Sergey Karaganov despre viitoarea ordine mondială. China câștigă!

Paula Toma

Foto : Fostul consilier pentru politică externă al lui Putin, Sergey Alexandrovich Karaganov

Sergey Alexandrovich Karaganov, unul dintre cei mai importanți experți ruși în probleme internaționale și fostul consilier al lui Vladimir Putin, a publicat recent un articol cu privire la situația mondială. Acesta subliniază că, în prezent, China, Statele Unite și Rusia sunt cele trei mari puteri ale lumii și că, în următorii, 10-15 ani, China ar putea avea toate șansele să devină numărul unu în lume.

Declinul Occidentului

Karaganov consideră că Occidentul își pierde treptat dominația absolută pe care a deținut-o în lume încă de la prima revoluție industrială, iar această pierdere va fi una fără precedent. În prezent, puterea militară a Occidentului scade treptat, în timp ce China devine o putere militară dominantă.

Așadar, o lume condusă de Occident timp de secole nu va mai exista. Dominația occidentală asupra lumii a atins apogeul în anul 1991, odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, urmând în mod inevitabil declinul ei. Este un lucru pe care politicienii occidentali îl conștientizează destul de bine, motiv pentru care în ultimii ani, țările din Occident au început să reacționeze cu înverșunare în domenii precum cel economic, diplomatic și militar,  prin recurgerea la anumite sancțiuni, intervenții și a altor metode.

Mențiunea care trebuie făcută este că, în prezent, Occidentul dorește să se confrunte cu China și cu Rusia, însă nu dispune de resursele necesare pentru o astfel de confruntare. Deoarece Statele Unite ale Americii (SUA), nu se pot confrunta singure cu China sau cu Rusia, au atras de partea lor o serie de aliați, însă nici acest lucru nu a fost îndeajuns să le mulțumească. aliindu-se cu, însă Rusia, care a suferit o serie de pierderi din cauza Statelor Unite, nu s-a lăsat păcălită. Așadar SUA au început să impună restricții Chinei și Rusiei.

Renașterea chineză și greșelile Americii

Cu toate acestea, impactul reprimării Statelor Unite asupra Chinei nu este unul devastator, obiectivul Chinei fiind acela de a realiza „marea renaștere a națiunii chineze”, și nu de a urmări hegemonia mondială precum SUA. În viitor, China nu va face decât să acumuleze putere, însă nu va deveni la fel de agresivă precum SUA pe plan mondial. Pentru Rusia, China este foarte importantă, dorind să mențină relațiile de prietenie între cele două țări, lucru benefic pentru ambele popoare, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.


Foto : Ministrul chinez de externe Wang Yi salutându-se cu ministrul rus de externe Sergey  Lavrov

Karaganov consideră că încă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în 1945, SUA au făcut o serie de greșeli strategice pe care nu le-au putut remedia nici până în ziua de astăzi.

În primul rând, SUA au devenit o superputere după cel de-al Doilea Război Mondial, profitând de roadele victoriei sovietice. Din 1941 până în iunie 1944, Uniunea Sovietică a fost singura care a luptat împotriva fasciștilor germani în Europa, împingându-i de la granița sovieto-germană până la Berlin și „distrugând fiara fascistă germană cu prețul a peste 20 de milioane de oameni morți”. Cu toate acestea, Statele Unite păreau să fi devenit învingătoarele acestei bătălii, luând tot meritul pentru înfrângerea Germaniei și stabilindu-și cu succes poziția prin desființarea sistemului colonial britanic și francez, împreună cu sovieticii.

Până la sfârșitul Războiului Rece, care s-a încheiat cu prăbușirea Uniunii Sovietice, SUA au devenit singura superputere din lume. Acest lucru a făcut ca Statele Unite să se considere numărul unu în lume și să adopte o atitudine arogantă. În anii ’90, mai bine de 20 de ani, SUA au făcut frecvent o serie de mișcări prostești. Mai întâi au forțat Rusia să devină adversarul lor strategic, după care au lansat două războaie de agresiune împotriva Afganistanului și Irakului, mișcări care au îngreunat dezvoltarea Statelor Unite.

În secolul XXI, China a avut parte de o dezvoltare națională complexă, în special pe plan economic și militar, fapt care a nemulțumit SUA. Pentru a evita o alință între China și Rusia, precum și să fie întrecute de China, Statele Unite s-au confruntat cu cele două țări, însă au eșuat. Acest eșec a contribuit, în cele din urmă, la apropierea și alierea celor două țări. Statele Unite și-au săpat singure groapa, iar în prezent, sub administrația Biden, nimic nu s-a schimbat.

Foto: Forța navală a Chinei

Odată cu îmbunătățirea constantă a relațiilor sino-ruse și cu creșterea puterii militare și economice a Chinei, SUA nu vor putea opri ascensiunea acesteia în următorii 10-15 ani, deoarece prețul de a ține această țară sub control va deveni prea mare și ineficient. Statele Unite ar trebui să fie mai cumpătate și să dezvolte o relație mai pragmatică cu China.

Viitorul este al Chinei

Mai mult decât atât, China va fi marele învingător al acestei lupte, pentru că, la final, Statele Unite vor eșua complet în urmărirea, interceptarea și suprimarea Chinei și a Rusiei. Desigur, există și o condiție, și anume ca între Rusia și China să apară probleme majore. În acest caz, modelul celor trei mari puteri se va menține.

Cât despre posibilitatea ca Europa (UE) și India să devină cea de-a patra mare putere a lumii, e mult prea devreme să ne pronunțăm, conchide unul dintre cei mai titrați comentatori de politică externă de la Moscova.

*Paula Toma este cercetător la Centrul de studii sino-ruse (CSSR) din cadrul ISPRI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *