Ambasadorul desemnat al SUA în China critică politica Beijingului, iar președintele Vladimir Putin spune că „China poate obține unificarea cu Taiwanul!” China la zi

Foto: Nicholas Burns, desemnat de Joe Biden ambasador la Beijing are o atitudine dură față de China.

 În numărul de astăzi, vă prezentăm declarațiile oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 18-26 octombrie 2021 și, în final, un important material apărut în presa chineză despre Taiwan, avându-l ca protagonist pe președintele rus Vladimir PutinÎn China, Ministerul de Externe își exprimă poziția față de anumite probleme prin conferințe de presă, organizate aproape zilnic, în cadrul cărora, purtătorii de cuvânt răspund la întrebările diferitelor mass-media.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Iată principalele subiecte dezbătute în această perioadă (SUMAR):

 1. „Generația Z” — dialog între tinerii din China și SUA
 2. Prezența trimisului special al Chinei pentru afaceri afgane, Yue Xiaoyong la reuniunea internațională dedicată Afganistanului, organizată la Moscova (21 octombrie 2021)
 3. Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022 (26 octombrie 2021)
 4. Ambasadorul desemnat al SUA în China, Nicholas Burns, critică politicile Chinei (21 octombrie 2021)
 5. SUA dorește sporirea implicării Taiwanului în cadrul ONU, în domenii precum sănătatea globală, mediul, schimbările climatice (25 octombrie 2021)
 6. „Ministrul taiwanez de externe”, Joseph Wu va face vizite în Slovacia și Republica Cehă, în cursul unui turneu european (26 octombrie 2021)
 7. „China poate obține unificarea cu Taiwanul!” Vladimir Putin readuce în discuție problema Taiwanului (26 octombrie 2021).
 1. „Generația Z” — dialog între tinerii din China și SUA

Global Times: Pe 18 octombrie, în județul Malipo, provincia Yunnan, s-a organizat o video conferință, în cadrul căreia tinerii din China și SUA (așa-numiții „Generația Z”) au avut un schimb de idei. La acest eveniment au participat Qin Gang, ambasadorul chinez în SUA, Wu Hailong, președintele Asociației Chinei pentru Diplomație Publică din China, precum și personalități politice și tineri reprezentanți din China și SUA. Ne-ați putea oferi mai multe detalii cu privire la activitățile de schimb ale tinerilor din China și SUA?

Wang Wenbin: Ieri, dialogul pentru tineret China-SUA–„Generația Z” găzduit de Asociația pentru Diplomația Publică din China a avut loc cu succes în mediul online.

Dialogul tinerilor China-SUA este o parte integrantă a schimbului cultural între China și SUA, care este fundamentul social al relațiilor dintre cele două țări. China și SUA sunt țări importante și, în total, însumează 1,7 miliarde de oameni. Modul în care cele două țări și cele două popoare interacționează privește viitorul întregii umanități.

„Generația Z” a Chinei și SUA își asumă misiunea de a dezvolta relațiile China-SUA și reprezintă viitorul relațiilor. Sperăm din suflet ca tinerii chinezi și americani să privească cealaltă țară într-un mod obiectiv și rațional, cu o viziune mai largă și o mentalitate mai deschisă, să sporească înțelegerea reciprocă și încrederea reciprocă prin schimb și să consolideze împreună sprijinul popular pentru relațiile dintre China și SUA, contribuind în acest fel la un viitor mai bun al celor două țări și al lumii întregi.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1019/c1002-32258290.html , 19 octombrie 2021.

 1. Prezența lui Yue Xiaoyong, trimisul special al Chinei pentru afaceri afgane, la reuniunea internațională dedicată Afganistanului, organizată pe 20 octombrie la Moscova

Sursa: The Paper

 South China Morning Post (SCMP): Întrebarea mea are legătură cu declarația făcută de Rusia la reuniunea internațională dedicată Afganistanului, care a avut loc pe 20 octombrie, la Moscova. Declarația subliniază că „indiferent de recunoașterea oficială a noului guvern afgan de către comunitatea internațională, continuarea cooperării pragmatice cu Afganistanul trebuie să țină cont de situația actuală a acestuia, și anume, de venirea talibanilor la putere. La această reuniune a participat și un reprezentant chinez. Ne-ați putea oferi mai multe detalii despre poziția Chinei în cadrul acestei întâlniri și, dacă acest format al întâlnirii semnifică o recunoaștere oficială a talibanilor, în calitate de guvern legitim în Afganistan de către China?

