În materialul de astăzi al revistei presei „China la zi”, vă prezentăm o serie de materiale din presa chineză, relevante pentru atmosfera de acolo înainte de vizita Președintelui Vladimir Putin în China. Presa din Beijing devine zilele acestea un amplificator al mesajelor Federației Ruse, practic, pe orice temă. Este important de urmărit, din acest punct de vedere, rezultatele vizitei Președintelui Putin la Beijing, o vizită care reiterează scenariul vizitei din 2015, desfășurată tot sub auspiciile unei presiuni majore pe relația Occident – Rusia. Deplasarea la Beijing a președintelui rus după fiecare confruntare cu Vestul devine un pattern de politică externă. Vom reveni pe larg cu rezultatele vizitei.
Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială și oficioasă a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).
Declarații oficiale și articole. Sumar:
- Excluderea companiei chineze Unicom de pe piața americană (declarație de presă)
- Ministrul rus de Externe: Rusia nu va amenința nicio țară. (articol)
- Ministrul rus de externe îndeamnă SUA să răspundă cât mai curând posibil la problemele de securitate. (articol)
- Oficialii din Rusia și Ucraina ar putea discuta direct în cadrul reuniunii în „Formatul Normandia”. 8.500 de soldați americani sunt în alertă. (articol)
- Ambasadele și consulatele chineze din diferite țări organizează recepții cu ocazia Sărbătorii Primăverii. (articol)
1.Excluderea companiei chineze Unicom de pe piața americană
Reporter Bloomberg: Comisia federală a comunicațiilor (FCC) din Statele Unite a revocat licența unei filiale China Unicom de a opera în SUA din motive de securitate națională. Există tot mai multe dovezi care atestă că transportatorii de stat chinezi reprezintă o amenințare reală la adresa securității rețelelor de telecomunicații din SUA, iar această îngrijorare este una crescândă, a declarat Președintele FCC. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă ?
Foto: China Unicom
Zhao Lijian: Am luat act de știrea respectivă. Pentru mai multe detalii, vă îndemn să vă adresați autorităților competente.
În principiu, ceea ce vă pot spune este că SUA au revocat autorizația unei companii chineze de a opera în SUA pe motiv de „securitate națională” din nou, fără a oferi dovezi cu privire la o încălcare a legii. SUA au exagerat în mod flagrant conceptul de securitate națională și au abuzat de puterea statului pentru a împiedica o companie chineză, ceea ce subminează grav regulile comerciale internaționale și lezează drepturile și interesele legitime ale consumatorilor globali, inclusiv celor din SUA. Guvernul chinez sprijină companiile implicate în apărarea propriilor interese în conformitate cu legea și va continua să ia măsurile necesare pentru a proteja ferm drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze.
Sursa: https://www.fmprc.gov.cn/fyrbt_673021/202201/t20220128_10636086.shtml,28 ianuarie 2022.
- Ministrul rus de Externe: Rusia nu va amenința nicio țară
Pe 18 ianuarie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a purtat un dialog cu ministrul german de externe Annalena Baerbock, aflată în vizită în Rusia.
După încheierea întâlnirii dintre cele două părți, Lavrov a declarat: „Rusia nu va amenința nicio țară. Este inacceptabil ca aceasta să fie văzută ca una din părțile care instigă în acest conflict. În ceea ce privește evoluțiile din Ucraina, nu există nimic altceva în afară Acordului de la Minsk. Rusia nu va da naștere unor conflicte în proximitatea Ucrainei fără să aibă un motiv întemeiat. Așteptăm în continuare un răspuns din partea Occidentului cu privire la propunerile care vizează garanțiile juridice pe care le solicită Rusia pentru a-și asigura securitatea. Amânarea acordului de securitate nu va funcționa. În ceea ce privește amenințarea Occidentului că va impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, partea rusă va lua o serie de măsuri în funcție de acțiunile întreprinse de Occident. ”
„Politizarea proiectului „ Nord Stream 2 ” ar fi de asemenea, contraproductivă”, a mai subliniat ministrul rus de Externe.
„Noi nu amenințăm nicio țară cu nimic. Am auzit în schimb amenințările venite la adresa noastră din partea Occidentului și le-am exprimat în mod clar partenerilor noștri europeni că este inacceptabil ca Rusia să fie văzută ca parte care instigă acest conflict. Am văzut recent astfel de încercări venite din partea Occidentului și tot aceste țări sunt cele care acuză Rusia pentru lipsa progreselor în ceea ce privește punerea în aplicare a acordului de la Minsk.”, a declarat Lavrov.
În aprilie 2014, în regiunea Donbas din estul Ucrainei a izbucnit un conflict armat de amploare între guvernul ucrainean și forțele armate civile. În urma intervenției comunității internaționale, cele două părți au încheiat acorduri de încetare a conflictului la Minsk în septembrie 2014 și, respectiv, februarie 2015, însă, din când în când au mai apărut mici dispute.
