Banii nu au miros? Fluxurile de investiții străine au crescut spectaculos în 2020, iar președintele Xi Jingping promovează îmbunătățirea „guvernanței economice globale”. China la zi

Foto: Hong Kong, 2021. Sursa aici.

În numărul de astăzi, vă prezentăm declarațiile oficiale ale purtătorilor de cuvânt ai Ministerului chinez al Afacerilor Externe din perioada 1-2 Noiembrie 2021. În China, Ministerul de Externe își exprimă poziția față de anumite probleme prin conferințe de presă, organizate aproape zilnic, în cadrul cărora, purtătorii de cuvânt răspund la întrebările diferitelor mass-media.

Reamintim că subiectele prezentate în revista presei (poziția oficială a Chinei) vor fi analizate în emisiunile și materialele ulterioare ale Centrului de studii sino-ruse (CSSR).

Să remarcăm, deocamdată, două chestiuni. Prima ține de evoluțiile din Hong Kong. Statisticile arată că, în 2020, intrările de investiții străine directe (ISD) către Hong Kong s-au ridicat la aproximativ 119,23 miliarde de dolari SUA, indicând o creștere considerabilă de la 73,71 miliarde de dolari SUA în 2019. Și asta în condițiile în care, în iunie 2020, Parlamentul Chinei a adoptat controversata lege privind securitatea naţională în Hong Kong, care vine ca răspuns la protestele pro-democraţie adesea violente care au avut loc anul trecut în Hong Kong, și își propunea să combată subversiunea, terorismul, separatismul şi ingerinţa forţele străine. De fapt, respective lege era privită ca cea mai gravă intruziune a Beijingului în evoluțiile politice din Hong Kong și un atentat la adresa democrației. În ciuda acestui fapt, iată că investițiile în regiune nu s-au oprit, banii au curs în continuare, cu o creștere spectaculoasă față de 2019… Banii nu au când e vorba de China?

A doua chestiune este efortul Chinei de a se profila ca un actor global și globalizant, în sensul în care se proiectează, strategic, ca un apărător ferm și promotor neostoit al multilateralismului. Ultimele gesturi ale Beijingului sunt și ele o indicație în acest sens.

Iată principalele subiecte dezbătute în această perioadă (SUMAR):

  1. În anul 2020, fluxurile străine de investiții străine directe din Hong Kong l-au clasat pe locul trei în lume
  2. Propunerile președintelui chinez Xi Jinping în cadrul celei de-a 16-a Reuniuni a liderilor G20
  3. China a solicitat în mod oficial aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA)
  4. China este acuzată că blochează accesul presei la Jocurile de iarnă de la Beijing 2022
  5. La COP26, Xi Jinping a livrat un discurs în formă scrisă, și nu unul înregistrat video.
  1. În anul 2020, fluxurile străine de investiții străine directe din Hong Kong l-au clasat pe locul trei în lume

Bloomberg: Aș dori să vă adresez o întrebare cu privire la numărul de companii americane cu sediul în Hong Kong. Datele recent publicate arată că numărul lor a scăzut, ceea ce susține argumentul adus de unii comentatori conform căruia, adoptarea legii privind securitatea națională a Hong Kong-ului ar putea eroda atractivitatea orașului ca centru financiar global. Ce are de comentat Ministerul chinez de Externe pe această temă?

Wang Wenbin: Nu știu dacă ați remarcat, însă, nu cu mult timp în urmă, Camera Americană de Comerț din Hong Kong a publicat un raport de sondaj. Potrivit acestuia, proporția companiilor care erau optimiste cu privire la mediul de afaceri din Hong Kong a crescut brusc în luna ianuarie a anului 2021, în comparație cu luna august a anului trecut. De la punerea în aplicare a Legii Securității naționale în Hong Kong, investitorii străini din Hong Kong, inclusiv Statele Unite, s-au bucurat de un mediu de afaceri mai sigur, mai stabil și mai previzibil. Raportul Fondului Monetar Internațional a recunoscut pe deplin statutul Hong Kong-ului de centru financiar global. Chiar luna trecută, Directorul executiv al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong a declarat că acesta s-a clasat pe locul al treilea la nivel global în ceea ce privește fluxurile de investiții străine directe în 2020.