Wang Wenbin: Domnul Yue Xiaoyong, trimisul special al Chinei pentru afaceri afgane, a fost invitat să participe la întâlnirea organizată special cu privire la situația actuală a Afganistanului, alături de trimiși speciali ai Rusiei și ai Pakistanului și la cea de-a treia reuniune a „formatului moscovit privind Afganistanul”, care a avut loc la Moscova pe 19 și 20 octombrie. A avut loc un schimb aprofundat de opinii, ajungându-se la un consens larg asupra unor chestiuni precum situația actuală din Afganistan, combaterea terorismului, traficului de droguri și asistența umanitară acordată Afganistanului. Aceștia au subliniat importanța respectării independenței, suveranității și integrității teritoriale a Afganistanului și a susținerii principiului „deținut de afgani și condus de afgani”, cerând țării să stabilească o structură politică largă și incluzivă; să implementeze politici interne și externe moderate și prudente; să respecte drepturile fundamentale ale minorităților etnice, ale femeilor și ale copiilor; să ia măsuri concrete pentru combaterea tuturor formelor de forțe teroriste și să adopte politici prietenoase față de vecinii săi.

Țările participante la această reuniune au cerut comunității internaționale să ofere Afganistanului asistența umanitară, de subzistență și economică de care are nevoie urgentă, pentru a promova o tranziție lină a situației din această țară și, implicit pentru a obține pacea, stabilitatea durabilă, dezvoltarea și prosperitatea la o dată timpurie.

Foto: Yue Xiaoyang, trimisul special al Chinei pentru afaceri afgane

În timpul întâlnirii, domnul Yue Xiaoyong a detaliat poziția și politica Chinei. El a spus că, întrucât Afganistanul se află într-un stadiu critic, al trecerii de la haos la stabilitate, China este dispusă să colaboreze cu țările din regiune pentru a continua procesul de reglementare politică a  Afganistanului și să ajute țara să facă față crizei umanitare și să promoveze formarea diferitelor mecanisme multilaterale legate de Afganistan pentru a crea un mediu extern favorabil pentru construcția pașnică și dezvoltarea durabilă a Afganistanului.

China, Rusia, Pakistan și celelalte părți participante la această întâlnire au purtat, de asemenea, dialoguri cu reprezentanți ai guvernului interimar afgan sub diferite forme.

În ceea ce privește recunoașterea guvernului interimar afgan de către China, aș dori să vă spun că noul regim afgan este încă în proces de formare, iar comunitatea internațională urmărește și coordonează această problemă. China menține o strânsă comunicare cu celelalte țări și toate părțile consideră că este necesar să se angajeze în dialog cu Afganistanul.

Sursă: http://www.chinanews.com/gn/2021/10-21/9591786.shtml, 21 octombrie 2021.

3. Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022

Foto: „Tema Experience Beijing” a Jocurilor de iarnă de la Beijing

 CCTV:  Știm că din data de 5 octombrie au început testele pentru Olimpiada de Iarnă, sub tema Experience Beijing”, iar ieri a fost lansată prima ediție a Manualului de prevenire a epidemiei la Jocurile de iarnă de la Beijing din 2022”. Parcă simțim din ce în ce mai mult cum se apropie Jocurile de iarnă de la Beijing. Ce ați dori să comentați pe această temă?

Zhao Lijian: După cum ați spus și dumneavoastră, „aroma jocurilor de iarnă de la Beijing” devine din ce în ce mai intensă. Odată cu sosirea flăcării olimpice din Grecia, Beijingul îmbrățișează din nou Jocurile Olimpice. Zonele de competiții din Beijing și Yanqing, care vor găzdui 10 competiții internaționale, trei săptămâni de antrenament internațional și două activități de testare interne, au intrat deja în probe.

Sportivi din diferite țări au lăudat calitatea locurilor, mediul de testare și suportul logistic al Jocurilor de iarnă de la Beijing. Chiar ieri, 25 octombrie, Comitetul Olimpic Internațional, Comitetul Paralimpic Internațional și Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de Iarnă de la Beijing din 2022 au publicat prima ediție a „Manualului de prevenire a epidemiei Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022”, care vor ajuta participanții să se pregătească pentru călătoria și participarea la jocuri. Mâine vom începe numărătoarea inversă de 100 de zile până la debutul Jocurilor de iarnă de la Beijing din 2022.

După mai bine de șase ani de pregătire, totul a intrat în faza de sprint. Peste 100 de zile, flacăra olimpică va fi din nou aprinsă la Beijing, singurul oraș care organizează atât o ediție de vară, cât și una de iarnă. Peste 100 de zile, sportivii chinezi care practică sporturile de iarnă vor juca pentru prima dată în fața mulțimii lor de acasă. În 100 de zile, sportivi din întreaga lume își vor îndeplini visurile la Beijing. Așteptăm cu nerăbdare toate acestea!

Angajamentul pe care China și-l ia în fața întregii lumi este acela de a găzdui jocuri olimpice simple, sigure și interesante. Credem cu tărie că vom avea capacitatea de a onora această promisiune!

Sportivii din întreaga lumea sunt bineveniți să viziteze Beijingul pentru a împărtăși pasiunea și bucuria Jocurilor de iarnă din 2022.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-10/26/content_77834252.htm ,  26 octombrie 2021.

 4. Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns critică politicile Chinei

SCMP: La o audiere din 20 octombrie, Nicholas Burns, nominalizat drept ambasador al SUA în China, a cerut Statelor Unite să respecte în continuare politica „o singură China”, sporind în același timp asistența de securitate pentru Taiwan. El a criticat, de asemenea, China pentru politicile sale privind Xinjiang și Tibet și studiul originii noii epidemii de coronavirus. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Wang Wenbin: Criticile domnului Burns reflectă mentalitatea de sumă zero a Războiul Rece, fiind total contrare faptelor. China le respinge ferm.

China aderă la calea dezvoltării pașnice și va fi întotdeauna un susținător al păcii mondiale, un contributor la dezvoltarea globală, un apărător al ordinii internaționale și un furnizor de bunuri public. Ne opunem definirii relației China-SUA drept una „competitivă” și, chiar și atunci când există o concurență între cele două părți, precum în economie sau comerț, competiția trebuie să fie una sănătoasă, care să aducă un progres ambelor părți. Problemele ce țin de Taiwan, Xinjiang și Hong Kong sunt pur și simplu afacerile interne ale Chinei, care nu acceptă ca alte forțe străine să se amestece în chestiunile ei.

Așa-numitul „genocid” din Xinjiang este o minciună revoltătoare, fabricată de câțiva cercetători occidentali și de politicieni americani, adevărata intenție a acestora fiind aceea de a de a limita dezvoltarea Chinei. Principiul „unei singure Chine” este fundamentul politic al relațiilor dintre China și Statele Unite, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului chinez. În comunicatul emis pe 17 august, Statele Unite au declarat că vor înceta să mai vândă vânzarea de arme către Taiwan, așadar ar trebui să-și onoreze angajamentul.

De la începutul epidemiei de COVID-19, China a oferit actualizări în timp util Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și comunității internaționale, acționând într-un mod deschis, transparent și responsabil. Urmărirea originilor virusului este o problemă științifică, însă, se pare că anumiți politicieni americani sunt obsedați de politizarea originii acestuia. Cred că intențiile lor rău intenționate de a defăima China sunt absolut evidente.

Îl sfătuim pe domnul Burns să conștientizeze tendința generală de dezvoltare a lumii și aspirațiile oamenilor, să înțeleagă în mod obiectiv situația actuală din China, să privească rațional dezvoltarea Chinei și relațiile sino-americane și să evite subestimarea determinării puternice a poporului chinez de a-și apăra propriile drepturi. Sperăm că acesta va vorbi și va acționa într-un mod mai constructiv pentru a putea promova relațiilor China-SUA și  prietenia dintre cele două popoare.

Sursă: https://news.sina.com.cn/c/2021-10-21/doc-iktzqtyu2771321.shtml, 21 octombrie 2021.

 1. SUA dorește sporirea implicării Taiwanului în cadrul ONU, în domenii precum sănătatea globală, mediul, schimbările climatice

Bloomberg: Departamentul de Stat al SUA a declarat că, pe 22 octombrie, „ Asociația Americană din Taiwan” și „Biroul de reprezentare economică și culturală din Taipei” au convocat reprezentanți la nivel înalt în cadrul unei video-conferințe pe tema extinderii capacității Taiwanului de a avea o participare semnificativă în cadrul ONU în domenii precum sănătatea globală, mediul, schimbările climatice etc. Ce are de comentat Ministerul chinez de Externe pe această temă?

Wang Wenbin: ONU este o organizație interguvernamentală, denumită și organizație internațională guvernamentală. Aceasta este o formă de asociere a statelor suverane. Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite 2758 a soluționat în întregime problema reprezentării Republicii Populare Chineze în cadrul Națiunilor Unite din punct de vedere politic, juridic și procedural.

Sistemul, agențiile și Secretariatul ONU ar trebui să respecte principiul „unei singure Chine” și Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite 2758 atunci când este vorba de anumite probleme legate de Taiwan. Numărul mare de state membre ONU, inclusiv SUA, recunosc că există o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Participarea Taiwanului la activitățile organizațiilor internaționale trebuie gestionată în conformitate cu principiul „unei singure Chine”. Încercările autorităților taiwaneze de a extinde așa-numitul spațiu „internațional” prin intermediul forțelor străine urmărește în esență extinderea spațiului pentru „secesiunea” și „independenței Taiwanului”, care se vor dovedi un adevărat eșec.

Foto: Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al MAE al Chinei la Conferința de presă a Ministerului chinez al Afacerilor Externe, 25 octombrie 2021

Îndemnăm SUA să respecte principiul „unei singure Chine” și prevederile celor trei comunicate comune China-SUA; să respecte Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite 2758, să înceteze de a mai avea contacte oficiale cu Taiwan și de a mai face comentarii iresponsabile; să nu mai trimită semnale greșite forțelor care doresc obținerea „independenței Taiwanului”; să nu mai încurajeze ori să sprijine autorităților din Taiwan în extinderea spațiului pentru „independența acestuia” și să înceteze de a mai face lucruri care subminează relațiile dintre China și SUA și dăunează păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1025/c1002-32263904.html ,  25 octombrie 2021.

 1. Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu va face vizite în Slovacia și Republica Cehă, în cursul unui turneu european.

Foto: Joseph Wu își propune să viziteze Slovacia în curând în cadrul unei vizite rare în Europa ce va include de asemenea o deplasare în Republica Cehă.

MASTV: Potrivit mass-mediei, Jaushieh Joseph Wu, ministrul de externe taiwanez va vizita în curând Slovacia și Republica Cehă. Ce are de comentat partea chineză pe această temă?

Zhao Lijian: Joseph Ewu este un separatist tipic care sprijină și dorește „independența Taiwanului”. Adevăratul scop al vizitelor sale este de a promova ideile separatiste de „independență ale Taiwanului” și de a crea iluzia „ o singură China, un singur Taiwan”. În plus, să strice relațiile dintre China și țările cu care a stabilit legături diplomatice. China se opune ferm țărilor care încurajează separatiștii care susțin „independența Taiwanului”, cerându-le țărilor în cauză să respecte principiul „unei singure Chine” și să nu ofere sprijin activităților separatiste de „independență a Taiwanului”.

De asemenea, avertizăm autoritățile din Taiwan că orice încercare de obținere a „independenței Taiwanului” care presupune solicitarea de sprijin străin va eșua cu siguranță. China menține o poziție fermă cu privire la apărarea suveranității naționale și integrității teritoriale și va lua toate măsurile necesare pentru a se împotrivi tuturor încercărilor de „independență a Taiwanului”.

Sursă: http://news.china.com.cn/txt/2021-10/26/content_77834252.htm, 26 octombrie 2021.

 7. China poate obține unificarea cu Taiwanul!” Putin readuce în discuție problema Taiwanului

În ultimii ani, relația dintre China și Rusia s-a dezvoltat la un nivel înalt, președintele rus Vladimir Putin acordând guvernului chinez, cât și intereselor principale ale Chinei, un sprijin ferm.

Potrivit Global Times, Putin a subliniat faptul că Republica Populară Chineză nu are nevoie să recurgă la forță pentru a putea obține unificarea cu Taiwanul.

În ultimii ani, relațiile dintre China și Rusia au devenit din ce în ce mai strânse, contactele dintre cele două țări fiind din ce în ce mai frecvente, iar cooperarea atingând un nivel superior. Dezvoltarea durabilă dintre cele două părți se datorează în principal susținerii în permanență a principiului respectului reciproc, având ca principal obiectiv obținerea de beneficii reciproce și de rezultate de tip câștig-câștig. Președintele rus Vladimir Putin are o atitudine foarte prietenoasă față de China, în comparație cu celelalte țări occidentale, care obișnuiesc să se amestece în afacerile interne ale Chinei.

La fel ca și R.P.Chineză, Rusia aderă la principiul independenței și autonomiei, ceea ce înseamnă că nu va interveni niciodată în afacerile interne ale altor țări. Mai mult, Rusia a susținut atitudinea și poziția Chinei cu privire la problema Taiwanului, acordându-i un sprijin ferm guvernului chinez în această chestiune, cât și în altele. Într-un interviu oferit recent publicului, Putin a readus în discuție problema Taiwanului, menținându-și aceeași atitudine fermă.

Foto: Președintele rus Vladimir Putin readuce în discuție problema Taiwanului

Președintele rus a declarat că, din perspectiva filozofiei chineze, a construcției naționale și a gestionării națiunii, dezvoltarea Chinei nu are nimic de-a face cu forța, prin urmare, pentru a se reunifica cu Taiwanul, China continentală nu are nevoie să recurgă la forță. Dacă este să luăm drept standard de măsurare paritatea puterii de cumpărare, China este la momentul actual cea mai puternică economie din lume, prin urmare China continentală este încrezătoare în finalizarea procesului de unificare cu Taiwanul, a subliniat la final Putin.

Când vine vorba despre problema Taiwanului, este inevitabil să nu menționăm și Statele Unite, care au alimentat întotdeauna aroganța Taiwanului pe tema „independenței Taiwanului”, ignorând tot timpul avertismentele venite din partea Chinei continentale. Mai mult decât atât, au continuat să furnizeze arme autorităților Partidului Progresist Democrat (DPP), partid politic din Taiwan.

Deși, de-a lungul timpului, Statele Unite au încercat să limiteze China continentală, împiedicând unificarea celor două maluri ale strâmtorii Taiwan, Statele Unite nu vor putea împiedica, ca în cele din urmă, acest lucru să se întâmple.

Cu toate acestea, din evoluțiile recente ale situației din Taiwan, cât și din aparițiile frecvente ale soldaților Armatei Republicii Populare Chineze în strâmtoarea Taiwan reiese în mod clar că, din acest punct de vedere, China continentală este fermă pe poziții.

La o conferință de presă, președintele rus a mai declarat ceea ce SUA nu le place deloc să audă, și anume că, în viitorul apropiat, China va depăși Statele Unite, devenind economia numărul unu în lume. Puterea Chinei provoacă mari îngrijorări și la Casa Albă.

Foto: Președinta Taiwanului Tsai Ing-wen

Taiwanul și insulele sale anexate fac parte din teritoriul Chinei. Taiwanul aparține Chinei, iar China va putea să obțină unificarea cu acesta. Problema Taiwanului este o chestiune ce ține pur și simplu de afacerile interne ale Chinei, prin urmare guvernul chinez nu va permite niciodată vreunei forțe străine să intervină în acest proces de unificare ori să încerce să îl submineze. Realizarea renașterii naționale este aspirația comună a 1,4 miliarde de chinezi, de aceea este imposibil ca SUA să împiedice reunificarea între cele două maluri ale strâmtorii.

China apreciază declarația de susținere a președintelui Putin cu privire la problema Taiwanului. Indiferent de schimbările produse la nivel internațional, China și Rusia au menținut în permanență un nivel ridicat de încredere reciprocă în politică, iar marea corabie a relațiilor dintre China și Rusia a menținut întotdeauna calea corectă, avansând în mod constant.

Sursa: https://view.inews.qq.com/a/20211026A03GA300?refer=wx_hot, 26 octombrie 2021.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea și Zahn Yu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.