Începând de anul trecut, Occidentul a exagerat masa trupelor rusești aflate la granița ruso-ucraineană, susținând că Rusia intenționează să „invadeze” Ucraina. De cealaltă parte, Rusia a negat cu fermitate acest lucru, subliniind în mod repetat că înrăutățirea situației se datorează faptului că Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a continuat să invadeze spațiul de securitate al Rusiei.
Foto: Discuțiile Consiliului NATO-Rusia
În decembrie 2021, Rusia a prezentat Statelor Unite ale Americii și NATO două proiecte de acorduri de securitate, prin care a impus acestora „liniile roșii” pentru a-și proteja propria securitate.
În perioada10-13 ianuarie 2022, Rusia a purtat un dialog cu SUA, NATO și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu privire la securitate, un dialog încheiat fără rezultate concrete.
- Ministrul rus de externe îndeamnă SUA să răspundă cât mai curând posibil la problemele de securitate
Pe18 ianuarie, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că secretarul american de stat, Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o convorbire telefonică. Cele două părți au făcut un schimb de opinii cu privire la o serie de dialoguri dintre Rusia și SUA, NATO și Europa pe tema securității.
„SUA ar trebui să ofere răspunsuri și explicații scrise specifice proiectului de tratat și acordului de securitate propus de Rusia cât mai curând posibil”, a reiterat Lavrov.
În timpul convorbirii telefonice cu secretarul de stat american, Lavrov l-a îndemnat să pună capăt speculațiilor potrivit cărora „Rusia este pe cale să invadeze Ucraina” . SUA ar trebui să determine Ucraina să pună în aplicare pe deplin acordul de la Minsk.
Sursa: https://hqtime.huanqiu.com/share/article/46ShAlXKQFA, 19 ianuarie 2022.
- Oficialii din Rusia și Ucraina ar putea discuta direct în cadrul reuniunii în „Formatul Normandia”. 8.500 de soldați americani sunt în alertă
Foto: 8.500 de soldați americani sunt în alertă, navele și avioanele NATO sunt în așteptare, iar situația dintre Rusia și Ucraina este tensionată la maxim
Pe 24 ianuarie, un consilier al președintelui francez Emmanuel Macron a dezvăluit că pe 26 ianuarie, cei mai înalți oficiali Rusiei și Ucrainei se vor reuni în „Formatul Normandia”, unde vor putea purta un dialog direct, însă Rusia nu a confirmat încă această informație. În aceeași zi, Departamentul Apărării al Statelor Unite a declarat că 8.500 de soldați americani sunt puși în alertă pentru a fi dislocați în Europa.
Potrivit unei știri publicate pe 24 ianuarie de Russia Today, același consilier a declarat că Franța, Germania, Rusia și Ucraina vor purta discuții pe tema Ucrainei pe 26 ianuarie, în cadrul reuninii în „formatul Normandia”. Conform acestui format, cele patru țări vor încerca să găsească o soluție pentru rezolvarea conflictului din Ucraina.
Președintele francez consideră că încă mai există căi diplomatice pentru a rezolva problema Ucrainei și pentru a reducere tensiunile dintre Rusia și Ucraina. În zilele următoare, președintele Macron și omologul său rus vor purta un dialog, a dezvăluit consilierul lui Macron.
Ucraina a confirmat deja participarea la aceste discuții, iar consilierii diplomatici ai președintelui francez și ai cancelarului german Scholz vor reprezenta Franța și, respectiv, Germania. Potrivit unor surse ruse, Dmitri Kozak, șeful adjunct al Președinției Federației Ruse, va participa la această întâlnire, însă partea rusă nu a confirmat încă, în mod oficial, acest lucru.
Conform aceleiași știri, Rusia așteaptă în prezent un răspuns scris din partea Statelor Unite ale Americii (SUA) cu privire la proiectul de tratat, prezentat de Rusia în anul 2021. Departamentul de Stat al SUA a declarat că va oferi un răspuns la acest tratat în cursul acestei săptămâni.
Potrivit unui relatări de presă CNN din data de 24 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării al SUA, John Kirby, a dezvăluit că SUA sunt pregătite să ofere sprijin militar Forței de Răspuns a NATO (NFR) pentru a consolida desfășurarea , cât și pentru a oferi un ajutor aliaților. Kirby a declarat că aproximativ 8.500 de soldați americani sunt în alertă pentru a fi dislocați în Europa de Est în orice moment, în cazul în care situația dintre Rusia și Ucraina va degenera. SUA nu au trimis încă trupe în Europa.
Pe 24 ianuarie, președintele SUA, Joe Biden, a organizat o videoconferință la care au luat parte câțiva lideri europeni, precum președintele francez, Emanuel Macron; cancelarul federal al Germaniei, Olaf Scholz; președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen; președintele Consiliului European, Charles Michel; prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson; prim-ministrul Italiei, Mario Draghi; președintele Poloniei, Andrzej Duda și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
După ce întâlnirea a luat sfârșit, Biden a declarat că, împreună cu liderii prezenți a fost stabilit un mod de abordare a amenințării militare lansate de Rusia la granița ruso-ucraineană. Stoltenberg a declarat că „invadarea” Ucrainei de către Rusia, va declanșa un răspuns dur din partea SUA, a Europei și a NATO.