Foto: Carrie Lam, cel de-al patrulea director executiv al Regiunii Administrative speciale din Hong Kong: „Anul trecut, fluxurile străine de investiții străine directe din Hong Kong l-au clasat pe locul trei în lume”.

Numărul de operațiuni comerciale din Hong Kong cu companii-mamă în străinătate sau pe continent și numărul de start-up-uri din Hong Kong ating un maxim istoric de 9.049 și, respectiv, 3.755 în acest an. Odată cu promulgarea și implementarea legii securității naționale, mediul de afaceri din Hong Kong a fost mai bine menținut, demonstrând în continuare potențialul său de dezvoltare.

Guvernul central va continua să sprijine dezvoltarea Hong-Kong-ului și, de asemenea, integrarea lui din toate punctele de vedere în dezvoltarea generală a țării. De asemenea, va încuraja companiile din întreaga lume să profite de oportunitatea de a-și extinde prezența în Hong Kong și de a obține un succes mai mare. Suntem pe deplin convinși că vom vedea Hong Kong-ul îmbrățișând un viitor mai luminos.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1101/c1002-32270773.html , 1 Noiembrie 2021.

  1. Propunerile președintelui chinez Xi Jinping în cadrul celei de-a 16-a Reuniuni a liderilor G20

Hubei Media Group: Cea de-a 16-a Reuniune a liderilor G20 a avut loc weekendul trecut, la Roma. Președintele Xi Jinping a participat prin intermediul video-conferinței și a prezentat o serie de inițiative și propuneri cu privire la problemele globale, precum epidemia de COVID-19, economia, dezvoltarea sustenabilă și schimbările climatice. Ne-ați putea oferi mai multe detalii despre propunerile Chinei?

Wang Wenbin: Pe 30 și 31 octombrie, președintele Xi Jinping a participat la cea de-a 16-a Reuniune a Liderilor G20, prin intermediul unei video-conferințe, în cadrul căreia a prezentat o serie de inițiative importante.

Participările succesive ale președintelui Xi la evenimente multilaterale precum dezbaterile generale recente ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, cea de-a 15-a reuniune a Conferinței părților (COP15) la Convenția privind diversitatea biologică și cea de-a doua Conferință globală a Națiunilor Unite privind transportul durabil, reprezintă un pas diplomatic important al Chinei pentru a-ți intensifica participarea la cooperarea economică internațională și pentru a promova îmbunătățirea guvernanței economice globale.

La această răscruce critică a istoriei omenirii, pe baza schimbările majore produse în acest secol, președintele Xi Jinping a susținut cauza formării unei comunități cu un viitor comun pentru omenire și, combinând obiectivul și responsabilitățile G20, a propus sistematic ca comunitatea internațională să ia măsuri comune pentru combaterea epidemiei de COVID-19 și pentru redresarea economică mondială. Măsurile fezabile și strategiile pe termen lung pentru îmbunătățirea guvernanței globale vor genera un consens larg și vor da un impuls puternic realizării unei dezvoltări incluzive și durabile în întreaga lume.

Iată principalele măsuri.

a) Construirea unui consens internațional pentru a aprofunda cooperarea globală împotriva COVID-19. Președintele Xi a fost primul care a propus ca vaccinurile să devină un bun public global. În acest sens, în cadrul acestei reuniuni, el a popus luarea unor măsuri în materie de sănătate la nivel global. Acestea sunt: sprijinirea cercetărilor și dezvoltării în comun în comun cu țările în curs de dezvoltare; oferirea unui număr mai mare de vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare; sprijinirea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în luarea unei decizii privind renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor COVID-19; intensificarea cooperării comerciale transfrontaliere în materie de vaccinuri și materii prime și auxiliare aferente; recunoașterea reciprocă în avans a vaccinurilor, în conformitate cu lista de utilizare în situații de urgență a OMS; oferirea unui sprijin financiar țărilor în curs de dezvoltare în accesarea vaccinurilor.

