Vladimir Putin: „ Eu și președintele Xi Jinping ne cunoaștem de mult timp. Ca prieteni buni și politicieni…am menținut întotdeauna o comunicare strânsă”

Cu ocazia participării la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022, președintele rus Vladimir Putin a acordat un interviu (scris) în exclusivitate directorului și redactorului-șef al China Media Group, Shen Haixiong. Redăm, în această ediție a „Chinei la zi”, textul integral al interviului în continuare. De remarcat că mesajele pe care Moscova și Beijing-ul le trimit, sistematic, este de apropiere strategică între cele două capitale. Interviul face parte din aceeași strategie de comunicare.

Shen Haixiong: Distinse Domnule Președinte, sunt încântat să am din nou ocazia de a vă lua un interviu. În primul rând, permiteți-mi să vă urez bun venit la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing 2022. În februarie 2014, la invitația dumneavoastră, președintele Xi Jinping a participat la ceremonia de deschidere a celei de-a 22-a ediții a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci. Atunci a fost pentru prima dată când un líder chinez a participat la un eveniment sportiv internațional major, organizat în străinătate. Dacă vecinii noștri organizează, bineînțeles că trebuie să mergem să îi felicităm”, a declarat președintele Xi Jinping la acel moment. Anul acesta, China sărbătorește un eveniment fericit, găzduiește pentru prima dată Jocurile Olimpice de Iarnă, și mai mult de atât, în timpul unei sărbători atât de importante precum Sărbătoarea Primăverii. Când a solicitat să găzduiască Jocurile Olimpice de Iarnă, China a prezentat  un plan „de a implica 300 de milioane de oameni în sporturile de iarnă”. Acum, stațiunile de schi sunt construite până și în provincia mea natală, Zhejiang, localizată în sudul Chinei. Ați fost primul lider străin care a confirmat participarea la ceremonia de deschidere la Jocurile Olimpice de Iarnă. Ce rol joacă sportul în relațiile dintre cele două țări vecine, China și Rusia? Cum pot cele două țări să consolideze cooperarea în cultura gheții și a zăpezii, sporturile de iarnă și industriile conexe? La ce fel de rezultate vă așteptați din partea sportivilor ruși la Jocurile Olimpice ? Ați putea prezice câte medalii de aur vor câștiga?

Vladimir Putin: Eu și președintele Xi Jinping ne cunoaștem de mult timp. Ca prieteni buni și politicieni care împărtășesc multe opinii cu privire la abordarea problemelor lumii, am menținut întotdeauna o comunicare strânsă. Din dorința de a lua parte la acest eveniment sportiv internațional din acest an (Jocurile Olimpice de Iarnă), găzduit de prietenii chinezi, am răspuns imediat invitației președintelui Xi de a vizita China. Un alt aspect important este acela că Jocurile Olimpice de Iarnă vor avea loc chiar în timpul Sărbătorii Primăverii, la Beijing, primul oraș din lume care va găzdui atât ediția de vară, cât și de iarnă a Jocurilor Olimpice.

Știu că organizatorii s-au pregătit atent pentru Jocurile Olimpice. Au făcut investiții masive în infrastructura sportivă și de transport, au construit stadioane moderne și au creat toate condițiile necesare pentru a asigura siguranța sportivilor, antrenorilor și jurnaliștilor străini pe durata șederii lor în China.

Sunt sigur că aceste pregătiri de înaltă calitate pentru Jocurile Olimpice îi vor determina pe sportivi să își arate caracterul sportiv și să își demonstreze abilitățile și capacitatea de a-și atinge obiectivele într-o competiție corectă și neînduplecată. Desigur, ne vom încuraja sportivii și ne vom bucura de fiecare victorie și fiecare realizare a acestora. Însă, doar competiția ne va arăta câte și ce medalii vor câștiga. În plus, situația epidemiologică, poate avea un impact asupra participării sportivilor și, în consecință, asupra rezultatelor finale.

Sportul este un fenomen unic al civilizației umane. Evenimentele sportive majore sunt concepute pentru a reuni oamenii, pentru a aprofunda înțelegerea reciprocă și pentru a promova principiul universal „fair play”, așa cum a fost ilustrat în mod viu de succesul evenimentelor sportive majore, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Soci din 2014 și Cupa Mondială FIFA Rusia 2018, găzduite de țara noastră.

Rusia a fost și rămâne dedicată valorilor tradiționale olimpice. Ne opunem încercărilor de politizare a sportului și de folosire a acestuia ca instrument de constrângere, concurenței necinstite și discriminării. Respingem practica „pedepsei colective” pentru faptele săvârșite de anumiți indivizi, care, recent, a devenit un fenomen des întâlnit. Și, desigur, condamnăm ferm consumul de substanțe interzise de către sportivi și susținem o cooperare internațională la scară largă în lupta împotriva dopajului în sport.

Rusia are o infrastructură bine dezvoltată, școli sportive cunoscute pentru campioni și sporturi tradiționale, precum și o bogată istorie a recordurilor sportive; organizează competiții internaționale majore, încurajând cetățenii noștri, în special pe tinerii noștri să se angajeze în cultura fizică și sport. Aceasta este ceea ce ajută la păstrarea sănătății oamenilor și a națiunii în ansamblu, cât și la formarea unei baze solide pentru realizările sportive viitoare. Ne așteptăm ca până în 2024, ponderea persoanelor care se angajează în mod regulat în sport să fie de 55%, iar până în 2030 să ajungă la 70%.

În ceea ce privește interacțiunea dintre Rusia și China în domeniul sportului și educației fizice, aceasta ocupă un loc important în cooperarea noastră unilaterală, este cuprinzătoare și complexă.

O serie de evenimente, inclusiv cele din sporturile de iarnă, au devenit cu adevărat evenimente emblematice. Printre acestea se numără Jocurile de iarnă ruso-chineze pentru tineret și jocurile anuale amicale de hochei pe gheață de pe râul Amur (râul Heilongjiang) între echipele din zonele de graniță ale celor două țări. Dezvoltăm în mod activ schimburi între federațiile sportive dintre Rusia și China și cluburile profesioniste. De exemplu, clubul chinez de hochei pe gheață „Kunlun Red Star” joacă de câțiva ani în „Liga continentală rusă de hochei” , un acord pe care l-am convenit în timpul vizitei mele în China în anul 2016.

Cooperarea se dezvoltă și în hochei pentru juniori. În iunie 2018, împreună cu președintele Xi am urmărit un meci între echipele rusești și chineze de juniori.

Anul schimburilor sportive Rusia-China (2022-2023) ” pe care l-am proclamat împreună cu președintele Xi Jinping în decembrie 2021, va fi cu siguranță un eveniment important și memorabil pentru ambele popoare. Acest an tematic include aproximativ 500 de evenimente diferite în domeniul sportului și pentru tineret, precum și activități educaționale, de știință a sportului și de formare de talente. Activitățile care se dovedesc cel mai de succes vor continua să fie organizate în mod regulat.

Cred cu tărie că Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing se vor desfășura la cele mai înalte standarde. Le urez mult succes tuturor sportivilor la Jocurile Olimpice și să obțină rezultate bune, iar oaspeților la acest eveniment, momente de neuitat și multă bucurie.

Shen Haixiong: Inițial, China și Rusia s-au privit reciproc ca fiind două națiuni prietene, după care au stabilit relații de parteneriat constructiv, parteneriat strategic, parteneriat cuprinzător și interacțiune strategică.  În iunie 2019, relația dintre cele două țări  a fost dusă la un nivel și mai înalt, deschizând o nouă eră în relațiile noastre. În timpul unei conferințe din 28 iunie 2021, dumneavoastră, împreună cu președintele Xi Jinping ați anunțat extinderea Tratatului chino-rus de bună vecinătate, prietenie și cooperare”. Cât de important credeți că este acest pas pentru relațiile bilaterale ?

Vladimir Putin: „Tratatul ruso-chinez de bună vecinătate, prietenie și cooperare”, semnat în urmă cu mai bine de 20 de ani, este un document de politică de bază care a stabilit cadrul legal pentru o dezvoltare conseventă pe termen lung a relațiilor sino-ruse de parteneriat strategic cuprinzător și interacțiune strategică. De aceea, pe 28 iunie anul trecut, eu și președintele Xi Jinping am convenit să îl prelungim cu încă cinci ani.

Este un document foarte bogat prin ideile pe care le conține, multe dintre prevederile sale continuă să joace un rol important în contextul mediului international și în schimbările rapide de astăzi.

Relațiile dintre Rusia și China se dezvoltă pe o bază egală, de-ideologizată. Parteneriatul nostru este durabil, este valoros intrinsec, nu este afectat de climatul politic și nu este îndreptat împotriva nimănui. Este susținut de respect și considerație pentru interesele fundamentale ale celuilalt și în conformitate cu dreptul internațional și Carta ONU.

Grație acestui tratat, atmosfera de încredere politică, printre altele, a permis țărilor noastre să înființeze o structură eficientă pe mai multe niveluri de cooperare interstatală, întâlnirile celor doi lideri jucând un rol esențial.

China ocupă primul loc pe lista partenerilor comerciali ai Rusiei. Potrivit datelor preliminare, anul trecut, chiar și în ciuda restricțiilor cauzate de coronavirus, comerțul nostru bilateral a atins un record, însumând 140 de miliarde de dolari.

China este partenerul nostru strategic pe scena internațională. Abordările noastre cu privire la majoritatea problematicilor de pe agenda globală coincid sau sunt asemănătoare.

Menținem o coordonare strânsă în cadrul multor organizații și formate multilaterale majore precum Națiunile Unite, BRICS, Organizația de Cooperare de la Shanghai (SCO), G20, Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC )și Summit-ul Asiei de Est (EAS), ceea ce are  un efect stabilizator asupra situației mondiale complexe actuale.

În concluzie, doresc să reiterez că, prin conceptele stabilite în „Tratatul ruso-chinez de bună vecinătate, prietenie și cooperare”, țările noastre au ajuns să atingă un nivel de parteneriat fără precedent, și-au schimbat fundamental caracterul și domeniul de aplicare și au creat condiții care ne permit să mergem înainte împreună.

Shen Haixiong: Dacă îmi permiteți, aș dori, în numele internauților chinezi și iubitorilor de sporturi de iarnă din China, să vă adresez o ultimă întrebare. În interviul pe care mi l-ați acordat în urmă cu trei ani, ați menționat că, ocazional, obișnuiți, „să încercați” să jucați câte o partidă de hochei. Dar se pare că, în cele mărturisite de dumneavoastră la vremea aceea, ați fost mult prea modest. Chiar anul trecut, în mai 2021, în meciul All Rusian Night Hockey League, ați marcat un gol la doar 30 de secunde de la începutul jocului și un total de 8 goluri în tot meciul, rezultate ce denotă nivelul unui jucător profesionist de hochei. Ați putea să le împărtășiți vreun secret al acestei priceperi, chinezilor pasionați de sporturile pe gheață și zăpadă? Ce jucător rus credeți că ar putea înscrie primul gol la hochei la aceste Jocuri? În afara hocheiului pe gheață, ce alte abilități sportive legate de gheață și de zăpadă v-ar plăcea să mai aveți?

Putin: Nu mă simt în măsură pentru a da sfaturi celor pasionați de hocheiul pe gheață. Aș lăsa acest lucru pe seama jucătorilor și antrenorilor profesioniști de hochei. Cred că cel mai important lucru este să practici sportul preferat, și indiferent de ce tip de sport este vorba, să îl practici în mod regulat. Trebuie să fii perseverent, să te îndrepți cu fermitate către obiectivele stabilite și să-ți antrenezi bine abilitățile.

Hocheiul pe gheață este foarte popular în Rusia și are o tradiție adânc înrădăcinată. Un loc important îl ocupă Liga de hochei de noapte, înființată în 2011. Astăzi ea reunește aproape 1100 de echipe cu peste 20.000 de jucători de hochei pe gheață din majoritatea regiunilor țării noastre. Mulți dintre renumiții noștri campioni olimpici și mondiali sunt implicați activ în dezvoltarea proiectului, pentru care le sunt foarte recunoscător. Succesul obținut este evident.
Anul trecut, numărul amatorilor de hochei pe gheață din țara noastră a depășit 620.000, iar acest număr este în continuare în creștere. Este întotdeauna o mare plăcere pentru mine să particip la evenimentele Ligii ori de câte ori îmi permite programul. De fiecare data când am ocazia, merg la schi alpin. Cu toate acestea, există și alte sporturi care îmi stârnesc interesul. Îmi place biatlonul și patinajul artistic, două sporturi la care sportivii noștri s-au remarcat întotdeauna. Competițiile de sărituri cu schiurile îmi trezesc de asemenea interesul, însă, pentru că nu am timp, pot face asta doar la televizor.

Desigur, ne așteptăm ca echipa noastră de hochei să înregistreze cele mai bune performanțe la viitoarele Jocuri Olimpice de Iarnă. Echipa Rusiei de hochei pe gheață este bine pregătită, unită de spiritul de echipă și dorința de a câștiga, iar toți membrii ei sunt capabili să înscrie primul gol.

Nu există nici cea mai mică îndoială că meciurile de hochei din cadrul acestor Jocuri vor fi la fel de interesante și de memorabile ca întotdeauna.

Așteptăm cu nerăbdare să vedem un meci bun de hochei și, bineînțeles că avem mare încredere în jucătorii noștri, cărora le urăm mult succes.

Sursa aici, februarie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.