Potrivit unui știri publicate de RIA Novosti pe data de 24 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, a declarat că, Rusia speră ca NATO să îndemne Ucraina să nu ia în considerare posibilitatea unei soluții militare în rezolvarea conflictului ruso-ucrainean. „În acest moment, posibilitatea ca Ucraina să lanseze un conflict militar în estul Ucrainei este mai mare ca niciodată. Tensiunile actuale dintre Rusia și Ucraina nu se datorează Rusiei, ci acțiunilor Statelor Unite ale Americii, ale Organizației Tratatului Nord Atlantic și de răspândirea de către acestea a zvonurilor potrivit cărora Rusia este pe cale să „invadeze” Ucraina”.
Sursa: https://m.thepaper.cn/newsDetail_forward_16439668, 25 ianuarie 2022.
- Ambasadele și consulatele chineze din diferite țări organizează recepții cu ocazia Sărbătorii Primăverii
În întâmpinarea Noului An Chinezesc, asociat Tigrului de Apă, ambasadele și consulatele chineze din diferite țări au organizat recepții la care au fost invitați oameni din toate categoriile sociale. În cadrul acestora au fost trecute în revistă realizările și progresele ambasadelor și consulatelor din anul care tocmai s-a scurs, iar cei invitați și-au exprimat urările pentru Anul Tigrului și Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing. Așteptăm cu nerăbdare noul an și dorim să îi urăm Chinei cele mai bune gânduri de prosperitate.
Foto: Ambasada și Consulatele Chinei din Elveția și Regiunea Autonomă Xinjiang Uygur au organizat împreună Gala Festivalului de Primăvară „Ice and Snow Love”
Ambasada Chinei în Elveția, Consulatul General Chinez de la Zurich și Guvernul Popular al Regiunii Autonome Uygur Xinjiang au organizat împreună Gala Sărbătorii Primăverii „Ice and Snow Love”. Petrecerea s-a desfășurat online și a început cu programul grupului de dans „Dancing Xinjiang” executat de trupa de dans și cântec de artă din Xinjiang. Momentul artistic a avut un conținut bogat, iar urările de Anul Nou au fost transmise prin cântece și râs.
Ambasada Chinei în Belgia împreună cu All-China Federation of Returned Overseas Chinese au organizat în format online Gala Sărbătorii de Primăvară din 2022, pentru chinezii și instituțiile chineze din Belgia. Momentul artistic pregătit a fost unul variat, compus din cântece, dansuri, interpretarea la instrumente muzicale și recitarea de poezii. Fostul prim-ministru belgian Letem a transmis un mesaj video, urându-le prietenilor chinezi Un an nou fericit!.
Ambasada Chinei în Nicaragua a organizat și ea o recepție online cu această ocazie și a rulat un scurtmetraj pe tema Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, urmat de un videoclip al concertului de Noul An Chinezesc – „O primăvară debordantă”. Yu Bo, liderul ambasadei Chinei în Nepal, a transmis urări de Anul Nou tuturor chinezilor din Nepal în numele întregului personal al ambasadei Chinei.
Pentru a împărtăși dorul de casă cu reprezentanți din toate categoriile sociale din Turcia, chinezi din străinătate, instituții finanțate de chinezi, cât și studenți străini, Ambasada Chinei în Turcia a organizat, la rândul ei, o gală online cu ocazia Noului An Chinezesc. Momentul artistic a fost unul spectaculos, în cadrul acestuia fiind transmise cele mai bune urări pentru Anul Tigrului.
Un alt eveniment de tipul acesta a fost organizat de Ambasada Chinei în Egipt. Cu ocazia Sărbătorii Primăverii, Ambasadorul chinez, Liao Liqiang, a transmis urările sale tuturor chinezilor din Egipt. Numeroasele realizări ale Chinei în anul 2021, cât și cea de-a 65-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre China și Egipt sărbătorită în același an au fost menționate în discursul acestuia. Chinezii din toate categoriile sociale din Egipt au transmis tuturor, prin intermediul unui video, prosperitate patriei-mame, fericire și bunăstare pentru toți cetățenii chinezi.
Ambasada Chinei în Polonia a organizat și ea o sărbătoare online, iar spectacolele culturale orânduite cu multă atenție de ambasadă și compatrioții chinezi din Polonia au fost difuzate online. Ambasadorul chinez în Polonia, Sun Linjiang, împreună cu reprezentanții diplomaților de la ambasadă, chinezii din Polonia, reprezentanții întreprinderilor finanțate de chinezi și reprezentanții studenților chinezi străini s-au adunat pentru a sărbători Noul An Chinezesc și pentru a întâmpina Jocurile Olimpice de iarnă.
Ambasadele Chinei din Bosnia și Herțegovina și din Mozambic, precum și consulatele generale din Jeddah, Arabia Saudită, Sydney, Australia și Kolkata, India au ținut recepții și diverse activități în grup cu ocazia aceluiași prilej.
Sursa: https://world.huanqiu.com/article/46cm5G9XFMa , din data de 31 ianuarie 2022.
Traducere: Paula Toma (coordonator proiect „China la zi”), Diana-Maria Ghinea, Yu Zhan.