b) Găsirea cauzelor fundamentale pentru a facilita o redresare economică mondială constantă. Președintele Xi Jinping a subliniat că, pentru a încuraja marile economii să intensifice coordonarea politicilor macroeconomice și pentru a evita efectele negative asupra țărilor în curs de dezvoltare, G20 ar trebui să joace rolul de forum principal pentru cooperarea economică internațională. În plus, ar trebui valorificat rolul important al dezvoltării infrastructurii în propulsarea creșterii economice și obținerea unor rezultate cât mai fructuoase în ceea ce privește inițiativa „Drumul și Centura”. Președintele Xi a propus organizarea unui forum internațional privind lanțurile industriale și de aprovizionare rezistente și stabile și a salutat participarea activă a membrilor G20 și a organizațiilor internaționale de resort pentru a menține lanțurile industriale și de aprovizionare globale sigure și stabile prin unirea forțelor.

c) Dezvoltarea comună și construirea unei comunități cu un viitor comun pentru dezvoltarea globală. Președintele Xi a detaliat în continuare filosofia de bază centrată pe oameni a Inițiativei pentru Dezvoltare Globală pe care a prezentat-o în septembrie anul acesta. El a subliniat că obiectivul nostru ar trebui să îl reprezinte îmbunătățirea bunăstării oamenilor, realizarea dezvoltării globale a fiecărui individ și realizarea dezvoltării globale mai echitabile, mai eficace și mai favorabilă incluziunii, astfel încât nicio țară să nu fie lăsată în urmă. El a făcut apel la eforturile de a acorda prioritate dezvoltării în coordonarea macropoliticii globale și a agendei G20 și să promoveze în mod activ integrarea în profunzime a „Inițiativei pentru Dezvoltare Globală” cu Agenda 2030 a Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă pentru a obține o dezvoltare globală mai solidă, mai ecologică și mai sănătoasă.

d) Îmbunătățirea guvernanței digitale pentru a promova dezvoltarea solidă a economiei digitale globale. Președintele Xi a subliniat că formarea de blocuri exclusive de „cercuri mici” sau chiar trasarea unor linii ideologice nu vor face decât să creeze bariere și mai multe obstacole, ceea ce va dăuna în mod direct inovației științifice și tehnologice. G20 ar trebui să își asume responsabilitățile globale în această era digitală, să accelereze dezvoltarea de noi tipuri de infrastructură digitală, să promoveze o integrare mai profundă a tehnologiilor digitale cu economia reală și să ajute țările în curs de dezvoltare să elimine decalajul digital. Președintele Xi a anunțat că R.P.Chineză a decis solicitarea aderarării la „Acordul de parteneriat pentru economia digitală”. Inițiativa Chinei reflectă atitudinea ei constructivă de a participa activ la cooperarea internațională în domeniul economiei digitale și la elaborarea de reguli, precum și decizia sa fermă de a se angaja la o deschidere mai largă și alinierea la norme și criterii internaționale de înaltă standarde.

e) Grija față de natura și construirea unei comunități pentru om și natură. Președintele Xi a subliniat că G20 trebuie să susțină principiul „responsabilităților comune, dar diferențiate” și să facă eforturi pentru implementarea deplină a Acordului de la Paris privind schimbările climatice. Țările dezvoltate trebuie să conducă prin exemplu În ceea ce privește reducerea emisiilor, țările dezvoltate trebuie reprezinte un model, să ia în considerare dificultățile și preocupările speciale ale țărilor în curs de dezvoltare, să își îndeplinească angajamentele de finanțare pentru schimbările climatice și să ofere tehnologie, să consolideze capacitățile și un alt sprijin țărilor în curs de dezvoltare.

Aceste propuneri importante subliniază cheia succesului viitoarei COP26 și oferă un impuls puternic efortului global de abordare a schimbărilor climatice. Președintele Xi a dat, de asemenea, un răspuns profund la întrebarea vremurilor noastre, despre cum să ne păstrăm obiectivele de protecție ecologică și de dezvoltare economică și cum să răspundem la schimbările climatice și să asigurăm standardele de viață, solicitând G20 să intensifice cooperarea în acest sens. Președintele Xi a prezentat soluțiile ingenioase ale Chinei pentru ca celelalte țări să exploreze și să realizeze modernizarea coexistenței armonioase a omului și a naturii. Acest lucru a fost susținut și aclamat pe scară largă de comunitatea internațională.

Măsurile importante propuse de președintele Xi, inclusiv cadrul de politică „1+N” pentru atingerea maximă a emisiilor de carbon și neutralitatea emisiilor de carbon, demonstrează simțul responsabilității Chinei în a-și onora cuvintele prin acțiuni concrete, în calitate stat puternic dezvoltat. Toate acestea au adus o energie pozitivă puternică eforturilor globale de abordare a schimbărilor climatice.

Propunerile președintelui Xi au fost primite cu căldură și reluate de multe țări și organizații internaționale, inclusiv ONU. Convingerea comună este că observațiile sale vor contribui la stimularea eforturilor globale, la o etapă mai echilibrată, mai coordonat și mai incluziv al dezvoltării globale și la accelerarea implementării Agendei  2030 a Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Sustenabilă.

China va continua să participe la cooperarea G20, să susțină deschiderea, incluziunea și cooperarea de tip câștig-câștig, să practice cu adevărat multilateralismul și să depună eforturi neîncetate și noi contribuții în promovarea solidarității globale împotriva COVID-19, promovând redresarea și dezvoltarea economică mondială, îmbunătățirea globală, guvernarea economică și promovarea construirii unei comunități cu viitor comun pentru omenire.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1101/c1002-32270773.html , 1 Noiembrie 2021.

3. China a solicitat în mod oficial aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA)

CCTV: Pe 1 noiembrie, China a solicitat în mod oficial aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA). Ați putea să ne vorbiți despre semnificația și considerațiile legate de inițiativa Chinei?

Foto: În timpul celei de-a 16-a Reuniune a liderilor G20 de la Roma, președintele chinez a solicitat prin intermediul video-conferinței aderarea la Acordul de Parteneriat pentru Economia Digitală (DEPA).

 Wang Wenbin: În timpul celei de-a 16-a Reuniune a liderilor G20 de la Roma, președintele Xi Jinping a anunțat că R.P.Chineză a decis să solicite aderarea la Acordul de parteneriat pentru economia digitală (DEPA). China a depus ieri cererea către Noua Zeelandă, depozitarul DEPA. Aderarea la acest parteneriat demonstrează atitudinea constructivă a Chinei de a participa activ la cooperarea internațională în domeniul economiei digitale și la elaborarea de reguli și, în același timp, reflectă hotărârea fermă a Chinei de a se deschide și mai larg și de a se alinia la normele internaționale de nivel înalt.

China este un susținător activ al cooperării economice regionale, un apărător ferm al regulilor economice și comerciale multilaterale și un puternic promotor al unei economii mondiale deschise. China s-a angajat ferm în aprofundarea reformelor și s-a deschis din ce în ce mai mult, participând activ la îmbunătățirea regulilor economice și comerciale internaționale și promovând integrarea economică regională și liberalizarea și facilitarea comerțului și a investițiilor.

China este una dintre primele țări care a ratificat Parteneriatul Economic Regional Cuprinzător (RCEP) și a solicitat oficial să se alăture Acordului Cuprinzător și Progresiv pentru Parteneriatul Trans-Pacific (CPTPP) pentru a-și spori angajamentul de a se deschide spre exterior. La reuniunea recentă a liderilor privind cooperarea din Asia de Est, China a cerut aprofundarea integrării economice și intrarea timpurie în vigoare a implementării Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător care va aduce beneficii oamenilor din regiune și va primi un răspuns pozitiv din partea țărilor regionale.

În doar câteva zile, la Shanghai va fi inaugurată cea de-a patra ediție a Expoziției Internaționale de Importuri din China. Anul acesta, vor participa la expoziție 58 de țări și trei organizații internaționale. De asemenea, aproape 3.000 de companii din 127 de țări și regiuni vor participa la expoziție, numărul țărilor și companiilor participante depășindu-l pe cel de la ediția anterioară.

China va continua să întreprindă acțiuni concrete pentru a sprijini sistemul comercial multilateral, pentru a promova construirea unei economii mondiale deschise, aducând noi contribuții la redresarea economică globală și la dezvoltarea comună a tuturor țărilor.

Sursa: http://world.people.com.cn/n1/2021/1102/c1002-32271766.html, 2 noiembrie.

4. China este acuzată că blochează accesul presei la Jocurile de iarnă de la Beijing 2022

Bloomberg: „Clubul Corespondenților Străini din China” (FCCC) a emis ieri, pe 1 noiembrie,  o declarație prin care și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire accesul presei străine pentru Jocurile de iarnă de la Beijing și a „cerut ” Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing 2022 și Comitetului Olimpic Internațional să îmbunătățească condițiile si accesul. Ce are de comentat Ministerul de Externe pe această temă?

 Foto:China este acuzată că blochează accesul presei la Jocurile de iarnă de la Beijing 2022.

 Wang Wenbin: În primul rând, vreau să precizez că Republica Populară Chineză nu a recunoscut niciodată organizația pe care ați menționat-o. Aceasta nu poate reprezenta vocea celor peste 400 de jurnalişti străini din China.

Afirmația pe care ați făcut-o nu se bazează pe fapte reale. Pregătirea Jocurilor de iarnă de la Beijing urmează principiul deschiderii și transparenței. De la începutul lucrărilor de pregătire, am salutat întotdeauna instituțiile media din întreaga lume pentru acoperirea evenimentelor și mass-media străină a fost întotdeauna binevenită. În contextul actual pandemic, pentru a proteja sănătatea și siguranța tuturor participanților la rundele de teste Experience Beijing din a doua jumătate a anului 2021 și, în același timp, pentru a reduce costurile operațiunilor media prin reducerea numărului de persoane care trebuie puse în carantină după meciuri, comitetul de organizare al rundelor de probă a organizat atent, iar organizatorul a depășit dificultăți uriașe de a împărți spațiul în două secțiuni, una sub managementul buclei externe și una sub managementul buclei, punând zona de raportare media/de interviu în afara buclei închise.

Din cauza spațiului limitat al stadioanelor și al locațiilor, nu toate organizațiile media sunt invitate să raporteze despre fiecare rundă de probă.

Principiul urmat în invitarea instituțiilor de presă este că doar agențiile internaționale de presă recunoscute de Comitetul Internațional Olimpic, agenția foto oficială a CIO și unele mass-media din țări care au găzduit Jocurile Olimpice în ultimii ani sau care vor face acest lucru în următorii ani au acces. Ei pot reprezenta majoritatea organizațiilor media și pot satisface nevoile acestora. Între timp, Comitetul de Organizare de la Beijing oferă Newsletter pe măsură ce meciurile progresează și trimite informații tuturor instituțiilor media străine. Nu există așa-numita „problemă de dezvăluire inadecvată a informațiilor.”

Desigur, înțelegem că organizațiile media străine  acordă o mare atenție pregătirii Jocurilor de iarnă de la Beijing și sunt binevenite în a participa/le salutăm să participe la rapoarte relevante. Pentru a răspunde nevoilor presei, Comitetul de Organizare Beijing 2022 face o coordonare activă pentru a organiza o serie de raportări în cele trei zone de competiție, fără a afecta meciurile de testare în curs. Majoritatea instituțiilor de presă invitate vor fi mass-media străină cu sediul în Beijing, care nu au participat la rundele de testare.

Pentru a satisface cererea de raportare a mass-media, Comitetul de Organizare a coordonat încă o dată locurile pentru a depăși dificultățile și a extinde spațiul de operare media, adăugând mai multe instituții media la lista de invitații pe baza condițiilor de pe teren.

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1102/c1002-32271766.html, 2 Noiembrie.

5. La COP26, Xi Jinping a livrat un discurs în formă scrisă, și nu unul înregistrat video

Reuters: De ce liderul chinez a livrat un discurs în formă scrisă, și nu unul înregistrat video la Conferința ONU privind schimbările climatice (COP26)?

Wang Wenbin: Din câte știu, organizatorii conferinței nu au oferit opțiunea de a participa prin videoconferință. Ceea ce vreau să subliniez este că discursul scris al președintelui Xi Jinping la COP26 demonstrează poziția fermă a Chinei de a promova în mod activ cooperarea internațională în domeniul schimbărilor climatice și de a proteja planeta pe care o numim cu toții „acasă”, și simțul ei de responsabilitate în calitate de țară majoră. Propunerile și măsurile Chinei au fost foarte lăudate și recunoscute de comunitatea internațională.

Foto: La conferința ONU privind schimbările climatice (COP16), președintele chinez a livrat un discurs în formă scrisă, nu prin video-conferință. Sursă: Reuters

Sursă: http://world.people.com.cn/n1/2021/1102/c1002-32271766.html, 2 Noiembrie.

Echipa de traducători: Paula Toma (coordonator proiect China la zi), Diana-Maria Ghinea şi Zhan Yu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *