altor țări și chiar să se amestece în afacerile lor interne sau angajându-se în invazii militare. Asta nu poate aduce decât tulburări, război și refugiați în țările respective.
SUA insistă să înfățișeze lumea multicoloră în film alb-negru și să monopolizeze definiția democrației cu propriile standarde, fără a ține seama de diferențele uriașe de cultură, istorie și civilizație ale diferitelor țări. […]
Ceea ce vreau să subliniez este că SUA nu sunt în măsură să pretindă că sunt un „model de democrație”. Prin „Summit-ul pentru Democrație” și susținerea narațiunii „democrație versus autocrație”, SUA încearcă de fapt să reaprindă mentalitatea Războiului Rece și să instige diviziunea și confruntarea pentru a-și servi propria conspirație hegemonică. Asemenea acte care subminează democrația în numele „promovării democrației” riscă condamnarea internațională și se vor sfârși doar printr-un eșec.
Sursa: http://news.china.com.cn/txt/2021-11/30/content_77903075.htm, 30 noiembrie 2021.
 
Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *