America invită Taiwanul la „Summitul pentru democrație”, Hilary Clinton spune că Putin a îmbrățisat China, iar UE dă mesaje că nu e Lituania. China la zi

În numărul de astăzi, vă prezentăm o serie de declarații oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe și două articole importante apărute în presa chineză la sfârșitul lunii noiembrie.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

 Sumar

Declarații oficiale:

 1. Declarația Ministerului chinez al Afacerilor Externe cu privire la Lituania (21 noiembrie 2021)
 2. Comisia Europeană nu consideră deschiderea unei birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania o încălcare a politicii „o singură China”. (22 noiembrie 2021)
 3. China cere guvernului SUA să ia măsuri responsabile pentru a asigura siguranța tuturor cetățenilor chinezi din SUA, inclusiv a studenților chinezi (22 noiembrie 2021)
 4. Președintele Biden a invitat 110 țări și teritorii, inclusiv autoritățile din Taiwan să participe la „Summitul pentru democrație” (24 noiembrie 2021)

Articole:

 1. Hillary Clinton: Ne așteptam ca ascensiunea Chinei să alerteze Rusia, însă Putin a ales să îmbrățișeze China (22 noiembrie 2021)
 2. Președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China: Uniunea Europeană a clarificat că aderă la politica „o singură China” și că relațiile economice și comerciale dintre companiile europene și Taiwan „nu au nicio semnificație politică”.(26 noiembrie 2021)
 1. Declarația Ministerului chinez al Afacerilor Externe cu privire la Lituania

Foto: China decide reducerea relațiilor diplomatice cu Lituania la nivel de „însărcinat cu afaceri”.

 Pe 18 noiembrie 2021, fără a ține cont de protestele puternice și de reprezentările repetate ale Chinei, Lituania a permis autorităților din Taiwan să înființeze un „birou de reprezentare al Taiwanului” pe teritoriul său. Această acțiune creează în mod deschis impresia falsă de „o China, un Taiwan” pe scena internațională, renunțând în felul acesta la angajamentul politic luat de Lituania în comunicatul privind stabilirea relațiilor diplomatice cu Republica Populară Chineză, subminând suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și amestecându-se grav în afacerile interne ale Chinei.

Partea chineză își exprimă puternica indignare și protestul față de această acțiune și decide să își reducă relațiile diplomatice cu Lituania la nivel de „însărcinat cu afaceri”.

Există o singură China în lume, iar guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China. Principiul „unei singure Chine” este consensul universal al comunității internaționale, o normă larg recunoscută care guvernează relațiile internaționale și fundamentul politic pentru ca Lituania și China să dezvolte legături bilaterale.

Din bunăvoința de a păstra relațiile dintre China și Lituania, guvernul chinez a avertizat în mod repetat Lituania să nu-și încalce cuvântul. Din păcate, prin permiterea înființării unui „birou de reprezentare al Taiwanului” pe teritoriul său, Lituania a ales să ignore poziția solemnă a Chinei și să ignore interesele relațiilor bilaterale și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, creând astfel un precedent foarte rău în lume. Având în vedere faptul că fundamentul politic pentru o relație diplomatică la nivel de ambasador a fost subminat de Lituania, din necesitatea de a proteja suveranitatea națională și normele de bază care guvernează relațiile internaționale, guvernul chinez este nevoit să reducă în mod oficial relațiile diplomatice cu Lituania la nivel de „însărcinat cu afaceri”.

Guvernul lituanian trebuie să suporte toate consecințele care decurg din decizia luată cu privire la înființarea unui „birou de reprezentare al Taiwanului” pe teritoriul său. Îndemnăm Lituania să-și îndrepte imediat greșeala și să nu subestimeze determinarea, voința și capacitatea poporului chinez de a apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială.

De asemenea, avem și următorul avertisment față de Taiwan: Taiwanul nu a fost niciodată o țară! Indiferent de modul în care forțele care urmăresc obținerea „independenței Taiwanului” încearcă să denatureze faptele, ele nu pot schimba un fapt istoric, și anume, Taiwanul și China continentală aparțin uneia și aceleiași Chine. Încercările de a căuta sprijin străin pentru manipularea politică se vor dovedi în cele din urmă a fi o fundătură.

Sursă: https://www.fmprc.gov.cn/wjbxw_673019/202111/t20211121_10451004.shtml, 21 noiembrie 2021.

 1. Comisia Europeană nu consideră deschiderea unei birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania o încălcare a politicii „o singură China”.

Phoenix TV: Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pe 21 noiembrie că UE nu consideră deschiderea unei birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania o încălcare a politicii „o singură China”. „Am spus clar în contactele cu China și în declarații publice că aceasta este predominant o chestiune bilaterală între China și Lituania, dar, de asemenea, începând din vară, UE este alături de Lituania în fața măsurilor coercitive susținute din partea Chinei”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt. Ce are de comentat Ministerul chinez de Externe pe această temă?

Zhao Lijian: Meritele problemei legate de Taiwan în ceea ce privește Lituania sunt foarte clare. Fără a ține cont de poziția solemnă a guvernului chinez, de interesele relațiilor bilaterale și de normele de bază care guvernează relațiile internaționale, Lituania a permis înființarea unui „birou de reprezentare al Taiwanului” pe teritoriul său. […]

Comentariile UE ignoră faptele și, în mod evident, contravin angajamentului pe care l-a luat față de Republica Populară Chineză la stabilirea relațiilor diplomatice în 1975. Domnul Christopher Soames, pe atunci vicepreședinte al Comunității Economice Europene (CEE), a vizitat China în 1975. În timpul acestei vizite, China și CEE au convenit să stabilească relații oficiale. Cu privire la problema Taiwanului, domnul Soames a afirmat că „toate statele membre ale Comunității Europene au recunoscut guvernul Chinei și au adoptat o poziție acceptată de Republica Populară cu privire la chestiunea Taiwanului”.

„Comunitatea Europeană nu întreţine nicio relaţie oficială cu Taiwanul şi nici nu are acorduri cu acesta. Uniunea Europeană ar trebui să-şi onoreze cuvântul, nu să dea înapoi”, a confirmat acesta.

Îndemnăm Lituania și UE să respecte cu adevărat principiul „unei singure Chine” și să își onoreze angajamentele politice cu privire la problemele legate de Taiwan prin acțiuni oneste. Cei care cred că Taiwanul este o carte care poate fi jucată pentru a submina interesele Chinei au judecat complet eronat. Asemenea acțiuni nu pot schimba niciodată faptul că Taiwanul și China continentală aparțin uneia și aceleiași Chine, mai mult, vor întări și mai mult hotărârea poporului chinez de a proteja suveranitatea și integritatea teritorială și vor realiza reunificarea completă a patriei mame.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-11/22/content_77886680.htm , 22 noiembrie 2021.

 1. China cere guvernului SUA să ia măsuri responsabile pentru a asigura siguranța tuturor cetățenilor chinezi din SUA, inclusiv a studenților chinez

Macau Asia Satellite Television (MASTV)Știrea referitoare la jefuirea și uciderea studentului chinez, care absolvise recent Universitatea din Chicago, a atins inimile a mii de oameni. În timpul slujbei de pomenire, mama îndurerată a victimei a transmis un mesaj sfâșietor, spunând că „prima călătorie din viața ei în străinătate nu a fost pentru a participa la ceremonia de absolvire a fiului ei, ori la nunta acestuia, ci la înmormântarea lui. Cât de tragic!” Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă ?

Foto: Studentul chinez,  care absolvise recent Universitatea din Chicago, a fost împușcat mortal în timpul unui jaf care a avut loc în cartierul Hyde Park, din partea de sud a Chicago.

 Zhao Lijian: Suntem profund șocați de uciderea studentului chinez la Universitatea din Chicago. Suntem profund întristați de moartea tânărului și transmitem condoleanțe și sinceră compasiune părinților. Condamnăm ferm acțiunile brutale ale acelor bandiți. Guvernul chinez și misiunile diplomatice chineze în străinătate acordă o mare importanță siguranței studenților aflați în afara țării. Îndemnăm Statele Unite să întreprindă acțiuni concrete pentru investigarea acestui caz,  pentru a menține justiția și pentru a lăsa decedatul să se odihnească în pace. Ambasada și consulatele chineze din SUA oferă asistență consulară familiilor îndoliate.

De la începutul acestui an, au avut loc trei incidente rău intenționate la Universitatea din Chicago, în care studenți au fost împușcați și uciși la rând, două dintre cele trei victime fiind studenți chinezi. Tragediile repetate sunt strâns legate de evenimentele violente produse prin intermediul utilizării armelor de foc în SUA. Conform celor mai recente date publicate pe site-ul web Gun Violence Archive, până la 21 noiembrie, până la 39.892 de persoane au murit în acest an din cauza utilizării armelor de foc în SUA. Este foarte probabil ca acesta să devină cel mai grav an al crimelor datorate utilizării armelor de foc în SUA în 20 de ani. Dintre victime, 1.345 sunt minori. După ce a avut loc acest incident,  sute de studenți ai Universității din Chicago au ieșit în stradă, strigând „Suntem aici pentru a învăța, nu pentru a muri!”.

Foto: Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe

Mă întreb dacă oficialii americani care tot susțin „libertate” și „drepturile omului” au auzit aceste apeluri sfâșietoare și cum vor răspunde ei la acestea? China cere guvernului SUA să ia măsuri responsabile pentru a asigura siguranța tuturor cetățenilor chinezi din SUA, inclusiv a studenților chinezi, și pentru a-i proteja de astfel de crime sau acțiuni întreprinse împotriva asiaticilor ori împotriva chinezilor.

Sursa: http://news.china.com.cn/txt/2021-11/22/content_77886680.htm, 22 noiembrie 2021.

 1. Președintele Biden a invitat 110 țări și teritorii, inclusiv autoritățile din Taiwan să participe la „Summitul pentru democrație”

Radio Television Hong Kong:  Conform listei publicate pe site-ul Departamentului de Stat al SUA, președintele Biden a invitat 110 țări și teritorii, inclusiv autoritățile din Taiwan să participe la „Summitul pentru democrație”. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă?

Zhao Lijian: China se opune ferm invitației făcute de SUA autorităților din Taiwan la așa-numitul „Summit pentru democrație”. Nu există decât o singură China în lume,[…] În afară de a face parte din China, Taiwanul nu are alt statut în dreptul internațional. Îndemnăm în mod solemn Statele Unite să respecte principiul „unei singure Chine” și prevederile celor trei comunicate comune dintre China și SUA, să înceteze să mai încurajeze forțele care urmăresc obținerea „independenței Taiwanului”. Sprijinirea independenței Taiwanului nu va aduce decât consecințe negative.

În ceea ce privește „Summitul pentru Democrație”, am declarat în repetate rânduri poziția Chinei. Democrația este o valoare comună a întregii omeniri, nu este patenta câtorva țări. Ceea ce au făcut Statele Unite arată exact că folosește democrația doar ca acoperire și instrument pentru a-și avansa obiectivele geostrategice, a suprima alte țări, a diviza lumea și a-și servi agenda egoistă de menținere a hegemoniei. Actele sale de practicare a politicii de bloc și de incitare a confruntării sub pretextul democrației sunt reîncarnarea mentalității Războiului Rece și au fost larg puse sub semnul întrebării și respinse de oamenii cu viziune ai comunității internaționale.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1124/c1002-32291137.html , 24 noiembrie 2021.

 1. Hillary Clinton: Ne așteptam ca ascensiunea Chinei să alerteze Rusia, însă Putin a ales să îmbrățișeze China


Foto:Hillary participă la Forumul Economic din Singapore prin intermediul unei videoconferințe

Potrivit Guancha Syndicate, unul dintre cele mai populare și influente portaluri media online din China, agenția de presă americană Bloomberg a organizat un forum economic în Singapore, la care au participat Hillary Clinton, fostul secretar de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) , Tony Blair, fostul prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și alții.

Foto:Hillary participă la Forumul Economic din Singapore prin intermediul unei videoconferințe

În ultima zi a acestui forum, Clinton a ținut un discurs prin care a subliniat că, în contextul rivalității dintre SUA și China, Vladimir Putin a profitat de această ocazie pentru a-și proiecta influența la nivel mondial, de aceea Washingtonul și aliații săi occidentali trebuie să fie foarte vigilenți.

„Occidentul prezisese anterior că ascensiunea Chinei va alerta Rusia, că cele două țări vor întâmpina„probleme cu granițele” și că Rusia își va îmbunătăți relațiile cu Occidentul. Însă, în realitate s-a întâmplat exact invers, Putin alegând  să îmbrățișeze China și să evite eventuale probleme bilaterale.”, a declarat Hillary Clinton.

Foto: Hillary Clinton, fostul secretar de stat al Statelor Unite ale Americii (SUA)

De foarte mult timp, Occidentul vrea să aibă de partea sa Rusia. El păcălise Uniunea Sovietică de dinainte să se prăbușească, iar după dezintegrarea acesteia, a continuat să păcălească Rusia, în special acum, după ascensiunea Chinei, când se gândește cum să se apropie de Rusia. Occidentul nu dorește o alianță cu Rusia, ci doar folosește Rusia pe post de pion pentru a tine în șah China. Nici până în prezent, Occidentul nu a renunțat la astfel de eforturi și încă încearcă să-l schimbe pe Putin.

În primele zile ale administrației Biden, au existat diverse voci în Statele Unite care susțineau „o aliere cu Rusia împotriva Chinei”, lucru pe care Biden l-a dezvăluit și în timpul întâlnirii sale cu Putin din Europa. Însă, după cum se poate observa, Putin nu a căzut în plasă și nu numai că nu a sprijinit Occidentul, ci s-a apropiat din ce în ce mai mult de China.

Într-un discurs recent, Putin a declarat că Occidentul a continuat să instige relațiile sino-ruse, însă acestea au atins cel mai bun nivel din istorie, putând fi luate drept model. Nu vor fi supuse unor astfel de provocări din partea Occidentului.

Din discursul lui Putin reiese în mod clar că intenția Occidentului de a atrage de partea sa Rusia a rămas neschimbată. Cu toate acestea, Occidentul a avut câteva șanse de a-și atinge obiectivul. De exemplu, Statele Unite au văzut în  Medvedev o breșă în perioada în perioada în care Putin nu era președinte. Însă, până la urmă, Rusia a continuat să avanseze pe o direcție proprie.

De ce se spune că există trei țări suverane în lume China, SUA și Rusia? Pentru că aceste trei țări pot fi, din toate punctele de vedere, proprii lor stăpâni, neputând fi controlate sau păcălite de alte țări.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, puterea Rusiei s-a diminuat și, pentru o vreme, a trecut prin momente foarte dificile. Dar chiar și așa, Rusia a continuat să avanseze pe calea pe care și-a propus să o urmeze, în special din punct de vedere diplomatic, nefiind influențată de nicio forță exterioară pentru a ajunge acolo unde se află astăzi.

Este important de remarcat că Hillary nu vorbește despre Rusia, ci despre Putin, ceea ce arată că, din perspectiva lui Hillary Clinton, nu cu Rusia este dificil de tratat, ci cu președintele rus Putin. Statele Unite au vrut cândva să-l accepte pe Putin ca „fratele lor mai mic”, iar Putin și-a făcut și el iluzii cu privire la SUA în urmă cu mai bine de 20 de ani, însă a renunțat rapid la asemenea idei. Abordarea lui Putin s-a dovedit a fi una corectă deoarece Rusiei iar fi fost foarte dificil să se dezvolte așa cum a făcut-o până în prezent, păstrându-și în același timp autonomia.

Deși decizia Rusiei de a nu se alia cu SUA a ridicat un obstacol uriaș în calea dezvoltării sale, cu toate acestea, judecând faptul că SUA sunt încă destul de prudente față de Rusia, pare că Rusia ar fi luat o decizie bună. La începutul prăbușirii Uniunii Sovietice, Ucraina, pe atunci a treia mare putere nucleară a lumii, a fost și ea cândva o preocupare pentru SUA. Privind în schimb Ucraina de astăzi, care s-a lăsat păcălită de Occident, a devenit o țară care cere ajutor pentru a supraviețui.

Sursa: aici, 22 noiembrie 2021.

 1. Președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China: Uniunea Europeană a clarificat că aderă la politica „o singură China” și că relațiile economice și comerciale dintre companiile europene și Taiwan „nu au nicio semnificație politică”.

După ce Lituania a aprobat înființarea de către Partidul Progresist Democrat din Taiwan a așa-numitului „birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania”, răspunsul solemn al Chinei a provocat îngrijorări în rândul antreprenorilor lituanieni și chiar și a celor din UE, care nu doreau ca problema Taiwanului să afecteze mediul sino-europenean de cooperare economică și comercială.

Pe data de 25 noiembrie, într-un interviu exclusiv cu Global Times, Wuttk, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China, a subliniat că, deși UE salută companiile taiwaneze, acest lucru nu are nicio semnificație politică. Companiile UE vor dezvolta în continuare relații economice și comerciale cu Taiwan, conform politicii „o singură China”.

Foto: Joerg Wuttk, președintele Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China

Într-un interviu, Wuttk a declarat că UE încă aderă la principiul „o singură China” și că nu vede nicio nevoie ca UE să schimbe această politică.

În data de 18 a acestei luni, Lituania a ignorat protestele solemne, precum și repetatele reprezentări ale Chinei, permițând autorităților Partidului Progresist Democrat din Taiwan să înființeze un „birou de reprezentare a Taiwanului în Lituania”. Ulterior, Ministerul Afacerilor Externe chinez a anunțat că va restrânge relațiile diplomatice dintre cele două țări la nivel de ,,însărcinat cu afaceri “.

Într-o conferință de presă din data de 25 noiembrie, ca răspuns la întrebările reporterilor, Shu Jueting, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, a declarat că acțiunile părții lituaniene au afectat serios încrederea companiilor din cele două țări în desfășurarea unei cooperări reciproc avantajoase, Lituania fiind nevoită să suporte toate consecințele care rezultă în urma acestei acțiuni.

În timpul vizitei sale în Statele Unite de săptămâna aceasta, ministrul de externe lituanian, Landsbergis a recunoscut mass-mediei străine că, de când guvernul a anunțat în această vară că va permite autorităților DPP să înființeze un „birou de reprezentare a Taiwanului”, la fiecare câteva zile a existat o companie lituaniană care să menționeze că afacerile lor din China au stagnat.

,,Camera de Comerț a Uniunii Europene din China speră ca relația politică dintre Europa și China să nu devină niciodată la fel de defectuoasă ca cea dintre China și Statele Unite”, a precizat Wuttk reporterului de la Global Times. Totodată, în legătură cu primul summit video care a avut loc între șefii de stat ai  Chinei și Statelor Unite, Wuttk a declarat: „Cu siguranță, relațiile dintre China și SUA sunt cu siguranță foarte importante la nivel global, însă, pentru a face afaceri, nu ne bazăm pe un apel telefonic sau pe o întâlnire. Pentru noi, puterea economică dominantă și potențialul Chinei sunt deosebit de importante.”

Wuttk consideră că legăturile economice și comerciale dintre Europa și China sunt încă foarte puternice, iar cele două părți au totodată un potențial imens de cooperare și oportunități de afaceri în domenii precum schimbările climatice. Conform ultimelor date publicate de Administrația Generală a Vămilor din China, din ianuarie până în octombrie anul acesta, valoarea totală a comerțului dintre China și UE a fost de 4,34 trilioane de CNY, o creștere de 20,4%.

În calitate de reprezentant al companiilor UE în China, în timpul interviului, Wuttk și-a exprimat regretul legat de întârzierea aprobării Acordului de investiții dintre UE și China. Acesta a declarat că „nu are nicio speranță” în progresul Acordului de investiții China-UE pe termen scurt și consideră activitățile de afaceri ca fiind politizate, iar companiile UE din China și companiile chineze din Europa ca ambele fiind niște „victime”.

La sfârșitul anului 2020, China și UE au finalizat negocierile privind Acordul de investiții dintre UE și China, așa cum era programat. La începutul acestui an, Uniunea Europeană a impus sancțiuni Chinei pe așa-numita problemă a „drepturilor omului”. Ulterior, China a decis să impună sancțiuni asupra a 10 indivizi și 4 entități,  inclusiv numeroși membri ai Parlamentului European care au afectat grav suveranitatea și interesele Chinei, răspândind minciuni și informații false. Afectat de această decizie, pe 20 mai a acestui an, Parlamentul European a adoptat o moțiune de înghețare a Acordului de investiții dintre UE și China, care a împiedicat intrarea în vigoare a acestuia.

În ciuda acestui fapt, Wuttk a subliniat că Europa și China încă pot lucra împreună pentru a promova cooperarea economică și comercială. El a cerut Chinei să creeze mai multe oportunități pentru oamenii de afaceri europeni de a călători între China și Europa și salută deschiderea sau modernizarea mai multor „canale verzi”. Wuttk a dezvăluit că Camera de Comerț a Uniunii Europene din China a aranjat 11 zboruri charter sino-germane pentru viitoarea sărbătoare de Crăciun.

Sursă: https://world.huanqiu.com/article/45k9LlwDfOX, 26 noiembrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Yu Zhan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *